یک اثر تاریخی دیگر در معرض تخریب: کوهنوردان از نقش برجسته قاجاری بالا میروند
«شکل شاه» عنوان سنگنگارهای از دوران قاجار است که در فهرست میراث ملی ثبت شده اما صورت این نقشبرجستهها در مدت اخیر تخریب شده و سنگنوردان نیز این مکان را یکی از تفرجگاههای خود میدانند.
به گزارش مهر، شکل شاه سنگنگارهای قاجاری از ناصرالدین شاه در یک راه ساسانی است که در ضلع غربی تونل وانا شهرستان آمل قرار گرفته و با شماره 6272 در سال 81 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
این سنگنگاره که یکی از باارزشترین و زیباترین سنگنگارههای دوره قاجاری است، در وضعیت نابسامانی نگهداری میشود به نحوی که مدتی پیش بخشی از چهرههای شاهزادگان قاجاری نقش شده در این سنگنگاره که به احتمال زیاد عمدی بوده، تخریب شده است چراکه تخریب چهرههای سنگی به زمان و نیروی زیادی احتیاج دارد و اقدامی سهوی و غیرمنتظره نمیتواند اینطور به آن آسیب بزند. با آنکه این اثر تاریخی ارزشمند سالهاست که در سیاهه آثار ملی ایران به ثبت رسیده اما هنوز هیچ نگهبان و مسوولی برای حفاظت از آن وجود ندارد هر چند که راه دسترسی به آن هم بسیار سخت و طاقتفرساست.
این سنگنگاره در یک راه تاریخی قرار گرفته است که هنوز بخشهایی سالم و بسیاری از طاقها راه و چند پل چشمه و بند ساسانی در همجواری این سنگ نگاره وجود دارد. با این حال نبود نگهبان یا حتی یک تابلوی هشدار دهنده در کنار این اثر سبب شده گروههایی که برای کوهنوردی، سنگنوردی یا برای بازدید از این سنگ نگاره به آنجا میروند، بدون رعایت رعایت موازین و اصول رفتاری با یک اثر تاریخی از روی سنگها بالا رفته و برای گرفتن عکس یادگاری یا از روی کنجکاوی صدمات جبرانناپذیری به آن وارد کنند.
گرد و غبار پشت درهای پایتخت: 6 استان همچنان بالای 40 درجه
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور با اشاره به اینکه گرد و خاک تهران را فرا میگیرد، از کاهش دما در پایتخت خبر داد.
مهندس عبدالرضا امیدوارشهری با اشاره به نقشههای پیشیابی هواشناسی تا روز دوشنبه گفت: بر این اساس در برخی مناطق سواحل دریای خزر، ابرناکی، بارش پراکنده و گاهی وزش باد پیشبینی میشود که در این مدت دریای خزر مواج خواهد بود.
وی با بیان اینکه وزش باد و گرد و خاک در برخی مناطق شرق کشور به ویژه منطقه زابل تا روز دوشنبه به تناوب ادامه خواهد داشت، گفت: در عین حال در برخی مناطق استانهای تهران، سمنان، قم، مرکزی، شمال اصفهان، ایلام، خوزستان و بوشهر وزش باد همراه با گرد و خاک رقیق موجب کاهش کیفیت هوا در این مناطق خواهد شد.
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور با اشاره به اینکه تا روز یکشنبه در جنوب استان سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان، شمال هرمزگان و شرق فارس افزایش ابر، وزش باد و در ساعات بعدازظهر رگبار پراکنده یا رعد و برق پیشبینی شده است، تصریح کرد: در روز یکشنبه استانهای خوزستان و قم با حداکثر دمای 45 درجه سانتیگراد بالای صفر گرمترین و اردبیل با حداکثر دمای 20 درجه سانتیگراد بالای صفر خنکترین استانهای کشور خواهند بود.
امیدوارشهری با اشاره به اینکه حداکثر دمای شش استان کشور در روز شنبه (امروز) به بیش از 40 درجه سانتیگراد بالای صفر میرسد، گفت: پس از خوزستان و قم به ترتیب کرمانشاه، تهران، یزد و لرستان گرمترین استانهای کشور هستند.
وی به وضع هوای تهران اشاره کرد و گفت: طی روزهای شنبه و یکشنبه آسمان پایتخت صافی در پارهای نقاط با وزش باد پیشبینی شده است که حداقل و حداکثر دما در این روز با یک درجه کاهش به 27 و 40 درجه سانتیگراد بالای صفر میرسد.
داروخانهها جرات افزایش قیمت دارو را ندارند!
رییس انجمن داروسازان ایران، دلایل تفاوت قیمت دارو در داروخانهها را تشریح کرد و اظهار داشت که داروخانهها جرات ندارند خودسرانه قیمت دارو را افزایش دهند. رهبر مژدهیآذر در ارتباط با اظهارات یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس مبنی بر اینکه داروخانهها در تعیین قیمت دارو تخلف میکنند به مهر گفت: داروخانهها بسیار درست کار میکنند و برای هر قلم دارویی که میدهند، رسید صادر میکنند و این نیست که بخواهند خودسرانه قیمت دارویی را افزایش دهند. وی با عنوان این مطلب که اگر تفاوت قیمتی در یک قلم داروی مشابه هست، دلیل دارد، افزود: این تفاوت قیمت میتواند بر حسب نوع خارجی و ایرانی دارو باشد و اینکه دارو محصول کشورهای مختلفی باشد که بر همین اساس قیمت آنها متفاوت است. مژدهیآذر با اشاره به اینکه داروی مشابه هندی و فرانسوی نمیتواند یک قیمت داشته باشد، گفت: فکر نمیکنم در شرایط فعلی که نهاد تعزیراتی و وزارت بهداشت به شدت بر قیمت دارو نظارت دارند، داروخانهها جرات داشته باشند که خودسرانه قیمت یک داروی مشابه را افزایش دهند.
ترافیک چالش بزرگ توسعه پایدار شهری
جامعه- مناسبات مردم در حوزه ترافیک بخشی از فرهنگ عمومی است که دو مفهوم «توسعه پایدار شهری» و «زیستپذیری شهر» را با چالش روبهرو کرده است. محمدحسن خوشنویس، مدیر دفتر پژوهشهای فرهنگی در تعریف زیستپذیری شهر به عنوان اولین و مهمترین بحث در مسایل شهری افزود: وجود ثبات و امنیت، توجه به بهداشت و سلامتی شهروندان، آموزش و فرهنگسازی، حفظ محیطزیست شهری و ایجاد ساختارهای زیربنایی در شهر از جمله مولفههای «شهرزیستپذیر» است. وی پایداری شهری را به معنای توانایی شهروندان و ارتقای سطح زندگی آنها دانست و اظهار کرد: غایت ما برای توسعه، ورود به یک آستانه فرهنگی است و البته این به آن معنا نیست که فرهنگ را به عنوان ابزار توسعه دنبال کنیم چراکه فرهنگ غایت توسعه است. دکتر خوشنویس ترافیک را مقولهای کاملا فرهنگی دانست که ریشه در مسایل تاریخی دارد و تصریح کرد: به عنوان نمونه ریشه تاریخی اینکه چرا مردم ما هنگام رانندگی نگران و هول هستند و چگونگی برخورد با این موضوع باید شناسایی شود.
شنبه؛ پرتصادفترین روز هفته
سردار حسین رحیمی رییس پلیس راهور تهران بیشترین ساعات وقوع تصادفات را 14 تا 18 عنوان کرد و گفت: در عین حال بیش از 76 درصد تصادفات در روز و 24 درصد در شب رخ داده است.
وی بیشترین مقصران تصادفات رانندگی را سواریها با 66 درصد، موتورسیکلتها با 11 درصد و وانتها با حدود هفت درصد عنوان کرد و گفت: در عین حال بیشترین رانندگان مقصر در تصادفات دارای مدرک «دیپلم» بوده و پس از آن «راهنمایی» داشتند.
به گزارش ایسنا، رییس پلیس راهور تهران با اشاره به اینکه روزهای شنبه، پنجشنبه و دوشنبه بیشترین تصادفات رانندگی در تهران رخ داده است، گفت: در عین حال بیشترین نوع برخورد تصادفات از نوع دو وسیله با یکدیگر بوده و پس از آن موتورسیکلت با یک وسیله بوده است.
یکی از 3 کوهنورد مفقود در پاکستان
آتشنشان بود
یک آتشنشان تهرانی به نام «مجتبی جراحی» در میان سه کوهنورد مفقود شده در برودپیک حضور دارد. از شنبه 29 تیرماه که آخرین تماس با کوهنوردان فاتح قله 8051 متری برودپیک در رشتهکوه هیمالیا برقرار شد، تاکنون اطلاعات جدیدی از وضعیت «مجتبی جراحی»، «آیدین بزرگی» و «پویا کیوانی» به دست نیامده اما هر از گاهی اخباری از متوقف شدن عملیات جستوجو در این مناطق شنیده و خبرهای دیگری نیز برای تکذیب آن منتشر میشود که عملیات جستوجو همچنان ادامه دارد... در میان سه کوهنورد مفقود شده چهرهای حضور دارد که خود ناجی بسیاری از افراد در کوهها و درهها بوده است. قطعا ارتفاعات ولنجک، درکه و... در شمال پایتخت مرد 27 ساله تهرانی را به یاد خواهد داشت که از سختترین مناطق عبور میکرد تا جان فردی را در عمق دره یا ارتفاع کوه نجات دهد. مجتبی جراحی، آتشنشان ایستگاه 64 آتشنشانی تهران که اطرافیانش از وی به شادابی، فعالیت و علاقهمندیاش به کوهنوردی یاد میکنند به دلیل همین علاقهمندی وی مسوول کمیته امداد و نجات هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی شمیرانات شد. سیدجلال ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران نیز با بیان اینکه مجموعه آتشنشانی و مدیران آن پیگیر لحظه به لحظه اخبار و رویدادهای این حادثه هستند به ایسنا گفت: متاسفانه گزارشات و اظهارات ضد و نقیضی از ادامه روند جستوجو به دست ما میرسد. گفتنی است سه کوهنورد ایرانی پس از برافراشتن پرچم ایران در دوازدهمین قله مرتفع جهان در حال بازگشت از ارتفاع 8051 متری برودپیک بودند که این حادثه برایشان رخ داد. با گذشت حدود یک هفته از آخرین تماس آنان گرچه برخی گمانهزنیها از مرگ تلخشان خبر میدهد.
بخور و نخورهای افطاری
مسعود کیمیاگر*- پاسخ متخصصان تغذیه به این پرسش که باید شام و افطار یکی باشد یا نه ممکن است متفاوت باشد. بعضی متخصصان بر حفظ سه وعده غذایی در طول ماه مبارک رمضان اصرار دارند (افطاری، شام و سحری) اما نظر و توصیه من بر ادغام کردن وعده شام و افطار است. اصلا شاید یکی از فلسفههای روزهداری، کاهش حجم دریافتی موادغذایی مختلف با حذف یک وعده غذایی بوده باشد. حالا اگر قرار باشد سحری و افطاری و شام بخوریم که دیگر وعدهای را حذف نکرده و سودی به بدنمان نرساندهایم. حذف یک وعده غذایی در ماه رمضان باعث کاهش حدود 25 درصد از کالری دریافتی بدن از طریق مصرف غذاهای مختلف میشود و این مساله تا حدی به سوزاندن چربیهای اضافی بدن کمک میکند.
افطار با چه غذایی
از آنجا که معده در طول روز برای مدت زیادی خالی بوده، بهتر است افطار را با خوردن یک مایع گرم (نه داغ) مانند چای، سوپهای رقیق یا شیر گرم شروع کنیم. آشهای سنگین برای وعده افطاری و شروع باز کردن روزه اصلا مناسب نیستند. افطار مناسب میتواند مانند یک وعده صبحانه کامل یا شام سبک باشد مثلا نان و پنیر و سبزی، انواع کوکو و کتلت که زیاد چرب نباشند میتواند در وعده افطار شما باشد و در واقع، شام و افطارتان را یکی کند. توجه داشته باشید که تاکید ما بر افطار و شام سبک است. برخی از غذاهای به ظاهر سبک، کالری بالایی دارند مثلا یک وعده نان و پنیر و گردو و حتی کره و مربا، اصلا افطار سبکی نیستند و کالری پایینی هم ندارند. بهتر است شیر، شیربرنج یا پنیر را در وعده افطار خود داشته باشید. سحری هم یک پیاله ماست کمچرب بخورید و در زمان بین افطار و سحر هم در صورت امکان از مصرف ماست و شیر کمچرب یا دوغهای کمنمک غافل نشوید.
جبران کمآبی
بهتر است علاوه بر سحر و افطار، در زمان بین افطاری و سحری هم آب کافی بنوشید. معمولا در طول روزهداری در ماههای گرم سال، روزانه حداقل 10 لیوان آب و الکترولیتهای بدن از دست میرود. به همین دلیل بد نیست علاوه بر آب ساده، چند لیوان هم شربت آبلیمو یا خاکشیر کمشیرین یا آبمیوههای تازه و طبیعی بنوشید تا جبران از دست رفتن الکترولیتهای بدنتان را هم بکنید.
* متخصص تغذیه و رژیمدرمانی