11500 راننده در آستانه ضبط گواهینامه
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی گفت که 11 هزار و 500 راننده در آستانه ضبط گواهینامه و 105 هزار خودرو با خلافی بیش از یک میلیون تومان در آستانه توقیف قرار دارند.
به گزارش ایسنا، سردار اسکندر مومنی دیروز با اشاره به آغاز موج دوم سفرهای تابستانی از 14 مردادماه همزمان با پایان ماه مبارک رمضان گفت: آمارها نشان میدهد تاکنون 133 میلیون تردد جادهای در کشور انجام شده که استانهای البرز، تهران، مازندران، گیلان و فارس بیشترین استانهایی بودند که پرترددترین استانهای کشور بودهاند و به طور منطقهای بیشترین سفرها به نیمه شمالی، غرب و مشهد انجام شده است.
به گفته وی، آمارها نشان میدهد هر ساعت 377 خودرو از جادههای کشور تردد کردهاند و متوسط سرعت نیز 83 کیلومتر در ساعت بوده است.
105 هزار راننده در کشور بیش از یک میلیون تومان خلافی دارند
رییس پلیس راهور ناجا تصریح کرد: در عین رعایت قوانین و مقررات رانندگی توسط اکثر رانندگان، عده معدودی مرتکب تخلفات حادثهساز میشوند که بر این اساس در سالجاری گواهینامه پنج هزار راننده پرخطر ضبط شده است.
وی با اشاره به اینکه 11 هزار و 500 راننده نیز در آستانه 30 نمره منفی و ضبط گواهینامه قرار دارند، گفت: این رانندگان در صورتی که تنها یک تخلف حادثهساز دیگر داشته باشند، گواهینامهشان ضبط و از سفرهای تابستانی محروم میشوند. از سوی دیگر میزان نمرات منفی 91 هزار راننده نیز به 20 نمره منفی رسیده که تمام این آمارها در مقایسه با 30 میلیون رانندهای که در کشور داریم قابل توجه نیست اما همین میزان اندک نیز موجب ایجاد سوانح و حوادث رانندگی میشود.به گفته مومنی، براساس قانون جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی با توجه به اینکه جریمه هدف نیست، اگر رانندگانی که نمرات منفی آنها به آستانه 30 نمره رسیده است، شش ماه تخلف نکنند، تمام نمرات منفی آنها پاک میشود.رییس پلیس راهور ناجا با تاکید بر اینکه براساس آمارهای پلیس، 105 هزار راننده در کشور بیش از یک میلیون تومان خلافی دارند، گفت: آمارها نشان میدهد 68 هزار رانندهای که بیش از یک میلیون تومان بدهی جریمه داشتهاند در سالجاری بدهی خود را پرداخت کردهاند. از سوی دیگر پلیس با کمک سیستمهای نرمافزاری و دوربینهای نظارت جادهای، برنامه جدی دارد تا نسبت به توقیف خودروهایی که بیش از یک میلیون تومانی بدهی جریمه دارند در جادههای کشور اقدام کنند.
وی با تاکید بر اینکه قانون درخصوص جریمهها راه گریزی نگذاشته است، تاکید کرد: جریمه در سبد خانوار نیست و آمارهای پلیس نشان میدهد رانندگان بسیاری در ناوگان حملونقل عمومی داریم که حتی یک تخلف هم ندارند.
مومنی درخصوص سرویس مدارس نیز گفت: جلسات مقدماتی در این خصوص برگزار شده و مقرر شده است در تهران و کلانشهرها از خودروهای ثبتنامی که صلاحیت فردی راننده و خودرو تایید شده است برای سرویس مدارس استفاده شود که از اولیا و مسوولان مدارس میخواهیم که به هیچ عنوان از خودروهای غیرمجاز برای سرویس مدرسه استفاده نکنند چراکه به اندازه کافی ون و تاکسی در این خصوص در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس آمارهای پزشکی قانونی، شمار کشتههای تصادفات رانندگی در تیرماه با 400 نفر کاهش معادل 20 درصد کمتر شده است، گفت: در عین حال در چهار ماهه امسال نیز با کاهش 10 درصدی تلفات تصادفات جادهای روبهرو بودیم که این امر یک رکورد محسوب میشود.
رییس پلیس راهور ناجا با اشاره به اینکه مهمترین عامل کاهش تلفات تصادفات رانندگی عامل انسانی بوده است، گفت: امیدواریم با پشتیبانی دولت و بهبود سایر مولفهها، این روند کاهشی ادامه یابد.
تهران نیازمند شهرداری از جنس اعتدالگرایی
مریم بابایی- هرچه به دوازدهم شهریورماه زمان آغاز به کار شورای شهر چهارم نزدیکتر میشویم خبرها درخصوص انتخاب شهردار جدید پایتخت بیشتر میشود.
پیش از این کمیتههایی برای بررسی ویژگیها و کارآمدی شهردار جدید شکل گرفته است و با آنکه اعضای منتخب هنوز بهطور رسمی کار خود را آغاز نکردهاند اما در جلسات غیررسمی و غیرعلنی که در محل کنونی شورای شهر تهران برگزار میشد رایزنیهای بسیاری را بر سر انتخاب شهردار جدید انجام دادهاند. پیش از این دنیامالی یکی از اعضای منتخب به خبرنگار ما گفته بود که انتخاب شهردار به واسطه طی مراحل قانونی و بررسیهایی که باید بشود در چهار مرحله و تا اول مهرماه به طول خواهد انجامید اما فشارهای افکار عمومی و حتی مسوولان مملکتی نشان میدهد که انتخاب شهردار شاید سریعتر و زودتر از این تاریخ اعلام شود. شنیدهها حاکی از آن است که نامزدها برای ارایه طرحها و برنامهها و مدیریت شهری خود جلساتی را با اعضا برگزار میکنند.
مخالفان و موافقان شهرداران پیشنهادی و شهردار کنونی نیز از موانعی سخن به میان میآورند که امکان تصاحب کرسی شهرداری را منتفی میکند به عنوان مثال گفته میشود امکان ندارد قالیباف شهردار کنونی بتواند دوره دیگری هم شهردار باشد درحالی که در هیچ کجای قانون اساسی چنین منعی پیشبینی نشده و بیشتر از آن سخنانی است که در ممکن نبودن انتخاب یک اصلاحطلب به عنوان شهردار گفته میشود ابتکار و محسن هاشمی به عنوان دو نامزد احتمالی قوی از افرادی هستند که در انتخابات شوراها صلاحیتشان احراز نشد.
در این میان ابتکار به صراحت به واسطه نزدیکی و ارتباط با اعتراضات سال 88 بیشتر از سایر اصلاحطلبان مورد جفا قرار گرفته است و محسن هاشمی که سابقه مدیریتی قابل ملاحظهای در مترو داشته است و با بدنه شهرداری آشنایی و ارتباط بیشتری دارد از شانس بیشتری برخوردار است. او کسی است که در دوره حضورش در شهرداری توانست به سبب تعاملش با مجلس، دولت و شورا مترو را از نظارت و مدیریت دولت به شهرداری منتقل کند که نهتنها اقدام بزرگ و تحولآفرینی در مترو به حساب میآید بلکه گام بزرگی در کاهش تصدیگری دولت در امور مدیریت شهری نیز محسوب میشود.
تا به امروز هاشمی مرتبا اظهار داشته است که از شهردار شدنش خبری ندارد و باید منتظر تصمیم اعضای جدید شورای چهارم باشد؛ شورایی که 14 عضو آن اصلاحطلب هستند و مابقی اگر اصلاحطلب نباشند مخالف هاشمی نیستند اما بجز هاشمی و ابتکار گزینههای دیگری نیز مطرح هستند. ابتکار که به نظر میرسید باید در کابینه دولت جایی درخور مییافت از او نه به عنوان وزیر دعوت شد و نه برای ریاست سازمان محیطزیست. با وجود این کملطفیها به نظر نمیرسد نام او برای شهرداری پایتخت جدی باشد زیرا قابل پیشبینی است که اگر چنین هم باشد با مخالفتهای بسیاری مواجه خواهد شد.
اما نیکزاد هر از گاهی نامش برای گزینه شهرداری تهران مطرح میشود؛ کسی که در روزهای آخر بر سر ساخت مسکن ویژه در منطقه تهرانسر مشکلات جدی با شهرداری پیدا کرده بود.
عارف نیز مطرح است. او نیز میتواند مورد توجه جدی اصلاحطلبان شورا باشد اما در قبال هاشمی که هم با اصولگراها و هم با اصلاحطلبان قدرت تعامل دارد به نظر نمیرسد شانسی داشته باشد. آنچه در این میان قابل توجه و تامل است اینکه طرفداران اصولگرای قالیباف از همان روزهای نخست مشخص شدن ترکیب شورای چهارم مدام طی خبرها و مصاحبههایی بر ماندن قالیباف بر کرسی شهرداری تهران تاکید کردهاند و هر جا توانستهاند از منتفی بودن شهردار شدن هاشمی سخن به میان آوردهاند و جالب آنکه حتی طرفداران اصلاحطلب او را متهم کردهاند که با جوسازی میخواهند 14 رای اصلاحطلبان شورا را به نفع او تغییر دهند! نکته دیگر این است که باز هم انتخاب شهردار بر عهده اعضای شورایی است که با شوراهای سه دوره قبل کاملا متفاوت است و هر دو جناح سهم تقریبا برابری با هم دارند بنابراین انتظار میرود کسی انتخاب شود که بتواند با هر دو طیف و در نهایت با دولت نیز تعامل و همزبانی و همفهمی خوبی داشته باشد. کسی که از جنس اعتدالگرایی باشد و مثل عقبه خود نه فقط با قوه مجریه دولت بلکه با هر سه قوه! گفتمانی به نفع شهروندان پایتختنشین داشته باشد.
فقدان عزم جدی برای مبارزه با دخانیات
رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل و مبارزه ملی با دخانیات در هشتمین جلسه ستاد کشوری کنترل و مبارزه ملی با دخانیات اعلام کرد که هزینه مصرف دخانیات بیش از بودجه اجرای پزشک خانواده در کل کشور است.
وی افزود: متاسفانه بعد از دو سال شاهد تشکیل جلسه این ستاد هستیم که این روند کند نشان میدهد هنوز عزم جدی برای مبارزه با مصرف دخانیات در کشور شکل نگرفته است.
محرومیت 5 هزار راننده پرخطر از رانندگی
محرومیت پنج هزار راننده پرخطر از رانندگی، ثبت 133 میلیون تردد جادههای در موج دوم سفرهای تابستانه، اعلام استانهای پرتردد کشور در تابستان، وجود 105 هزار خودرو با خلافی بیش از یک میلیون تومان، بررسی صلاحیت رانندگان سرویس مدارس و کاهش 20 درصدی تلفات رانندگی در تیرماه مهمترین بخشهای نشست خبری رییس پلیس راهور بود.
مجوز دانشگاه احمدینژاد در آستانه ابطال؟
یک مقام آگاه از برگزاری اولین جلسه شورای انقلاب فرهنگی به ریاست دکتر حسن روحانی در اواسط هفته جاری خبر داد و گفت: لغو مجوز تاسیس دانشگاه ایرانیان از سوی شورا تنها بستگی به نظر یا اعتراض اعضای شورا خواهد داشت.
این منبع آگاه در شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران درباره آخرین وضعیت مجوز دانشگاه ایرانیان محمود احمدینژاد و انتصاب اخیر برخی از معاونان این دانشگاه اظهار کرد: اگر احمدینژاد رییس دانشگاه باشد میتواند معاونان خود را در این دانشگاه معرفی کند اما با توجه به اینکه انتصاب این معاونان قبل از تایید نهایی شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام شده است، اگر یکی از اعضای شورا در این زمینه استفسار کند، آن زمان مساله برای بررسی به بخش حقوقی این شورا واگذار خواهد شد.
وی با اشاره به تبصرهای که در متن مصوبه دانشگاه ایرانیان احمدینژاد در زمان ریاست وی بر این شورا تصویب شده است، تصریح کرد: این تبصره تایید دانشگاه ایرانیان احمدینژاد را وابسته به تایید وزارت علوم و بهداشت قرار داده است و اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی در اولین جلسه خود در دولت یازدهم این مساله را بپذیرد یا نه جای بحث دارد.
80 درصد فارغالتحصیلان دانشگاهها مهارت ندارند.
معاون آموزشی دانشگاه پیامنور، زمان ثبتنام کنکور فراگیر کارشناسی ارشد پیامنور را مهرماه 92 اعلام کرد.
معاون آموزشی وزارت بهداشت از کمبود حداقل چهار هزار عضو هیات علمی در وزارت بهداشت خبر داد و گفت: فقط 13 هزار هیات علمی برای 150 هزار دانشجو وجود دارد که این میزان استاندارد نیست.