معاون اول رییسجمهور در افتتاحیه سیزدهمین نمایشگاه محیطزیست: با چالشهای زیستمحیطی جدی مواجهیم
جامعه- سیزدهمین نمایشگاه محیطزیست درحالی برگزار شد که جای بسیاری از بزرگان صنعت کشور که باید با حضور خود امیدی از تلاش برای رفع و کاهش آلایندگی میدادند خالی بود و هر چند، چند شرکت وابسته به وزارتخانههای نفت و نیرو بودند و البته وزارت نفت هم با بروشور سعی در نشان دادن اقدامات خود درخصوص اقدامات زیستمحیطی کرده بود اما از یاد نبردهایم که هیچکدام از وزرای صنایع، نفت و نیرو برای امضای میثاقنامهای برای حفظ محیطزیست در سازمان محیطزیست حضور نیافته بودند حالا هم این همایش با سخنرانی معاون اول رییسجمهور درحالی برگزار شد که حرفهایی زده شد که میدانیم نمیتوان مطمئن بود حتی اگر به قانون هم بدل شوند اجرایی خواهند شد یا نه. با این همه گفتنی است، معاون اول رییسجمهور در سخنان خود اظهار داشت: منابع محیطزیست در معرض تخریب است به این دلیل که سه برابر استفاده از ظرفیتهای طبیعی کشور از منابع بهرهبرداری شده است.
اقتصاد سبز راه برونرفت از وضعیت فعلی
اسحاق جهانگیری در مراسم افتتاحیه سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی محیطزیست اظهار داشت: به دلیل عدم توجه به محیطزیست در دهههای قبل در حال حاضر با چالشهای زیستمحیطی جدی روبهرو هستیم و نتوانستهایم به توسعه پایدار دست یابیم.
وی افزود: موضوع محیطزیست موضوعی فرابخشی و مهم است و اقتصاد سبز که از سال 2008 به اساسیترین راهکار رسیدن به توسعه پایدار تبدیل شده راه برونرفت از وضعیت امروزی است.
جهانگیری ادامه داد: ما کشور در حال توسعهای هستیم و در بخش اقتصاد چالشهای جدی پیشرو داریم و در عین حال نیاز داریم که برای بالا رفتن سطح سرانه رفاه مردم و پیشبرد آینده جوانان راه توسعه را در پیش گیریم اما در این میان مهمترین موضوع مساله زیستمحیطی است و ما باید توجه داشته باشیم که ایران در یک منطقه خشک و نیمهخشک قرار دارد و از حساسیتهای بالای زیستمحیطی برخوردار است.
وی تاکید کرد: ادامه پیدا کردن خشکسالی و در معرض آلودگی قرار گرفتن زیستگاههای گیاهی، جانوری و آبی باعث تخریب محیطزیست میشود و احیای آنها نیازمند هزینه سنگین است.
جهانگیری با اشاره به وضعیت دریاچه ارومیه گفت: براساس برآوردهای انجام شده احیای دریاچه ارومیه نیازمند کاری چندین ساله با حجم بالای منابع است.
معاون اول رییسجمهور همچنین گفت: به واسطه آلودگی هوا و آلودگی آبهای سطحی و برداشت غیرمتعارف از آبهای زیرزمینی کیفیت زندگی مردم کاهش پیدا کرده است.
وی تاکید کرد: همه دستگاههای کشور، قوای سهگانه و مردم باید محیطزیست را جدی بگیرند و با طرحهای زیستمحیطی همراه شوند.
وی با تاکید بر مساله آلودگی هوا ادامه داد: اگر به آلودگی هوا پرداخته نشود ما با انواع و اقسام مشکلات روبهرو خواهیم شد و راهحل خروج از این سطح از آلودگی تنظیم مصرف انرژی و سوخت خودروهاست که باید در دستور کار قرار گیرد.
جهانگیری در پایان اعلام کرد که شورای عالی محیطزیست دوباره احیا شده و کارگروههای مختلفی در آن ایجاد شده است.
وی همچنین از هدفمندی یارانهها نام برد و اعلام کرد که فاز دوم هدفمندی یارانهها یکی از جهتگیریها، بحث مسایل زیستمحیطی است و در این راستا خارج کردن خودروهای فرسوده و عدم هدر دادن منابع انرژی در کارخانهها و خانهها در دستور کار دولت قرار دارد.
در پایان وی ابراز امیدواری کرد که در این دوره از دولت همه به موضوع محیطزیست اهمیت ویژهای بدهند و از رییس سازمان حفاظت محیطزیست و سازمانهای مردم نهاد خواست تا با جدیت رفع مشکلات زیستمحیطی را پیگیری کنند.
نخستین گام جلوگیری از عرضه بنزین تولید پتروشیمی است
وقتی جهانگیری، معاون اول رییسجمهوری با این جملات سخنرانی خود را به اتمام رساند رییس سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به اینکه آخرین مهلت خودروسازان برای تطبیق با استانداردهای محیطزیست تا پایان خردادماه سال آینده است، گفت: این زمان تمدید نمیشود.
معصومه ابتکار همچنین در حاشیه مراسم افتتاحیه سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی محیطزیست در جمع خبرنگاران حاضر شد تا در پاسخ به اینکه وزارت نفت اعلام کرده نامهای از سوی سازمان حفاظت از محیطزیست مبنی برتوقف تولید بنزین دریافت نکرده است، اظهار داشت: من نگفته بودم اجازه عرضه بنزین تولید پتروشیمی را نمیدهیم بلکه گفتم وزارت نفت بهطور جدی برای پایان دادن به بنزین تولید پتروشیمی اقدام کند تا در اولین فرصت بنزین یورو 4 در شهرها بهویژه شهرهای آلوده کشور عرضه شود.
رییس سازمان محیطزیست با بیان اینکه وزارت نفت عرضه بنزین یورو4 را آغاز کرده است، گفت: هماکنون در تمامی شهر اراک و بخشی از شهر تهران بنزین یورو4 ارایه میشود.
وی اضافه کرد: بر این اساس تا پایان سال در تمامی جایگاههای عرضه سوخت شهر تهران و سایر کلانشهرها بنزین یورو4 ارایه میشود.
ابتکار افزود: به همین شکل خودروسازان هم باید خود را با استانداردهای محیطزیستی تطبیق دهند.
وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا خودروسازان در این نمایشگاه شرکت نکردند، افزود: ما مشکلی با خودروسازان نداریم.
ابتکار ادامه داد: اما بهطور یقین خودروسازان باید خود را با استانداردها و ضوابط محیطزیست همگام و سیستمهای فنی خودرو را
اصلاح کنند.
معاون رییسجمهوری با بیان اینکه سازمان محیطزیست در این زمینه با وزارت نفت همکاری مشترک دارند، افزود: در این راستا برنامه مشترکی به دولت ارایه شده و خوشبختانه مورد قبول وزارت نفت نیز قرار گرفته است.
ابتکار با یادآوری اینکه تصریح بر اینکه وزارت نفت با محدودیتهای جدی مواجه است و همه تلاش خود را برای عرضه بنزین یورو4 میکند، افزود: با این حال نخستین گام جلوگیری از عرضه بنزین تولید پتروشیمی است.
وی ابراز امیدواری کرد که هرچه سریعتر جلوگیری از عرضه بنزین تولید پتروشیمی محقق و برای واردات بنزین یورو 4 یا تامین آن در پالایشگاهها اقدام شود.
احداث پارک صلح و دوستی در ارس
گفتنی است وزیر محیطزیست ارمنستان و سفیر ایتالیا نیز در مراسم افتتاحیه
سخنرانی کردند.
آرام هارتونیان، وزیر محیطزیست ارمنستان نیز با اعلام اینکه در ایران یک تیم کامل محیطزیستی به سرپرستی معصومه ابتکار، رییس سازمان محیطزیست مشغول کار است، گفت: امیدوارم در آینده بتوانیم تلاشهایمان را برای همکاری مشترک با ایران به ثمر برسانیم.
جان سانتی، سفیر ایتالیا در ایران نیز با اشاره به احداث پارک صلح و دوستی بین ایران و ارمنستان گفت: باید آب ارس و مسایلی از این دست را جزو فرصتهایی دانست که امکان همکاری ایران و مجامع بینالمللی را فراهم میکند.
لوکا جان سانتی درباره اقتصاد سبز و توسعه پایدار تاکید کرد که در مجامع بینالملل برنامههای مشترکی برای حفاظت از محیطزیست به اجرا درآمده است که بحث اقتصاد سبز و توسعه پایدار در این زمینه از اجلاس ریو 20 آغاز شده است و در راستای مصوبات این اجلاس باید از انرژیهایی در طبیعت استفاده شود که آسیبی به محیطزیست نمیرساند.
پژوهش؛ قربانی سودای درآمدزایی جهاد دانشگاهی
تنها مرکز بررسی رشد و سلامت کودک در محاق
جامعه- مرکز بررسی رشد و سلامت کودک شاید تنها قربانی تمرکز بر درآمدزایی مراکز جهاد دانشگاهی دانشگاهها نباشد اما بدون شک نخستین قربانی است که دیگرگونه، بنیادین و نوآورانه تلاش داشته است تا وضعیت زندگی کودکان ایرانی را در مجموعهای علمی و دانشگاهی و تحقیقاتی بررسی کرده و آن را در جهت آگاهسازی و بهبود وضعیت سلامت کودکان به کار ببندد.
مرکز بررسی رشد و سلامت کودک از سال 84 فعالیت خود را زیر نظر جهاد دانشگاهی دانشگاه علومپزشکی ایران آغاز کرد و تا سال 90 ادامه داد اما در این سال با دانشگاه علومپزشکی تهران ادغام شد. از آن زمان فعالیتهای این مرکز تحتالشعاع جهاد دانشگاهی دانشگاه علومپزشکی تهران قرار گرفت هر چند این جهاد دانشگاهی فعالیتهای ارزشمند تحقیقی و پزشکی انجام میداده است اما ظاهرا تمایل رییس وقت برای درآمدزایی بیشتر به سمت مباحثی از جمله دندانپزشکی و ارتودنسی، ICU و CCU و دورههای آموزش زبان برای مقاطع صرفا پزشکی و متخصصان پزشکی سوق پیدا کرد. نگاهی به این دورهها نشان میدهد که علاوه بر درآمدزایی این کلاسها سطوح تحصیلکردگان پزشکی مدنظر بوده و نه تحقیق و تعلیم در سطح عموم مردم.
از سوی دیگر با اینکه جداسازی دو دانشگاه تهران و ایران در دستور کار قرار دارد اما بخش دانشگاهی علومپزشکی ایران هنوز از جهاد دانشگاهی علومپزشکی تهران جدا نشده و به نظر میرسد در این مورد کمکاری صورت گرفته است.
دکتر رامین مظفریکرمانی که پیش از ادغام دو جهاد دانشگاهی، در جهاد دانشگاهی علومپزشکی ایران فعالیت میکرده است درخصوص طرحهای در دستور کار این جهاد دانشگاهی قبل از ادغام گفت: یکی از برجستهترین فعالیت این جهاد، ایجاد شناسنامه سلامت کودک بود؛ یک شناسنامه سلامت کودک از بدو تولد تا شش سالگی که ماهی یکبار در هفت رشته معاینه میشدند و دیگر شناسنامه سلامت نوجوان بین 6 تا 18 ساله.
به گفته وی، در هر مراجعه کودک توسط هفت متخصص از جنبههای مختلف از جمله شنوایی، بینایی، رشد و تکامل جسمی و حتی روانشناسی مورد معاینه و مشاوره قرار میگرفته است.
این مدیرگروه پژوهشی جهاد دانشگاهی همچنین به کلاسهای آموزشی و مشاورهای آن زمان جهاد علومپزشکی ایران اشاره کرد و اظهار داشت: ما برای مادران در حین بارداری و پس از زایمان دورههای آموزشی برگزار میکردیم بهویژه مادرانی که مشکلات نازایی داشتهاند.
همچنین از جمله تحقیقات این گروه درباره کودکان حاصل از درمانهای کمکباروری و IVF (لقاح مصنوعی) بوده است که طبق بررسیهای ایشان نشان میداد هر چند مادران این کودکان تحت درمانهای هورمونی و استرس بچهدار شدن بودهاند اما فرزندانشان به لحاظ سلامت جسم و حتی روان فرقی با کودکان در شرایط طبیعی باروری ندارند و فقط از نظر مشکلات نازایی در این افراد نسبت به جمعیت عادی بیشتر خواهد بود. تحقیقاتی که در همه کشورها در اینباره میشود. گفتنی است با توجه به اینکه در این زمینه ایران توریسم پزشکی دارد و این پژوهشها دستاورد مهمی به حساب میآید اما به گفته وی ادغام این دو جهاد دانشگاهی فعالیت در این زمینه را به بوته فراموشی سپرده است و با وجود جدا شدن مجدد این دو دانشگاه هنوز هم به واسطه استقلال نیافتن جهاد دانشگاهی علومپزشکی ایران، پیگیری نمیشود.
مدیرگروه تنها یا به عبارتی نخستین مرکز دانشگاهی رشد و سلامت کودک با تاسف از توقف اجرای این طرح تحقیقاتی در جهاد دانشگاه علومپزشکی دانشگاه تهران تاکید کرد: باید مسوولان سریعا نسبت به جدایی جهاددانشگاهی علومپزشکی ایران اقدام کنند تا بیش از این، طرحهای تحقیقاتی قربانی بخشهای درآمدزایی جهاد دانشگاهی کنونی نشوند.
قتل مادر در یک لحظه عصبانیت
جامعه- در ساعت سه بعدازظهر بیستم بهمنماه امسال تماسی با مرکز فوریتهای پلیسی 110 گرفته شد که طی آن تماسگیرنده اعلام کرد که «من مادرم را کشتم!!». بلافاصله موضوع به کلانتری 125 یوسفآباد اعلام شد و ماموران با حضور در یک منزل مسکونی واقع در خیابان کاج شمالی با جسد زنی 45 ساله روبهرو شدند که توسط پسر 28 سالهاش به قتل رسیده بود.
با تایید خبر قتل و اعلام آن به پلیس آگاهی، تیم بررسی صحنه اداره دهم و عوامل تشخیص هویت پلیس آگاهی در محل حاضر شدند و در همان بررسیهای اولیه و با اعترافات پسر مقتوله مشخص شد که متهم با فشار دادن شریان تنفسی گردن اقدام به خفه کردن مقتوله کرده است. با تشکیل پرونده مقدماتی با موضوع «قتل عمد» و به دستور شعبه چهارم بازپرسی دادسرای امور جنایی تهران، پرونده به همراه متهم پرونده در اختیار اداره دهم ویژه قتل پلیس آگاهی تهران بزرگ قرار گرفت.
اعترافات متهم
متهم پس از انتقال به اداره دهم، در اعترافات خود با اشاره به اختلاف شدید با مادرش به کارآگاهان گفت: «زمانی که در سال 1384 پدرم به اتهام موادمخدر روانه زندان شد، مادرم به صورت غیابی از او متارکه کرد و این درحالی بود که تمامی اموال و داراییهای پدر نیز در اختیار مادرم قرار گرفته بود و همین موضوع باعث شده بود تا پس از مدتی کوتاه- با توجه به اخلاق مادرم که دایما و به بهانههای مختلف به من گیر میداد- اختلاف شدیدی میان ما ایجاد شود.»متهم درخصوص ارتکاب جنایت نیز به کارآگاهان گفت: «اختلافات شدید من و مادرم بهویژه در زمینه مسایل مالی ادامه داشت تا اینکه در روز جنایت، مادرم درحالی که در حال تماشای تلویزیون بودم در مقابل تلویزیون ایستاد و به بهانه نداشتن کار و ماندن من در خانه اقدام به شکستن تلویزیون کرد؛ در یک لحظه دیگر متوجه هیچ چیزی نشدم و زمانی متوجه موضوع شدم که گردنش در بین دستانم قرار داشت.»
صدور کارت ملی در دفاتر پیشخوان به زودی
مدیرکل اسناد هویتی سازمان ثبتاحوال از فعالیت پنج مرکز پستی در استان تهران برای صدور کارت هوشمند ملی برای 15 سالهها خبر داد و گفت که دفاتر پیشخوان در آینده نزدیک به کمک مراکز پستی برای صدور کارت ملی هوشمند میآیند.
محسن اسماعیلی در گفتوگو با مهر افزود: صدور کارت هوشمند ملی از 22 بهمن در تمامی استانهای کشور به صورت گسترده آغاز شد و به منظور صدور این کارت ایستگاههایی در ادارات ثبتاحوال ایجاد شده است.
وی از همکاری دفاتر پستی در این پروژه خبر داد و گفت: در حال حاضر در 10 استان کشور مانند گیلان، مازندران، فارس، سمنان، البرز و... دفاتر پستی کار خود را در زمینه صدور کارت هوشمند آغاز کردهاند و به مرور در استانهای دیگر نیز این همکاری ایجاد خواهد شد.
نظرسنجی از داوطلبان پیش از آزمون ارشد
جامعه- سه روز اخیر زمان برگزاری آزمونهای کارشناسی ارشد و دکترا بود و به نظر میرسد آموزش عالی از فرصت به دست آمده از حضور افراد تحصیلکرده در مقاطع کارشناسی استفاده کرده و خواسته است تا با استخراج نظرات داوطلبان مقطع کارشناسی ارشد به نتایج خاصی دست یابد؛ نتایجی که فقط مربوط به کیفیت برگزاری آزمون که معمولا رایج است نبوده باشد.
از جمله سوالات مطرح شده در برگه نظرسنجی که پیش از برگزاری آزمون توزیع شده سوال درباره مهمترین مساله امروز دانشگاهها بود که جوابهای قابل تاملی به عنوان چهار گزینهای داشت به عنوان مثال در مقابل سوال مزبور آمده بود: «مدرکگرایی»، «کمرنگ شدن ارزشهای دینی»، «ضعف مدیریت» و «غلبه کمیت بر کیفیت».
پرسش درباره «وجود روحیه نشاط و امید مناسب و خوب در دانشگاهها» از دیگر مباحث مطرح شده در نظرسنجی سازمان سنجش از داوطلبان کنکور ارشد امسال است.
گزینه دیگری نیز میپرسید که «آیا حضور دانشجویان در فعالیتهای جانبی از جمله شوراهای صنفی و کانونهای فرهنگی و... در افزایش توانمندی و قابلیتهای دانشجویان نقش موثر دارد؟» و در پرسش آخر هم آمده است «آیا شرایط مناسب برای همه دیدگاهها و سلایق در دانشگاهی که تحصیل کردهاید وجود داشت؟»
نتایج این نظرسنجی شاید هرگز منتشر نشود اما باید دید مسوولان را به اقدامات امیدبخش رهنمون خواهد ساخت؟
نرخ کرایه چقدر افزایش مییابد؟
ابوالفضل قناعتی، عضو کمیسیون عمران شورا گفت که در جلسه گذشته شورا افزایش نرخ کرایه تاکسیها بهطور متوسط حدود
25 درصد به تصویب رسید که این افزایش در خطوط مختلف، متفاوت خواهد بود و نرخ تعیین شده تمامی تاکسیها شامل گردشی، خطی و بیسیم و... خواهد بود.
این عضو شورای شهر تهران به خبرگزاری مهر گفته است: بر این اساس و پس از بررسی کمیسیون عمران و حملونقل، اعضای شورای شهر تهران با افزایش 15 درصدی نرخ انواع بلیت مترو در سال 93 موافقت کردند. بر این اساس نرخ تمامی بلیتهای مترو اعم از تکسفره، دوسفره و... در سال 93 با افزایش 15 درصدی مواجه خواهد بود.
وی ادامه میدهد: همچنین شورای شهر تهران افزایش نرخ کرایه اتوبوسها را تا سقف 20 درصد مصوب کرد. به این ترتیب نرخ کرایه اتوبوسهای بلیتی و ریالی در سال 93 بین 18 تا 20 درصد افزایش خواهد یافت.
قناعتی با اشاره به اینکه پیشنهاد شهرداری تهران برای نرخ کرایه مترو، اتوبوس و تاکسی در سال 93 حدود 5 تا 10 درصد بیش از مصوبه شورای شهر بود، میگوید: نرخهای تعیین شده طی نامهای به فرمانداری تهران فرستاده میشود و فرمانداری 15 روز مهلت دارد در صورت هرگونه اعتراض، مراتب را به شورای شهر تهران جهت بازنگری اعلام کند.