بررسی «جهانصنعت» از گردش مالی کتابهای کنکور: تراژدی چند هزار میلیارد تومانی
ادامه از صفحه یک
... 24 عنوانی که روی سایت گذاشته را اگر تنها یک چهارم داوطلبین هر کدام از رشتهها خریداری کنند، 300 میلیارد نشر الگو فروش کرده است. امسال تعداد داوطلبین رشته تجربی از تمام رشتههای دیگر بیشتر است، 522 هزار داوطلب شرکت در کنکور تجربی هستند. حال اگر تنها یک چهارم این تعداد داوطلب یعنی 130 هزار نفر تنها 18 عنوان کتابی که گاج برای پیش دانشگاهی ارایه کرده است را خریداری کرده باشند، انتشارات گاج 124 میلیارد تومان فروش کرده است. حداقل عنوان کتابهایی که انتشارات گاج برای سال چهارم دبیرستان در سه رشته ریاضی، علوم تجربی، انسانی ارایه کرده است 50 عنوان است.
تعداد تیراژهای کتابهای کنکور نشاندهنده این است که مردم کشور ما متقاضی این کتابها بوده و آنها را خریداری و مصرف میکنند. داوطلبین تحت تاثیر تبلیغات و عوامل دیگر احساس نیاز میکنند که کتابهای کمک آموزشی خریداری کنند و هر سال کنکور بیش از هزار میلیارد هزینهبر میشود و بازهم این تراژدی با این هزینه هنگفت تکرار میشود.
15 میلیون هزینه یک سال زندگی دانشآموز 17، 18 ساله است. یکی از معروفترین مدارس تهران در حوالی خیابان ونک 12 میلیون شهریه در مقطع چهارم دبیرستان یا پیشدانشگاهی سابق دریافت میکند. این مدرسه دخترانه تعداد دانشآموزان پیشدانشگاهیاش در سال تحصیلی 92-93، 60 نفر بوده است که تنها 720 میلیون شهریه مقطع پیش دانشگاهی این مدرسه در تهران محسوب میشود. در رشته ریاضی پیش دانشگاهی گاج 17 عنوان کتاب دارد. در صورتی که تنها یک چهارم 222 هزار داوطلب ریاضی این کتابها را خریداری کنند، یعنی تنها 50 هزار داوطلب نزدیک به 50 میلیارد فروش از آن انتشارات گاج میکند. در حالی که انتشارات گاج تنها یکی از انتشاراتی است که داوطلبان کتابهای خود را از آنها خریداری میکنند. از طرف دیگر خرید کتابهای لازم بیش از یک میلیون دیگر خرج برمیدارد و شرکت در آزمونهای قلمچی و سنجش و گزینه دو و همایشها نیز نزدیک 500 هزار تومان و از طرف دیگر مدارس شرایط مناسبی برای درس خواندن بچهها تا 9 شب به وجود میآورند و به طور میانگین برای 100 روز ماندن انها 500 هزار تومان دریافت میکنند. اگر یک دانشآموز کنکوری تنها پنج جلسه معلم خصوصی بگیرد که هزینه هر جلسه نزدیک 200 هزار تومان است، حداقل هزینه سال پیش دانشگاهی او 15 میلیون میشود. از طرف دیگر خانوادهها و دانشآموز چهارم دبیرستانی هر روز نام یک موسسه به نام، یک مشاور خبره، یک همایش جمعبندی و یک معلم خصوصی را میشنوند. شرکت کردن در این جلسهها به آنها پیشنهاد میشود.
از زمانی که دانشآموزان وارد مدرسه میشوند کنکور به عنوان مهمترین مرحله تحصیل به آنها معرفی میشود، اما آیا در حال حاضر که تمام دانشگاهها ظرفیتی چند برابر گذشته را دارند و باز هم نیاز به برگزاری کنکور وجود دارد؟ کنکوری که در سال 1347 با 47 هزار داوطلب در برای اولین بار برگزار شد و امسال در چهل و چهارمین نوبت برگزاری اش با یک میلیون و 32 هزار داوطلب برگزار میشود نباید در طول 44 سال اشکالهایش را رفع و دچار دگردیسی شود؟ در اولین دوره برگزاری کنکور داوطلبان تنها میتوانستند در 30 رشته ادامه تحصیل دهند. داوطلبانی که از طبقههای متفاوت بودند کسانی که در زیر نور چراغهای پارک با یک موکت زیر پایشان درس میخواندند یا کسانی که در خانوادههای مرفه و فرهنگی از کودکی با معلم سرخانه بزرگ شده بودند. تا سال 1342 معدود دانشگاههای ایران،صنعتی آریامهر، پلیتکنیک، ملی، فردوسی و جندیشاپورهرکدام آزمون جداگانه برای پذیرفتن برگزار میکردند پس از گذشت چند سال تعداد دانشگاههای کشور به 14 عدد رسید و در سال 1350 افزایش تعداد داوطلبان موجب شد آموزش عالی تاسیس و قدمهای اولیه برگزاری کنکور در ایران برداشته شود. در سه سال انقلاب فرهنگی کنکور برگزار نشد. تعداد بسیار داوطلبان دهه شصتی موجب شد تمام دانشگاهها ظرفیت خود را بالا ببرند اما تعداد داوطلبان سالهای بعد افت کرد و کاهش یافت باز هم تراژدی چند هزار میلیاردی کنکور با وجود داوطلبانی که به نسبت سالهای گذشته بسیار کنکور پیدا میکند. کنکور در حالی برگزار میشود که تمام دانشگاهها ظرفیت دارند وقیمت کاغذ روز به روز افزایش پیدا میکند و موسسات کنکور هر روز قدرتمند تر و ثروتمندتر از گذشته میشوند. از همان سالهای ابتدایی ورود به دبستان به دانشآموزان آموزش داده میشود، کنکور آزمونی است که میتوانند در آن تواناییهای حقیقیشان را نشان دهند و تنها راهی است که میتوانند به رویاهایشان، رسیدن به شغل دلخواه و آینده مناسب نزدیک شوند. شاید بد نباشد که آموزشها متمرکز بر یادگیری درست باشد به جای گذراندن سال با هدف شرکت در کنکور، راه حل دیگری اندیشید. فشار و استرس سال کنکور بسیاری از انگیزهها و خلاقیت دانشآموزان را نابود میکند و چهبسا کسانی که سالها پشت کنکور میمانند و آخر بدون ادامه تحصیل روانه سربازی میشوند. تنها یاد گرفتن خوب تست زدن نمیتواند دانشآموزان را کارآمد کند یا شایسته تحصیل در بهترین رشتههای دانشگاهی کند. امروزه راه دستیابی به این دانشگاهها را گروههای زیادی مدیریت میکنند. موسسات به نام کنکور، انتشارات کتابهای کنکوری و مشاوران تحصیلی و مدارسی که دانشآموزانشان در کنکور رتبههای بالایی آوردهاند، مارتن کنکور را برگزار میکنند و هر روز بر آمار فارغالتحصیلهای بیکار افزوده میشود یا دانشجویانی که در رشته تخصصی شان کار نمیکنند یا برای درس خواندن معتاد قرصهایی مانند ریتالین میشوند.
محرومیت 99 درصد بازنشستگان تامین اجتماعی از دریافت وام
مهر- عضو هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی از پرداخت 50 هزار فقره وام به بازنشستگان تحت پوشش این سازمان خبر داد و گفت که با توجه به جمعیت بازنشستگان، وامهای اعطایی فقط کمتر از یک درصد این افراد را پوشش میدهد.
علیاکبر خبازها افزود: در سال جاری از سوی بانک رفاه کارگران اعلام شد که 50 هزار فقره وام دو میلیون تومانی به بازنشستگان تامین اجتماعی که حقوق خود را فقط از این بانک دریافت میکنند پرداخت میشود. وی با اشاره به اینکه تعداد وامها با توجه به جمعیت بازنشستگان بسیار کم است، گفت: در حال حاضر دو میلیون و 200 هزار بازنشسته در سراسر کشور زندگی میکنند که با در نظرگرفتن تعداد وامهای پرداختی کمتر از یک درصد از بازنشستگان میتوانند از آن بهرهمند شوند که بسیار کم است.
نایب رییس کانون بازنشستگان و مستمری بگیران استان تهران تاکید کرد: روزانه حدود 500 نفر بازنشسته برای دریافت معرفینامه وام به کانون استان تهران مراجعه میکنند اما متاسفانه با توجه به محدودیت در نظر گرفته شده نمیتوانیم پاسخگوی تمامی این افراد باشیم.
خبازها به مشکلات بازنشستگان تحت پوشش تامین اجتماعی اشاره کرد و گفت: متاسفانه در حال حاضر به دلیل مسایل اقتصادی، بازنشستگان که هر کدام دارای فرزند و نوه هستند با مشکلات معیشتی زیادی مواجهند و نمیتوانند از عهده هزینههای زندگی خود برآیند. بر همین اساس شاید اعطای وام هر چند با مبلغ اندک به آنان تا حدودی از مشکلاتشان بکاهد اما باز هم مشاهده میشود 99 درصد آنان از این امر محروم هستند.
وی گفت: از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین مسوولان سازمان تامین اجتماعی انتظار داریم که اعتباری را برای اعطای وام به تعداد بیشتری از بازنشستگان در نظر بگیرند و امیدواریم توجه ویژهای به قشر زحمتکش بازنشسته کنند.
اوردز مرگبار 4 هزار مصرفکننده ایرانی در سال
مهر- رییس مرکز مطالعات ملی اعتیاد با اعلام اینکه 50 تا 70 درصد معتادان تزریقی دچار بیماری
هپاتیت C میشوند، گفت: عوارض درمان سرپایی معتادان کمتر از نگهداری در مراکز نگهداری است.
آفرین رحیمیموقر روز چهارشنبه در نشست خبری اظهار داشت: مصرفکنندگان مواد مخدر هشت برابر افراد عادی از کار غیبت میکنند و هزینه زندگی آنها پنج برابر یک فرد سالم است این در حالی است که این افراد دو برابر دیگران در معرض حوادث قرار دارند.
وی ادامه داد: 10 درصد معتادان غیرتزریقی و 50 تا 70 درصد معتادان تزریقی به هپاتیت C مبتلا میشوند و این در حالی است که شیوع ایدز در معتادان تزریقی 20 درصد است.
به گفته رییس مرکز مطالعات ملی اعتیاد، کارگرانی که در شرایط نامطلوب محیطی کار سخت میکنند بیشتر از سایرین به سمت مصرف مواد گرایش دارند.
وی با اشاره به اینکه توزیع سرنگ در میان معتادان تزریقی کار خوبی است، تاکید کرد: این کار میتواند از شیوع بیماریهای تزریقی جلوگیری کند ضمن اینکه اتاقهای امن تزریق نیز جامعه را از خطر مواجهه با بیماران تزریقی حفظ میکند.
رحیمیموقر با بیان اینکه عوارض درمان سرپایی معتادان کمتر از نگهداری در مراکز نگهداری است، افزود: بهتر است افراد به صورت سرپایی درمان شوند تا اینکه به کمپهای ترک اعتیاد فرستاده شوند. استفاده از متادون برای درمان مناسب است اما استفاده از این دارو شرایط خاصی دارد این در حالی است که متادون برای معتادانی که تریاک مصرف میکند خوب نیست.
وی در پایان با بیان اینکه 60 درصد افراد مصرفکننده مواد مخدر دچار ناتوانی اجتماعی هستند، افزود: این افراد پنج برابر سایر افراد حاضر در اجتماع پرخاشگر هستند ضمن اینکه کسانی که دارای سطح سواد کمتری هستند بیشتر در معرض اعتیاد قرار میگیرند.
در ادامه آذرخش مکری، معاون آموزشی مرکز ملی مطالعات اعتیاد گفت: بیشتر مراکز بهداشت درمانی کشور روی عوارض بدنی معتادان کار میکنند و هیچ اقدامی به منظور بازتوانی و بازگشت این افراد به اجتماع انجام نمیشود.
وی ادامه داد: یکی از کارهایی که باید برای جلوگیری از بازگشت معتاد به اعتیاد انجام داد فعالیت روی روان و تفکر فرد معتاد است. مکری با اعلام اینکه سالانه چهار هزار مصرفکننده مواد مخدر دچار اوردز مرگبار میشوند، تاکید کرد: معتاد اگر یک ماه مواد مصرف نکند 80 درصد توهمات روانگردانها از بین میبرند.
به گفته وی، پس از یکماه ترک نیاز جسم به مواد از بین میرود اما به دلیل این که لذت مصرف هیچگاه از بین نمیرود و این افراد در زندگی شادی و دلخوشی ندارند بار دیگر برای کسب لذت به سمت مصرف مواد مخدر میروند.
در ادامه حامد اختیاری، رییس آزمایشگاه عصبیشناختی مرکز ملی مطالعات اعتیاد افزود: تحقیقات نشان میدهد تحریک مغز میتواند ولع مصرفکنندگان قرصهای روانگردان را کاهش دهد و براساس تحقیقی که روی یک گروه 40 نفره انجام شده با تحریک مغز ولع مصرف روانگردان در این افراد کاهش یافت است.
وی ادامه داد: با این روش امیدواریم بتوانیم اعتیاد به روانگردانها را به صور کامل درمان کنیم و امیدواریم بتوانیم از این روش برای ترک اعتیاد شیشه استفاده کنیم.
فروشگاههای تاناکورا پلمب میشوند
تسنیم- مدیر کل برنامهریزی دستگاههای اقتصادی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با هشدار نسبت به فروش لباسهای دست دوم خارجی و تاناکورا، از عدم تمدید مهلت ادامه فعالیت این واحدها و پلمب آنها خبر داد.
عباس نخعی با ابراز نگرانی از رشد قارچگونه واحدهای فاقد مجوز و عرضه و فروش البسه دست دوم معروف به تاناکورا اظهار داشت: این عده، ارز کشور را صرف خرید لباسهای کهنه کشورهای دیگر میکنند و به تولید داخلی و شخصیت ایرانی لطمه میزنند. وی اضافه کرد: در سالهای گذشته بخش کوچکی از البسه دست دوم از شرق کشور وارد میشد اما در سالهای اخیر این موضوع به یک تجارت زیرزمینی بدل شده است.
مدیر کل برنامهریزی دستگاههای اقتصادی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز از مسوولان وزارت بهداشت، اتاق اصناف، سازمان حمایت و تعزیرات حکومتی خواست که اقدامات بازدارنده خود را در دو بخش پیشگیرانه و مقابلهای ظرف یک ماه آینده
تکمیل کنند.
نخعی گفت: زیبنده نظام جمهوری اسلامی نیست که لباسها، کیف و کفش دست دوم کشورهای دیگر را استفاده کرده و عدهای سودجو به قاچاق آن بپردازند.
مدیر کل برنامهریزی دستگاههای اقتصادی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز ادامه داد: علیرغم اینکه مجوزی برای واردات اینگونه اقلام صادر نمیشود، از سال گذشته تاکنون دهها واحد صنفی جدید به عرضه این نوع کالاهای قاچاق میپردازند و این در حالی است که آمار اشخاص مبتلا به بیماریهای پوستی به اطلاع مردم نمیرسد.
وی با تاکید بر برخورد قانونی با خاطیان افزود: بنگاههای باربری و مسافربری عمومی از حمل این گونه کالاها باید خودداری کنند چراکه در غیر این صورت با افراد خاطی برخورد میشود و وسایل نقلیهای که اقدام به حمل البسه دست دوم کنند مطابق قانون متوقف میگردد و با پرونده کشف کالا به مراجع صالح رسیدگی ارسال میشوند.
نخعی با اشاره به عدم تمدید مهلت ادامه فعالیت واحدهایی که اقدام به فروش و عرضه لباسهای دست دوم میکنند، گفت: در جلسهای که با حضور نمایندگانی از وزارت بهداشت، اتاق اصناف، سازمان حمایت، اتحادیه پوشاک و ناجا برگزار شد، مقرر گردید به تمام فروشندگان این نوع کالاها اخطار لازم داده شود و واحدهای صنفی به اخذ پروانه کسب لباسفروشی (نو) دعوت شوند و در صورت امتناع و پس از مهلت قانونی برابر قانون نظام صنفی، اسامی واحدهای متخلف به اداره نظارت بر اماکن عمومی ناجا اعلام تا نسبت به پلمب قانونی واحدهای متخلف اقدام شود.
وی در پایان اظهار داشت: همچنین در این جلسه مقرر شد، گشتهای مرکب از تعزیرات حکومتی، اتحادیه پوشاک و وزارت بهداشت از اول مرداد در سراسر کشور نسبت به اعمال قانون نظام صنفی درباره این اشخاص اقدام کنند.
یک نظام رتبهبندی بینالمللی اعلام کرد؛ 17 استاد پزشکی ایرانی در میان برترینهای جهان
فهرست دانشمندان یک درصد برتر علوم پزشکی کشور براساس نظام رتبهبندی ESI - Essential Science Indicators در ماه میسال 2014 منتشر شد و 17 استاد علوم پزشکی از دانشگاههای داخل کشور در این فهرست قرار دارند.
به گزارش مهر، جدیدترین نتایج رتبهبندی دانشمندان، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی برتر دنیا در ماه می سال 2013 از سوی نظام رتبهبندیESI) Essential Science Indicators) اعلام شده است.
مبنای این رتبهبندی گردآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات یک درصد مقالات دارای بیشترین استنادات در پایگاه اطلاعاتی
ISI Web of Sciences در فاصله 10 ساله ژانویه 2004 تا پایان فوریه 2014 بوده که اطلاعات آن هر دوماه یکبار روز آمد میشود.
از کشور ایران، در حال حاضر 17 دانشمند علوم پزشکی کشور در بین یک درصد دانشمندان پر استناد دنیا قرار دارند.
براساس این رتبهبندی نام دکتر محمد عبدالهی، دکتر باقر لاریجانی، دکتر رضا ملکزاده، دکتر نیما رضایی، دکتر فریدون عزیزی، دکتر عباس شفیعی، دکتر احمد اسماعیلزاده، دکتر رسول دیناروند، دکتر محمدرضا زریندست، دکتر احمدرضا دهپور، دکتر حسین حسینزاده، دکتر لیلا آزادبخت، دکتر رویا کلیشادی، دکتر شکوفه نیکفر، دکتر علی منتظری، دکتر اصغر آقامحمدی و دکتر محمد برزگر جلالی حضور دارند.
پایان ماجرای لیست 14 نفره پزشکان زیرمیزیبگیر
مهر- معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی ایران از پایان رسیدگی به ماجرای لیست 14 نفره پزشکان زیرمیزی بگیر خبر داد و گفت که هفت نفر از این پزشکان محکوم شدهاند.
دکتر علی فتاحی اظهارداشت: رسیدگی به پرونده 14 نفره پزشکان زیرمیزی بگیر در سازمان نظام پزشکی تمام شد و از این تعداد، مستندات هفت نفر از آنها توسط دانشگاهها جمع و به نظام پزشکی داده شده و برای این افراد کیفرخواست صادر گردید.
وی در ارتباط با اینکه گفته میشود این افراد خارج از ایران بودهاند، گفت: از این 14 نفر، یک نفر داخل تهران نبوده و یک نفر بیشتر در خارج از کشور طبابت میکند.
فتاحی درباره جزییات محکومیت هفت نفر پزشک از لیست 14 نفره افزود: این هفت پزشک در تهران هستند و احکام محکومیت همه آنها نیز ابلاغ شده است.
معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی ایران ادامه داد: برخی از آنها نسبت به حکمهای صادره اعتراض کردهاند و در مرحله تجدید نظر قرار دارد و آن تعداد که اعتراضی به حکمشان نداشتهاند، احکام قطعی آنها اجرا شده است. وی در ارتباط با اینکه این هفت پزشک از کدام رشتههای پزشکی بودهاند، گفت: بیشتر آنها جراحان رشتههای مختلف هستند. انتشار لیست 14 نفره پزشکان زیرمیزیبگیر برای اولین بار توسط برخی از نمایندگان کمیسیون بهداشت و درمان مجلس مطرح و رسانهای شد.
سخنگوی سازمان غذا و دارو: برنج اسب طلایی غیرقابل مصرف اعلام شد
تسنیم- محمد هاشمی، سخنگوی سازمان غذا و دارو با اعلام جمعآوری برنج اسب طلایی به تسنیم گفت: آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو با توجه به نمونه برداری و پایش سطح عرضه در راستای برنامه ارتقای ایمنی و سلامت برنج، محصول برنجی با عنوان اسب طلایی را به دلیل آلودگی به فلزات سنگین غیرقابل مصرف اعلام کرده است.
وی خاطرنشان کرد: براین اساس مردم با مشاهده این برنج با نام اسب طلایی، مراتب گزارش یا شکایات خود را به روابط عمومی سازمان غذا و دارو یا معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی یا در نهایت به نیروی انتظامی اطلاع دهند.
سقوط جرثقیل به روی سمند در حال حرکت در نیایش
ایسنا- سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، از سقوط یک دستگاه جرثقیل به روی خودروی سمند در بزرگراه نیایش خبر داد.
سیدجلال ملکی در اینباره گفت: در ساعت 10:03 دیروز یک مورد حادثه سقوط جرثقیل به سامانه 125 اطلاع داده شد و به دنبال آن ستاد فرماندهی آتشنشانان سه ایستگاه را به محل حادثه واقع در مسیر شرق به غرب بزرگراه نیایش اعزام کرد. وی با اشاره به حجم بالای ترافیک در پی این حادثه افزود: به همین دلیل یک گروه از آتشنشانان در مسیر خلاف جهت خود را به محل حادثه رسانده و گروهی دیگر نیز پیاده به محل رفتند و پس از حضور آنان مشاهده شده یک دستگاه جرثقیل حین کار از قسمت بوم دچار شکستگی شده و به روی یک دستگاه سواری سمند که در حال حرکت بود، افتاده است. سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، با اشاره به محبوس شدن راننده سمند در کابین افزود: آتشنشانان همزمان با ایمنسازی محل و قطع برق خودرو قطعات سواری سمند را برش داده و راننده آن را در حالی که به شدت دچار آسیبدیدگی شده بود خارج کرده و به عوامل اورژانس مستقر در محل حادثه تحویل دادند. ملکی افزود: پس از آن آتشنشانان با استفاده از تجهیزات خود جرثقیل را به حالت اولیه بازگردانده و خودرو را به حاشیه اتوبان منتقل کردند و پس از آن در به عملیات خود خاتمه دادند.