وزیر دادگستری به معاون رییسجمهور توضیح میدهد؛ چگونگی ثبت ازدواج دختران زیر 15 سال
ازدواج کودکان یکی از معضلاتی است که با وجود منع قانونی در برخی از شهرهای کشور و به خصوص مناطق حاشیهای همچنان دیده میشود. به نظر میرسد راههای عبور از قانون برای ایجاد پیوند زناشویی میان کودکان چندان نامشخص نیستند و این ازدواجها به سادگی انجام میشوند. معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده به تازگی خبر داده که وزیر دادگستری قرار است در این باره گزارش دهد. چراکه در سال 92،
31 هزار ازدواج برای دختران زیر 15 سال به ثبت رسیده و به صورت قانونی درآمده است.
شهیندخت مولاوردی در چهارمین نشست مشاوران امور زنان دستگاههای اجرایی و وزارتخانهها وعده بررسی ثبت این ازدواجها را داده است. او پیش از این در همایشی که روز دهم اردیبهشتماه درباره مشکلات مادران باردار در مناطق حاشیهای برگزار شده بود، درباره خلاءهای قانونی موجود برای حمایت از این زنان گفته بود: «طبق قانون، عدم ثبت ازدواج ضمانت اجرایی دارد و مجازات برای آن تعیین شده است. البته در قانون مدنی ازدواج اعم از دایم یا موقت (صیغه) است. قانون مدنی به ظرافت از کنار این موضوع گذشته و موضوع ازدواج موقت را باز نکرده است اما ثبت ازدواج موقت در قانون حمایت از خانواده در سه مورد الزامی شده؛ در صورتی که بارداری در میان باشد، دو طرف برای ثبت توافق کنند یا شرط ضمن عقد باشد. با این حال ازدواج دختران زیر 13 سال، سالهاست که مطرح است و بعد از مساله کودک- مادر، حالا کودک- بیوه دارد جای خود را باز میکند.»
وی در توضیح شرایط اینگونه ازدواجها گفت: ما تلاش کردیم قانون مدنی بازنگری شود اما آنچه در حال حاضر میشود گفت این است که هر چند از نظر قانونی سن 13 سال تمام دختران و 15 سال تمام پسران سن ازدواج باشد، این ازدواجها به دلیل نداشتن شرایط عقد یعنی رضایت
دو طرف مورد نقد است و حمل به صحت کردن آنها جای سوال دارد.
در همین همایش طراوت مظفریان، عضو جمعیت امام علی (ع) از آمارهایی که این تشکل از اطراف تهران و کرج در شهرری، ورامین و اسلامشهر و کن تهران جمعآوری کردند، خبر داد و گفت: ازدواج زیر 18 سال در این مناطق 56 درصد بود که همراه با بارداری زودهنگام بوده است. 61 درصد مادران بیسواد و اغلب بیشناسنامه بودند. میزان آگاهی آنها فوقالعاده پایین بود و سادهترین مسایل بهداشتی را نمیدانستند. اغلب مادران زیر 30 سال در این مناطق سه بارداری داشتند و 40درصد برای جلوگیری از روش طبیعی استفاده میکردند زیرا به هیچ امکاناتی دسترسی نداشتند. راهحل پیش روی خیلی از نوزادان ناخواسته آنها، فروش و اجاره برای کار در خیابان است.»
ازدواج زودهنگام دختران معمولا با بارداری زودهنگام و آسیبهای فراوان برای آنها همراه است. آمارهایی درباره ازدواج کودکان منتشر شده است اما بارها توسط مسوولان انکار شدهاند. احمد تویسرکانی، رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در نشست خبری اردیبهشتماه خود گفت که «ثبت ازدواجهای زیر ۱۵ سالگی غیرقانونی است و موردی در این زمینه که پایینتر از سن قانونی ازدواجی به ثبت برسد را سراغ ندارم». این اظهارات در حالی مطرح شده که براساس آمار ثبت احوال در سال ۸۹ بیش از ۴۲ هزار ازدواج کودکان ۱۰ تا ۱۴ سال به ثبت رسیده است.
ثریا عزیزپناه، عضو هیات مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان در همین رابطه گفته بود: اولین انتظار ما به عنوان فعالان حوزه کودک از مسوولان آن است که آمار درستی ارایه دهند زیرا آمار پایه اظهارنظرها و تحقیقات علمی است. هنگامی که آسیبزا بودن ازدواج در سنین کودکی به لحاظ علمی ثابت شده است انتظار میرود که مسوولان همانطور که به معضل افزایش سن ازدواج توجه میکنند به این مساله هم توجه کنند بنابراین بهتر است که به دنبال کاهش آمار باشیم، نه انکار آمار.
این فعال حقوق کودک ادامه داد: تبعات ناشی از ازدواج زودهنگام براساس علم اثبات شده است. ازدواج زودرس تبعات جسمی برای فرد دارد از جمله آنکه زایمان در سنین پایین به دلیل نبود آمادگی جسمی برای حمل نطفه و عدم رشد کافی لگن خطرناک است. علاوه بر این تبعات روحی و اجتماعی ازدواج کودکان را نیز باید در نظر گرفت. همه ما روزی 10 ساله بودهایم و میتوانیم درک کنیم که ازدواج برای یک کودک ۱۰ ساله چگونه است. وی افزود: بعد از رایزنیهای فراوان سن ازدواج از سن بلوغ شرعی (9 سال) به 13 سال برای دختران تغییر پیدا کرد اما افراد زیر سن ۱۳ سال با اجازه ولی و گرفتن گواهی رسمی از دادگاه میتوانند ازدواج کنند.
اردیبهشتماه سال گذشته آمار دیگری از وضعیت این کودکان منتشر شد. فرشید یزدانی، عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان در گفتوگو با مهر گفت: از سال 84 تا 89 حدود 45 درصد ازدواج و طلاق درمیان کودکان افزایش یافته است و برای همین آمار سال 89 نشان میدهد که 37 هزار نفر 10 تا 18 سال مطلقه و بیوه درکشور وجود دارد. این فعال حقوق کودکان مهمترین دلیل ازدواج کودکان 10 تا 15 سال را فقر اقتصادی خانواده دانست و با تکیه بر تحلیل آمارهای سالهای قبل گفت: براساس این آمارها در هر سال 800 کودک دختر 10 تا 14 سال و 15 هزار دختر 15 تا 19 سال در کشور طلاق گرفتهاند.
یزدانی با اذعان بر اینکه 490 هزار نفر از مجموع کودکان ازدواج کرده در نقاط شهری زندگی میکنند، تعداد کودکان روستایی ازدواج کرده را حدود 355 هزار نفر خواند. طبق قانون کشور(ماده «1041» قانون مدنی) سن تعیینشده برای ازدواج دختران 13سال و برای پسران 15سال مقرر شده است و قانون راهی پیشبینی کرده برای ازدواج زودرس دختران مبنی بر اینکه اگر دختران ویژگیهای جسمانی خاصی داشته باشند، میتوانند از معافیت از شرط سن استفاده کنند.
براساس گزارش نشریه جامعهشناسی کشور تعداد «مادران کودک» با 5/6 برابر افزایش نسبت به «پدران کودک» گویای این است که عمدتا دختران واقع در سنین 18ـ10 سالگی با 85 درصد همسر مردانی شدهاند که در سنین بالای 18سال قرار دارند و فقط 15درصد از این قشر با همسن و سال یا همنسل خود ازدواج کردهاند.
به نظر میرسد معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده زمینهای برای به رسمیت شناختن این مساله و ارایه راهحل برای آن فراهم کرده است.
کاهش سن اعتیاد و افزایش مصرف روانگردانها در کشورمهر- عضو شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی گفت که سن اعتیاد در کشور کاهش یافته و مصرف روانگردانها نیز رو به افزایش است.
دکتر حمید پورشریفی با هشدار نسبت به کاهش سن اعتیاد و افزایش میزان مرگومیرهای ناشی از سوء مصرف مواد مخدر گفت: باوجود اینکه معتقدم باید همواره اخبار مثبت را به جامعه منعکس کرد اما متاسفانه واقعیتهای تلخی وجود دارد که لازم است بیان شود تا از اتفاقات تلختر جلوگیری شود.
وی افزود: براساس اطلاعات و شواهدی که وجود دارد مصرف مواد مخدر و روانگردانها وضعیت رو به رشدی دارد و میزان ابتلا نیز حاکی از کاهش سن اعتیاد است که این دو موضوع بسیار نگرانکننده است.
عضو شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی با تاکید بر اینکه دو موضوع افزایش میزان مصرف روانگردانها و کاهش سن اعتیاد ضرورت توجه و حساسیت خانوادهها را بیشتر میکند، اظهار کرد: اگرچه ممکن است والدین از عوارض مصرف مواد مخدر اطلاعاتی داشته باشند اما باید بدانند مصرف مخدرهایی که دارای ناخالصی است، بسیار خطرناکتر بوده و حتی فرد قبل از آنکه بخواهد مسیر ابتلا را طی کند به مرگهای زود هنگام دچار میشود.
پورشریفی هشدار داد: خانوادهها به ویژه والدینی که نوجوان دارند باید بدانند که درگیر شدن با اعتیاد متفاوت از عوارض سوء مصرف مواد مخدر است بنابراین باید با حساسیت بیشتری بر رفتار و ترددهای فرزندان خود با همسالان نظارت و کنترل کنند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: اگر رفتار و ارتباط والدین با نوجوان منجر به ایجاد تنش و رفتارهای ناپخته و در نتیجه اضطراب نوجوان شود نه تنها پیشگیری از اعتیاد رخ نخواهد داد بلکه ممکن است وضعیت فرد وخیمتر نیز شود بنابراین والدین باید اطلاعات دقیقتری را در این رابطه کسب کنند.
وی گفت: والدین باید روشهای مستقیم و غیرمستقیم کنترل فرزندان و مهارتهای زندگی و فرزند پروری را بدانند تا با شیوه صحیح با فرزند نوجوان خود برخورد کنند از این رو تمام محققان براین نکته صحه گذاشتهاند که افزایش مدت زمان حضور والدین در کنار فرزندان احتمال ابتلا به اعتیاد را در آنها کاهش میدهد.
اهداف برنامه چهارم استراتژیک کنترل ایدز اعلام شد
«معتادان تزریقی» و «انتقال جنسی HIV» در کانون توجه
ایسنا- رییس اداره ایدز وزارت بهداشت با بیان اینکه برنامه چهارم استراتژیک کشوری کنترل ایدز مراحل نهایی تدوین را طی میکند، پنج هدف عمده این برنامه ملی را تشریح کرد.
دکتر عباس صداقت گفت: با همکاری سازمانهایی که در بحث /HIV ایدز مسوول هستند، برنامه چهارم استراتژیک کشوری کنترل ایدز مراحل نهایی تدوین را طی میکند؛ چراکه از طریق یک برنامه استراتژیک کشوری است که تمام سازمانها سهم خود را در کنترل این بیماری و همچنین تحت پوشش قرار دادن گروه هدف مشخص میکنند. این برنامه پنج ساله بوده و بر پایه برنامه توسعه اقتصادی کشور است.
صداقت گفت: در حال حاضر در آخرین سال برنامه سوم کشوری کنترل ایدز قرار داریم. بر همین اساس است که از اوایل امسال اقدامات مربوط به تدوین برنامه چهارم آغاز شده است. تقریبا برنامهریزی برای تدوین و تحلیل وضعیت، تعیین پاسخ ملی و در نهایت تعیین اهداف، راهبردها و مداخلات تعیین شده است.
وی با بیان اینکه برنامه چهارم کشوری ایدز پنج هدف عمده را دنبال خواهد کرد، افزود: هدف نخست این برنامه کنترل /HIVایدز در جمعیت عمومی است. در این زمینه تاکیدها بیشتر روی آموزشهای عمومی و دسترسی عمومی به خدمات است.
صداقت، کنترل /HIV ایدز در مصرفکنندگان تزریقی مواد مخدر را دومین هدف چهارمین برنامه کشوری کنترل ایدز خواند و گفت: در این زمینه نیز بر برنامههای کاهش آسیب و پیشگیری در مصرفکنندگان مواد مخدر چه در زندانها و چه در جامعه تاکید شده است.
وی کنترل /HIV ایدز از طریق انتقال جنسی در گروههای پرخطر را سومین هدف برنامه چهارم کشوری ایدز خواند و گفت: در این زمینه نیز زنان در معرض آسیب بیشتر مدنظر هستند. کنترل انتقال /HIV ایدز از مادر باردار مبتلا به نوزادان و کاهش مرگ ناشی از ایدز در مبتلایان این بیماری دیگر اهداف برنامه چهارم استراتژیک کشوری کنترل ایدز هستند.
رییس اداره ایدز وزارت بهداشت در پایان گفت: در ذیل هر کدام از این اهداف، راهبردها و اهداف پایه و نهایی و همچنین مداخلات کمککننده برای دستیابی به اهداف تعیین شده لحاظ شده و نقش هر یک از سازمانهای در کنترل این بیماری مشخص شده است.
شرط جیرهبندی نشدن آب در پایتخت
مهر- استاندار تهران با بیان اینکه مردم تهران در سه ماه گذشته حدود سه درصد افزایش مصرف آب داشتهاند، گفت که اگر مردم تهران در مصرف آب 20 درصد صرفهجویی کنند، تابستان را بدون جیرهبندی پشت سر میگذاریم.
حسینهاشمی افزود: طبق برآورد وزارت نیرو در تابستان امسال اگر مردم 20 درصد مصرف را کاهش دهند هیچ مشکلی وجود ندارد و جیرهبندی آب نخواهیم داشت.
به گفته وی، هرجا که مردم کمک کنند مشکلات برطرف میشود و البته اگر همکاری کنند به نفع خودشان است و میتوانیم تابستان را به سلامت پشت سر بگذرانیم.
استاندار تهران با بیان اینکه طی سه ماه گذشته در میزان مصرف آب 2 تا 5/3 درصد افزایش داشتیم، اظهار داشت: امیدواریم مردم در تابستان هشدارها را جدی بگیرند و با صرفهجویی در مصرف آب مانع از جیرهبندی آب شوند.
هاشمی تصریح کرد: البته حتی اگر تابستان امسال را بدون جیرهبندی آب پشت سر بگذرانیم باید برای سالهای آینده فکر اساسی کرد چراکه مشکل کمبود آب در تهران جدی است. وی در خصوص سلامت آب شرب تهران یادآور شد: در حال حاضر تمام عناصر و املاح آب شور در حد مجاز است و مردم مطمئن باشند که اگر آب شور کوچکترین مشکلی داشته باشد وزارت بهداشت فورا گزارش میدهد.
استاندار تهران در ادامه گفت: وزارت بهداشت و سازمان محیط زیست باید به صورت مداوم بر منابع آب شور نظارت کرده تا مبادا از نظر نیترات و دیگر املاح خطرناک منابع آب مشکلی داشته باشند.
وی با بیان اینکه استانداری مسوول رسیدگی و مدیریت اقدامات دستگاههای مختلف در خصوص مصرف و سلامت آب است، اظهار داشت: تاکنون هیچ گزارش نگرانکنندهای در خصوص آب شور دریافت نکردهایم اما تذکرات لازم را به وزارت نیرو برای نظارت دقیقتر و جدیتر دادهایم تا مشکلی در خصوص آب نیترات در تهران پیش نیاید.
بازدید همسر رییسجمهور از شیرخوارگاه آمنه
ایرنا- همسر رییسجمهور و همسران وزرای دولت تدبیر و امید به همراه علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از شیرخوارگاه آمنه بازدید کردند. همسران مسوولان در این بازدید هر کدام یک تا سه کودک را تحت پوشش و حمایت قرار دادند. صاحبه عربی همسر رییسجمهور با عهدهدار شدن ساخت 10 مهد کودک در روستاهای دورافتاده کشور افزود: بازدید امروز از نمایشگاه دستاوردهای معلولان شروع حرکتی جدید در جهت حمایت از کودکان معلول، بیسرپرست و بد سرپرست است که به طور عام در مراکز بهزیستی نگهداری میشوند. وی گفت: قرار است که با همراهی همسران وزرای دولت یازدهم یک برنامه منسجم و هدفمند در ارتباط با مسایل حمایتی در حوزههای کودکان بیسرپرست و بدسرپرست با محوریت معلولین انجام دهیم.
ادامه پرداخت وام ازدواج پس از عید فطر
مهر- سخنگوی دولت خبر داد که پرداخت وام ازدواج پس از تعطیلات عید فطر از سر گرفته میشود. محمدباقر نوبخت اظهار داشت: حدود یکمیلیون نفر از جوانان به دلیل مشکلات نظام بانکی در نوبت دریافت وام ازدواج بودند. سخنگوی دولت تصریح کرد: قرار است بعد از تعطیلات عید بزرگ فطر پرداخت وامهای ازدواج صورت گیرد.
بررسی ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاهها
ایسنا- نحوه میزبانی ایران در مرحله نخست لیگ جهانی قرار است در جلسه روز جمعه فدراسیون جهانی والیبال مورد بررسی قرار گیرد. جلسه کمیته فنی لیگ جهانی والیبال جمعه در فلورانس ایتالیا برگزار میشود و قرار است هشت موضوع در این جلسه مورد بررسی قرار گیرد که یک مورد آن نحوه میزبانی ایران است که قرار است مسوولان لیگ جهانی در مورد آن تصمیم بگیرند. به نظر میرسد مساله ممنوع بودن حضور زنان در ورزشگاه، موضوع مورد بحث مسوولان لیگ جهانی والیبال باشد.
افزایش شپش در مهدها و مدارس
فارس- یک متخصص پوست و مو مکانهای پرجمعیت همچون مدارس و مهدکودکها را دارای بیشترین آمار ابتلا به شپش سر دانست. مجید شهدی با اشاره به افزایش ابتلای این بیماری در سالهای اخیر، درباره نحوه تکثیر این انگل گفت: شپش سر با تخمریزی و چسباندن این تخمها به ساقه مو تکثیر میشود و از هنگام تخمریزی تا خروج شپشها از تخمها 10 روز طول میکشد. شپش خارج شده از تخم پس از بلوغ مجددا تخمریزی و این سیکل همچنان ادامه پیدا میکند. در این بین حتی افراد ملتزم به اصول بهداشت فردی نیز به این انگل مبتلا میشوند چراکه این حشره در فرصتی مناسب خود را از سر فردی به دیگری منتقل میکند و در سالهای اخیر افزایش یافته است.
25 هزار ایرانی در انتظار پیوند اعضا
مهر- رییس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت بر ضرورت افزایش فرهنگسازی اهدا عضو از بیماران مرگ مغزی در کشور تاکید کرد و گفت: سالانه بین 2700 تا سه هزار پیوند کلیه در کشور انجام میشود. دکتر کتایون نجفیزاده در اولین جلسه شورایعالی پیوند اعضا که به ریاست وزیر بهداشت برگزار شد، افزود: متاسفانه سالانه تعداد مرگ مغزی ناشی از حوادث ترافیکی و تصادفات در کشور پنج تا هشت هزار نفر است که از این تعداد باید 2500 تا 4 هزار مورد به اهدا عضو میرسیدند ولی تنها 665 مورد اهدا کردند. وی تعداد افراد در لیست انتظار پیوند اعضا در کشور را 25 هزار مورد عنوان کرد و گفت: متاسفانه روزانه 7 تا 10 نفر از بیماران در لیست انتظار پیوند اعضا فوت میکنند.
شهیندخت مولاوردی: شهرداری تهران برای «حذف زنان» پاسخگو باشد
ایسنا- در پی صدور بخشنامه حذف زنان از تعدادی از پستهای شهرداری تهران، معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده گفت که نظر ما همان نظر شورای شهر است. هرچند چنین تصمیمهایی با نیت خیر گرفته شود ولی شهرداری تهران باید پاسخگوی چنین بخشنامههایی باشد. شهیندخت مولاوردی افزود: باید مشخص شود چه جایگزین شغلی برای زنان شاغل در سطوحی مانند منشی و تایپیست در نظر گرفته شده است و آیا این زنان به سطحی ارتقا مییابند که معذوریتهایی وجود نداشته باشد؟ مولاوردی در پایان گفت: ما دو روز گذشته را صرف بدست آوردن صحت و سقم این بخشنامه کردیم و قرار است امروز با نرگس معدنی پور مدیر کل امور بانوان شهرداری تهران در مورد این بخشنامه شهرداری جلسهای داشته باشیم.
جزییات لایحه حقوق شهروندان دارای معلولیت
ایسنا: وزیرتعاون، کار و رفاه اجتماعی ضمن تشریح ابعاد مختلف لایحه «حقوق شهروندان افراد دارای معلولیت» از بررسی و تصویب موادی از این لایحه در کمیسیون اجتماعی دولت خبرداد و گفت: این لایحه به زودی به صحن علنی مجلس میرود. دکترعلی ربیعی گفت: از چند ماه گذشته قرار بود برای حمایت از معلولان، اولین گام به روز کردن قانون حمایت از معلولان و برطرف کردن اشکالات آن به عنوان لایحه از سوی دولت بیایدکه آن را به کمیسیون برگرداندیم. ربیعی ادامه داد: این لایحه خصوصیاتی دارد که میتواند به ما در حوزه رسیدگی به معلولان کمک کند چون دارای یک جامعیت کامل است به این لحاظ که ازنقطه نظرات تشکلهای مردم نهاد معلولان و حتی ازمعلولان صاحب نظردراین زمینه استفاده کردهایم.
قتل پسر نوجوان با شیشه قلیان
مهر- پسر جوان که در جریان درگیری خیابانی با شیشه قلیان مرتکب قتل نوجوان 15 سالهای شده بود در جلسه محاکمه منکر اتهامات خود شد. 29 تیرماه سال گذشته ماموران پلیس در جریان یک نزاع دستهجمعی در پارک بازیافت در خیابان زنجان قرار گرفتند. در ادامه تیمی از ماموران در محل درگیری حاضر شده و در بررسیها دریافتند در این درگیری هفت پسر نوجوان و جوان به زد و خورد پرداخته که در جریان آن پسر 15 سالهای به نام فواد از ناحیه پا به شدت مجروح و به بیمارستان انتقال داده شده است. دو روز پس از این حادثه فواد به علت شدت جراحات جان خود را از دست داد. با تکمیل تحقیقات پرونده برای محاکمه به شعبه 74 دادگاه کیفری استان تهران فرستاده شد که صبح روز گذشته جلسه محاکمه به ریاست قاضی عبداللهی برگزار شد. در ابتدای این جلسه اولیای دم برای قاتل پسرشان درخواست قصاص کردند. سیاوش نیز پس از قرار گرفتن در جایگاه گفت: روز حادثه همراه دوستم سوار بر موتور در حال عبور از خیابان زنجان بودیم که با مقتول و پسرخالهاش درگیر شدیم. علت این درگیری فحاشی بود و من با شیشه قلیان ضربهای به پسرخاله فواد زدم و هیچگاه مرتکب قتل نشدم. پسر خاله مقتول نیز در ادامه این جلسه با رد ادعاهای متهم به قتل گفت: فرد دیگری مرا مجبور کرد و خودم شاهد بودم که سیاوش با شیشه قلیان ضربهای به پای پسرخالهام زد. پس از آخرین دفاعیات متهمان، قضات دادگاه برای صدور حکم وارد شور شدند.