بررسی شکاف جنسیتی در یک نشست تخصصی؛ ایران از آخر نهم شد
روز گذشته زنان و دختران ایرانی در مرکز توجه چند نشست و گردهمایی بودند. وزیر آموزش و پرورش از برنامههای این وزارتخانه برای افزایش پوشش تحصیلی دختران گفت، تعدادی از استادان دانشگاه در یک نشست تخصصی وضعیت تحصیل، بهداشت و قدرت سیاسی زنان ایرانی را مرور کردند و معاون امور زنان و خانواده رییسجمهور در گردهمایی توجیه آموزش ویژه کارشناس مسوولان امور زنان استانها از تدوین بسته اجرایی اشتغال پایدار برای دختران فارغالتحصیل خبر داد.
به گفته شهیندخت مولاوردی میزان مشارکت اقتصادی مردان جوان پنج برابر بیشتر از زنان است همچنین بیکاری زنان جوان دو برابر مردان است و این نشاندهنده عدم تعادل جنسیتی در بازار کار ماست، درحالی که با افزایش ورود دختران به آموزش عالی روبهرو هستیم و این آمارها نشاندهنده عدم دسترسی عادلانه زنان به فرصتهای شغلی است. وی با بیان اینکه زنان حتی در بهترین شرایط اقتصادی هم که باشند نسبت به مردان مشکلات بیشتری در کاریابی دارند، گفت: وقتی زنان شغلی هم بیابند آن شغل در مقایسه با مردان پرداخت کمتری برای آنها دارد که البته این مشکل بیشتر به بخشخصوصی باز میگردد.
یک استاد دانشگاه در نشست تخصصی «دختران؛ دیروز، امروز، فردا» به کاهش میزان باروری زنان تحصیلکرده اشاره کرد و گفت: عدهای فکر میکنند اگر از ادامه تحصیل زنان جلوگیری کنند، باروری افزایش خواهد یافت این درحالی است که آمارها نشان میدهد شرایط ازدواج برای بیشتر دختران فراهم نیست و این مشکل ریشه اقتصادی دارد و نباید ریشه آن را در تحصیل دختران جستوجو کرد.
به گزارش ایلنا، آذر منصوری با اشاره به گزارش مجمع جهانی اقتصاد در ارتباط با شکاف جنسیتی در سال 2013 اظهار داشت: در این گزارش که شکاف جنسیتی بین 139 کشور جهان مورد بررسی قرار گرفته، ایران در رتبه 130 قرار گرفته است.
وی رتبه زنان را در این بررسیها در سال 2010 از میان 139 کشور جهان 123، در سال 2011 رتبه 125، در سال 2012 رتبه 127 و در سال 2013 رتبه 213 اعلام کرد و افزود: میزان مشارکت زنان در اقتصاد و وضعیت آموزشی از جمله فاکتورهایی است که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته است.
این فعال حوزه زنان گفت: ایران به لحاظ وضعیت آموزشی زنان رتبه 98 و به لحاظ بهداشت رتبه 87 و به لحاظ میزان قدرت و مشارکت زنان در امور سیاسی رتبه 129 را دارد.
منصوری تاکید کرد: با یک نگاه سطحی به این گزارش میتوان متوجه شد که در مواردی مثل آموزش و بهداشت که خود زنان در آن نقش داشتهاند موفقتر بودهایم و ایران رتبه قابل قبولتری را دارد و تناسبی بین شاخصهای این گزارش در حوزه آموزش و بهداشت و مشارکت سیاسی وجود ندارد. این فعال حوزه زنان یادآور شد: براساس اطلاعاتی که سازمان ملل منتشر کرده تنها 10درصد درآمدهای کل جهان متوجه زنان است. وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: در سال 1378 بحث دختران فراری مورد توجه قرار گرفت و به واسطه تلاش بخشی از سازمانهای غیردولتی در ایران بررسی و پیگیری شد.
وی همچنین با ارایه آماری گفت: در سال 80 تعداد دختران خیابانی 11 هزار نفر اعلام شده بود که در سالهای بعد با توجه به رشد آسیبهای اجتماعی در کشور قطعا با آمار نگرانکنندهتری مواجه خواهیم بود. منصوری همچنین خاطرنشان کرد: براساس آمار رسمی که در سال 1391 منتشر شده است، از میان 24 میلیون شاغل در ایران تنها پنج میلیون آن را زنان تشکیل میدهند. این فعال حوزه زنان تصریح کرد: با توجه به تغییر رویکردی که در دولت جدید شاهد آن هستیم، انتظار میرود که آمار جدید حداقلی از تغییرات را با خود به همراه داشته باشد چراکه رسیدن به این مرحله تنها حاصل یک سال و دو سال نبوده بلکه به دلیل عدم توجه به علتهای اصلی به وجود آورنده پدیدهها و مشکلات اجتماعی حاصل شده لذا روند بهبود آن به زمان بیشتری نیازمند است.
الهه کولایی سخنران دیگر این نشست تخصصی نیز طی سخنانی اظهار داشت: دختران به تبع شرایط تاریخی و فرهنگی نه تنها در کشور ما بلکه در بسیاری از کشورها حتی در برخی کشورهای توسعهیافته در رابطه با برخی حقوق انسانیشان در مقایسه با پسران با مشکلات و موانعی روبهرو هستند لذا مساله پایمال شدن حقوق انسانی دختران در جهان باعث شد که یک روز به عنوان روز دختر شکل بگیرد.
این استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: دستیابی به همه حقوق و ابعاد انسانی اعم از امکانات آموزشی، بهداشتی و دسترسی به شرایط مناسبی که رفع نیازهای انسانی را برای دختران مقدور کند ذیل بحثهای توسعه قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه در بسیاری از کشورهای کمتر توسعهیافته شاهد نوعی تبعیض در بین دختران و پسران هستیم، ادامه داد: تبعیض جنسیتی یک معضل جهانی است که تغییر آن نیازمند یک عزم بینالمللی است.
این استاد دانشگاه به کاهش میزان باروری زنان تحصیلکرده اشاره کرد و گفت: عدهای فکر میکنند اگر از ادامه تحصیل زنان جلوگیری کنند، باروری افزایش خواهد یافت این درحالی است که آمارها نشان میدهد که شرایط ازدواج برای اکثر دختران فراهم نیست و این مشکل ریشه اقتصادی دارد و نباید ریشه آن را در تحصیل دختران جستوجو کرد.
وی با بیان اینکه انسان بودن، توانایی و تلاش و استعداد انسانها باید محور قرار بگیرد و نه جنسیت آنها گفت: در سالهای اخیر شاهد یک موج عظیم تحجرگرایی برای خانهنشین کردن زنان بودهایم.
محمود شهابی استاد، جامعهشناسی دانشگاه علامهطباطبایی سخنران دیگر این نشست تخصصی اولین ویژگی نسل جدید را یک نوع شیفتگی به تکنولوژی عنوان کرد که تبلور آن در شبکههای اجتماعی و ظهور انواع کاربرد گوشیهای موبایل مشهود است.
این جامعهشناس معتقد است: مدرنیته و تحولات صنعتی بیش از مردان به زنان نفع رسانده است و دیوارهای اطلاعاتی و طبقهبندی که برای رساندن اطلاعات به گروههای سنتی وجود داشته از بین رفته است.
تغییرات تازه در وزارت علوم
توفیقی استعفا داد، 2 سرپرست منصوب شدند
به دنبال استیضاح وزیر علوم و عدم رای اعتماد مجلس به فرجیدانا، جعفر توفیقی، مشاور عالی او نیز از سمت خود استعفا داد. ایلنا گزارش داد بعد از آنکه مجلس شورای اسلامی با استیضاح وزیر علوم رای به عدم اعتماد او داد، جعفر توفیقی نیز که در کسوت مشاور عالی وزیر علوم فعالیت میکرد، از سمت خود استعفا داد. به گزارش فارس یک منبع آگاه گفته است اگر نجفی تمایل به حضور توفیقی داشته باشد باید دوباره به وی پیشنهاد دهد ولی در حال حاضر بهطور قانونی توفیقی سمتی در وزارت علوم ندارد.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در اولین احکام خود دو سرپرست جدید دانشگاه را منصوب کرد. به گزارش مهر، دکتر محمدعلی نجفی، سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، طی احکام جداگانهای دکتر محمد میرزاییبادیزی را به سمت سرپرستی دانشگاه تحصیلات تکمیلی و فناوری پیشرفته کرمان و دکتر علی تیزرو را به سمت ریاست مرکز آموزش عالی لامرد منصوب کرد.
در حکم انتصاب دکتر محمد میرزایی به سمت سرپرستی دانشگاه تحصیلات تکمیلی و فناوری پیشرفته کرمان آمده است: امید است با توکل به خداوند سبحان، ماموریت و وظایف سرپرستی را برپایه قوانین،سیاستها وبرنامههای مصوب به انجام رسانید، بایسته است با پیروی از آموزههای اسلامی، مبانی علمی، راهبردهای دولت تدبیر و امید و جلب همکاری دانشگاهیان و صاحبنظران، نقشی شایسته در تحقق اهداف نظام علم و فناوری و نقشآفرینی آن در اقتصاد دانشبنیان و تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی ایفا نمایید.
همچنین سرپرست وزارت علوم در حکم انتصاب دکتر علی تیزرو به سمت ریاست مرکز آموزش عالی لامرد تاکید کرده است: امید است با توکل به خداوند سبحان، ماموریت و وظایف ریاست مرکز آموزش عالی لامرد را برپایه قوانین، سیاستها وبرنامههای مصوب به انجام رسانید، بایسته است با پیروی از آموزههای اسلامی، مبانی علمی، راهبردهای دولت تدبیر و امید و جلب همکاری دانشگاهیان، صاحبنظران و مسوولین و استفاده از کمکهای مردمی در توسعه آموزش عالی منطقه و تحقق سیاستهای وزارت متبوع نقش موثر ایفا نمایید.
ادغام دانشگاههای فنی و حرفهای و علمی- کاربردی
ایسنا- سرپرست دانشگاه فنی وحرفهای کشور با اشاره به لزوم بازنگری بر آموزشهای دانشگاههای فنی و حرفهای و موسسات علمی- کاربردی تاکید کرد: باید صلاحیت حرفهای در کشور ایجاد شود. مسعود شفیعی در بیست و دومین جشنواره سراسری فرهنگی و هنری دانشجویان دانشگاه فنی و حرفهای کشور افزود: به دنبال این هستیم که مجموعه دانشگاههای فنی و حرفهای و همچنین موسسات علمی- کاربردی تبدیل به یک دانشگاه بزرگ و واحد شوند که از ابردانشگاههای دنیا بهتر خواهد بود. وی بیان کرد: در این راستا ما باید موسسات علمی- کاربردی و دانشگاههای فنی و حرفهای را که در آیندهای نهچندان دور با یکدیگر ادغام میشوند با حفظ ساختارها و سیاستها پیش ببریم و مجموعهای شبیه دانشگاه MIT ایجاد کنیم.
شرایط جدید برای تحصیل بورسیهها
مهر- مدیرکل بورس و اعزام سازمان امور دانشجویان اعلام کرد: با توجه به اینکه روند اعزام دانشجویان بورسیه خارج از کشور بسیار طولانی است بنابراین دانشجویان پذیرفته شده در دانشگاههای داخل که واجد شرایط بورس نیز هستند، میتوانند در دانشگاه محل قبولی ثبتنام کرده و تحصیل خود را ادامه دهند و پرونده بورس خود را نیز پیگیری کنند. دکتر احمد غلامی گفت: اداره کل بورس و اعزام سازمان امور دانشج ویان هفته گذشته جلسه توجیهی با حضور اکثر واجدین شرایط اولیه بورس دکترای خارج از کشور برگزار کرد. وی ادامه داد: این دانشجویان چون اکثرا حائز رتبههای برتر هستند در دانشگاههای داخل کشور نیز پذیرفته شدهاند و از طرفی برای ما نیز از نظر علمی و تخصصی واجد شرایط بورس هستند.
بیمه حادثه برای دانشجویان اجباری شد
مهر- پوشش بیمه حادثه برای تمام دانشجویان شاغل به تحصیل در مراکز آموزش عالی در سال تحصیلی جدید اجباری و پوشش بیمه تکمیلی اختیاری اعلام شد. در راستای اهمیت سلامت دانشجویان و ضرورت بیمه دانشجویی صندوق رفاه دانشجویی برای سال تحصیلی 94-93 اعلام کرد: پوشش بیمه حادثه برای تمام دانشجویان شاغل به تحصیل در مراکز آموزش عالی اجباری و پوشش بیمه تکمیلی اختیاری بوده و دانشجویان درصورت پوشش بیمه پایه (خدمات درمانی، تامین اجتماعی، نیروهای مسلح و...) میتوانند از بیمه تکمیلی بهرهمند شوند.
کارگروه ویژه برای کاهش مرگ و میر معتادان
ایلنا- مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران گفت: کارگروهی ویژه در استانداری تهران جهت کاهش مرگ و میر ناشی از مصرف مخدرهای ناخالص تشکیل میشود. سیاوش شهریور با بیان این مطلب افزود: هر سه ساعت یک نفر در کشور به دلیل مصرف مخدرهای سمی فوت میکند. وی ادامه داد: وزارت کشور به عنوان یک نهاد هماهنگکننده و سیاستگذار سعی کرده تاکنون آمار مرگ و میر ناشی از مصرف مخدرهای سمی را با انجام اقدامات پیشگیرانه به حداقل برساند و این موضوع در شورای اجتماعی استانها نیز مطرح و مورد بررسی قرار گرفته است. شهریور ادامه داد: اکثر موادمخدر صنعتی به دلیل وجود مواد ناخالص سمی، سبب افزایش مرگ و میر معتادان میشود. این موضوع باید به صورت شفاف به اطلاع مردم برسد و هشدارهای لازم نیز ارایه شود.