درگفت و گو با پورشیرازی، کارشناس امور اجتماعی و کارگری مطرح شد؛ جای خالی نگاه بنیادی در طرحهای حوزه سلامت
مریم بابایی- سلامتی از موضوعات مهمی است که از بدو تولد دغدغه انسان است، در بُعد وسیعتر یکی از مهمترین پارامترهای تامین امنیت اجتماعی و روانی جامعه این است که فرد بداند به هنگام بیماری تنها، درمانده و رها نخواهد ماند و بیمهها برای این مهم شکل گرفتهاند.
اما در ایران حوزه سلامت و درمان همواره با چالشهای مختلفی دست و پنجه نرم کرده است. وقتی ثبات اقتصادی حاکم بود بهنظر میرسید این مطالبات بیمهها از دولت برای حمایت از مردم مانع ایجاد میکند و وقتی که بیثباتی نرخ ارز و عدم تحقق بودجه وعده داده شده به طرحهای وزارت بهداشت پیش آمد دیگر میتوان به راحتی تصور کرد که چه بر سر این حوزه و البته بر مردم آمده است... .
در این ارتباط با محمدعلی پورشیرازی، کارشناس مسایل اجتماعی و کارگری گفتوگویی کردهایم که میخوانید:
سهمهای مختلفی برای بیمار در پرداخت هزینههای درمان اعلام میشود، آیا استانداردی در این ارتباط وجود دارد؟
بر اساس مطالعات جامعهشناسی پزشکی- امنیتی بهطور متوسط در کشورها 30 تا 40 درصد هزینه امنیت سلامتی را مردم و مابقی را دولت موظف است که تامین و پرداخت کند.
در ایران چقدر تا رسیدن به این حد مطلوب فاصله داریم؟
گاهی مسوولان به دلایلی ناشناخته! طرحهای خاص سلامت را آن هم در بوق و کرنا مطرح میکنند که اگر فقط یکی از آنها میتوانست به تمام معنا اجرایی شود حتما وضع سلامت جامعه بهبود مییافت اما مساله این است که به نظر میرسد نگاه بنیادی به موضوع سلامت وجود ندارد!
در این شرایط بیمه چه نقشی میتواند ایفا کند؟
قاعدتا بیمه باید نقش فعالی در تامین و حفظ سلامت مردم ایفا کند اما داروها، آزمایشات و سقفهای تعیینشدهای برای برخی بیماریها و معالجات تعیین میشود، یعنی آنکه بیمهها بهطور کامل افراد جامعه را تحت پوشش قرار نمیدهند و شاهد به وجود آمدن انواع بیمه از جمله بیمههای تکمیلی هستیم که خود آنها هم گاه فقط تا سقف خاصی هزینههای درمان را تقبل میکنند.
علت این مشکل چیست؟
بیمهای گسترده مثل تامین اجتماعی که بهطور چشمگیری از دولت طلب دارد در مقابل وزارت بهداشت به نقل از بیمارستانها و داروخانهها و آزمایشگاههای تشخیص پزشکی مدعی مطالبات میلیاردی از این سازمان است و این میشود که گروکشیهای دو طرف به ارایه سرویسهای ناقص در بخش درمان میانجامد و این در میان فقط مردم بیمه شده متضرر میشوند.
در حال حاضر در ایران مردم از چند نوع بیمه برخوردارند و کیفیت آنها چگونه است؟
در حال حاضر ما سه نوع بیمه تامین اجتماعی داریم؛ اول بیمه کارمندان به اصطلاحی خدمات درمانی، دوم بیمه کارگران و کارفرمایان و سوم بیمه آزاد اشخاص است که هر سه در سرگردانی هستند!
دولت این وضع را به وجود آورده است و طرفهای فعال هرکدام توقعات برآورده نشده و اعتراض و سوالات خود را دارند و این مردم هستند که در کش و قوس بین دولت و بیمهها و خدمات آنها میسوزند و میسازند!
مشکل کجای کار است؟
دخالت دولتی که در همه امور ورود پیدا میکند و بدون هماهنگی با طرفهای دیگر معامله وعدههایی میدهد که اجرا هم نمیکند؛ به عنوان مثال اخیرا در جشن بازنشستگان دولت اعلام کرد که یکصد میلیارد تومان برای کمک به بیمه تکمیلی بازنشستگان میپردازد اما در عمل حتی یکسوم آن را هم پرداخت نکرد.
یعنی دولت با وعدههایی که میدهد بیمه را با سیلی از توقعات مردم مواجه میکند.
همینطور است. دولت قبلا تصمیماتی گرفته است که تجمیع انواع بیمه تحت لوای بیمه «ایرانیان» از جمله آنهاست. بیمه کارگران و تعیین سهم جدید کارفرما و دولت هم بیش از دو سالی است در کش و قوس مثلث کارگران و کارفرمایان و دولت قرار دارد و هنوز هم به نتیجه نرسیده است. در این میان دولت به دنبال کاهش سهم خود در پرداخت حق بیمه است و این یعنی افزایش سهم پرداختی کارگر و کارفرما.
چه باید کرد؟
من معتقدم باید نوع نگاه به موضوع تغییر کند، باید به قشر پایینتر از 60 درصد جامعه توجه کرد. در مورد بیمه کارگری هم باید قداست را به کار برد، وقتی کارگری بیمار میشود چرخه تولید با مشکل مواجه خواهد شد، با این دید ارزش کارگر و نقش او دیده میشود و ارج پیدا میکند، موضوع ملی میشود و تامیناجتماعی و وزارت کار موظف میشوند که به بیماری او رسیدگی کنند تا در سیکل تولید و کار خللی ایجاد نشود.
در تمام دنیا به سبب اهمیت موضوع در تمامی امور سیاسی مسایل سلامت و کار به عنوان اولویتهای نخستین مطرح میشود و موضوعی به دور از شعار و هیاهو و وعدههای کاذب است.
و در آخر...
در جایی خواندم دولتها در تمام دنیا قادرند هر کاری که میخواهند در جامعه انجام داده و پیاده کنند، امیدوارم هرچه سریعتر سیستم در جهت بازنگری قوانین بیمهای اقدام کند و قشر بهویژه آسیبپذیر جامعه را از بلاتکلیفی برهاند.
سوخت غیراستاندارد عامل آلودگی هوا
قائممقام سازمان حفاظت از محیطزیست سوخت غیراستاندارد را عاملی مهم در آلودگی هوا عنوان کرد و گفت که با توجه به اقدامات وزارت نفت پیشبینی میشود تا پایان سال 40 تا 45 میلیون لیتر سوخت یورو 4 و یورو 5 در کشور با اولویت کلانشهرها توزیع شود.
علی محمد شاعری در گفتوگو با مهر ضمن تاکید بر اینکه مهمترین عامل آلودگی هوا سوخت و خودرو است، اظهار داشت: این دو عامل اگر نامطلوب و با استاندارد پایین باشند، 70 تا 80 درصد در آلودگی محیط تاثیر گذارند.
وی با اشاره به پیگیری سازمان محیطزیست برای استانداردسازی سوخت در پی طرح جامع کاهش آلودگی هوای کلانشهرهای کشور گفت: استفاده از استاندارد یورو 4 برای خودروها از دو سال پیش در دستور کار جدی سازمان محیطزیست قرار گرفت و به وزارت نفت اعلام شد تا برای بهبود کیفیت هوا استاندارد سوخت را از یورو 2 به یورو 4 ارتقا دهد که وزارت نفت نیز در این راستا سرمایهگذاریهای گستردهای انجام داده و تا کنون حدود 15 میلیارد دلار در هفت پالایشگاه کشور سرمایهگذاری کرده است.
معاون محیطزیست انسانی سازمان محیطزیست ادامه داد: چهار پالایشگاه امام خمینی، لاوان، آبادان و شهید تندگویان تهران زودتر از پالایشگاههای دیگر برای استانداردسازی سوخت کار خود را آغاز کردند و در مدار تولید یورو 4 قرار گرفته و پیشرفت فیزیکی بین 98 تا 100 درصد داشتهاند.
قائممقام سازمان محیطزیست با اعلام اینکه وزارت نفت اعلام کرده که به تدریج تا پایان سال پالایشگاههای آبادان و لاوان نیز استانداردهای تولید خود را به یورو 4 و یورو 5 ارتقا میدهند، افزود: با توجه به اقدامات وزارت نفت پیشبینی میشود تا پایان سال 40 تا 45 میلیون لیتر یورو 4 و 5 در کشور با اولویت کلانشهرها توزیع شود.
وی با تاکید بر اینکه وظیفه اصلی سازمان محیطزیست حفاظت از هوا، خاک، آب و تنوع زیستی است، گفت: اولویت ما حفاظت از هوای پاک است چرا که هوای سالم مهمترین حق انسانها و مهمترین وظیفه مسوولان است.
سامانه پیامکی 201490 آماده اطلاعرسانی کمبودهای دارویی
مدیر روابط عمومی سازمان غذا و دارو از راهاندازی سامانه اطلاعرسانی کمبودهای دارویی 201490 خبر داد و گفت که با بهرهمندی این سامانه جلوی سردرگمی بیماران برای یافتن داروی کمیاب خود در داروخانههای پایتخت گرفته میشود.
دکتر سعداله پرویزی در گفتوگو با ایسنا افزود: این سامانه در حال حاضر در استان تهران فعال است اما معاونتهای غذا و داروی سایر استانها میتوانند با اعلام آمادگی از آن بهرهبرداری نمایند.
وی ضمن تاکید بر اینکه این سامانه جلوی سردرگمی مراجعان به داروخانهها را خواهد گرفت، درباره نحوه استفاده از آن گفت: همشهریان تهرانی باید ابتدا یک پیامک بدون متن به 201490 ارسال کنند.
پس از آن پیامکی حاوی دستورالعملهای لازم پیرامون نحوه ارسال نام دارو برای آنها فرستاده میشود.
مدیر روابط عمومی سازمان غذا و دارو ادامه داد: این سامانه پس از جستوجو در فهرست داروهای موجود در هر یک از داروخانهها، فهرست دو داروخانهای که نزدیکترین فاصله را با فرد دارند، در اختیار وی قرار میدهد تا بتواند با مراجعه به آنجا داروی خود را دریافت کند.
در این سامانه تفاوتی در خصوص داخلی یا خارجی بودن دارو وجود ندارد و اطلاعات مربوط به هر دارویی که دچار کمبود شده باشد را در اختیار مخاطب قرار میدهد.
قوانین غیربیمهای، بدهی دولت به تامیناجتماعی را چندبرابر کرد
مدیرکل سابق بیمههای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اعلام افزایش چندبرابری بدهیهای دولت به سازمان تامین اجتماعی طی سالهای اخیر، عنوان کرد: این امر فقط به خاطر قوانین غیر بیمهای است که در مجلس تصویب شده و در تاریخ تامین اجتماعی بیسابقه میباشد و نشانه قانونگذاری نادرستی است که در جامعه توقع ایجاد میکند. مظفر کریمی در گفتوگو با ایسنا ضمن تشریح الزامات و ضرورتهای اصلاح قانون فعلی تامین اجتماعی، بازنویسی مجدد کل این قانون را نادرست خواند و افزود: این امر که قانون تامین اجتماعی در سال 1354 تدوین شده و متناسب با شرایط آن زمان بوده است و در طول این سالها تغییرات مقطعی و بدون نگاه جامع به کل قانون در آن صورت گرفته، واضح و مبرهن است. وی تغییرات صورت گرفته مقطعی و اصلاحات زیاد صورت گرفته را موجب سنگین و حجیم شدن ضمائم قانون دانست و گفت: این ضمائم لزوما با یکدیگر سازگار نیستند و قانون فعلی نیازمند بازنگری جامع و کامل با رعایت همه شرایط است. این کارشناس بیمههای اجتماعی در ادامه با ایراد این سوال که آیا در حال حاضر شرایط بازنگری کامل را داریم یا خیر؟ پاسخ داد: قانون تامین اجتماعی، قانونی فراگیر و فرابخشی است و بر بخشهای مختلف اقتصادی و اجتماعی تاثیر میگذارد. بازار کار و روابط کارگر و کارفرما، فقر در جامعه، بحران سن بازنشستگی و همه و همه متاثر از قانون تامین اجتماعی هستند و به این ترتیب نمیتوان در فرصتی کوتاه یا شتابزدگی، این قانون را اصلاح کرد اما بخشهایی از این قانون نیاز به اصلاح دارد و این اصلاح قانونی است.
جریمه50 هزارتومانی ترددکنندگان در خطوط ویژه
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ از آغاز طرح تشدید برخورد با تخلفات خطوط ویژه و BRT از روز شنبه خبرداد.
سردار حسین رحیمی در گفتوگو با ایسنا ضمن اشاره به اینکه فلسفه ایجاد خطوط ویژه سریعتر رساندن حجم زیاد مسافران و خودروهای امدادی و عملیاتی است، گفت: تنها تردد خودروهای پلیس، اورژانس و آتشنشانی در کنار اتوبوسهای شرکت واحد و BRT در این خطوط مجاز بوده و سایر خودروها و موتورسیکلتها اجازه تردد در این خطوط را ندارند.رییس پلیس راهور تهران به آمار تصادفات خطوط ویژه اشاره کرد و به ایسنا گفت، از ابتدای سال جاری تاکنون شش فقره تصادف فوتی 60، فقره تصادف جرحی و 80 فقره تصادف خسارتی در خطوط ویژه پایتخت رخ داده است.وی با اشاره به اینکه متاسفانه برخی موتورسواران متخلف حتی بعضا نسبت به بریدن بخشی از نردههای خطوط ویژه اقدام کرده و حتی در برخی موارد آنها را با قفل شخصی به هم متصل کردهاند، گفت: تمامی این موارد مشخص و به شهرداری تهران اعلام شده است تا نسبت به رفع این مشکلات، نصب علایم، اصلاح هندسی، نصب راهبندانها و چشم گربهایها و تعمیر نردههای این خطوط اقدام کنند.رحیمی با اشاره به وجود 180 کیلومتر خط ویژه در تهران گفت: عمده مشکلات در بحث خطوط ویژه در مناطق 11 و 12 به خصوص فردوسی، جمهوری، بازار و مولوی گزارش شده است.رییس پلیس راهور تهران با تاکید بر اینکه عبور از خط ویژه براساس قانون 50 هزار تومان جریمه دارد، تصریح کرد: در عین حال خودروها و موتورسیکلتهای متخلف براساس قانون از یک هفته تا یک ماه توقیف میشوند.
شهردار شیراز:
شهرداری الکترونیک بستر اصلی اعتمادسازی است
مراحل مختلف صدور پروانه باید یکسانسازی شودشهردار شیراز گفت که دسترسی شهروندان به مراحل مختلف صدور پروانه گامی دیگر در تحقق کامل شهرداری الکترونیک و تکریم ارباب رجوع است.
به گزارش روابط عمومی و بینالملل حوزه شهردار، مهندس علیرضا پاکفطرت در جمع معاونان فنی و شهرسازی و مدیران درآمد مناطق 9گانه شیراز با تاکید بر لزوم یکسانسازی مراحل مختلف صدور پروانه و همافزایی بیش از پیش میان مناطق 9گانه شهرداری برای رفع حرف و حدیثها را خواستار شد.
شهردار شیراز بحث و تبادل نظر را لازمه رفع نقاط ضعف دانست و اظهار داشت: اگر بخواهیم اعتماد شهروندان را بیش از پیش جلب کنیم باید شهرداری الکترونیک را به نتیجه کامل برسانیم.
وی با بیان اینکه تفاوتی میان نیروی شرکتی و رسمی وجود ندارد و این تخصص و خلاقیت است که وجه تمایز است، تصریح کرد: باید کاری کنیم که شهروندان بیایند پروانه بگیرند و در بهسازی و نوسازی شهر سهیم شوند.
مهندس علیرضا پاکفطرت با اشاره به اینکه توجه دولت به شهرداریها در حال افزایش است و این اعتماد از سوی دولت به وجود آمده است که کارهای بزرگتری را به شهرداری واگذار کند، خاطرنشان کرد: بودجه سال آینده کشور وابسته به نفت نیست و یک اقتصاد مقاومتی است و قطعا نگاهها بیش از پیش به شهرداریها معطوف میشود.وی افزود: شهرداریها باید جوابگوی تمامی نیازها باشند و این موضوع با تکریم ارباب رجوع و اهمیت دادن به مردم حاصل میشود زیرا هزینه شهر را مردم پرداخت میکنند.شهردار شیراز در ادامه بر هوشمندسازی و خلاقسازی شهر تاکید و خاطرنشان کرد: شیراز باید در زمینه شهر هوشمند و خلاق پیشرو باشد.مهندس پاک فطرت با تاکید براینکه مراحل مختلف بررسی هیچ پروندهای نباید بیش از یکماه بهطول بینجامد، تصریح کرد: بودجه شهرداری را شهروندان تامین میکنند و توسط همین کارکنان متخصص و کارآمد شاغل در بخشهای نظارتی و فنی ساختاربندی و نهایی میشود که محصول آن پروژههای متعدد عمرانی و در نهایت تحول در عرصه خدمترسانی به شهروندان و رضایت مردم است.
برخورد جدی پلیس با ورود پیشسازهای مخدر صنعتی
رییس پلیس مبارزه با موادمخدر نیروی انتظامی از مبارزه جدی در بحث عدم ورود پیشسازهای صنعتی به کشور خبر داد.
سردار علی مویدی در گفتوگو با ایسنا ضمن بیان اینکه پیشسازها به طور عمده از سمت غرب کشور از جمله کردستانعراق و ترکیه وارد میشوند، گفت: خوشبختانه با حضور مرزبانان در مرزهای کشور در این راستا کنترلهای خوبی صورت گرفته است.
رییس پلیس مبارزه با موادمخدر ناجا با بیان اینکه گزارشهای مشروح کشفیات پیشسازها در مرزها به کشورهای مربوطه اعلام میشود، گفت: اگر منتظر این بمانیم که کشورها خود نسبت به کنترل و عدم ورود موادمخدر به کشور ما اقداماتی انجام دهند، راه مبارزه با موادمخدر موثر نخواهد بود.
وی با بیان اینکه دشمنان تلاش داشتند با استفاده از خلاء قانونی در بحث مبارزه با موادمخدر صنعتی از طریق اینترنت به جوانان ما نحوه تولید این مواد را آموزش دهند، گفت: با وضع شدن قوانین این مشکل تا حدودی برطرف شد.
مجروح شدن مامور نیروی انتظامی در عملیات دستگیری سارقان مسلح
سارقان مسلحی که در منطقه سیاحی اهواز مستقر بودند توسط ماموران پلیس محاصره شدند که در حین درگیری مسلحانه با پلیس یکی از ماموران پلیس مجروح شد.
سیدرحمان موسوی، معاون اجتماعی نیروی انتظامی خوزستان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: این سارقان که اموال بسیاری به خصوص سیمهای برق را در محل مخفی کرده بودند در درگیری با پلیس مقاومت مسلحانه میکنند در این درگیری «سرگرد سیدموسی پاپی» از ناحیه چشم مورد اصابت قرار میگیرد و هم اکنون در بیمارستان تحت مداواست. در این درگیری یکی از سارقان دستگیر و یکی دیگر به هلاکت میرسد. وی افزود: منطقه مورد نظر پیش از این توسط پلیس نیروی انتظامی شناسایی شده بود و پلیس به شگردهای خاص و کسب اطلاعات لازم محل استقرار سارقان را محاصره و اقدام به دستگیری سارقان میکند. موسوی گفت: افرادی خاص برای فرار از چنگ قانون معمولا در مناطقی مخفی میشوند که احساس امنیت بیشتری کنند، طبیعی است پلیس هم بر مناطقی که سارقان مستقر هستند، تمرکز ویژهای خواهد داشت. وی خاطرنشان کرد: برخی مناطق نیز که سارقان فکر میکنند محل امنی برای آنهاست، تحت نظر پلیس قرار دارد. دکتر حبیب حیبر، رییس بیمارستان گلستان اهواز نیز درباره اقدامات پزشکی انجام شده برای سیدموسی پاپی به ایسنا گفت: این افسر نیروی انتظامی که در درگیری مسلحانه از ناحیه سر مورد اصابت گلوله قرار گرفته بود پس از بستری شدن در بیمارستان گلستان اهواز، مورد عمل جراحی مغز قرار گرفت. وی اظهار کرد: تمام تلاش خود را برای زنده ماندن این افسر شجاع نیروی انتظامی به کار بستهایم و عمل جراحی بسیار سنگینی که با تلاش سرویسهای جراحی اعصاب، گوش حلق و بینی و چشم روی مغز وی انجام شد، حدود 9 ساعت به طول انجامید و جان وی نجات یافت.
کارخانه تولید پلاستیک در آتش سوخت
سخنگوی سازمان آتش نشانی شهر تهران از آتشسوزی در کارخانه تولید پلاستیک در زمان آباد خبر داد و گفت که خوشبختانه این آتشسوزی مجروحی نداشته است.
آوی درباره آتشسوزی یک کارخانه تولید پلاستیک در زمان آباد اظهار داشت: در ساعت شش صبح دیروز آتشسوزی در کارخانه تولید پلاستیک در زمان آباد واقع در میدان دانش به سامانه آتش نشانی اعلام شد که بر اساس وسعت این آتشسوزی سه ایستگاه به محل حادثه اعزام شدند.وی ادامه داد: این کارخانه تولید پلاستیک به متراژ 800 مترمربع بوده است و در فضایی باز پلاستیکهای زائد را نگهداری میکردند.ملکی خاطرنشان کرد: در اثر آتشسوزی حدود 300 مترمربع این کارخانه در آتش سوخت و آتش در حال سرایت به دیگر بخشها بود که توسط ماموران آتشنشانی مهار شد.سخنگوی سازمان آتش نشانی شهر تهران افزود: در این آتشسوزی دو دستگاه تولید پلاستیک سوختند و عملیات در ساعت 7:45 به اتمام رسید.
وی درباره مصدومان این حادثه گفت: هیچ مجروحی در این آتشسوزی نداشتهایم و آتش تنها خسارت مالی برجای گذاشته است.
حادثه برای ۳ اتوبوس ؛ مجروح و کشته شدن 12 نفر در جمعه
سرهنگ مهماندار، رییس پلیس راه کشور در گفتوگو با فارس گفت که صبح دیروز دو حادثه از برخورد اتوبوسها در جادههای کشور گزارش شده است.
وی افزود: تصادف اول در ساعت 6 صبح بین دو دستگاه اتوبوس اسکانیا و ولوو در استان سیستان و بلوچستان محور نهبندان به زاهدان کیلومتر 109 رخ داد که بر اثر آن تعدادی مجروح شدند.
رییس پلیس راه کشور تصریح کرد: چهار نفر از مجروحان در بیمارستان بستری شدهاند و علت حادثه عدم توجه به جلو از جانب راننده اتوبوس اسکانیا گزارش شده است.وی در ادامه گفت: در حادثه دوم در ساعت 7:55 در استان آذربایجان غربی محور مهاباد به ارومیه کیلومتر 28، یک دستگاه اتوبوس اسکانیا که از اصفهان به سمت ارومیه در حال حرکت بوده در اثر خوابآلودگی راننده اتوبوس از مسیر خارج و واژگون میشود.در این حادثه به دلیل نبستن کمربند ایمنی از جانب راننده خودرو این شخص به بیرون ماشین پرتاب شده و در اثر برگشتن اتوبوس روی وی متاسفانه راننده کشته میشود.در این حادثه 10 نفر مجروح که هفت نفر از آنها در بیمارستان بستری شده و سه نفر دیگر به صورت سرپایی معالجه شدند.سرهنگ مهماندار افزود: خستگی، خوابآلودگی و عدم توجه به جلو علت اصلی هر دو تصادف بوده که قطعا در تصادف دوم نبستن کمربند ایمنی توسط راننده اتوبوس باعث مرگ وی شده است.