صالحآبادی از عمیقتر شدن بازار خبر میدهد: خزان اوراق اختیار فروش در پاییز بورس
|گروه بورس| این روزها اگر قرار باشد سطح پوست شهر را کنار زد و لایههای زیرین آن را با نگاهی عمیق بررسی کرد به نظر میرسد همه چیز در خلائی موزون تاب میخورد و در طرحوارهای موجاموج حرکت میکند. برای فهم صدق این گفتارنگاهی کوتاه به اطراف و زندگی روزمره کفایت میکند؛ از فیلمهایی که یک روز به راحتی مجوز گرفته و روز دیگر طی انتقادهایی کوبنده از صفحه نمایش محو میشوند گرفته تا مسایل اقتصادی نظیر ارز و سکه که افزایش سرسامآور و کاهشهای اندک آنها دیگر کسی را متعجب نمیکند همه و همه در مداری بیثبات به جریان نامشخص حرکت خود ادامه میدهند.
در این میان بازار سرمایه نیز همچون سایر موارد از این قافله عقب نمانده و چند هفتهای است راه پر پیچ و خمی را به سمت مقصدی نامشخص در پیش گرفته است. . . به طوری که گاهی مشاهده میشود در کمتر از یک هفته شاخص رشدی چند هزار واحدی را در کارنامه خود به ثبت میرساند و پس از آن به طور ناگهانی بیش از نیمی از آنچه را که تاکنون در نوردیده در سراشیبی پس میگیرد. گرچه نمیتوان این نکته را نادیده گرفت این نوسانات ذات و فطرت بورس است و معاملات بازار بدون این افت و خیزها معنا ندارد.
با این حال رییس سازمان بورس اوراق بهادار، علی صالح آبادی نگاه خوش بینانهای به نوسانات تالار شیشهای داشته و در گفت و گویی با ایسنا وضعیت بازار را اینگونه ارزیابی کرد: یکی از نشانههای زیاد شدن عمق بازار این است که هیچ کس نتواند برای فردا پیشبینی کند زیرا اگر همه بدانند که فردا چه اتفاقی رخ می دهد آن بازار قابل پیشبینی است. البته این وضعیت برخلاف آنچه ممکن است پنداشته شود باعث ایجاد سردرگمی سهامداران نمی شود زیرا اگر همه میدانستند که فردا چه اتفاقی میافتد آن کار را انجام میدادند و سود کلانی کسب میکردند مهم این است که افراد ندانند فردا چه اتفاق میافتد.
با این وجود این دیدگاه خوشبینانه صالحآبادی با این نوسانات که این روزها گریبان بورس را گرفته است موافق نیست، وی در این راستا میگوید: بورس نباید هر روز با نوسانات زیادی همراه باشد و هر چه نوسانات کمتر باشد بهتر است ولی باید به این نکته توجه کرد زمانی که شاخص بورس10 هزار است یک درصد شاخص 100 واحد میشود و زمانی که شاخص 28 هزار واحد است یک درصد آن 280 واحد است بنابراین درست است که از نظر مقداری تعداد واحدهای شاخص تغییرات بیشتری دارد ولی 280 واحد فعلی معادل 100 واحد آن زمان است که در تحلیلها باید مدنظر داشته باشیم.
خداحافظی مقطعی بیمه سهام
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که اوراق اختیار معامله در هفته اخیر در بورس تهران معامله نشد، توضیح داد: با شرایط فعلی دلیلی ندارد که این اوراق معامله شود زیرا قیمت سهام شرکتها افزایش یافته است.
به عنوان مثال قیمت پتروشیمی کرمانشاه در زمانی که این اوراق راهاندازی شد حدود 400 تومان بود و نرخ تضمینی بازخرید در سال آینده 480 تومان بود در حالی که قیمت این سهم در حال حاضر به560 تومان رسیده است و دیگر معنی ندارد کسی این اوراق را خریداری کند بنابراین زمانی که این موضوع مطرح شد بسیاری از شرکتها متقاضی انتشار اوراق بودند خصوصا در زمانی که مشاهده کردند قیمت سهام آنها بسیار ارزان شده است ولی بعد از آن قیمتها رشد کرد و این موضوع منتفی شد و دیگر به آن نیازی نشد.
به اعتقاد رییس سازمان بورس، انتشار این اوراق اثر مثبت خود را گذاشته است و کسانی که اوراق را خریداری کردند دیگر نیازی به اعمال آن ندارند زیرا قیمت روز شرکتها از قیمت بازخرید آن گرانتر شده است. با این وجود این راه همچنان راه بسته نیست و کسی که بخواهد میتواند از این ابزار استفاده کند.
دولت در واگذاری سهام ذوبآهن مختار است
حسین فهیمی، معاون سازمان بورس در خصوص واگذاری بلوک 53 درصدی ذوبآهن اصفهان به صندوق بازنشستگی فولاد و سرنوشت عرضه این بلوک به ایسنا گفت: مصوبه هیات وزیران در خصوص واگذاری ذوبآهن به صندوق رفاه هنوز به سازمان بورس ابلاغ نشده است و اطلاعات کاملی از جزییات آن وجود ندارد ولی اگر این مصوبه ابلاغ شود واگذاری 53 درصد ذوبآهن تابع مقررات و مصوبات هیات واگذاری خواهد بود.
وی با بیان متوقف شدن معاملات بلوکی ذوبآهن به دلیل واگذاری آن به صندوق فولاد گفت: مقررات معاملات عمده اشکالاتی داشت که سازمان بورس درصدد رفع و رجوع آن برآمد که این تغییرات فقط شامل سهام ذوبآهن نیست و مشمول تمام معاملات عمده میشود بنابراین به سرمایهگذاران اطمینان میدهم که این طور نبوده و دستورالعمل معاملات عمده باید تغییر میکرد.
فهیمی ضمن بیان اینکه جزییات دستورالعمل جدید معاملات عمده هفته آینده ابلاغ میشود،اعلام کرد: این موضوع که واگذاری ذوبآهن به صندوق فولاد براساس طراحی از پیش تعیین شده بوده است را کاملا رد میکنم زیرا اگر دولت چنین قصدی داشت به راحتی میتوانست این کار را انجام دهد و به بورس نیازی نداشت که سازوکار معاملات عمده را تغییر دهد. این در حالی است که تصمیمگیری در مجموعه بازار سرمایه براساس ارکان ذیصلاح قانونی است و تصمیمگیری در آن به مراتب سختتر و فرآیند آن پیچیدهتر است و روابط آن براساس سلسله مراتب است بنابراین هدف این نبوده که ذوبآهن به بخش خصوصی واگذار نشود.
معاون سازمان بورس در برابر این پرسش که با این وضعیت سهام دولت به دولت منتقل میشود و تکلیف خصوصیسازی چیست؟ پاسخ داد: صندوق بازنشستگی فولاد یک نهاد غیردولتی است که براساس تصمیم دولت نظارت آن به وزارت رفاه منتقل شده است بنابراین نمیتوان گفت صندوق بازنشستگی فولاد دولتی است.
بازدهی بورس تهران در مرز 14 درصد
|بورس نیوز| طی هفته منتهی به 26 مهرماه، شاخص کل به 29 هزار و 502 واحد رسید تا بازدهی بورس تهران از ابتدای سال به 9/13 درصد برسد. در هفته یادشده، یک میلیارد و 424 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش چهار هزار و 195 میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار خریداری شد.
طی معاملات هفتهای که گذشت در میان تمامی صنایع فعال بورسی، صنعت زغالسنگ با کسب بازدهی مثبت بیش از 23 درصدی در جایگاه صنایع پربازده قرار گرفت. پس از آن نیز صنعت ابزار پزشکی و صنعت غذایی بجز قند و شکر به ترتیب با کسب بازدهی بیش از 12 و 11 درصدی در رتبه دوم و سوم پربازدهترین صنایع قرار گرفتند. این در حالی است که صنعت قند و شکر بیش از 23 درصد بازده منفی محقق کرد و بیشترین بازدهی منفی هفته گذشته را در میان صنایع بورسی به دست آورد.
بر این اساس صدر جدول طبقهبندی سهام از نظر کسب بیشترین بازدهی مثبت طی معاملات هفته گذشته با تحقق بیش از 31 درصدی در اختیار شرکت سیمان کردستان قرار گرفت و پس از آن پالایش نفت تهران توانست نزدیک به 28 درصد بازدهی مثبت محقق کند و رتبه دوم سهام پربازده را در اختیار خود گیرد همچنین در مقابل شرکت ایران خودرو دیزل با کاهش بیش از 14 درصدی قیمت سهام خود به عنوان کمبازدهترین سهم بورسی معرفی شد و در رتبه اول قرار گرفت.
طی این بازه زمانی سهام بانک پارسیان نقدشوندهترین سهم بورس لقب گرفت اما در مقابل آن سهام بیمه آرمان به پایینترین سطح نقدشوندگی سقوط کرد و از آخر اول شد. طی این مدت 43 هزار و 422 کد معاملاتی با داد و ستد بالغ بر یک میلیارد و 561 میلیون سهم در 151 هزار و 110 دفعه معامله، حجم معاملاتی بالغ بر 4 هزار و 740 میلیارد ریال را رقم زدند که سهام ماشینسازی اراک با جابهجایی بیش از 104 میلیون سهم، پر گردشترین سهم و سهام نوش مازندران طی این مدت کمگردشترین سهم بورس شناخته شدند. بیشترین ارزش معاملات این هفته نیز با معاملهای بالغ بر 43 میلیون سهم توسط شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان رقم خورد در حالی که نوش مازندران کمترین ارزش بازاری معاملات هفته پیشین را به خود اختصاص داد.
رشد 21 درصدی ارزش معاملات تالار نقرهای
|گروه بورس| طی هفتهای که گذشت با معامله 485 هزار و 699 تن انواع محصولات صنعتی و معدنی، فرآوردههای نفت و پتروشیمی و کشاورزی در تالارهای داخلی و صادراتی بورس کالا به ارزش بیش از 9 هزار و 109 میلیارد ریال، ارزش معاملات هفتگی این بورس از رشد 21 درصدی برخوردار شد.
بر اساس این گزارش در هفتهای که گذشت در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران 355 هزار و 776 تن انواع کالا به ارزش بیش از 6820 میلیارد ریال داد و ستد شد که از نظر ارزش 41 درصد رشد داشت.
در این تالار با معامله 347 هزار و 634 تن انواع محصولات فولادی، ارزش معاملات این گروه به بیش از 5670 میلیارد ریال بالغ شد که 80 درصد نسبت به هفته قبل افزایش داشت.
حجم معاملات محصولات فولادی نیز در این هفته 71 درصد رشد یافت. در تالار کشاورزی بورس کالای ایران نیز در هفتهای که گذشت یک هزار و 95 تن انواع کالا به ارزش بیش از 9 میلیارد ریال توسط کارگزاران مورد معامله قرار گرفت. در این تالار 800 تن انواع ذرت و 295 تن انواع کنجاله به فروش رفت.
* با عضویت شرکت سپردهگذاری مرکزی ایران در سندیکای آسیا و اقیانوسیه امکان انجام معاملات بینالمللی بین بازارهای سهام ایران با سایر کشورهای قاره کهن فراهم شده اشت.
* با افت قیمت سهام شرکتهای تکنولوژی از قبیل مایکروسافت و گوگل، شاخص شانگهای با روند منفی همراه شد و کاهش قیمت ین موجب رشد شاخصهای بازار ژاپن شد. کاهش قیمت سهام شرکت مایکروسافت در پی ارائه گزارش عملکرد سه ماهه سوم و پیشبینی زیان در این شرکت موجب افت قیمت سهام مایکروسافت شد. گوگل نیز با ارایه گزارش عملکرد سه ماهه سوم و پیشبینی کاهش سود، سهامداران را نسبت به آینده بزرگترین موتور جستوجوی دنیا ناامید کرد.