عامل گرانی دارو تحریم نیست : مشکل؛ نوسانات ارز و موانع بانکی
| جامعه| در حالی که تحریم دارو در همه فرهنگها و جوامع، اقدام غیرانسانی تعبیر میشود و بر اساس قوانین بینالمللی علیه هیچ کشوری مجاز شناخته نشده است، فعالان حوزه دارو از آثار غیرمستقیم تحریمهای بانکی بر صنعت دارو خبر میدهند. در حال حاضر بیشتر داروهای مورد نیاز بیماریهای صعبالعلاج و از جمله بیماران هموفیلی توسط کشورهای اروپایی و آمریکا تولید میشود که هر چند این کشورها اصرار دارند دارو جزو تحریم نیست اما مثل گذشته تسهیلات و امکاناتی را برای برای خرید روان دارو در شرایط کنونی ایران ایجاد نمیکنند.
بر اساس تجربه جهانی در حوزه دارو باید اذعان کنیم که اقتصاد دارو موضوعی فرابخشی است که به عوامل مختلفی از جمله تبادلات بینالمللی پولی و بانکی میان کشورها وابسته است و تلاطم موجود دربازار فعلی این امر میتواند آثار مخربی بر آرامش بازار دارویی در هر کشوری داشته باشد. تشدید تحریم مبادلات بانکی ایران با سایر کشورهای جهان به حدی واردات داروی بیماریهای خاص در کشور را با مشکل مواجه کرده که شرکتهای واردکننده دارو راهی برای انجام مبادلات بانکی جهت خرید مواد اولیه و داروهای بیماریهای خاص پیش روی خود نمیبینند.
ناصر ریاحی، رییس اتحادیه واردکنندگان دارو ضمن اشاره به این موضوع معتقد است: دغدغه همه فعالان حوزه دارویی کشور تامین دارو با قیمت مناسب برای همه بیماران است. ما همه توان خود را در این جهت بسیج کردهایم ولی نوسانات نرخ ارز به عنوان عامل داخلی و دستاندازهای متعدد بانکی در مسیر تبادلات پولی بینالمللی به عنوان عامل خارجی، هزینه تمامشده تامین دارو را افزایش داده و این در حالی است که قیمت فروش دارو به دلیل کنترل دولتی آن که به منظور صیانت از حقوق بیماران انجام میشود، ثابت مانده است بنابراین نتیجه عقلانی که در پیش روی ما خواهد بود آن است که به تدریج دارایی و تواناییهای شرکتهای دارویی بلعیده میشود و به همین جهت باید برای بقای شرکتهای دارویی چارهاندیشی اصولی شود.
به هر حال تجارت بینالمللی و تامین کالا و مواد اولیه از خارج کشور از قواعد خاص خود پیروی میکند و زمانی که تبادلات پولی و بانکی به دلیل فشار غیرمستقیم تحریمهای بانکی بر فعالان اقتصادی افزایش پیدا میکند از دو منظر صنایع وابسته به تجارت بینالمللی را تحتشعاع قرار میدهند؛ اول آنکه صنایع به امید کاهش فشارها و تسهیل انتقال ارز با اتخاذ سیاست مدارا با شرایط فعلی از اقلام ذخیره شده و دپوی خود استفاده میکند و به این صورت فرصتهای زمانی جهت تدارک مواد اولیه را از دست میدهند و این به معنای آشفتگی زنجیره تامین و اختلال در فرآیند واردات مواد اولیه است و در خصوص کالاهای استراتژیک که جزو مولفههای امنیت ملی هستند این موضوع از حساسیت بیشتری برخوردار است.
علاوه بر این افزایش هزینههای نقل و انتقال پول و ضررده شدن تولید و واردات برخی اقلام دارویی موجب میشود رغبت صنایع به تولید این اقلام کاهش پیدا کند. این موضوع بر پایه این واقعیت قابل بررسی است که بیش از 60 درصد از صنایع دارویی کشور در بورس فعالیت دارند و ضرورت سودآوری آنها (با لحاظ تمامی مفاد اخلاقی و عقلانی) از نگاه سهامداران آنها مبحثی جدی و منطقی است.
چندی پیش دکتر عباس کبریاییزاده، عضو هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع دارویی ضمن اشاره به چالشهای شرکتهای تولیدکننده دارو اظهار داشت: در شرایطی که عوامل موثر بر قیمت تمامشده دارو افزایش چشمگیری پیدا کرده است باید راهکارهای لازم جهت جبران هزینه تمامشده دارو و تثبیت قیمت آن در نظر گرفته شود. این در حالی است که در حاضر حدود 40 تا 65 درصد هزینه تولید ملکولهای دارویی وابستگی ارزی دارند.
بنابراین نباید انتظار داشت که اوضاع و احوال صنعت دارویی کشور به دلیل آثار مخرب نوسانات نرخ ارز از یکسو و از سوی دیگر تحریمهای بینالمللی بانکی، بهتر از سایر بخشهای اقتصادی، تجاری و تولیدی باشد. کمبود واردات این کالای حیاتی طی ماههای اخیر کار را به جایی رسانده است که تولید، واردات و توزیع مواد دارویی با مشکلات فراوانی روبهرو شده است و طبیعتا بیماران مبتلا به سرطان و سایر بیماریهای خاص در خط مقدم تبعات انسانی تحریمها قرار گرفتهاند.
هماکنون دامنه نگرانیها از کاهش تدریجی داروهای بیماران خاص به دفتر رییس سازمان ملل نیز رسیده است. دبیرکل سازمان ملل طی هفته جاری ضمن انتشار گزارشی اعلام کرد: به دلیل مشکلات سیستم بانکی در ارتباط با ایران، شرکتهای داروسازی صدور دارو به ایران را متوقف کردهاند به همین دلیل داروها برای درمان بیماریها مختلف کمیاب شدهاند از جمله داروها، داروهای ضدسرطان، ناراحتی قلبی و تنفسی.
نکته دیگر که در این میان نباید از آن غفلت شود آن است که دولت مشتری 75 درصد از محصولات داروسازی داخلی و وارداتی است، چون بیمارستانهای دولتی و درمانگاهها به دارو نیاز دارند بنابراین دولت دارو میخرد و در اختیار آنان قرار میدهد. 25 درصد از داروها را نیز بخشخصوصی خریداری و مصرف میکند. در این بخش مصرفکنندگان یا تحت پوشش بیمه هستند یا بهطور نقدی مبلغ دارو را پرداخت میکنند البته بخش عمده پرداخت بیماران در بخشخصوصی از طریق بیمههاست این در حالی است که هر یک از سازمانهای بیمهگر چندین ماه بدهی به داروخانهها دارند. از سوی دیگر بودجه بیمارستانها باید از طریق منابع درآمدی سازمان تامین اجتماعی و بودجه اختصاصی که دولت در اختیار وزارت بهداشت قرار داده است تامین شود و این موضوع در کنار فشار تحریمها میتواند اقتصاد دارو را شکنندهتر کند.
علاوه بر این هشدار دیگری که در این میان جود دارد، گسترش پدیده شوم قاچاق در جامعه است. به هر حال در زمان کمیاب شدن و نایاب شدن هر کالایی، مصرفکننده به سوی بازار غیررسمی آن سوق پیدا میکند و این موضوع در خصوص دارو که با مرگ و زندگی افراد سر و کار دارد حائز اهمیت بیشتری است.
محمدحسین برخوردار، رییس مجمع عالی واردات در این خصوص معتقد است: صنعت داروی کشور چهار هزار میلیارد تومان گردش مالی سالانه دارد که از این مقدار هزار میلیارد تومان آن تنها به واردات پنج درصد کل داروهای مصرفی کشور اختصاص مییابد.
از سوی دیگر هماکنون حدود 97 درصد از داروهای مصرفی و 45 درصد از مواد اولیه در داخل تولید میشود بنابراین باید اذعان کنیم که برای تامین سلامت جامعه در حوزه دارویی ما به یک گردش مالی تقریبا دو هزار میلیارد تومانی نیاز داریم که در شرایطی که کشورهای غربی درصدد هستند تجارت بینالمللی ما را محدود سازند، طبیعتا نقل و انتقال این مقدار وجه در عرصه بینالمللی ممکن است با چالشهایی روبهرو باشد و مهمترین اثر این چالش آن است که اقتصاد زیرزمینی و تجارت پنهان گسترش پیدا میکند. بدون تردید قاچاق دارو و حتی مواد غذایی یکی از تهدیدهای جدی علیه سلامت جامعه است و نظام مدیریت واردات نمیتواند در این ارتباط بلاتکلیف باشد.
وی عوارض و آسیبهای شیوع پدیده قاچاق در حوزه دارو و مکملهای تقلبی را در چهار بخش تهدیدکننده سلامت مصرفکننده، نظام دارویی، غذایی و اداری کشور، آسیبرسان به فرهنگ سلامت و بهداشتی و تهدیدکننده منافع بخشخصوصی و سرمایهگذاران مجاز برشمرد.
رییس مجمع عالی واردات با اشاره به تجربه جهانی درخصوص بهرهگیری از ظرفیت و توانمندی تشکلها در مقابله ریشهای با پدیده قاچاق دارو افزود: ورود داروهای قاچاق و تقلبی به بازار دارویی معضلی جهانی و فراگیر است که فقط اختصاص به کشور ما ندارد. دارو شاید با هدف نپرداختن مالیات و هزینههای گمرکی یا به علت ممنوعیت قانونی به لحاظ فروش و مصرف از قبیل داروهای مخدر، سقط جنین و نیروزای هورمونی قاچاق شود، اما داروهای قاچاق در همه جای دنیا به علت نامشخص بودن محل تولید، توزیع و شرایط نگهداری از قبیل حفظ زنجیره سرمایه غیرقابل استفاده محسوب میشود چراکه اطمینانی به میزان اثرگذاری آن وجود ندارد. از آنجا که مدیریت واردات، امری مبتنی بر تقسیم کار ملی است، تشکلهای وارداتی مرتبط با حوزه سلامت جامعه اعم از غذا و دارو نباید در حاشیه نظام تصمیمگیری سلامت کشور نگه داشته شوند.
وی حمایت از واردات قانونی در راستای تامین سلامت جامعه و انتقال فناوری تولید به داخل کشور را یک اصل انکارناپذیر دانست و اضافه کرد: واردکنندگان شناسنامهدار که بر اساس ضوابط فنی اقدام به واردات اقلام مورد نیاز میکنند، بهطور قطع مورد حمایت قرار میگیرند اما نباید از این نکته غفلت کرد که واردکنندگان باید با مسوولیتپذیری مضاعف نسبت به مقابله با پدیده قاچاق و محصولات تقلبی همکاری کنند
بدون تردید اگر چارهاندیشی برای رفع این مشکل در دستور کار سیاستگذاران ارزی کشور قرار نگیرد، این سوءتدبیر میتواند اثرگذارتر از فشار مستقیم تحریمها به ورشکستگی صنایع دارویی کشور، گسترش قاچاق و افزایش رنج بیماران منجر شود و این هشداری است که هم در حوزه تامین مواداولیه دارو صادق است و هم در حوزه واردات داروهایی که امکان تولید آنها به کفایت در کشور موجود نیست قابل تامل است.
ثبتنام طرح ترافیک سال ۹۲ از فردا
| ایلنا| معاون اجرایی سازمان حملونقل و ترافیک شهرداری تهران گفت که ثبتنام متقاضیان دریافت طرح ترافیک سال ۹۲ از اول آبانماه آغاز میشود.
به گزارش ایلنا، وحید نوروزی با بیان این مطلب اظهار کرد: تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی متقاضی دریافت طرح ترافیک سال ۹۲ از دوشنبه اول آبانماه با مراجعه به سایت شهرداری تهران (www. Tehran. ir) میتوانند نسبت به ثبتنام اقدام کنند. وی ادامه داد: ثبتنام متقاضیان دریافت مجوز طرح ترافیک سال ۹۲ از اول آبانماه هشت صبح آغاز میشود و تا ۲۰ آبانماه ادامه خواهد یافت. نوروزی خاطرنشان کرد: داشتن عوارض سالانه شهرداری تهران و همچنین برچسب معتبر معاینه فنی از الزامات ورود به سایت ثبتنام است و امسال نیز مانند سال گذشته تمامی مراحل ثبتنام مجوزهای طرح ترافیک به صورت اینترنتی صورت خواهد گرفت. معاون اجرایی سازمان حملونقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان اینکه برای تخصیص مجوزهای طرح ترافیک به افرادی که سهمیهدار هستند، مکاتبههای لازم در حال انجام است، گفت: این افراد در مکانیسم جداگانهای که آن هم به صورت اینترنتی است میتوانند نسبت به ثبتنام و طی کردن مراحل دریافت مجوز طرح ترافیک اقدام کنند. وی تاکید کرد: خبرنگاران رسانههای جمعی نیز باید مانند سایر افراد حقیقی و حقوقی درخواست خود را در سایت شهرداری تهران ثبت کنند تا پس از ابلاغ سهمیه خبرنگاران به رسانههایشان با کد رهگیری مراحل واگذاری طرح ترافیک به آنها طی شود. نوروزی با تاکید براینکه تمامی مراحل ثبتنام طرح ترافیک سال ۹۲ مانند سال گذشته اینترنتی خواهد بود، گفت: از متقاضیان میخواهیم که جدا از مراجعه حضوری با سازمان حملونقل و ترافیک خودداری کنند چراکه درخواستها تنها از طریق سایت و به صورت اینترنتی قابل پیگیری است. وی افزود: تعداد مجوزهای طرح ترافیک سال ۹۲ مانند سال ۹۱ خواهد بود تنها با این تفاوت که بخشی از مجوزهای سالانه براساس مصوبه شورای عالی ترافیک کاسته و به صورت مجوزهای روزانه و هفتگی به متقاضیان واگذار خواهد شد.
پرداخت خسارت یکصد میلیون تومانی با بیمه عمر و تشکیل سرمایه سامان
شرکت بیمه سامان سرمایههایی به ارزش یک میلیارد ریال و 718 میلیون ریال را به خانوادههای دو بیمه شده متوفی درحادثه پرداخت کرده است.
بهرهمندی این دو متوفی از پوششهای بیمه عمر و تشکیل سرمایه سامان در نهایت باعث شد سرمایه فوت و اندوخته بیمهنامه آنها در طول زمان به صورت یکجا به خانواده ایشان پرداخت شود. براساس این گزارش، سرمایه بیمهنامههای عمر و پسانداز دو نفر مرحومین به مبالغ 314 ، 302، 000، 1 ریال و
000، 200 ، 718 ریال در وجه ذینفعان قانونی ایشان پرداخت شد. اگرچه هیچ نعمت دنیوی نمیتواند جایگزین عزیز از دسترفتهای برای خانواده او باشد، لیکن پرداخت منافع یک بیمهنامه عمر برای بازماندگان بیمه شده میتواند فشار زندگی و دشواریهای معیشتی ایشان را در فراق عزیز و نانآور خانواده به حداقل رساند. با توجه به اهمیت و ارزش والایی که خانواده در فرهنگ اصیل ما ایرانیان دارد، صیانت و مراقبت از خانوادههای ایرانی وظیفهای است که با خرید بیمهنامههای عمر و تشکیل سرمایه میتوان بخشی از آن را ادا کرد. اندوخته پسانداز و سرمایهگذاری، پوشش خطر فوت و حوادث، درآمد از کارافتادگی، معافیت از پرداخت حق بیمه و پرداخت هزینههای بیماریهای خاص، پوششهایی است که بیمه عمر و تشکیل سرمایه سامان با یک برنامه تضمینی برای هممیهنان عزیز فراهم کرده است. با انتخاب بیمه عمر و سرمایهگذاری سامان شما میتوانید علاوه بر بیمه کردن خود، همسر، فرزندانتان و استفاده از پوششهای استثنایی، سرمایهگذاری بلندمدت را برای خانواده خود پایهریزی کنید.
واژگونی اتوبوس و مرگ 26 دانشآموز در خوزستان
مدیر روابطعمومی سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر از واژگونی اتوبوس مسافربری در خوزستان و حادثه دیدن 44 نفر خبر داد.
حسین درخشان در گفتوگو با ایسنا در تشریح این حادثه گفت: در ساعت 20:30 شب (جمعه) واژگونی یک دستگاه اتوبوس در محور ایذه به شهرکرد در پنج کیلومتری دهدز به طرف بروجن به امدادگران جمعیت هلالاحمر اعلام شد.
وی با بیان اینکه با توجه به نوع گزارش دریافتی، بلافاصله سه تیم از امدادگران جمعیت به همراه دستگاههای زندهیاب و ستهای هیدرولیک نجات به محل حادثه اعزام شدند، گفت: اتوبوس در مسیر دچار سانحه شده و واژگون شده بود.
در این حادثه 44 سرنشین این اتوبوس دچار سانحه شدند همچنین این حادثه 23 مجروح در پی داشت که هشت نفر از آنان به علت نیاز به درمان به بیمارستان منتقل شده و 15 نفر آنان نیز به صورت سرپایی درمان شدند.
کار امداد و نجات این حادثه که مربوط به کاروان راهیان نور بود، شش ساعت به طول انجامید.
سرهنگ صمد اسفندیاری، معاون عملیات پلیسراه کشور نیز با بیان اینکه حادثه واژگونی اتوبوس اسکانیا حامل دانشآموزان مقطع دوم دبیرستان شهرستان بروجن در ساعت 20:10 جمعه شب گزارش شد به ایسنا گفت: این حادثه در کیلومتر 185 محور ایذه به لردگان رخ داد.
وی با اعلام این خبر که تیم ویژهای از کارشناسان تصادفات پلیسراه رسیدگی به این تصادفات را بر عهده گرفتهاند، گفت: تخطی از سرعت مطمئنه در جاده لغزنده علت این حادثه گزارش شد.
اسفندیاری افزود: این حادثه 26 کشته و 18 زخمی به همراه داشت و با توجه به لغزنده بودن جاده و واژگونی اتوبوس در گل در حال حاضر کارشناسان به دنبال یافتن دستگاه GPS این اتوبوس هستند و اطلاعات تکمیلی در خصوص این حادثه موکول به تکمیل تحقیقات است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این راننده در طول مسیر از قانون تخطی داشته است یا خیر، گفت: از آنجایی که عملیات امداد و نجات در ساعت دو بامداد پایان یافت هنوز تلاش کارشناسان تصادفات ادامه دارد.
همچنین دکتر منصور فیروزبخت، مدیرکل پزشکی قانونی استان چهارمحال و بختیاری گفت: تاکنون 23 جسد شناسایی شده است و تلاش تیم پزشکی قانونی برای احراز هویت سه جسد دیگر ادامه دارد.
وی گفت: از آنجایی که تمامی این کشتهها ساکن بروجن بودهاند در حال حاضر تمامی اجساد به پزشکیقانونی بروجن منتقل شده و تلاش تیم پزشکی برای تحویل هرچه سریعتر اجساد به خانوادههایشان ادامه دارد.
خودداری حاجیبابایی از پاسخگویی
وزیر آموزش و پرورش در حاشیه برگزاری همایش تبیین نقش دانشگاه و فرهنگیان، حاضر به پاسخگویی درباره حادثه مرگ 26 دانشآموز که جمعه شب در اردوی راهیان نور رخ داد، نشد.
به گزارش مهر، حمیدرضا حاجیبابایی پس از سخنرانی طولانی خود در جمع کارکنان دانشگاه فرهنگیان حاضر به پاسخگویی به سوال خبرنگاران نشد و تنها هنگامی که خبرنگاران از او درباره مرگ دانشآموزان راهیان نور سوال کردند، گفت: بروید از مسوولانش بپرسید.
7000 روز گذشت: پرونده قدیمیترین زندانی زن در ایستگاه هفتم
پرونده قدیمیترین زندانی زن در حالی برای هفتمینبار تعیین وقت شده که هنوز برگزاری جلسه دادگاه به دلیل شناسایی نشدن شاهدان ماجرا نامشخص است.
به گزارش مهر، فاطمه متهم است تیرماه سال 72 دوست همسرش به نام مجید را به قتل رسانده است. فاطمه- 53 ساله- که مقتول آخرینبار به خانه او رفته بود پس از دستگیری لب به اعتراف گشود و گفت: مجید را با خوراندن دوغ مسموم به سم گیاهی به قتل رسانده است. در پی اعترافهای متهم، کارشناسان پزشکیقانونی نیز پس از کالبدشکافی و آزمایشهای سمشناسی، علت مرگ را استفاده از سم گیاهی اعلام کردند.
چند نفر از اعضای خانواده و بستگان متهم نیز در تحقیقات قضایی، علیه او شهادت دادند. این در حالی بود که متهم در جلسات بازجویی منکر قتل شد و خود را بیگناه خواند. فاطمه در جلسه دادگاه نیز قتل را انکار کرد و گفت که از ماجرای مرگ مجید چیزی نمیداند. او ادعا کرد: وقتی ماموران سراغ من و همسرم آمدند شوهرم از من خواست اعتراف کنم. او گفت که برایم رضایت میگیرد ولی این کار را نکرد و حالا میخواهم واقعیت را بگویم، من در این قتل بیگناه هستم.
قاضی دادگاه اظهارات فاطمه را قبول نکرد و با توجه به اعترافات اولیه این زن برای او حکم قصاص صادر کرد. در این بین اولیای دم مقتول نیز که فاطمه را گناهکار میدانستند حاضر به اعلام گذشت نشدند. در حالی که فاطمه خود را در یک قدمی اعدام میدید خبر رسید دیوانعالی کشور حکم قصاص وی را تایید نکرده است.
در ادامه محاکمه او سه دور دیگر در دادگاه برگزار شد و هر بار دیوان عالی کشور به حکم مجازاتش نقض گرفت و آن را برگرداند. حتی او یک بار هم تبرئه شد که این حکم نیز از طرف دیوان عالی کشور نقض شد.
سرانجام دور پنجم محاکمه در شعبه 105 دادگاه شهرری به ریاست قاضی خردمند برگزار شد. سه جلسه دادگاه به دلیل نیامدن شاهدان تجدید شد تا اینکه قاضی دوم خرداد را زمان جدید محاکمه اعلام و از شاهدان ماجرا خواست برای شهادت به دادگاه بیایند.
در حالی که دوم خرداد فاطمه برای محاکمه به دادگاه منتقل شده بود جلسه محاکمه به دلیل نیامدن قاضی برگزار نشد. بار دیگر بیستم تیرماه زمان محاکمه تعیین شد اما این جلسه دادگاه نیز به علت عدم حضور وکیل متهم برگزار نشد.
قاضی خردمند ادامه جلسه دادگاه را به یکشنبه 30 مهرماه موکول کرد تا دیگر شاهدان پرونده نیز در دادگاه حاضر شوند. حال باید دید جلسه امروز باز هم تجدید وقت میشود یا قاضی سرانجام حکم خود را صادر میکند.