حادثهای که تکرار شد؛ واژگونی اتوبوس و مرگ 26 دانشآموز: بیماری مزمن مسوولیت ناپذیری مسوولان
|جامعه| دو روز از حادثه واژگونی اتوبوس راهیان نور که منجر به مرگ 26 دانشآموز بروجنی در خوزستان شد، میگذرد. جلسه روز گذشته مجلس در حالی برگزار شد که در آغاز جلسه رییس مجلس این ضایعه را تسلیت گفت و نمایندگان از وزیر آموزشوپرورش و رییس بسیج مستضعفین به عنوان متولی برگزاری سفرهای راهیان نور در صحن علنی مجلس توضیح خواستند. سفر راهیان نور در نوبتهای مختلف از سال، دانشآموزان مقاطع مختلف و به طور عمده راهنمایی و دبیرستان را به مناطق هشت سال دفاع مقدس میبرد که به نوعی ارایه درس آمادگی دفاعی محسوب میشود. سالهاست که مسوولیت این سفرها برعهده بسیج مستضعفین است و برای همین هم سردار نقدی به همراه حاجیبابایی باید پاسخگوی این ضایعه بزرگ در جامعه دانشآموزی کشور باشند. وزیر آموزشوپرورش روز جمعه به خبرنگاری که از او درباره علت حادثه سوال کرده بود، گفت: بروید از مسوولش بپرسید و به نظر میرسید منظورش شرکت خدماتی مسافربری یا حتی سردار نقدی بوده است.
به هر روی رییس امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با قاطعیت اعلام کرد که این موضوع را پیگیری خواهد کرد و برای جلوگیری از وقایع مشابه به دنبال سازوکار مناسب خواهد بود. علاءالدین بروجردی همچنین گفت: روز چهارشنبه این حادثه را با حضور وزیر آموزشوپرورش و رییس سازمان بسیج در کمیسیون امنیت ملی بررسی خواهند کرد.
بیماری مزمن عدم مسوولیتپذیری
امیرعباس سلطانی، نماینده مردم بروجن در واکنش به موضعگیری وزیر آموزشوپرورش نسبت به وقوع این حادثه و مرگ ۲۶ دانشآموز گفت: یکسری بیماری مزمن به جان مسوولان افتاده است که معمولا مسوولیتپذیر نیستند.
سلطانی با اشاره به اینکه مسوولان به جای اینکه از مردم عذرخواهی کنند مسوولیت را به گردن یکدیگر میاندازند، افزود: وزارت آموزشوپرورش، سپاه و بسیج هیچیک مسوولیت وقوع حادثه را قبول نمیکنند و این جسارت و شهامت را ندارند که از مردم یک عذرخواهی خشک و خالی برای تسلای دلشان بکنند.
این عضو کمیسیون انرژی با بیان اینکه ۲۶ دانشآموز به دلیل سهلانگاری آقایان پرپر شدند بعد آنها خیلی راحت و بیتفاوت از این مساله میگذرند، افزود: دو سال پیش ۲۲ نفر از فرهنگیان در استان ما دچار حادثه مشابه شدند که اگر این مساله پیگیری و مورد ریشهیابی قرار میگرفت و مصوبان وقوع آن محاکمه میشدند شاید دیگر شاهد این اتفاق نبودیم.
سلطانی خاطرنشان کرد: با توجه به کشته شدن دانشآموزان در اردوهای راهیان نور سال گذشته وقوع این حوادث در اردوها نه اولین بار و نه دومین بار است و اگر مورد پیگیری و بررسی قرار نگیرد به طور حتم آخرین بار نخواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه به اعتقاد بنده شخص رییسجمهور در وقوع این حادثه مسوول هستند و باید جوابگو باشند، افزود: وزیر آموزشوپرورش امروز باید در کمیسیون آموزش و تحقیقات جوابگوی مردم باشد اگرچه رییس قوه قضاییه نیز دستور پیگیری در مورد وقوع این حادثه را داده است.
نماینده مردم بروجن در مجلس شورای اسلامی در مورد علت وقوع این حادثه که منجر به مرگ ۲۶ دانشآموز شد، گفت: در اینکه اتوبوس نقص فنی داشته و کمک راننده به جای راننده اتوبوس اقدام به رانندگی میکرده است شکی نیست و علاوه بر این با توجه به لغزنده بودن جاده نباید در شب حرکت میکردند.
سلطانی با ابراز تاسف از اینکه وزیر آموزشوپرورش به راحتی از چنین وقوع حادثهای میگذرد، افزود: بدون اجازه وزارت آموزشوپرورش که نمیتوانند دانشآموزان را جابهجا کنند از همین رو وزیر نمیتواند خود را مقصر نداند و درگیر این قضیه نشود.
وی ادامه داد: چه کسی باید جواب خانواده این دانشآموزان را بدهد. با ارسال پیامی از رییسجمهور یا وزیر آموزشوپرورش مشکلی حل نمیشود. سلطانی خاطرنشان کرد: همین آقای حاجیبابایی هرگز حاضر نخواهد شد پسر یا دخترش را سوار یکی از این اتوبوسها بکند زیرا خودش میداند چه خبر است.
پاسخگوی خانوادههای داغدار کیست؟
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز در این ارتباط گفت: باید ضریب امنیت این سفرها افزایش پیدا کند و مسوولان و متولیان این سفرها نباید به گونهای عمل کنند که به فرزندان آسیبی برسد و اینچنین حوادث ناگواری رخ دهد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا هر ساله ما شاهد چنین حوادث تلخ و ناگواری هستیم، اظهار داشت: ما با حساسیت بالا این مساله را پیگیری میکنیم و آموزشوپرورش باید پاسخگو باشد و جواب خانوادهها و مردم را بدهد.
تعلیق فعالیت شرکت همسفر چابکسواران
رییس سازمان راهداری ضمن اعلام تسلیت به خانوادههای دانشآموزان حادثه واژگونی اتوبوس بروجن به تعلیق فعالیت شرکت تعاونی مربوطه اشاره کرد و گفت: شرکتها در انتخاب راننده دقت کرده و ایمنی را چاشنی خدمات خود قرار دهند. شهریار افندیزاده اضافه کرد: تا تعیین نتیجه نهایی و بررسیهای کارشناسی، تحت نظر پلیس و سازمان راهداری و حملونقل جادهای فعلا فعالیت شرکت تعاونی همسفر چابکسواران که عملیات انتقال کاروان راهیان نور را انجام میداده، معلق شده تا بررسیها به اتمام برسد. افندیزاده با اشاره به انجام بررسیها در اینباره در کمیسیون مواد «11» و «12» افزود: کمیسیون ماده «11» به بررسی تخلفات رانندگان حملونقل عمومی برونشهری و کمیسیون ماده «12» به بررسی تخلف شرکتهای تعاونی میپردازند، در این کمیسیون نمایندگان پلیس و کانونها نیز شرکت میکنند.
توضیح وزیر آموزشوپرورش
تشکیل هیاتی برای بررسی علل سانحه
وزیر آموزشوپرورش درباره خبر روز گذشته رسانهها مبنی بر واکنش حاجیبابایی به سانحه تصادف اردوی راهیان نور دانشآموزان چهارمحالوبختیاری، توضیحاتی ارایه کرد.
در توضیحات منتشره در سایت روابط عمومی وزارت آموزشوپرورش آمده است:
حمیدرضا حاجیبابایی ضمن ابراز مجدد اندوه فراوان و تسلیت مجدد به خانواده دانشآموزان و همکاران داغدار در این حادثه و جامعه فرهنگی و همکاران محترم در بسیج مستضعفین گفت: من در همان ابتدای حادثه هیاتی مرکب از سه معاون وزیر و مدیرکل حراست وزارت آموزشوپرورش را مامور کردم تا در استانهای خوزستان و چهارمحال و بختیاری حاضر شده و ضمن بررسی موضوع و مذاکره با مسوولان استانی ستاد راهیان نور و همچنین همکاران آموزشوپرورش استانها و بسیج در خصوص جزییات ایاب و ذهاب دانشآموزان و علل حادثه گزارش دقیقی را تهیه و به اطلاع هموطنان گرامی برسانیم تا مطابق این گزارش که از مسوولان ذیربط اخذ شده است، اطلاعرسانی و گزارش داده شود بنابراین هدف اینجانب در پاسخ به سوال خبرنگاران که به نقل از اینجانب عنوان شده بود «بروید از مسوولش بپرسید» برداشت صحیحی از سخنان اینجانب نیست.
این گزارش میافزاید: اگر چه طبق برنامهریزی ستاد راهیان نور ایاب و ذهاب توسط همکاران زحمتکش و عزیزان عاشق سازمان بسیج مستضعفین صورت میگیرد، وزارت آموزشوپرورش نیز خود را مسوول و پاسخگو میداند.
آغاز تکمیل ظرفیت آزمون کارشناسی ارشد از امروز
مشاور عالی سازمان سنجش از آغار مرحله تکمیل ظرفیت برخی از کدرشته محلهای آزمون کارشناسی ارشد از امروز دوشنبه اول آبانماه خبر داد و گفت که برای این مرحله 13 هزار و 500 ظرفیت جدید ایجاد شده است.
دکتر حسین توکلی گفت: داوطلبانی که در آزمون کارشناسی ارشد 91 ثبتنام کردند و در جلسه امتحانی حاضر بودند، براساس ضوابط و شرایط میتوانند از امروز دوشنبه اول آبانماه تا چهارشنبه سوم آبانماه به پایگاه اینترنتی سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی:www. sanjesh. org برای شرکت در مرحله تکمیل ظرفیت مراجعه کنند.
وی افزود: آن دسته از داوطلبانی که اسامی آنان به عنوان پذیرفته شده نهایی در یکی از کدرشته محلهای تحصیلی بورسیه یا دارای شرایط خاص اعلام شده است، حق انتخاب کدرشته محلهای مندرج در این اطلاعیه را ندارند.
وی با بیان اینکه نیمسال پذیرش دانشجو در هر یک از کدرشته محلهای مندرج در این اطلاعیه بسته به امکانات و نظر دانشگاه یا موسسه محل قبولی، نیمسال اول یا نیمسال دوم سال تحصیلی 1392-1391 خواهد بود، تصریح کرد: در آن دسته از کدرشتههای امتحانی که ظرفیت اعلام شده جدید بیش از یک محل تحصیل باشد، داوطلبان در صورت تمایل میتوانند با توجه به مندرجات کارنامه، تمامی کدرشته محلهای مورد علاقه خود را (حداکثر تا 20 کدرشته محل) به ترتیب اولویت، انتخاب کنند.
توکلی ادامه داد: داوطلبانی که متقاضی ثبتنام و شرکت در مرحله تکمیل ظرفیت هستند باید نسبت به واریز مبلغ 28 هزار ریال از طریق سیستم پرداخت اینترنتی اقدام کنند.
فایل کدرشته محلهای مورد پذیرش در تکمیل ظرفیت ارشد 91 در سایت سازمان سنجش منتشر شده است.
ماموران ناجا دارای بالاترین سطح سلامت بعد از آموزشوپرورش
فرمانده نیروی انتظامی با اشاره به مطالعات صورتگرفته از سوی سازمانهای دانشگاهی گفت که نیروی انتظامی پس از وزارت آموزشوپرورش از بالاترین اعتماد و سطح سلامت ماموران برخوردار است.
به گزارش ایسنا، سردار اسماعیل احمدیمقدم در مراسم تودیع روسای پیشین و معارفه روسای پلیس پیشگیری ناجا و همچنین پلیس فرودگاههای کشور گفت: نیرو و امکانات زیادی به این پلیس تزریق شد به گونهای که به عنوان بزرگترین بخش نیروی انتظامی شکل گرفت. وی در تشریح شرح وظایف پلیس پیشگیری ناجا با اشاره به خدمات پلیس قضایی گفت: پلیس خدمات قضایی با بیش از 12 هزار پست تشکیل شد. احمدیمقدم گفت: کلانتریها در گذشته ناامیدکنندهترین قسمت نیروی انتظامی بودند و به نظر میرسید که قابل اصلاح نیست اما با انجام اقدامات گسترده برای ساماندهی کلانتریها و پاسگاهها توانستیم تا قسمتی این مهم را به ثمر برسانیم.
5 میلیون میکروب روی پوست بدن زندگی میکند
محققان در تحقیقات خود دریافتند که دست کم پنج میلیون میکروب روی پوست دست انسان وجود دارد.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری mena، محققان در تحقیقات جدید خود دریافتند: شیارهای دست انسان به میکروبها کمک میکند که تجمع کرده و کلونی ایجاد کنند.
بر پایه این تحقیقات، دستکم پنج میلیون میکروب روی دست انسان وجود دارد که بسیاری از آنها میتوانند چندین ساعت روی دست انسان زندگی کنند و همچنین میلیونها میکروب میتوانند زیر انگشترها، دستبندها و ساعتهای مچی مخفی شوند.
دکتر مجدی بدران، عضو جمعیت آلرژی و ایمنی و مشاوره کودکان و عضو دانشکده کودکان دانشگاه عین شمس مصر در این ارتباط گفت: پوست نرم به نظر میرسد اما شکافها و شیارهای نسبتا عمیقی دارد.
به گفته وی، پوست هزار میلیون سلول و دو میلیون روزنه تعریق هر روزه دارد و بدن انسان روزانه حدود یک گرم پوست را به علت تحرک، اصطکاک، حمام رفتن و هوا از دست میدهد.
آتشسوزی در ساختمان 4طبقه مسکونی
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از وقوع آتشسوزی در طبقه زیرین یک ساختمان مسکونی در مرکز پایتخت خبر داد.
سیدجلال ملکی در گفتوگو با ایسنا در تشریح جزییات این خبر گفت: در ساعت 8:08 صبح روز یکشنبه، وقوع این حادثه به سامانه 125 اطلاع داده شد که در پی آن ستاد فرماندهی آتشنشانان دو ایستگاه 52 و 40 را به طور همزمان به محل حادثه واقع در خیابان آزادی نبش بوستان اوستا اعزام کرد.
وی اضافه کرد: پس از حضور آتشنشانان در محل حادثه مشخص شد که چاهک آسانسور این مجتمع مسکونی که در آن ضایعات و مواد قابل اشتعال جمعآوری شده بود، آتش گرفته و دود ناشی از آن به تمام ساختمان سرایت کرده است.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینکه با وجود مکانی برای آسانسور، این ساختمان فاقد آسانسور بود، اظهار کرد: متاسفانه ساکنان این ساختمان در محل آسانسور، ضایعات و مواد قابل اشتعال را به شکل غیراستانداردی جمعآوری کرده بودند که همین امر سبب شده بود دود ناشی از آتشسوزی به سرعت به تمام طبقات سرایت کند. ملکی همچنین از دودزدگی سه نفر از ساکنان این ساختمان خبر داد و گفت: این سه نفر توسط آتشنشانان از طبقات خارج شده و به عوامل اورژانس مستقر در محل حادثه تحویل داده شدند.
آتشسوزی در ساختمان 4طبقه مسکونی
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از وقوع آتشسوزی در طبقه زیرین یک ساختمان مسکونی در مرکز پایتخت خبر داد.
سیدجلال ملکی در گفتوگو با ایسنا در تشریح جزییات این خبر گفت: در ساعت 8:08 صبح روز یکشنبه، وقوع این حادثه به سامانه 125 اطلاع داده شد که در پی آن ستاد فرماندهی آتشنشانان دو ایستگاه 52 و 40 را به طور همزمان به محل حادثه واقع در خیابان آزادی نبش بوستان اوستا اعزام کرد.
وی اضافه کرد: پس از حضور آتشنشانان در محل حادثه مشخص شد که چاهک آسانسور این مجتمع مسکونی که در آن ضایعات و مواد قابل اشتعال جمعآوری شده بود، آتش گرفته و دود ناشی از آن به تمام ساختمان سرایت کرده است.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینکه با وجود مکانی برای آسانسور، این ساختمان فاقد آسانسور بود، اظهار کرد: متاسفانه ساکنان این ساختمان در محل آسانسور، ضایعات و مواد قابل اشتعال را به شکل غیراستانداردی جمعآوری کرده بودند که همین امر سبب شده بود دود ناشی از آتشسوزی به سرعت به تمام طبقات سرایت کند. ملکی همچنین از دودزدگی سه نفر از ساکنان این ساختمان خبر داد و گفت: این سه نفر توسط آتشنشانان از طبقات خارج شده و به عوامل اورژانس مستقر در محل حادثه تحویل داده شدند.
قاضی رکورددار پروندههای قتل: اکثر قتلها انگیزه مالی و مواد مخدر دارد
رکورددار رسیدگی به پروندههای قتل در ایران است و بررسی بیش از چهار هزار پرونده قتل و صدور سه هزار حکم قصاص او را مرد اول پروندههای قتل در ایران کرده است. او قاضی صادرکننده حکم مهمترین پروندههای یک دهه اخیر مانند قتل سریالی زنان در کرج، جنایت سعادتآباد و پل مدیریت و جنجالیترین جنایت خانوادگی بوده است.
به گزارش مهر، نورالله عزیز محمدی سال 1327 در تهران متولد شد و از سال 1350 زمانی که 23 سال داشت وارد دستگاه قضایی کشور شد. سال 46 وارد دانشگاه شد و لیسانس حقوق قضایی گرفت. 41 سال سابقه قضایی دارد که بیشتر آن را مشغول رسیدگی به پروندههای قتل بوده است. طی این مدت درباره پروندههای مهمی حکم صادر کرده که آخرین پرونده، جنایت خیابان گاندی است. او قبل از هر جلسه دادگاه پرونده را به طور کامل مطالعه کرده و به راحتی تناقضات متهمان را در جلسه دادگاه مشخص میکند او هنوز هنگام بررسی برخی پروندهها متاثر میشود.
او قاضی جنجالیترین پروندههای جنایی دهه گذشته در ایران است که حرفهای بسیاری درباره آن پروندهها دارد. در همان سالهای اول قضاوتش به پرونده قتل زن جوانی در شب اول عروسیاش رسیدگی کرد که با گذشت سالهای زیاد هنوز خاطره آن جنایت را از یاد نبرده است. او در حال حاضر رییس شعبه 71 دادگاه کیفری استان تهران است.
انگیزههای جنایت در یک دهه گذشته نسبت به قبل چه تغییری کرده است؟
امروزه اکثر قتلها انگیزه مالی و مواد مخدر دارد. زمینه قتلها در حال حاضر فقر، بیکاری و معاملات ناشی از مواد مخدر است. هرچه تورم شدیدتر شود و فشار اقتصادی به خانوادهها افزایش یابد، جنایت بیشتر میشود. طی سالهای اخیر مواد مخدر صنعتی هم در وقوع قتلها تاثیر داشته است.
با توجه به سابقهای که در پروندههای قتل دارید بهترین راهکار برای کاهش وقوع جنایت در ایران چیست؟
وقوع قتل در ایران ریشه در عوامل بسیاری دارد که مهمترین آنها، فقر مالی و فرهنگی، خرید و فروش آسان سلاحهای سرد مثل قمه و چاقو، وجود محیطهای جرمزا، ترویج مصرف مواد مخدر به خصوص مواد توهمزا، تعصبات غیرمعقول، عدم توجه خانوادهها در تربیت فرزندان، تقلید جوانان از الگوهای مخرب غربی، نبود تفریح و سرگرمی مناسب برای جوانان و کمبود محیطهای ورزشی ارزان برای جوانان است. در این زمینهها نیاز به فرهنگسازی در جامعه است. در حوزه مواد مخدر و هم سلاح سرد هم باید اقدامات مقابلهای از سوی دستگاههای مسوول به خصوص پلیس صورت گیرد. خانوادهها هم نظارت بیشتر بر رفتار و دوستان فرزندان خود داشته باشند.
اگر در مقام قانونگذار بودید چه موادی از قانون را حذف میکردید؟
به دلیل اینکه قوانین جزایی ما زمینه فقهی و شرعی دارد، نمیتوان پیشنهاد حذف را کرد ولی با توجه به تجربه زیادی که دارم بسیاری از مواد قانونی را موثر نمیدانم و به نظرم مصلحت است که به شکلی اصلاح شود. از جمله مجازات رجم، تبصره «2» از ماده «295» قانون مجازات اسلامی و بحث قسامه.
مهمترین پروندهای که دردادگاه کیفری استان تهران به آن رسیدگی کردید کدام پرونده بود؟
همه پروندهها مهم است. جنایت سعادتآباد و پل مدیریت، قتل سریالی زنان در کرج و ورامین، اسیدپاشی روی آمنه و جنایت خیابان گاندی از پروندههای جنجالی بود که در این مدت رسیدگی کردم. ولی یک پرونده بود که به عنوان فجیعترین قتل خانوادگی معروف بود. این جنایت هولناک برای اشتباه یک زن شوهردار که خود را به اشتباه دانشجو و مجرد معرفی کرده بود، رخ داد. سرانجام هم منجر به قتل چهار نفر، اعدام دو نفر و رجم یک زن شد.
در این جنایت زن جوان در پی آشنایی با پسر جوانی خود را مجرد و دانشجو معرفی کرد. در ادامه شوهر زن متوجه این رابطه شده و از همسرش میخواهد به بازی ادامه دهد. مرد جنایتکار خود را دایی فاطمه- زن جوان- معرفی میکند. او همچنین از سه پسرش نیز میخواهد که مادرشان را عمه صدا کنند. متهم اصلی در ادامه نقشه به یکی از دوستان خود پول میدهد و از او میخواهد به خواستگاری خواهر پسر غریبه- ابراهیم- برود. او در نخستین جنایت خواهر ابراهیم را به قتل میرساند. بعد هم ابراهیم را به بهانه پیدا کردن گنج به دماوند برده و با همدستی دوستش او را میکشد. او در جنایتی دیگر گلوی دو پسر خود را میبرد. دو پسرش شاهد قتل خواهر ابراهیم بودند. اسماعیل- همسر دوم فاطمه و متهم اصلی- پس از قتل دختر جوان به او تجاوز کرده و جسدش را تکهتکه کرد.
در این پرونده به خاطر دروغ فاطمه چهار نفر به قتل رسیدند. مرد جنایتکار همچنین همسرش را مجبور کرده بود با ابراهیم ازدواج کند و برای همسر خود و پسر غریبه جشن عروسی گرفته بود.
یکی دیگر از پروندههایی که همیشه در خاطرم است، ماجرای قتلهای سریالی تهران است. در این جنایت مردی با همدستی دختر جوانی سه زن خانهدار را با ضربههای چاقو به قتل رساندند. آنها در پوشش خریدار خانه، طعمههای خود را از روزنامه انتخاب کرده و سراغ زنان تنها میرفتند. زن و مرد جنایتکار ابتدا با تهدید چاقو دست و پای زنان را با طناب قرمز بسته و بعد آنها را با چاقو میکشتند. مرد جنایتکار پس از دستگیری به سه بار قصاص محکوم شد که حکم مجازات او در زندان اجرا شد.
چرا شما در صدور حکم هم رکورددارید و بلافاصله پس از محاکمه اقدام به صدور حکم میکنید؟
من مخالف اطاله دادرسی هستم و اگر پرونده دارای تحقیقات کامل باشد پس از جلسه دادگاه و شنیدن دفاعیات متهم و وکیلش میتوان حکم را صادر کرد.
رکورددار رسیدگی به پروندههای قتل در ایران است و بررسی بیش از چهار هزار پرونده قتل و صدور سه هزار حکم قصاص او را مرد اول پروندههای قتل در ایران کرده است. او قاضی صادرکننده حکم مهمترین پروندههای یک دهه اخیر مانند قتل سریالی زنان در کرج، جنایت سعادتآباد و پل مدیریت و جنجالیترین جنایت خانوادگی بوده است.
به گزارش مهر، نورالله عزیز محمدی سال 1327 در تهران متولد شد و از سال 1350 زمانی که 23 سال داشت وارد دستگاه قضایی کشور شد. سال 46 وارد دانشگاه شد و لیسانس حقوق قضایی گرفت. 41 سال سابقه قضایی دارد که بیشتر آن را مشغول رسیدگی به پروندههای قتل بوده است. طی این مدت درباره پروندههای مهمی حکم صادر کرده که آخرین پرونده، جنایت خیابان گاندی است. او قبل از هر جلسه دادگاه پرونده را به طور کامل مطالعه کرده و به راحتی تناقضات متهمان را در جلسه دادگاه مشخص میکند او هنوز هنگام بررسی برخی پروندهها متاثر میشود.
او قاضی جنجالیترین پروندههای جنایی دهه گذشته در ایران است که حرفهای بسیاری درباره آن پروندهها دارد. در همان سالهای اول قضاوتش به پرونده قتل زن جوانی در شب اول عروسیاش رسیدگی کرد که با گذشت سالهای زیاد هنوز خاطره آن جنایت را از یاد نبرده است. او در حال حاضر رییس شعبه 71 دادگاه کیفری استان تهران است.
انگیزههای جنایت در یک دهه گذشته نسبت به قبل چه تغییری کرده است؟
امروزه اکثر قتلها انگیزه مالی و مواد مخدر دارد. زمینه قتلها در حال حاضر فقر، بیکاری و معاملات ناشی از مواد مخدر است. هرچه تورم شدیدتر شود و فشار اقتصادی به خانوادهها افزایش یابد، جنایت بیشتر میشود. طی سالهای اخیر مواد مخدر صنعتی هم در وقوع قتلها تاثیر داشته است.
با توجه به سابقهای که در پروندههای قتل دارید بهترین راهکار برای کاهش وقوع جنایت در ایران چیست؟
وقوع قتل در ایران ریشه در عوامل بسیاری دارد که مهمترین آنها، فقر مالی و فرهنگی، خرید و فروش آسان سلاحهای سرد مثل قمه و چاقو، وجود محیطهای جرمزا، ترویج مصرف مواد مخدر به خصوص مواد توهمزا، تعصبات غیرمعقول، عدم توجه خانوادهها در تربیت فرزندان، تقلید جوانان از الگوهای مخرب غربی، نبود تفریح و سرگرمی مناسب برای جوانان و کمبود محیطهای ورزشی ارزان برای جوانان است. در این زمینهها نیاز به فرهنگسازی در جامعه است. در حوزه مواد مخدر و هم سلاح سرد هم باید اقدامات مقابلهای از سوی دستگاههای مسوول به خصوص پلیس صورت گیرد. خانوادهها هم نظارت بیشتر بر رفتار و دوستان فرزندان خود داشته باشند.
اگر در مقام قانونگذار بودید چه موادی از قانون را حذف میکردید؟
به دلیل اینکه قوانین جزایی ما زمینه فقهی و شرعی دارد، نمیتوان پیشنهاد حذف را کرد ولی با توجه به تجربه زیادی که دارم بسیاری از مواد قانونی را موثر نمیدانم و به نظرم مصلحت است که به شکلی اصلاح شود. از جمله مجازات رجم، تبصره «2» از ماده «295» قانون مجازات اسلامی و بحث قسامه.
مهمترین پروندهای که دردادگاه کیفری استان تهران به آن رسیدگی کردید کدام پرونده بود؟
همه پروندهها مهم است. جنایت سعادتآباد و پل مدیریت، قتل سریالی زنان در کرج و ورامین، اسیدپاشی روی آمنه و جنایت خیابان گاندی از پروندههای جنجالی بود که در این مدت رسیدگی کردم. ولی یک پرونده بود که به عنوان فجیعترین قتل خانوادگی معروف بود. این جنایت هولناک برای اشتباه یک زن شوهردار که خود را به اشتباه دانشجو و مجرد معرفی کرده بود، رخ داد. سرانجام هم منجر به قتل چهار نفر، اعدام دو نفر و رجم یک زن شد.
در این جنایت زن جوان در پی آشنایی با پسر جوانی خود را مجرد و دانشجو معرفی کرد. در ادامه شوهر زن متوجه این رابطه شده و از همسرش میخواهد به بازی ادامه دهد. مرد جنایتکار خود را دایی فاطمه- زن جوان- معرفی میکند. او همچنین از سه پسرش نیز میخواهد که مادرشان را عمه صدا کنند. متهم اصلی در ادامه نقشه به یکی از دوستان خود پول میدهد و از او میخواهد به خواستگاری خواهر پسر غریبه- ابراهیم- برود. او در نخستین جنایت خواهر ابراهیم را به قتل میرساند. بعد هم ابراهیم را به بهانه پیدا کردن گنج به دماوند برده و با همدستی دوستش او را میکشد. او در جنایتی دیگر گلوی دو پسر خود را میبرد. دو پسرش شاهد قتل خواهر ابراهیم بودند. اسماعیل- همسر دوم فاطمه و متهم اصلی- پس از قتل دختر جوان به او تجاوز کرده و جسدش را تکهتکه کرد.
در این پرونده به خاطر دروغ فاطمه چهار نفر به قتل رسیدند. مرد جنایتکار همچنین همسرش را مجبور کرده بود با ابراهیم ازدواج کند و برای همسر خود و پسر غریبه جشن عروسی گرفته بود.
یکی دیگر از پروندههایی که همیشه در خاطرم است، ماجرای قتلهای سریالی تهران است. در این جنایت مردی با همدستی دختر جوانی سه زن خانهدار را با ضربههای چاقو به قتل رساندند. آنها در پوشش خریدار خانه، طعمههای خود را از روزنامه انتخاب کرده و سراغ زنان تنها میرفتند. زن و مرد جنایتکار ابتدا با تهدید چاقو دست و پای زنان را با طناب قرمز بسته و بعد آنها را با چاقو میکشتند. مرد جنایتکار پس از دستگیری به سه بار قصاص محکوم شد که حکم مجازات او در زندان اجرا شد.
چرا شما در صدور حکم هم رکورددارید و بلافاصله پس از محاکمه اقدام به صدور حکم میکنید؟
من مخالف اطاله دادرسی هستم و اگر پرونده دارای تحقیقات کامل باشد پس از جلسه دادگاه و شنیدن دفاعیات متهم و وکیلش میتوان حکم را صادر کرد.