فرصتهای از دسترفته در سال 91: گردشگری در آستانه اغما
فاطیما کریمی- تبلیغ و جذب گردشگر در شرایط بحرانهای سیاسی کشورهای خاورمیانه، شرکت در 35 نمایشگاه بینالمللی گردشگری، معرفی ایران به عنوان کشوری امن در جریان برگزاری اجلاس سران عدم تعهد و کاهش ارزش ریالی پول ملی، فرصتها و تهدیدهایی بود که ایران میتوانست از آنها برای رونق صنعت گردشگری استفاده کند.
به گزارش مهر، گردشگران خارجی که قصد سفر به کشورهای معروف جهانگردی آسیا و خاورمیانه را داشتند سال 2012 با اغتشاشات داخلی آن کشورها مواجه شدند. در مقابل، ایران با برگزاری اجلاس سران عدم تعهد نشان داد کشوری امن حتی برای حضور بالاترین مقامات دولتی است و به دلیل نوسانات نرخ ارز به کشوری ارزانقیمت برای توریستهای خارجی تبدیل شده است
. انتظار میرفت در چنین شرایطی متولیان گردشگری ایران از این فرصتها استفاده کرده و با حضور در 35 نمایشگاه بینالمللی برگزار شده در سال 2012 این ظرفیتها را برای جذب گردشگر معرفی میکرد اما صنعت گردشگری ایران این فرصتها را از دست داد؛ فرصتی که شاید در هیچ زمان دیگری همه آنها را به یکباره در اختیار نداشته باشد. هرچند برخی از آنها تهدید بود اما میشد با اجرای تدبیر مناسبی این تهدیدها را به نفع ایران تمام کرد.
یکی از این تهدیدها در سال 91، نوسانات نرخ ارز و کاهش ارزش ریالی ایران در مقابل پول کشورهای دیگر بود.
اگر چه این نوسانات به ضرر مردم تمام شد اما ایران را در منطقه به کشوری ارزانقیمت برای سفر تبدیل کرد به عنوان مثال اگر گردشگری بابت یک روز حضور خود در ایران تا یکی دو سال پیش باید 500 دلار پرداخت میکرد، اکنون با وجود بالا رفتن ارزش پولی کشورهای دیگر و در مقابل کاهش ارزش پولی ایران، میتواند با همان 500 دلار، سه روز اقامت کند.
بنابراین ارزان بودن سفر به یک کشور خارجی که همیشه مدنظر هر گردشگری از هر جای دنیاست یکی از ویژگیهای ایران در سال 91 یا 2012 بود که زمینه جذب گردشگران خارجی را فراهم میکرد.
از سوی دیگر گران شدن سفرهای خارجی و حذف ارز مسافرتی باعث شد تا مسافرتهای خارجی و خروج ارز از کشور کمتر شود اگرچه این موضوع نیز موجب محدودیت در سفرهای ایرانیان شد اما در مقابل گردشگران ایرانی به دیدن جاذبههای کشور راغبتر شدند تا سفر به خارج آن هم با گرانی نرخ ارز.
سازمان میراث فرهنگی از فرصت کاهش نرخ ارز برای ورود گردشگر استفاده نکرد
اما متولیان گردشگری در این زمینه نیز فعالیت چشمگیری نداشتند. این موضوع را حتی مهرداد لاهوتی یکی از نمایندگان مجلس هم تایید کرد و به خبرنگار مهر گفت: سازمان میراث فرهنگی میتواند در صنعت گردشگری تاثیرگذار باشد و فعالیتهایش را به سمت ارزآوری بیشتر کند اما متاسفانه این اتفاق رخ نداده و آژانسهای گردشگری فعال در این صنعت نیز بیشتر مشتاق به خروج گردشگر از ایران هستند و به بخش ورود گردشگر و ارز به ایران کمتر میپردازند.
لاهوتی تصریح کرد: اکنون مسافرت به خارج از کشور برای ایرانیان گران شده ولی برای گردشگران خارجی سفر به ایران بسیار ارزان است به همین دلیل سازمان میتوانست در این حوزه بیشتر فعال شود اما این کار را انجام نداد.
تبلیغ برای امنیت ایران در مقابل ارایه تصویرهای ناامن رسانههای دشمن
اما در مقابل نوسانات نرخ ارز و تبدیل این تهدید به فرصت، برگزاری اجلاس سران کشورهای عدم تعهد موضوعی بود که اگرچه نشاندهنده جایگاه ایران در مقابل کشورهای دیگر و توانمندی دیپلماسی کشورمان بود اما برگزاری این اجلاس نشان داد تبلیغات منفی علیه ایران صحت ندارد و ایران کشوری امن است چراکه میزبان سران 45 کشور و هفت هزار مهمان از 105 کشور جهان بود.
در این باره اکبر غمخوار، عضو هیاتمدیره انجمن صنفی مسافرتی تهران به مهر گفت: اجلاس عدم تعهد با کیفیت بسیار خوبی برگزار شد اما تنها کاری که متولیان گردشگری در این ارتباط کردند، برگزاری نمایشگاه سوغات و صنایعستی بود درحالی که این اجلاس بزرگترین رویداد برای نشان دادن امنیت گردشگران در این کشور بود و میبایست در کنار حضور سران عدم تعهد، جاذبههای گردشگری نیز تبلیغ میشد.
وی گفت: زمانی که اخبار اتفاقات سیاسی آن اجلاس کار میشد، باید درباره گردشگری نیز تبلیغات میشد و نشان میداد که امکانات کشورمان برای اقامت و ترانسفر آنقدر مناسب است که میزبانی سران کشورهای عدم تعهد را بر عهده گرفتهایم بنابراین میتوانیم میزبان گردشگران نیز باشیم.
از آب گلآلود در صنعت گردشگری خاورمیانه ماهی نگرفتیم
برگزاری اجلاس سران و نمایش امنیت ایران درست مقابل تبلیغات رسانههای دشمن برای نشان دادن فضای ناآرام در ایران بود، حتی این تبلیغات سوء به حدی بود که برخی از گردشگران اروپایی از سفر کردن به کشورهای خاورمیانه در هراس بودند و ایران را نیز ناامن میدانستند چراکه اخبار بحرانهای لیبی و مصر و... بسیار زیاد منتشر میشد.
با این حال در زمانی که کشورهایی از جمله یمن، مصر، بحرین، تونس، ترکیه، سوریه و... درگیر مسایل سیاسی بودند و بسیاری از گردشگران خارجی خود را به دلیل اغتشاشات سیاسی از دست دادند، صنعت گردشگری ایران میتوانست گردشگران این کشورها را جذب کند.
ایران میتوانست زمانی که اخبار سیاسی نگرانکنندهای از کشورهای جذبکننده گردشگر در کشورهای همسایه، کشورهای آسیایی و خاورمیانه منتشر میشد به تبلیغ جاذبههای گردشگری موجود در ایران بپردازد و از این راه گردشگرانی که حاضر نبودند به این مقاصد بروند را به سمت خود جذب کند.
شرکت در 6 نمایشگاه از 35 نمایشگاه گردشگری بینالمللی
تبلیغ گردشگری ایران در کنار مسایل سیاسی آن هم در زمانی که برگزاری اجلاس سران عدم تعهد داغترین اخبار رسانهها بود، در نمایشگاههای بینالمللی گردشگری نیز تاثیر بسیاری داشت.
در این باره فعالان گردشگری و شرکتکننده در نمایشگاههای خارجی، شرکت در 35 نمایشگاه گردشگری بینالمللی را به متولیان پیشنهاد کرده بودند که اگر چه معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی با حضور در 25 نمایشگاه موافقت کرد اما در نهایت تنها در شش نمایشگاه گردشگری ایران غرفه داشت.
یکی از دلایل عدم شرکت در نمایشگاههای گردشگری که مکانی برای مذاکره فعالان این صنعت و نمایش جاذبههای گردشگری است، نداشتن بودجه لازم بود که منوچهر جهانیان، معاون گردشگری کشور آن را تایید کرد و البته در ادامه گفت: شرکت در این نمایشگاهها در مقابل هزینه زیادی که میکنیم تنها نیم درصد تاثیر دارد.
این در حالی است که فعالان گردشگری از جمله محمدعلی واقفی، عضو هیاتمدیره جامعه تورگردانان ایران با این موضوع مخالف هستند. وی گفت که وقتی در شبکههای تلویزیونی خارجی تبلیغ نمیکنیم و نمیتوانیم در نمایشگاههای خارجی شرکت کنیم دیگر در کجا میتوان همصنفان این صنعت در کشورهای دیگر را دید و با آنها برای ورود گردشگر به ایران وارد مذاکره شد؟
در این میان همه این رویدادها، متولیان گردشگری درگیر جابهجایی مدیران و برنامهریزی برای آیندهای بودند که تجربه نشان داده چندان امیدی به اجرای
آن نیست.
شهرداری و شورا؛چالشبرانگیزترین موضوعات در حوزه شهری
مریم بابایی- پرچالشترین موضوع که شهرداری و شورای شهر با آن درگیر بودند بحث جدایی شهرداری ری از شهرداری تهران بود. هر چند حکم دیوان عدالت اداری جلوی این جدایی را گرفت اما استاندار تهران هنوز هم از تکاپو نایستاده و آن را نشدنی نمیداند؛ موضوعی که ریشه در تقسیمات کشوری 27 سال پیش داشت. استانداری به دنبال سفر ریاستجمهوری بشارت آن را داده بود؛ وعدهای که شدیدا شوراییان معتقد بودند غیرکارشناسی بوده است.
یکی دیگر از چالشهای اخیر شورا تعیین نرخهای جدید بود که شورا با افزایش قیمتی که در سه ماهه اول سال در تاکسیرانی ایجاد شده بود به شدت مخالفت میکرد هر چند آن را تعدیل کرد و پذیرفت و تلاش کرد تا قبل از آمدن سال جدید نرخهای جدید حملونقل عمومی در سطح تهران را در اسفندماه تعیین کند بر اساس این تصمیمگیری ورودی تاکسیها به 400 تومان افزایش یافت که در برخی مسیرها بین 25 تا 30 درصد رشد قیمت را نشان میدهد هر چند بسیاری معتقدند با نوسانات اخیر نرخ ارز در مناطق زیادی کرایهها از قبل افزایش یافته بود. اما بحث آلودگی در تهران فقط مختص به هوا نبوده است آلودگی آب هم مطرح شد که سریع موضوعش جمع شد و به بهرهبرداری از آب چاهها در یکی دو منطقه معطوف شد که از سوی شرکتهای خصوصی صورت میگرفت و حرف تازهای نبود اما معصومه ابتکار عضو شورای شهر به صراحت گفت وضع آب شرب مطلوب است ولی رد نکرد که آب برای آبیاری برخی زمینهای کشاورزی در مناطق پایینشهر تهران آلودگیهایی دارد که حتی بر صیفیجات این مناطق تاثیر منفی میگذارد.
آلودگی صوتی همواره برای خانههای اطراف برخی بزرگراههای تهران نیز مطرح بود که شهرداری امسال در حد قابل توجهی دیوارهای صوتی کشید اما آلودگی ناشی از سیگنالها و فرکانسهای شبکههای فیبری و نوری نیز بهطور اساسی مشکلآفرین بوده و هست هر چند وزیر سابق، وحیددستجردی یکبار بر آن صحه گذاشت و دو هفته بعد بنابر دلایلی نامعلوم کاملا آن را انکار کرد اما باز هم معصومه ابتکار، رییس کمیته محیطزیست شورای شهر بود که گفت اگر این آنتنها ساماندهی نشوند تهران به زودی به جنگل فلزی تبدیل خواهد شد.
اما حادثهای که در 50 سال گذشته برای تهرانیها بیسابقه بود آبگرفتگی بخشی از تونل خط 4 مترو تهران بود که 27 فروردینماه رخ داد و علت آن شکسته شدن دیوار کانال میانرود به دلیل حجم عظیم آب بود که 22 میلیارد تومان خسارت به مترو تهران وارد کرد.
در این سال زندان قدیمی وتاریخی قصر به باغموزه تبدیل شد و شهرداری اعلام کرد زندان اوین زندان بعدی است که به باغموزه تبدیل خواهد شد که هنوز روی بحث انتقال زندانیان و تحویل آن به شهرداری حدیثهای بسیاری است. طرح تفصیلی تهران نیز بالاخره پس از مطالعات کارشناسی بسیاری در اوایل این سال رونمایی شد اما در نخستین چالش خود با ساخت و سازهای پرتراکم و مجوزهایی که وزارت مسکن و شهرسازی داده بود مواجه شد؛ اقدامی که از سوی شورای شهر و شهرداری غیرقانونی خوانده شد و طی آن عملکرد این وزارتخانه به شدت مورد انتقاد قرار گرفت.
«عیدانه دارو» برای بیماران خاص
سرپرست دفتر کل نظارت بر ارزیابی دارو و موادمخدر سازمان غذا و دارو از تخصیص سهمیه عیدانه دارو به بیماران خاص خبر داد و گفت: بر این اساس سهمیه دارویی بیماران خاص در فروردین نسبت به اسفندماه 20 درصد افزایش یافته است.
دکتر سیدمهدی سلیمانجاهی در گفتوگو با ایسنا درباره نحوه توزیع داروهای بیماران خاص در ایام تعطیلات نوروزی توضیح داد: بر اساس آمار بیماران خاص که معاونت درمان در اختیار سازمان غذا و دارو قرار داده است، میزان سهمیههای دارویی را به شرکتهای پخش اعلام کردهایم و شرکتهای پخش نسبت به توزیع آن اقدام کردهاند.
وی در ادامه از تخصیص سهمیه عیدانه دارو به بیماران خاص خبر داد و گفت: بر این اساس سهمیه دارویی بیماران خاص در فروردین نسبت به اسفندماه 20 درصد افزایش یافته است به هر روی باید در نظر داشت که شاید بیماران قصد سفر به شهرهای مختلف را داشته باشند و امکان تهیه دارو در طول سفر وجود نداشته باشد.
سلیمانجاهی درباره کمبودهای دارویی بیماران خاص گفت: کمبود دارو وجود دارد، اما درصدد جبران این کمبودها هستیم و امیدواریم تمام مشکلات سال آینده مرتفع شوند. سرپرست دفتر کل نظارت بر ارزیابی دارو و موادمخدر سازمان غذا و دارو همچنین در پاسخ به پرسشی پیرامون آمادهسازی کارتهای هوشمند تحویل دارو به بیماران خاص که موعد توزیع آن در فروردینماه سال آینده داده شده است، توضیح داد: این طرح در دست اقدام است ولی هنوز نهایی نشده است.
نیمنگاهی به دو وزارتخانه اجتماعی در سال 91وزارت بهداشت
مرضیه وحیددستجردی، نخستین وزیر کابینه زن در نظام جمهوری اسلامی ایران و در دولت احمدینژاد بوده است. انتصاب او در سال 1388 با حرف و حدیثها و مخالفتهای گستردهای مواجه بود؛ مخالفتهایی که گفته میشد بر اساس مبانی فقهی اسلامی است و وزارت زن را از نظر اصول شرعیه خلاف میدانست.
با همه این حرف و حدیثها احمدینژاد او را به مجلس معرفی کرد و مجلس نیز به وی رای اعتماد داد اما با همه حمایتی که در ابتدا از دستجردی شد در آخر سال صدارت وی به اختلاف وزیر و رییسجمهوری انجامید و در نهایت وی از صدارت عزل شد. اصرار وزیر بر باقی ماندن باقر لاریجانی بر ریاست دانشکده علومپزشکی تهران و مشکلات ارزی برای تامین دارو را از جمله بهانههای برکناری وی دانستهاند؛ عزلی که هفته قبل آن معاون رییسجمهور آن را کاملا انکار کرده بود ولی روزنامه دولتی ایران کمتر از 10 روز قبل احتمال برکناری او را اعلام کرده بود و در نهایت همان شد که این روزنامه پیشبینی کرده بود!
اما گفته شد انتقادات تند و تیز درباره عملکرد دولت در جریان اختصاص ارز موجب برکناری وی شد. او در انتقاداتش از دولت گفته بود ارز دارو را به واردات چوب بستنی اختصاص دادهاند و رییسجمهور هم گفته بود اگر این چوب بستنی وارد شده تا با محصول بهتری مجددا صادر شود، چه؟!
او در دو سال وزارت خود با چالشهای بسیاری مواجه بود؛ ابطال آزمون دستیاری سال 88 به دنبال بروز تخلف و فروش سوالات، ماجرای رهایی دو بیمار در حاشیه اتوبانی در حوالی تهران، انحلال دانشگاه علومپزشکی ایران و ادغام آن در دو دانشگاه علومپزشکی تهران و شهیدبهشتی و از همه فراگیرتر شاید موضوعات اخیر درباره تخصیص ارز مرجع برای واردات دارو بود.
البته در دوره او کارهای زیادی هم صورت گرفت. طرح پزشک خانواده از جمله طرحهای جنجالی وزیر بود که به نظر میرسید شتابزده میخواست تا پایان دوره احمدینژاد آن را به جایی برساند؛ طرحی که از سوی کارشناسان بسیاری خام و ناپخته و شتابزده توصیف شده بود و به نظر میرسید سرپرست جدید آن را به آن سرعت قبل پیش نبرد؛ سرپرستی که در روز معارفهاش گفت: من را باید وزیر معرفی میکردند نه سرپرست!
حالا نیز او یک روز قبل از رای اعتمادش از مجلس وعده میدهد:پزشکانی که هزینه زندگیشان زیاد نیست و میتوانند با 15 تا 20 میلیون در رفاه زندگی کنند، این مبلغ را تضمین میکنم تا کسانی که حاضر هستند تماموقت در بخش دولتی کار کنند از این نظر بینیاز شوند.
به گزارش فارس، محمدحسن طریقتمنفرد در هفتاد و ششمین نشست شورای آموزش پزشکی تخصصی در دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی افزود: در مقطع بسیار حساسی قرار داریم و باید به هر قیمتی در حفظ استقلال خود تلاش کنیم. در راستای اقتصاد مقاومتی، بهرهوری هر چه بیشتر از اقتصاد موجود را باید سرلوحه کار خود قرار دهیم که در این زمینه تحولاتی لازم است.
وی ادامه داد: به برخی از مسایل اساسی در کشور به خصوص در 15 سال اخیر توجه لازم نشده است و این فقط ادعای من نیست بلکه همه میدانیم به طب عمومی که ساقه درخت پزشکی است توجه نشده است.
آموزش و پرورش
حاجیبابایی، وزیر آموزش و پرورش همواره خود را به رهبری مقید و متصل میدانسته است. او بارها گفته که کسی جز امام را نمیشناسد و نه یک قدم از او جلوتر است و نه حتی عقبتر.
هر چند بارها امکان کاندیداتوریاش را در انتخابات ریاستجمهوری منکر شد اما در جریان به هم پیوسته اتفاقات تلخی که برای دانشآموزان روی داد در جایی گفت: «چون میدانند ممکن است کاندیدا شوم مرا مورد حمله قرار میدهند». اتفاقاتی که او از آنها به عنوان بهانهای برای حمله کردن به خود یاد میکرد یکی مربوط به واژگونی اتوبوس حامل دانشآموزان بروجنی در سفر راهیان نور که گفته میشد اجبارا صورت میگیرد، بود که در آن سانحه 26 دانشآموز جان خود را از دست داده بودند و دیگری آتشسوزی در مدرسه ابتدایی شینآباد که در آن 38 کودک سوختند و از بین آنها شش نفر نیز بعد از چند روز جان باختند اما سوانح دردناک پیشآمده تنها مشکل وزیر نبود؛ وزیری که معتقد بود اگر دانشآموزی سرما بخورد میگویند تقصیر من است!
او در شش ساله کردن دوره ابتدایی و تعطیلی مدارس در روز پنجشنبه و حذف کنکور هم با چالش مواجه است. شش ساله شدن مدرسه ابتدایی بهطور ناگهانی و سریع با انتقادات زیادی از جمله شتابزده تالیف شدن محتوای کتابها و عدم آمادگی مطلوب معلمان و بلاتکلیفی تشکیل این کلاسها در مدارس ابتدایی یا راهنمایی همراه بود و بیشتر به این میمانست که این وزیر نیز میخواهد تحولی را در نظام آموزشی به نام خود به ثبت برساند و نسبت به عواقب آن چندان اهمیتی نمیدهد.
اما تعطیلی پنجشنبهها به هر حال صورت گرفت همچنین یکنوبته شدن مدارس و حذف و شیفت عصر برای مدارس هم از نظرات این وزیر بود که اجرایی شد اما از اینها مهمتر شاید ادعای هوشمندسازی مدارس بوده است یا حذف مدارس کپری که هیچکدام با بستر مناسب واقعیتهای جامعه همخوانی نداشت. در ماههای آخر نیز بر سر ورود تبلت و تلفنهمراه نیز ناهماهنگیهای بسیاری در این وزارتخانه به چشم خورد؛ یک معاون ورود آنها را در راستای توسعه اجتماعی و علمی دانشآموزان میدانست و روز بعد معاون دیگر آن را تکذیب میکرد و البته وزیر نیز سکوت میکرد!
به هر حال او وزیری است که هر روز در رسانهها خبری دارد و تا پای استیضاح رفت اما استیضاح نشد و بر مسند مانده است.