زلزله در کمین پایتختنشینان : در محاصره گسلهای البرز، بدون نقشه راه
جامعه- عصر سهشنبه زمین تهران زیر پای برخی شهروندان تکانی خورد اما باز هم بسیاری باور نکردند این تکان میتواند لرزههای زیر 4 ریشتری گسلی از گسلهای شمال تهران باشد. کوتاه بود و بسیاری هم آن را حس نکردند. زلزله مثل مرگ از رگ گردن به پایتختنشینان نزدیکتر است؛ تهرانیهایی که با سه گسل گسترده در سه طرف تهران محصور شدهاند اما باز هم جای نگرانی نیست این را پدر علم زلزله در ایران گفته است. نباید از این تکان کم و کوتاهمدت هراسید زیرا اگر زلزلهای در تهران رخ دهد تمام ایران آن را حس خواهد کرد حتی تمام جهان زیرا خرابیها و تلفات آن بزرگترین رکورد را در طول تاریخ جهان خواهد داشت این را هم به نوعی تشکریهاشمی به مسوول مدیریت شهری میگوید.
با سازمان مدیریت بحران یکی از مناطق که تماس میگیرم میگوید لابد زیر چهار ریشتر بوده است که ما بیخبریم! سازمان مدیریت بحران اما خود به دنبال هیاهوی کاذب و ایجاد ترس و اضطراب در مردم نیست؛ مردمی که لابد اگر بخواهند شبی را از ترس زلزله فقط در خیابان سپری کنند مصیبت سال 82 را برای آنها زنده میکنند؛ همان سالی که جای سوزن انداختن در خیابانها و پارکهای تهران نبود و اورژانس به بخش و ضعفکردههای زلزلهندیده نتوانسته بود به راحتی خدمات ارایه کند البته از آن زمان و تجربه سالها گذشته است هرچند جمعیت این ابرشهر کاهش نیافته یا بافت فرسودهاش نوسازی نشده اما بسیاری در سراهای محله شهرداریها آموزشهای زیادی دیدهاند و ساختمانهای بیشتری به سازمان مدیریت بحران اختصاص یافته است.
این میان آنچه مسلم است اینکه عصر سهشنبه لرزهای بر پیکر تهران افتاده است آیا باید آن را جدی گرفت؟
پدر علم زلزلهشناسی ایران با بیان اینکه زلزله روز سهشنبه در تهران جای نگرانی ندارد، گفت: اگر زلزلهای در تهران رخ دهد شدت تخریب آن بالا خواهد بود.پروفسور بهرام عکاشه با اشاره به اینکه به دلیل توسعه شبکههای زلزلهنگاری اطلاعرسانی و حساسیتها نسبت به زلزله افزایش یافته است به ایلنا اظهار کرد: هماکنون ۲۰۰ پایگاه ثبت لرزهنگاری در کشور داریم که اطلاعات ما را نسبت به لرزهنگاری افزایش داده است.وی با اشاره به اینکه در سال گذشته لرزش زمین در فصل پاییز و زمستان نسبت به تابستان افزایش چشمگیری داشته است، تصریح کرد: درست است که در چندین مورد زلزلههایی با شدت و عمق زیادی را شاهد بودیم اما بیشتر لرزشها کوچک و با عمق کم اتفاق افتاده است. در تهران در منطقه شرق، شمال و حتی جنوب زلزلههای کمعمقی اتفاق میافتد.پدر علم زلزلهشناسی ایران با تاکید بر اینکه همواره فعال بودن گسلهای منطقه تهران باید مد نظرمان باشد، تاکید کرد: کشورمان به ویژه تهران در منطقه زلزلهخیزی قرار دارد و همیشه گسلهای منطقه تهران فعال هستند اما اینکه چه زمانی فعالیتهای خود را نشان دهند، مشخص نیست. در واقع یک زلزله بزرگ در راه است و باید ستاد بحران تهران همیشه آماده باشد.پروفسور عکاشه با اشاره به اینکه گسل مشا- فشم توانایی زلزله هشت ریشتری، گسل شمال تهران توانایی زلزله 3/7 ریشتری و گسل تهران نیز شدت 7/6 ریشتری را دارند، تاکید کرد: جنوب تهران به دلیل بافتهای فرسوده، سازههای ساختمانها، کوچههای تنگ در مقابل شمال تهران در زلزله مقاومت کمتری دارد بهطوری که در بروز زلزله خانههای واقع در منطقه ۸، ۷، ۹، ۱۰، ۱۱ و ۱۷ از شدت تخریب بیشتری برخوردارند. در واقع از منطقه مرکزی شهر به سمت پایین در برابر زلزله احتمالی تهران حساسترند.وی با تاکید بر اینکه این به آن معنا نیست که شمال شهر در برابر زلزله ایمنتر است، تصریح کرد: جنس خاک و وضعیت گسل شمال تهران از حساسیت بیشتری برخوردار است شاید سازههای ساختمانهایی که در شمال تهران ساخته میشود مقاومتر باشد اما همواره زلزله و نوع لرزش زمین به گونهای است که به سختی میتوان نسبت به آن پیشبینی کرد.پروفسور عکاشه با تاکید بر اینکه 30 سال است زلزله تهران به تاخیر افتاده است، تصریح کرد: همواره باید آماده زلزله در تهران باشیم امیدوارم مسوولان فکری به حال زلزله احتمالی تهران داشته باشند چراکه شدت تخریب زلزله در تهران بالاست.
هنوز نقشه راه نداریم
در این بین معاون حملونقل و ترافیک شهرداری تهران همزمان با وقوع زلزله عصر روز سهشنبه در گسل شمال تهران گفت: در صورت وقوع زلزله شدید در تهران، نهتنها تلفات و صدمات جبرانناپذیری به این کلانشهر وارد خواهد شد بلکه کل کشور تحت تاثیر آثار و پیامدهای آن قرار خواهد گرفت.
سیدجعفر تشکریهاشمی با اشاره به رشد ناهماهنگ و غیراصولی تهران و ساختوساز در حریم گسلها و مناطق ناپایدار در چند دهه اخیر افزود: عدم توجه به شدت بالای لرزهخیزی تهران در طراحی و اجرای ابنیه و ساختمانها، توزیع ناهمگون تاسیسات و تجهیزات شهری و وجود بافتهای آسیبپذیر و فرسوده متعدد و پراکنده در سطح شهر، حاکی از آسیبپذیری بالای این کلانشهر در برابر زلزله احتمالی است.وی با استناد به سخنان اخیر شهردار تهران در همایش «بافت فرسوده» اظهار کرد: مدیریت شهری به گونهای حرکت میکند که مشکلات بافت فرسوده تسهیل شود چراکه به قول شهردار وقت تهران آسیبهای اجتماعی و طبیعی ناشی از بافت فرسوده، اساس خلقت و زندگی انسان را مورد تهاجم قرار میدهد.مهندس تشکری هاشمی با بیان اینکه برای موضوع زلزله و نحوه برخورد با آن نقشه راه نداریم، تصریح کرد: موضوع زلزله و راهکارهای کاهش و کنترل آثار و عوارض آن بیش از آنکه یک معضل پیچیده طبیعی باشد، یک مساله ساده علمی است که همچون بسیاری از کشورها برای آن به عنوان یک مساله قابل حل اجتماعی، میتوان راهحلهای اجرایی و عملیاتی اندیشید.همچنین بر اساس گزارشی که چندی پیش از سوی مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران منتشر شد، این کلانشهر به واسطه قرارگیری در دامنه جنوبی البرز و وجود گسلهای فعال در اطراف آن که شاهد وقوع زلزلههای ویرانگری در طول تاریخ بوده از پتانسیل لرزهخیزی بالایی برخوردار است.
اصول تغذیه سالم در ایام ماه رمضان
مریم ستاری*-روزه علاوه بر اثرات معنوی اثراتی نیز بر جسم و جان دارد. روزه فرصتی به بدن میدهد تا استراحتی کند. از نظر علم نوین، تحقیقات دانشمندان نشان میدهد روزه موجب پیشگیری از بیماریها و درمان بسیاری از بیماریها میشود. تحقیقات روی افراد سرطانی در آمریکا نشان داد که روزه موجب جلوگیری از پیشرفت سرطان شده و فواید شیمیدرمانی را افزایش داده است.
در اسلام نیز امساک از خوردن و آشامیدن در زمان معینی موجب استراحت دستگاه گوارش شده و موجب میشود توکسینها (سموم بدن) دفع شود، گرفتن رگها رفع شود و سموم کبد از کبدهای چرب دفع گردد و ترشحات صفرا کاهش یابد.روزه هم به لحاظ جسمانی و هم به لحاظ روحانی برای انسان مفید است و کسانی که دچار اختلالاتی در سلامت خود میشوند یا اضافه وزن و دچار ناراحتیهای گوارشی میشوند روزهداری صحیح را انجام ندادهاند.
عادات و باورهای غلط در ایام روزهداری
1- عدم مصرف میوه و سبزی و سالاد که در نوبت سحر و افطار جای آنها به غذا داده میشود.
در حالی که از فواید مصرف سبزی و میوه، مقاومت در برابر بیماریها و یبوست است.
2- نخوردن سحری که به سبب تنبلی یا میل نداشتن بسیاری از روزهداران آن را حذف میکنند در حالی که مهمترین وعده غذایی در این ایام است در حالی که باید غذاهای مفید و باکیفیت در سحری استفاده شود. یک واحد میوه در این وعده مفید است. نخوردن سحری باعث کاهش شدید قند خون، گرفتگی عضلات و پرخاشگری میشود.
3- شروع افطاری با آب سرد به ویژه در زمانی که روزه در گرمای تابستان است. بسیار اتفاق میافتد که عدهای افطار خود را با حجم زیاد آب سرد شروع میکنند که موجب اسپاسم عضلات معده شده و نیز شیرههای گوارشی را رقیق میکند و عمل هضم به خوبی صورت نمیگیرد و باعث پری معده شده و در نهایت باعث میشود غذای اصلی به اندازه کافی میل نشود و موجب سوءتغذیه میشود.
باید با آب ولرم و عسل و خرما افطار کرد.
4- افطاری با غذاهای سنگین و مفصل. به دلیل بلندی روزها بسیاری بلافاصله خوردن غذاهای اصلی را شروع میکنند مثل غذاهای سرخ شده که ناراحتی گوارشی ایجاد کرده و باعث بروز چاقی میشود.
5- افراط در مصرف مواد شیرین مثل حلوا، شلهزرد و زولبیا. چون افت قند صورت میگیرد بسیاری تمایل به خوردن مواد شیرین پیدا میکنند که موجب بروز چاقی و از بین بردن اشتها و تجمع چربی در بدن میشود و زمینهساز پوسیدگی دندان و بیماریهای قلبی عروقی میشود.
6- ریزهخواری؛ برخی در فاصله بین افطار با شام یا قبل از خواب مدام میخورند و از مواد پرکالری باکیفیت پایین استفاده میکنند و معده وقت استراحت پیدا نمیکند و چون اشتهایشان کم شده و غذای مفید نخوردهاند دچار چاقی و سوءهاضمه میشوند.
7- دیر شام خوردن و مصرف غذای سنگین. در مهمانیها شام را جدا از افطار سرو میکنند و بعد از مصرف آن بلافاصله میخوابند که موجب بیاشتهایی در سحر و بدخوابی میشود.
8- حذف مواد نشاستهای. برخی برای رژیم لاغری مواد نشاستهای را حذف میکنند. در رژیمهای غذایی حذف هیچ ماده غذایی درست نیست. اگر نان و برنج و ماکارونی حذف شود انرژی کافی ایجاد نمیشود. سیستم عصبی و سلولهای عصبی به انرژی احتیاج دارند و با حذف مواد نشاستهای فرد تمایل به مواد شیرین پیدا میکند.
*کارشناس تغذیه
انهدام باند قاچاق سلاح و مهمات در پایتخت
رییس پلیس امنیت عمومی تهرانبزرگ از دستگیری سه عضو باند قاچاق سلاح و مهمات در پایتخت خبر داد.
سرهنگ علیرضا محرابی در گفتوگو با ایسنا ضمن اعلام خبر انهدام باند قاچاق سلاح و مهمات پایتخت، گفت: در پی تماس تعدادی از شهروندان تهرانی مبنی بر این که فردی به نام «عبدالرضا» در منطقه رسالت با یک دستگاه خودروی سواری پژو 206 سفیدرنگ اخیرا از مرزهای غربی کشور اقدام به قاچاق سلاح کرده است، گفت: با توجه به حساسیت موضوع، مراتب در دستور کار عوامل پایگاه چهارم پلیس اطلاعات و امنیت عمومی تهرانبزرگ قرار گرفت.
رییس پلیس امنیت عمومی تهرانبزرگ با بیان اینکه با هماهنگیهای صورت گرفته با دادسرای ناحیه 4 تهران و رعایت موازین شرعی و قانونی، اکیپی از عوامل این یگان به محل اعزام و در عملیاتی غافلگیرانه وارد منزل عبدالرضا شدند، گفت: ماموران در بازرسی از منزل وی یک قبضه سلاحجنگی کلتکمری، تعداد 42 فشنگجنگی، دو دستگاه بیسیم دستی، یک دستگاه شارژر مربوطه، یک قبضه لولهسلاح شکاری بدون قنداق، دو عدد جلد سلاح شکاری و حدود یک کیلوگرم ساچمه مربوط به سلاحشکاری کشف و ضبط کردند.
وی با بیان اینکه با دستگیری متهم، تلاش برای زمینگیرکردن دیگر اعضای باند ادامه داشت، گفت: سرانجام سرکرده باند قاچاق سلاح و مهمات که «جمال» نام داشت در شهرک مسعودیه شناسایی و پس از دو ساعت عملیات تعقیب و مراقبت نامحسوس، ماموران در یک عملیات غافلگیرانه پلیسی وارد منزل وی شدند و او را دستگیر کردند.
به گفته محرابی، ماموران در بازرسی از منزل وی، تعداد 290 فشنگ شکاری کشف و ضبط کردند و یکی دیگر از اعضای این باند به نام «سلمان» که به عنوان راننده آژانس در توزیع مهمات مکشوفه شرکت داشت را دستگیر کردند.
دستگیری ماموران قلابی در خیابان گاندی
رییس کلانتری 105 سنایی از دستگیری دو مامور در خیابان گاندی خبر داد.
سرگرد احمد ناصری در این باره گفت: ماموران گشت انتظامی کلانتری 105 سنایی در ساعت 23:55 شب پانزدهم تیرماه یک دستگاه موتورسیکلت هوندا که دارای پلاک مخدوش بود، مشکوک شده و دستور توقف آن را صادر کردند.
وی با بیان اینکه راکب و ترکنشین موتور دارای لباس نظامی بودهاند، افزود: پس از توقف این افراد، ماموران موضوع را به مرکز پیام کلانتری اطلاع دادند.
رییس کلانتری 105 سنایی با اشاره به انجام بازرسی بدنی از مظنونان به ایسنا گفت: ماموران در بازرسی از این افراد دو عدد گوشی تلفنهمراه و دو عدد سرب پلمب خام با سیم مفتول کشف و ضبط کردند.
وی افزود: متهمان دستگیرشده به اتهام غصب عناوین و جعل عنوان ماموران برای بررسی بیشتر و سیر مراحل قانونی به کلانتری منتقل شدند.به گفته ناصری، موتورسیکلت و اقلام مکشوفه از متهمان نیز توقیف شد.
پاسخ پلیس به شایعه حذف کیسه هوا از خودروهای تولیدی
معاون فنی مهندسی پلیس راهور ناجا گفت که همچنان تمام خودروهای سواری تولیدی و وارداتی با کیسه هوا شمارهگذاری میشوند.
سرهنگ احمد رستمی در گفتوگو با ایسنا ضمن اشاره به مصوبه شورای عالی استاندارد گفت: بر این اساس تمامی خودروهای سواری تولیدی حتما برای شمارهگذاری باید مجهز به حداقل یک کیسه هوا باشند.وی با تاکید بر اینکه براساس آمارها استفاده از کیسه هوا میتواند حدود 30 درصد از صدمات جانی پس از تصادفات رانندگی جلوگیری کند در پاسخ به سوالی مبنی بر برخی شایعات در خصوص حذف کیسه هوا از خودروهای سواری تولیدی افزود: تاکنون چنین مصوبهای به پلیس ابلاغ نشده است و اساسا بعید میدانم هیات دولت برخلاف سیاستهای کاهش تصادفات رانندگی که مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز در نوروز امسال بوده است، نسبت به حذف تجهیزات ایمنی خودروها اقدام کند.معاون فنی مهندسی پلیس راهور ناجا تاکید کرد: در شرایطی که همه دستگاهها تلاش میکنند شمار کشتههای تصادفات رانندگی را کاهش دهند و در حالی که سالانه تصادفات رانندگی بیش از 20 هزار میلیارد تومان خسارت صرفا مالی به کشور وارد میکند صدور مجوز برای عدم الزام نصب کیسه هوا روی خودروهای تولیدی عملا غیر کارشناسی و بازگشت به عقب بوده و قطعا موجب میشود تمام تلاشهای صورت گرفته برای ارتقای ایمنی خودروها از بین برود.
دستمزد معلمان از کارمندان تمام وزارتخانهها بیشتر است
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش افزایش حقوق معلمان را درگرو افزایش توانمندیهای علمی و پژوهشی آنها اعلام کرد.
ابراهیم سحرخیز در گفتوگو با ایلنا در مورد وضعیت دستمزد معلمان گفت: این موضوع در وهله اول به دولتی بودن آموزش و پرورش و در وهله بعد به شرایط اقتصادی کشور برمیگردد که تورم دامنگیر آن شده است.
وی تصریح کرد: واقعیت این است که دستمزد معلمان از کارمندان تمامی وزارتخانهها بیشتر است یعنی براساس قانون خدمات مدیریت کشوری معلمان از حقوق بیشتری برخوردار هستند.سحرخیز در مورد تفاوت دستمزد معلمان با سایر کارمندان دولت با توجه به بالا بودن حقوق آنها در احکامشان نسبت به سایر کارمندان گفت: سایر کارمندان دولت از شنبه تا پنجشنبه و حدود ۴۴ ساعت کار میکنند و بعدازظهرها نیز ممکن است تا ۱۵۰ ساعت اضافه کاری داشته باشند و زمانی که پول این اضافهکاری روی حقوق آنها میآید معلمان دریافتی بیشتری دارند این درحالی است که معلمان حدودا سه بار در هفته در مدرسه حضور دارند و تابستانها نیز تعطیل هستند و مهمتر از همه اینکه در قانون برای آنها اضافه کار پیشبینی نشده است از همین رو آنها اضافهکاری ندارند.
توزیع کتب درسی با افزایش 15 درصدی قیمتها
رییس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه قیمت کتب درسی امسال بین 10 تا 15 درصد افزایش یافته است، گفت که کتابها براساس قیمت پشت جلد عرضه میشود.
محیالدین بهرام محمدیان، اظهار کرد: قیمت کتاب درسی سال تحصیلی 93-92 بین 10 تا 15 درصد افزایش یافته است و براساس قیمت درج شده در پشت جلد در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد.
تشدید نظارت وزارت بهداشت بر اماکن عرضه موادغذایی
رییس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت از طرح تشدید کنترل عرضه مواد غذایی و اماکن عمومی در ماه مبارک رمضان خبر داد.
مهندس محسن فرهادی در گفتوگو با ایسنا گفت: هدف از اجرای این طرح، ارتقا و تامین سلامت روزهداران است.
وی افزود: طرح تشدید کنترل مواد غذایی و اماکن عمومی با فعالیت بیش از 4000 بازرس در قالب بیش از 2000 اکیپ سیار بهداشتی انجام خواهد شد.
یارانه شیرخشکهای وارداتی قطع نمیشود
معاون داروی سازمان غذا و دارو به تشریح آخرین وضعیت تامین و توزیع شیرخشک در بازار پرداخت و میزان تغییرات قیمتی آن را اعلام کرد.
دکتر شمسعلی رضازاده در این باره افزود: قیمت شیرخشکهای رایانهای پس از تغییر نرخ ارز از مرجع به مبادلهای، افزایش قیمت فاحشی پیدا نکرده است.
فراخوان اعزام به خدمت مشمولین دیپلم و زیردیپلم
تمامی مشمولین دیپلم و زیردیپلم دارای برگ آماده به خدمت به تاریخ نوزدهم تیرماه امسال، برای اعزام به خدمت فراخوانده شدند.
سازمان وظیفه عمومی ناجا، ضمن فراخوان کلیه مشمولین غایب و غیرغایب متولد 1355 تا پایان تیرماه 1374 برای انجام خدمت دوره ضرورت، طی اطلاعیهای اعلام کرد: تمامی مشمولین دیپلم و زیردیپلم این سالها که برگ آماده به خدمت به تاریخ نوزدهم تیرماه سال 1392 از سازمان وظیفهعمومی ناجا دریافت داشتهاند باید راس ساعت و تاریخ در نظر گرفته شده در محل و مراکز تعیین شده به منظور اعزام به خدمت دوره ضرورت حضور به هم رسانند.
اختصاص ۳۰۰ میلیارد ریال برای محرومیتزدایی
شهردار اصفهان با اشاره به این که ۱۹ لکه و نقطه محرومیت در مناطق شهر شناسایی شده است اظهار داشت: مدیریت شهری این کلانشهر هرساله ۳۰۰ میلیارد ریال برای محرومیتزدایی اختصاص میدهد.
دکتر سید مرتضی سقاییاننژاد در حاشیه دیدار با اهالی منطقه ۷ با اعلام این خبر گفت: این منطقه به دلیل بررسی بهتر مشکلات و معضلات شهروندان به دو منطقه ۷ و ۱۴ تفکیک شد تا نقاط محروم بیشتر زیر ذرهبین برود.
شهردار اصفهان تفکیکهای غیر اصولی و ساختوسازهای خلاف را از مهمترین مشکلات منطقه ۷ دانست و ادامه داد: اینگونه معضلات در گذشته صورتگرفته به طوری که اراضی بزرگ مشکلات حقوقی دارند و در صورت رفع این مسایل با برنامهریزی می توان در جهت توسعه منطقه گامهای بیشتری برداشت.
سازمان پارکها به نهاد پویای علمی فرهنگی تبدیل شده است
معاون خدمات شهری شهرداری کرج گفت: در حال حاضر سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج به یک نهاد پویای علمی فرهنگی تبدیل شده است.
به گزارش علیرضا قبادی، ظهر دیروز با حضور عباس زارع مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج، سعید صفری معاون خدمات شهری شهرداری و خوشگرد مدیر نظارت و هماهنگی بر خدمات شهری معاونت خدمات شهری شهرداری کرج، روند اجرای پروژههای عمرانی سازمان پارکها بررسی شد.در این راستا مسوولان از پروژه بهسازی پارک چمران، جهاننما و فضای سبز حاشیه اتوبان بازدید کردند و در جریان امور قرار گرفتند.