شهردارپایتخت انتخاب شد : قالیباف در بهشت ماند
محمدباقر قالیباف (زاده یکم شهریورماه 1340 در طرقبه، مشهد)، سیاستمدار ایرانی و شهردار تهران است.
وی پیش از این در قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا، نیرویهوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیرویانتظامی سمت فرماندهی داشته است. وی همچنین در دوران فرماندهی نیروی انتظامی، رییس و نماینده رییسجمهور وقت در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بوده است. محمدباقر قالیباف در شهریورماه 1384 با اجماع شورای شهر تهران شهردار این شهر شد.
محمدباقر قالیباف در سال 1361 فرمانده تیپ امامرضا(ع) شد و یک سال فرمانده لشگر پنج نصر خراسان در جنگ ایران و عراق بود. وی دارای مدرک دکترا در رشته جغرافیای سیاسی است و دوره خلبانی هواپیمای ایرباس را در فرانسه گذرانده است. محمدباقر قالیباف عضو هیات علمی و دانشیار گروه جغرافیای انسانی دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران نیز هست.
وی در سال 1387(2008 میلادی) از طرف سایت شهرداریهای جهان به عنوان هشتمین شهردار برتر دنیا معرفی شد.
جامعه- قالیباف برای دور سوم شهردار پایتخت تهران شد تا رکورددار طولانیمدتترین شهردار تهران باشد. شورای شهر تهران در دومین جلسه خود که بهطور غیرعلنی برگزار شد برنامههای محسن هاشمی و محمدباقر قالیباف را شنید و سپس با رایهایی بسیار نزدیک به هم شهردار را انتخاب کرد. در نخستین رایگیری نتایج 15 به 15 با یک رای سرنوشتساز ممتنع بود اما در دور دوم 16 به 15 با یک رای مخدوش بود که نشان از موفقیت قالیباف میداد. مسجدجامعی پس از پایان مراسم اجازه حضور خبرنگاران و حتی جمعی از مردم حاضر در شورا را داد و اعلام کرد آن یک رای هم اسمی را نوشته سپس خط زده نام قالیباف بوده است که در هر صورت قالیباف با 17 رای شهردار تهران اعلام شد. هر چند بسیاری از سایتهای حامی وی با خوشحالی اعلام کردند که شهردار اصولگرا ماند اما قالیباف خود در سخنرانیاش بارها بر سیاسی نبودن و دخالت ندادن منافع سیاسی در تصمیمگیریهای شهریاش تاکید کرد.
پس از علنی شدن جلسه شورا مسجدجامعی به عنوان رییس شورا گفت: هر دو برنامه این دو نامزد دارای نکات مشترک بسیاری بود از جمله توجه به شهری انسانمحور.
به گفته وی، محور اصلی برنامه هاشمی توجه به نرمافزار بوده است حال آنکه قالیباف نیز اعلام کرده است تهران در حوزه سختافزاری حرکت کرده و زمینه برای حرکت نرمافزاری آماده شده است.
سپس مسجدجامعی از قالیباف خواست تا به سخنرانی بپردازد که قالیباف نیز از هاشمی خواست تا ابتدا او سخنرانی کند
قالیباف خواست با او رقابت کنم
محسن هاشمی پس از سخنان مسجدجامعی در جایگاه سخنرانی قرار گرفت و گفت: همیشه شهریورماه حوادث مهمی در تهران رخ داده و لازم است در این روز یاد و نام امام و شهدا را گرامی بداریم بهخصوص شهیدطالقانی و شهیدبهشتی که از بنیانگذاران شورا در ایران بودند.
وی با بیان اینکه از سال 72 وارد شهرداری تهران شدم و عضو هیاتمدیره مترو تهران بودم، گفت: سال 76 مدیرعامل مترو شدم و احساس کردم لازم است در تهران برنامههای دقیقی در بحث زیربنایی داشته باشیم. با آقای قالیباف از سال 84 همکاری خودم را آغاز کردم و او را به عنوان پیشکسوت قبول دارم.
هاشمی تاکید کرد: آرزوی من به عنوان مدیر سابق شبکه مترو این است که خطوط ریلی در شهر گسترش یابد و همین توصیه را به شهردار تهران دارم.
وی در پایان گفت: از کسانی که به من رای دادند، تشکر میکنم و از کسانی هم که رای ندادند به صورت ویژه تشکر خواهم کرد.
خدا من را نیامرزد اگر سلیقه سیاسی را در جایی به کار گیریم
قالیباف بعد از انتخاب شدنش به عنوان شهردار گفت: امیدوارم به دور از رفتارهای سیاسی و نگاههای کوتهنظرانه چهار سال آینده را طی کنیم. قالیباف ادامه داد: در جلسهای که با آقای روحانی داشتیم به این نتیجه رسیدیم که پیوندهای عمیق میان شهرداری و دولت خواهیم داشت و مشکلات قبلی را نخواهیم داشت. قالیباف گفت: خدا من را نیامرزد اگر بخواهم در تصمیماتم سیاسی و سلیقهای عمل کنم.
وی گفت: خدا را شاکرم که مجددا توفیق خدمت را به من داد و این اتفاق را نعمتی بزرگ برای خودم میدانم و مکلف هستم شکر این نعمت را با تلاش و خدمت صادقانه و مجاهدانه به جا بیاوریم و به دور از حب و بغض و رفتارهای سیاسی و رفتارهای کوتهنظرانه اقدام کنم. وی گفت: مردمی که شما را انتخاب کردند، در واقع امروز ولی نعمت من هستند و من با اعتمادی که شما به من کردید، باید برای آنها تلاش بیشتری کنم.
شهردار جدید تهران از محسن هاشمی که امروز با 14 رای موافق رقیب او بود، تشکر کرد و گفت: کاملا جدی میگویم که آقای هاشمی در هشت سال گذشته از همکاران خوب و نزدیک ما بودهاند و همین حالا هم در شهرداری بوده و جزو همکاران ما هستند. قالیباف گفت: امروز پس از اعلام برنامه در جلسه، هر دو به دفتر من رفتیم و من به وی گفتم که حتی اگر من انتخاب نشوم و امروز از این ساختمان بروم، حتما شما ماندگار هستید و اگر من انتخاب شوم، باز هم از شما در شهرداری استفاده خواهد شد و تجربه شما بلااستفاده نمیماند.
وی با بیان اینکه این رقابت بسیار زیباست، افزود: بیرون از آنچه ما در نظر داریم، حرفهای زیادی گفته میشود ولی رابطه دوستانه و کاری من و آقای هاشمی هیچ مشکلی با یکدیگر نداشته و حتی وقتی وی میخواست نامزد شود، پیش من آمد و از من اجازه گرفت اما من گفتم که هیچ اشکالی ندارد و باید رقابت صورت گیرد.
وی گفت: اگر رقابتی هم در انتخاب شهردار بوده، از همین لحظه تمام میشود و من شهردار یک شهر و شهردار همه اعضا هستم و در عین حال دوستان قدیمی و صمیمی زیادی بین دوستان اصلاحطلب و اصولگرا دارم که همه برای من عزیز هستند و من خادم همه شما هستم.
شهردار جدید تهران تاکید کرد: همانند سالهای گذشته که در خدمت اعضای شورای سوم بودم و آقای چمران حق استادی به گردن ما داشتند و من را در فضاهای مختلفی کمک کردند، باز هم در این موقعیت و با همکاری آقای مسجدجامعی در خدمت شورا خواهم بود.
کلاهبرداری در پوشش فروش مسکن مهر
در تاریخ اول مرداد با طرح شکایت اعضای یکی از تعاونیهای فروش مسکن مهر، پروندهای با موضوع «کلاهبرداری» تشکیل و به دستور شعبه یازدهم بازپرسی دادسرای ناحیه 10 تهران جهت رسیدگی تخصصی در اختیار پایگاه پنجم پلیس آگاهی تهران بزرگ قرار گرفت.
در تحقیقات انجام شده مالباختگان اظهار داشتند که از سال 87 به عضویت یکی از تعاونیهای فروش مسکن مهر درآمده و در طول مدت پنج سال هر یک از اعضا مبالغی از 10 تا 20 میلیون تومان جهت خرید مسکن به حساب تعاونی واریز کردهاند اما با گذشت این مدت زمان و در مراجعه به دفتر مرکزی متوجه میشوند که پولهای آنها به حساب تعاونی واریز نشده! و به علت آنکه وجوه آنها به حد نصاب نرسیده است در معرض حذف شدن از عضویت هستند و مسکن به آنها تعلق نمیگیرد.
با آغاز رسیدگی به پرونده کارآگاهان اطلاع پیدا کردند که مسوول یکی از شعبات تعاونی به نام «مهدی. ج» با همدستی خانم جوانی که ظاهرا منشی وی و مسوول اخذ وجوه از متقاضیان خرید مسکن مهر بوده، با توسل به روشهای متقلبانه اقدام به کلاهبرداری از مالباختگان کرده است.
با توجه به تعدد مالباختگان، پرونده به صورت ویژه جهت شناسایی مخفیگاه و دستگیری متهمان در دستور کار کارآگاهان پایگاه پنجم پلیس آگاهی قرار گرفت که در ادامه مشخص شد متهم اصلی پرونده (مهدی. ج) با همدست و منشی سابق خود ازدواج کرده است و در حال حاضر با خودروهای مدل بالا و تحت عنوان سازنده و فروشنده ساختمان در منطقه بلوار فردوس تردد میکنند. بنابراین مراقبتهای نامحسوس جهت شناسایی متهمان در دستور کار کارآگاهان قرار گرفت و سرانجام هر دو متهم در مورخه 24/5/1392 و با وجود تمامی اقدامات روانی جهت متواری شدن از محل، دستگیر و پس از انتقال به پایگاه پنجم صراحتا به کلاهبرداری اعتراف کردند.
سرهنگ گزافی، رییس پایگاه پنجم پلیس آگاهی تهران بزرگ با اعلام این خبر گفت: با اعترافات صریح متهمان به کلاهبرداری از دهها مالباخته، قرار قانونی از سوی مقام محترم قضایی صادر و متهمان پس از تکمیل تحقیقات و شناسایی تمامی شکات روانه زندان شدند.
برخی اصرار دارند رییس سازمان محیطزیست، سیاسی باشد!
دکتر ناصر محرمنژاد*- وظایف کلی سازمان حفاظت محیطزیست مطابق قانون تاسیس آن در 39 سال پیش در پنج محور تعریف شده است: 1- انجام تحقیقات و بررسیهای علمی در زمینه حفاظت محیطزیست و کنترل آلودگیها 2- پیشنهاد ضوابط و استانداردها و به تصویب رساندن آن در مراجع ذیربط 3- جلوگیری از آلودگی و تخریب محیطزیست 4- آموزش محیطزیست 5- همکاری با سازمانهای بینالمللی زیستمحیطی. هر پنج محور وظایف سازمان محیطزیست، وظایفی تخصصی است و مدیریت آن نیازمند آراستگی بر تخصص است.
نزدیک به 40 سال است که سازمان محیطزیست به وسیله مدیران غیرمتخصص محیطزیست ریاست و مدیریت شده است به صورت شانسی در برخی دورههای مدیریتی، موفقیتهایی نیز کسب گردیده، ولی بدشانسیهای متعدد نیز نصیب سازمان مورد نظر شده است بهطوری که روند وضعیت محیطزیست در این 40 سال به سوی قهقرا رفته است. میزان آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی سال به سال افزایش یافته است و شهرهای بزرگ یکی پس از دیگری گریبانگیر آلودگی هوا شدهاند، سواحل دریا مبتلا به آلودگی میکروبی شده و مواد زائد خطرناک روز به روز عرصه را بر محیطزیست تنگ کردهاند.
نمیتوانیم بگوییم که روسای سازمان محیطزیست در گذشته هیچ کاری نکردهاند، آنها تلاش خود را به کار بستهاند ولی اگر تخصص محیطزیست را داشتند تصمیمهای درست را از بین گزینهها انتخاب میکردند و بنابراین محال بود وضعیت محیطزیست کشورمان چنین باشد که سازمانهای بینالمللی عملکرد محیطزیست کشور را سال به سال چند درجه پایینتر ارزیابی میکنند بهطوری که اکنون به رتبه 114 در جهان تنزل کرده است. شاید گفته شود چون رییس سازمان محیطزیست، سمت معاون رییسجمهور را دارد، از این لحاظ یک پست سیاسی است، لازم است بدانیم که در هیچ قانون، آییننامه یا مصوبهای نوشته نشده که رییس سازمان محیطزیست حتما باید معاون رییسجمهور هم باشد و ریشه این رسم به قبل از انقلاب برمیگردد که به دلیل برخی وابستگیها، رییس سازمان حفاظت محیطزیست معاون نخستوزیر آن زمان بود و این رسم نانوشته همچنان باقی مانده است.
سازمان محیطزیست نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا یک سازمان بین بخشی است و لاجرم باید با سازوکار مدیریت استراتژیک راهبری شود. اصولا سازمانهای بینبخشی از اختیارات اجرایی کمتر و از اختیارات نظارتی بیشتر برخوردار هستند به همین لحاظ داشتن تخصص در مدیریت سازمان حفاظت محیطزیست از اهمیت بسزایی برخوردار است.
طی 40 سال گذشته روسای سازمان محیطزیست یا سیاسی بودند یا اگر نبودند تخصصی غیر از محیطزیست داشتند. برخی تصور میکنند که تخصصهایی نظیر بیوتکنولوژی، کشاورزی، هیدرولوژی، متئورولوژی، انرژی و نظایر آنها مشابه تخصص محیطزیست بهشمار میرود ولی باید دانست که این گونه تخصصها نه تنها شباهتی به تخصص محیطزیست ندارند بلکه یکسو نگر هم هستند و نمیتوانند در مقوله محیطزیست که از اولین مشخصه آن جامعنگری است وارد شوند.
اکنون مشخصههای مدیریت محیطزیست در دانشگاههای کشورمان تدریس میشود، از مشخصههای مدیریت محیطزیست میتوان به موارد زیر اشاره کرد: 1- مدیریت محیطزیست باید جامعنگر باشد 2- از توسعه پایدار حمایت کند 3- با انبوه دخالتهای انسانی روبهرو است 4- باید از رویکردهای چند انضباطی بهره بگیرد 5- فرآیند توسعه کشور را با فرآیند محیطزیست تلفیق نماید بنابراین باید به روشهای مدیریت تلفیقی یا مدیریت استراتژیک مسلط باشد 6- به گزینههای مختلف جلوگیری از آلودگی و تخریب محیطزیست اشراف داشته و تصمیمهای درست اتخاذ نماید 7- برای آشکار نمودن فرصتها و تهدیدهای برون سازمانی و شناسایی ضعفها و قوتهای درون سازمانی محیطزیست کشور بار علمی کافی داشته باشد 8- در کنار بهرهبرداری از منابع محیطزیست از روشهای علمی برای پایش، آموزش و آگاهسازی استفاده کند. درحالی که سازمان حفاظت محیطزیست پر از کارشناسان متخصص محیطزیست است، رییس غیرمتخصص و سیاسی سازمان محیطزیست چگونه میتواند از توانمندیهای بدنه کارشناسی سازمان استفاده نماید، برای همین است که در گذشته شاهد آبپاشی به هوای تهران با هواپیمایهای سمپاش برای مقابله با آلودگی هوا در تهران بودیم!! و انصافا سازمان محیطزیست شایسته چنین عملکردی نبود. اگر دولت تدبیر و امید درخصوص مدیریت ارشد سازمان حفاظت محیطزیست با تدبیر عمل نکند و همچون گذشته رییس سازمان را فردی سیاسی و غیرمتخصص برگزیند، امید به بهبود محیطزیست در دل مردم و دوستداران محیطزیست به یاس تبدیل خواهد شد که امیدواریم شاهد چنین اتفاقی نباشیم.
* عضو هیات علمی دانشکده محیطزیست دانشگاه علوم و تحقیقات