بررسی تاثیرات آلودگی نوری در زندگی شهری : کوچ ستارهها از آسمان تهران
زهره حاجیان- اگر روزی گذرتان به بام تهران بیفتد و شهر را از بالا نگاه کنید حتما به این نکته اذعان میکنید که شهر چلچراغی از زیباییهای بصری و نوری است و از دیدن این همه چراغ روشن دلتان غنج میرود.
دلتان را صابون نزنید این روزها دیگر از نزدیکی ستارهها به زمین خبری نیست و حس دراز کردن دست و چیدن ستارهها مدتهاست از یادمان رفته. دیگر حس آشنای خوابهای کودکی و دراز کشیدن در رختخوابهای خنک پشتبام و شمردن ستارهها تبدیل به نوستالژی و حسرتی عمیق شده. اصلا کدامیک از ما میتوانیم ادعا کنیم که آرزوی دیدن آسمان پر ستاره شبهای تهران را نداریم؟
این روزها با هجوم جمعیت به تهران و ازدیاد واحدهای مسکونی و تجاری شهر شاهد روشن شدن تعداد بیشماری از انواع منابع نوری هستیم و شاید باورمان نشود که همین نورها دارد ما را کمکم از موهبت دیدن آسمان و ستارهها محروم میکند.
این نوشتار سعی دارد به مقولهای به نام آلودگیهای نوری بپردازد.
تجربه زل زدن به آفتاب
اگر هم ادعا کنیم که برای یک بار هم که شده در ایام کودکی به آفتاب چشم ندوختهایم و چشمانمان از شدت تابش نور نسوخته کسی باور نمیکند. این حس مشترک را همه کودکان سرزمین من تجربه کردهاند. یادتان میآید نمیتوانستیم مدت زیادی نور شدید خورشید را تحمل کنیم و پس از برداشتن چشم از خورشید هالهای سبز رنگ به روی چشم مان میافتاد و تا چند لحظه نمیتوانستیم اطراف را ببینیم؟
یا چرا دور برویم در زندگیهای روزمره و ماشینی امروزی چند نفر از شما تجربه نگاه کردن به نور شدید جوشکاری را داشتهاید؟ چند نفر از شما با اینکه بارها و بارها هشدارهای خیره نشدن به نور دستگاه جوشکاری را شنیدهاید این توصیهها را جدی گرفتهاید؟
تعارف که نداریم همه ما برای یک بار هم که شده این توصیهها را نشنیده گرفتهایم و چشممان از شدت نور سوخته و اشک مان سرازیر شده است.
این مورد و مواردی مانند نور بالای اتومبیلهای پشت سرمان یا لامپ پر نور سر در بیشتر مغازهها به خصوص میوهفروشیها و سوپرمارکتها در مبحث آلودگی نوری تعریف میشود و در جملهای کوتاه میتوان گفت که استفاده از نور به روش نادرست و غیراستاندارد تولید آلودگی نوری میکند.
لزوم توجه به طراحی روشنایی
در تعریف علمی آلودگی نوری آمده زمانی که نورهای مصنوعی در زمان یا مکان نامناسب ازاستاندارد خود خارج شده و با کیفیت نامطلوب محیطزیست و آسمان شب را آزاردهنده و آلوده کند باعث به وجود آمدن آلودگیهای نوری میشود.
پس هر کجا شما از نور به روش غلط و غیراستاندارد برای روشنسازی محیطتان استفاده کنید، تولید آلودگی نوری کردهاید. حال میتواند این ناآگاهی در فضای داخلی ساختمان شما اتفاق بیفتد، مثل زمانی که شما از نور نامناسب برای مطالعه یا آشپزی استفاده میکنید. امروزه توجه به طراحی روشنایی در کنار مهندسی روشنایی اهمیت زیادی داشته و رفتهرفته لزوم توجه به این مقوله در زندگی شهری در کنار بقیه المانهای معماری، ضروری به نظر میرسد.
آرزوی شبهای پرستاره
شاید دهها سال پیش بود که آلودگی نوری بهدلیل حساس بودن ابزارهای رصدی توسط منجمان مورد توجه قرار گرفت و سالها بعد به عنوان یک معضل زیستمحیطی مطرح شد.
از همان روزها تابش انواع نور حتی به مقدار کم، تاثیر زیادی در کم نوری و پنهان شدن ستارگان داشت تا جایی که حتی ضعیفترین نور منجمان را مجبور به طی مسافتهای طولانی و دور شدن از شهرها میکرد.
این روزها آسمان شبهای شهر من با نور افشانی مصنوعی چراغهای دستساز بشردست خوش تغییر و تخریب شده است و یکی از دلایلش در نظر نگرفتن استانداردها و شاخصهایی است که این چراغهای دستساز باید داشته باشد.
نورهای رنگارنگ
تا از بلندی براین شهر بیدر و پیکر نگاه نکنی نمیتوانی متوجه وجود این همه نور رنگارنگ شوی.
مینا اسلامی ساکن تهرانپارس با بیان این مطلب میگوید: «تا شبی که تهران را از بالای بام تهران دیدم نمیتوانستم حجم این تعداد منبع نوری را باور کنم.»وی که امسال در رشته معماری تهران پذیرفته شده، میگوید: «هر شب به آسمان نگاه میکنم و وقتی از دور ستارههای کمرمق را میبینم دلم میگیرد و حس میکنم هر لحظه کیلومترها از آسمان دور میشویم.»
«لیلا کاشفی» 65 ساله که کودکی خود را در روستایی در کرمان گذرانده میگوید: «شما نمیتوانید تفاوت میان آسمان تهران و کرمان را تصور کنید. آنجا آسمان نزدیک به زمین است و حس میکنید که ستارهها در دسترس هستند اما در تهران ستارهها هر شب کمرمقتر میشوند.»
کاشفی- اما- نمیداند که ستارهها دارند کمکم از آسمان کویر هم کوچ میکنند.
چندی پیش کارشناسان اعلام کردند که با شناسایی معادن زغالسنگ در کویر بهاباد و نایبندان ستارهها کمکم از آسمان کویر کوچ میکنند. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که مناطق طبیعی و آسمانهای تاریک ایران با بیبرنامگی و طرحهای غیرکارشناسانه رو به نابودی بوده و روزگار خوشی را سپری نمیکند. اگر از اتوبانی که زیستگاههایی مانند قمشلو و گلستان، احداث معادن در کلاه قاضی، درانجیر و موته عبور کنید میتوانید نمونههای تخریب زیستگاههای وحوش و طبیعت را ببینید که هر روز اوضاعشان وخیمتر میشود.
کسی چه میداند شاید در آیندهای نزدیک ساختوسازها برای اقامت معدنکاران و عوامل کاری شروع شده و به دنبال آن آلودگی نوری و منابع نوری افزایش پیدا کند و آسمان منطقه با نصب چند نورافکن و لامپهای بزرگ کمکم رو به نابودی برود. این درحالی است که بهاباد و نایبندان از بکرترین کویرهای ایران و از مناطق بدون آلودگی بوده و در دل آسمانشان سیاره مشتری چون چراغی پرنور میدرخشد و کهکشان مثلث با نگاه مستقیم قابل رویت است. علاوه بر این در سراسر افق هیچگونه آلودگی نوری، منابع نوری یا گنبد نوری دیده نمیشود و تمام افق کاملا تاریک بوده و آسمانی غرق در ستاره، این منطقه را به بهترین رصدگاه ایران تبدیل کرده است.
هشدار
در این نکته که روشنایی شهری در بسیاری موارد توانسته زیبایی زندگی شبانه را دوچندان کند اما آلودگی نوری ناشی از نورهای مصنوعی باعث لطمات جبرانناپذیری بر سلامت انسان میشود. علی غلامرضایی، کارشناس ارشد محیطزیست با بیان این مطلب گفت: «یکی از آلودگیهایی که اکثریت جامعه نسبت به آن شناختی نداشته و از تاثیرات مخربی که میتواند بر جسم و روح انسان بگذارد، بیاطلاع هستند آلودگی نوری است و طبق آمارهای اطلس آلودگی نوری 3/2 درصد مردم دنیا از این آلودگی نیز رنج میبرند.»
او توجه به مقوله سلامت را یکی ازحساسترین موضوعات در همه جوامع انسانی عنوان کرد و ادامه داد: «عدم شناخت شهروندان از برخی آلودگیها مانند آلودگی نوری، موجب شده که تا کنون به آن توجه کافی نشود.»
غلامرضایی با اشاره به اینکه زندگی شبانه در زیر نور مصنوعی باعث ایجاد رفتارهای نامنظم و بروز بیماریهایی مانند سرطان میشود، گفت: «طبق آمارهای اطلس آلودگی نوری 3/2 درصد مردم دنیا از آلودگی نوری رنج میبرند و همچنین 40 درصد جمعیت آمریکا و 6/1 درصد اروپاییان و 10/1درصد مردم سایر نقاط دنیا هرگز تاریکی کامل در شب را نیز ندارند و یکی از حساسترین و مهمترین اثرات آلودگی نوری بر انسان آسیبهای چشمی، بروز استرس، خیرگی چشم یا چشمزدگی است که این مورد زمانی رخ میدهد که اشعه مستقیم نور با شدت زیاد در محور دید عابرین یا رانندگان قرار بگیرد.»
گفتنی است که طرح جامع نورپردازی شهر تهران توسط سازمان زیباسازی انجام میشود و کارگروه آلودگی نوری هر دو هفته یکبار در ستاد محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با حضور نمایندگان سازمان زیباسازی، کارشناشان و اساتید دانشگاه به منظور بررسی معضلات آلودگی نوری در سطح شهر تهران تشکیل میشود.
نیلوفر مرادی، کارشناس اداره محیطزیست تهران معتقد است: آلودگی نوری نور مزاحمی است که اغلب در تاریکی شبها باعث آزارهای چشمی شده و آسیبهایی را ناخواسته به روح و جسم ما وارد میکند.
او میگوید «هر کجا شما از نور به روش غلط و غیراستاندارد برای روشنسازی محیطتان استفاده کردید، تولید آلودگی نوری کردهاید، حال میتواند این ناآگاهی در فضای داخلی اتفاق بیفتد، مثلا زمانی که شما از یک نور نامناسب برای مطالعه یا آشپزی استفاده میکنید.
امروزه توجه به طراحی نور در کنار مهندسی نور از اهمیت زیادی برخوردار شده و رفته رفته لزوم توجه به این مقوله در زندگی شهری درکنار بقیه المانهای معماری ضروری و مهم به نظر میرسد. مرادی در مورد عوارض آلودگی نوری میگوید: اثرات مخرب آلودگی نوری بر انسان، حیوانات، گیاهان، از دست رفتن طبیعت آسمان شب، اتلاف انرژی و بروز آسیبهای چشمی، استرس، تضعیف قدرت فکر، خیرگی و افزایش ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطانهای پوستی از عوارض آلودگی نوری است.
کودکان متکدی امروز، بزهکاران فردا
جامعه- دزدها، قاچاقچیان، معتادان و حتی قاتلان 10 تا 15 سال دیگر را میتوان از همین حالا شناسایی کرد. حتی اگر اهل قضاوت دیگران هم نباشیم و بسیار خوشبین باشیم باز هم نمیتوانیم انکار کنیم کودکانی که از بدو تولد به آنها موادمخدر خورانده میشود تا مدام خواب باشند و اجاره داده شوند تا در شیوههای تکدیگری مورد استفاده قرار گیرند، بزرگتر شوند به انسان سالم و ورزشکاری تبدیل نخواهند شد! کودکانی که از پنج سالگی به فالفروشی و گلفروشی و گدایی لابهلای ماشینها میپردازند و مرتبا مورد انواع سوءاستفادهها قرار میگیرند هرگز مردان و زنان سالمی چه به لحاظ روحی و چه به لحاظ جسمی نخواهند شد. آنها پر از کینه و نفرت بدون داشتن حق انتخابی در دایره بستهای قدم میزنند که از آغاز، انتهایش کاملا پیداست.
اگر کودکان معتاد و آسیبدیده بتوانند به سنین نوجوانی و جوانی برسند چه فضای انسانی را تجربه کردهاند که آن را در بزرگسالی و در اجتماع بزرگتر به اجرا درآورند. چه سواد و معلومات و مهارت و حرفهای انسانی بهجز تکدیگری و دزدی بلد هستند تا از آنها در جامعه بزرگتر استفاده کنند.
بسیاری از آنها حتی شناسنامه ندارند و در آمار جامعه انسانی ما لحاظ نمیشوند مگر آن زمان که جنایتشان به بزرگی زندانهای کشور شود... کودکان آسیبدیده امروز که حتی نمیتوان نام کودکان کار را بر آنها گذاشت کسانی میشوند که در جوانی نیز محکوم به اعدام و حبس میشوند. آیا حقیقتا نمیتوان به جای توسعه زندانها، گرمخانهها و پرورشگاههایی برای نجات آنها ساخت، آیا واقعا جمعآوری و ایجاد امکان یک زندگی مناسب برای این افراد که زیر یک درصد کل افراد جامعه هستند اینقدر سخت است که در گرما و سرما باید شاهد حضور آنها باشیم؟ آنقدر به دیدنشان عادت کردهایم که دیگر کسی دلش هم برای آنها نمیسوزد. شهرداری هم با نصب بنرهایی میخواهد کسی به متکدیان کمکی نکند اما این آگاهی تنها سبب شده این باندها از کودکان بیشتر استفاده کنند و گویی جامعه حتی مسوولان ما هم بر سیکل همزیستی با این معضل عادت کرده است.
سارقان زورگیر مسافربرنما دستگیرشدند
فردی با مراجعه به کلانتری 150 تهرانسر به ماموران اعلام کرد که توسط سرنشینان یک دستگاه خودرو پراید مشکی مورد تهدید با سلاح سرد، ضرب و شتم و زورگیری کیف دستی حاوی وجوه نقد و... قرار گرفته است.
به گزارش «جهانصنعت» از اداره پنجم پلیس آگاهی تهران بزرگ مالباخته در اظهارات خود به کارآگاهان گفت: در ساعت شش و نیم روز 23 مردادماه در میدان آزادی و به قصد رفتن به محل کار، سوار یک دستگاه خودرو پراید مشکی شدم که راننده آن در صندلی شاگرد، یک کارتن قرار داده بود و به همین علت مجبور شدم تا در صندلی عقب سوار شوم؛ زمانی که قصد سوار شدن به ماشین را داشتم، یکی از سرنشینان صندلی عقب ضمن عذرخواهی عنوان کرد که قصد دارد تا چند صد متر جلوتر از ماشین پیاده شود و من نیز به همین علت و بدون آنکه کمترین شکی به اظهارات وی پیدا کنم سوار ماشین شده و در وسط دو سرنشین عقب ماشین قرار گرفتم.
مالباخته در ادامه اظهاراتش به کارآگاهان گفت: هنوز مدت زیادی از حرکت ماشین نگذشته بود که ناگهان دو سرنشین صندلی عقب به جانم افتاده و درحالی که چاقو را در زیر گلویم قرار داده بودند، سرم را به زیر صندلی فشار داده و همزمان اقدام به سرقت 290 هزار تومان وجه نقد و همچنین گوشی تلفنهمراه و کیفدستی حاوی یک دستگاه تبلت (به ارزش تقریبی یک میلیون و 200 هزار تومان) همراهم کردند و پس از سرقت، من را در جاده مخصوص پیاده و خودشان متواری شدند.
با شناسایی تعداد دیگری از مالباختگان که به همین شیوه و شگرد در مناطق غرب تهران به ویژه در محدوده میدان آزادی و توسط سرنشینان یک دستگاه خودرو پراید مشکی مورد زورگیری و تهدید با سلاح سرد قرار گرفته بودند، بررسی سرقتهای مشابه در شهرهای حاشیهای به ویژه در غرب تهران در دستور کار کارآگاهان اداره پنجم قرار گرفت به همین علت موضوع زورگیری سرنشینان یک دستگاه خودرو پراید مشکی به پلیس آگاهی استان البرز و استان تهران اعلام شد.
با مواجهه حضوری متهمان با تعدادی از شکات، هر دو متهم از سوی تعدادی از مالباختگان مورد شناسایی قرار گرفتند. یکی از مالباختگان پس از شناسایی «محمود» و «یاسر» و معرفی «محمود» به عنوان سارق زورگیر صندلی عقب در اظهاراتش به کارآگاهان گفت: در میدان آزادی و به مقصد شهرک ولیعصر سوار یک دستگاه خودرو مشکی با سه نفر سرنشین شدم که سرنشینان آن در میدان فتح اقدام به ضرب و شتم بنده کرده و درحالی که دایما به من دشنام میدادند با تهدید چاقو اقدام به سرقت وسایل همراهم کردند سپس با تهدید، چشمها و دستانم را بسته و پس از آنکه مرا پیاده کردند و از محل دور شدند، متوجه شدم که مرا در منطقه تهرانسر رها کردهاند.
در پرونده مشابه دیگری و همزمان با تحقیقات کارآگاهان جهت دستگیری اعضای گروه سارقان زورگیر پراید مشکی، پرونده مشابهی دیگر و از طریق شعبه پنجم دادیاری دادسرای ناحیه 27 تهران در اختیار اداره پنجم قرار گرفت که برابر اظهارات شاکی پرونده، سرنشینان یک دستگاه خودرو پراید سفیدرنگ اقدام به زورگیری از وی کرده بودند.
مالباخته در اظهارات خود به کارآگاهان عنوان داشت: در ساعت 22 مورخه 22/4/1392 در چهارراه ایرانخودرو به سمت آزادگان، سوار یک دستگاه خودرو پراید سفیدرنگ با سه سرنشین شدم که سرنشینان آن با تهدید چاقو اقدام به سرقت گوشی تلفنهمراه و مبلغ 520 هزار تومان وجه نقد همراهم کرده و پس از سرقت، در ساعت 2 بامداد مرا در بیابانهای اطراف جاده اندیشه از ماشین پیاده کردند و از محل دور شدند.
با تشکیل پرونده دوم و با وقوع سرقتهای مشابه کارآگاهان اداره پنجم ضمن بررسی اظهارات تعداد دیگری از مالباختگان و جمعبندی اطلاعات به دست آمده موفق به شناسایی خودرو پراید سفیدرنگ و در ادامه صاحب مدارک شناسایی آن شدند.
با شناسایی هویت صاحب مدارک خودرو، کارآگاهان اطلاع پیدا کردند که پراید سفیدرنگ مورد استفاده در سرقتها به شیوه قولنامهای و در چندین نوبت فروخته شده که با پیگیریهای به عمل آمده، هویت آخرین خریدار خودرو به نام بهروز شناسایی شد. بررسی سوابق بهروز نشان داد که وی از مجرمان سابقهدار و دارای سوابق دستگیری به اتهام «سرقت» و «موادمخدر» است.
با شناسایی هویت بهروز، تصاویر وی از سیستم جامع پلیس استخراج و تعدادی از شکات وی را به عنوان یکی از اعضای گروه سارقان زورگیر مورد شناسایی قرار دادند. با شناسایی دقیق بهروز، وی در مورخه 8/8/1392 در مخفیگاهش واقع در شهر قدس- شهرک عزیزی دستگیر و به اداره پنجم پلیس آگاهی منتقل شد.
بهروز که پس از شناسایی از سوی تعدادی از مالباختگان و با وجود چندین روز انکار چارهای جز اعتراف نداشت، نهایتا لب به اعتراف گشود و ضمن اعتراف صریح به زورگیری در پوشش مسافرکشی، دو همدست خود به نامهای «اصغر» و «سبحان» را نیز معرفی کرد.
برخی مدیران و شهرداران مناطق تغییر میکنند
جامعه- پس از آنکه قالیباف رای آورد و برای بار دیگر شهردار تهران شد اعلام کرد که مردم به زودی شاهد تحولاتی در شهرداری خواهند شد. پس از اندکی شاهد هستیم که شهرداران مناطق کاملا عوض شدند و تغییراتی نیز در معاونتها در شرف انجام است این تغییرات موجب شد تا برای برخی این پرسش مطرح شود که این تغییر و تحولات تا کجا پیش خواهد رفت. در این ارتباط قالیباف در یکی از مراسم شهرداری اعلام کرد که سیاست بنده در شهرداری تهران اینگونه است که از افراد درون شهرداری برای جابهجایی سمتها استفاده کنم. وی تاکید کرد: قرار نیست همه مدیران و شهرداران مناطق تغییر کنند.
شهردار تهران گفت: قطعا بخشی از نیروهایی که سالهای گذشته در شهرداری خدمت کردهاند، مجددا در شهرداری خواهند بود و بخشی از آنها نیز جابهجا خواهند شد.
مدیریت یکپارچه به جای ادغام سازمانهای مرتبط با محیطزیست
رییس سازمان حفاظت محیطزیست درباره موضوع ادغام سازمانهای مرتبط با مسایل زیستمحیطی همچون سازمان هواشناسی و سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با سازمان گفت که به جای ادغام سازمانهای مرتبط با محیطزیست، مدیریت یکپارچه را دنبال خواهیم کرد. معصومه ابتکار، معاون رییسجمهور در گفتوگو با ایسنا، افزود: در دولت جدید به جای پیگیری بحث ادغام با سایر دستگاهها همکاری تنگاتنگ و جدی خواهیم داشت و ساز و کارهای اجرایی و مدیریتی منسجم و هماهنگی تعریف و تدوین خواهیم کرد.
معاون رییسجمهور با تاکید بر لزوم اجرای طرح تنفس 10 ساله جنگلها اظهار کرد: بهرهبرداری تجاری از جنگلها فشار مضاعفی به طبیعت جنگلهای کشور وارد میکند که به همین منظور با سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور نیز جلساتی برگزار کردهایم.
وی ادامه داد: امیدواریم هرچه سریعتر این نگاه نسبت به منابع طبیعی در دولت مطرح شود تا بتوانیم بهرهبرداری بیش از حد از جنگلها را متوقف کنیم.
مشکات محیطزیست گامی برای داشتن شهری پاک
قائممقام ستاد محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری تهران گفت که برگزاری جشنواره مشکات فرصتی را در اختیار شهروندان قرار میدهد که با حساسیت بیشتری بر موضوعات محیطزیستی تفکر نمایند.
امیرحسن جعفری ورامینی، قائم مقام ستاد محیطزیست و توسعه پایدار با اشاره به اینکه سال گذشته در محور محیطزیست بیش از 380 هزار اثر به دبیرخانه تخصصی ارسال شد، گفت: بخش محیطزیست 50 درصد آثار را در برگرفت که نشان میدهد موضوع محیطزیست دغدغه مهم شهروندان است و باید برگزاری این جشنواره را فرصتی جهت مشارکت حداکثری مردم در بهبود مدیریت شهری بدانیم.
رضا علوی، دبیر دومین جشنواره آموزشهای شهروندی مشکات نیز گفت: امسال این جشنواره در 12 محور برگزار میشود که سال گذشته محور محیطزیست یکی از موفقترین محورها بود که نشان میدهد یکی از مهمترین نگرانی های شهروندان تهرانی بحث محیطزیست شهری است.
شهروندان میتوانند به منظور کسب اطلاعات بیشتر و ارسال آثار خود به سایت جشنواره به نشانی www.meshkat-teh.ir مراجعه کنند.
افزایش مرخصی زایمان به دلیل بار مالی اجرا نمیشود
ایلنا- معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه قانون افزایش مرخصی زایمان از ابتدا ناقصالخلقه متولد شده است، گقت: این قانون در برخی از دستگاهها به دلیل بار مالی زیاد اجرا نمیشود.
«شهیندخت ملاوردی» درباره روند اجرای افزایش مرخصی زایمان زنان اظهار کرد: این قانون کم و بیش در حال اجراست اما از آنجا که مشکل اساسی آن عدم تامین منابع مالی بود و حتی شورای نگهبان به آن بر سر این مساله ایراد گرفت در اجرای آن با مشکل مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه این قانون از ابتدا ناقصالخلقه متولد شده است، ادامه داد: با ایراد شورای نگهبان قرار شد دستگاهها بودجه مورد نظر قانون را تامین کنند.
10 شهر آینده برای اقتصادی شکوفا (2)
دکتر سید جلال ابراهیمی - در یک گزارش تهیه شده از سوی plant reail و deoitte تحت عنوان شهرهای بزرگ مخفی، شهرهایی که به سرعت به سوی شکوفایی اقتصادی گام برمیدارند و سرمایهگذاران را به خود جلب میکنند بدین شرح اعلام شده است:
بوگوتا (کلمبیا)
در گزارش اقتصادی منتشره کلمبیا دارای فرصتهای مناسب سرمایهگذاری برای تولیدات متعدد است و بوگوتا بهترین شهر برای سرمایهپذیری در کلمبیاست. در این شهر 120 مرکز بسیار بزرگ خرید و فروش وجود دارد.یکی از علل رشد سریع اقتصادی این شهر درحالی که مدرنیته را دنبال میکند توجه به حفظ درآمدهای پایین برای مدیریت توده مردم است که بتوانند زندگی متوسط خود را اداره کنند.مارکهای معروف و برندهای مشخص در مغازههای کوچک در شبکه توزیع قرار گرفته. در گستره شهرهای کلمبیا و حتی صادرات برونمرزی هر روز رو به گسترش است و در این میان سرانه فروش در کلمبیا در 2012 برای هر فرد از فروش کل 2524 دلار در بوگوتا به رقم 3281 دلار است.