بررسی خودکشی دانشآموز شیرازی در کمیسیون آموزش: مدارسی که دالان مرگ میشوند
خبر آنلاین- قرار است نمایندگان کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی ماجرای خودکشی پسر 14 ساله شیرازی را بررسی کنند.
اعضای کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی امروز قرار است درباره موضوعی حرف بزنند که از جنس موضوعات معمول و همیشگی که در این کمیسیون مطرح میشود، نیست. این بار موضوعی که قرار است مورد بحث و بررسی قرار بگیرد، پیگیری خبر دلخراشی است که خودش را از صفحات حوادث به آنجا کشانده است؛ اینکه یک دانشآموز شیرازی به دلیل داشتن موبایل و اخراج از مدرسه دست به خودکشی زده است.
هنوز ابعاد بیشتری از این قضیه روشن نیست و تنها گفته شده دانشآموز شیرازی بعد از آنکه به دلیل داشتن موبایل اجازه ورود به مدرسه را پیدا نمیکند، دست به خودکشی میزند. هرچند باید برای بیان علت دقیق این اقدام بررسیهای بیشتری صورت بگیرد و جزییات بیشتری به دست بیاید تا ابعاد تاریک آن مشخص شود اما چیزی که روشن است این است که خودکشی دانشآموز شیرازی تنها مورد از این اتفاقات نیست.
در شرایطی که اخبار مربوط به آسیبهای اجتماعی و از جمله خودکشی چندان منتشر نمیشوند و با در نظر گرفتن موارد زیادی از این اتفاقها آن هم در حیطه دانشآموزی و دانشجویی که رسانهای نمیشوند، هنگامی که همان معدود خبرهای منتشر شده مربوط به خودکشی دانشآموزان هم مانند سایر اتفاقهایی چون اعتیاد دانشآموزان، تعداد بازماندگان از تحصیل، تنبیه در مدارس و... کتمان شده و به جای پیدا کردن راهی برای حل این مشکلات فقط صورت مساله پاک میشود، طبیعی است که جایی برای بررسی، علتشناسی و پیشگیری باقی نماند.
مجلس پیگیری میکند
اما اینطور که نمایندگان مجلس خبر دادهاند، این بار قرار است اعضای کمیسیون آموزش مجلس ابعاد این قضیه را بررسی کنند. عطاءالله سلطانی با اشاره به اینکه اخبار منتشر شده حکایت از خودکشی یک نوجوان محصل در شیراز دارد و ما هنوز دلیل و علت خودکشی را نمیدانیم، اعلام کرده یکی از اعضای کمیسیون آموزش مامور رسیدگی به علت خودکشی این دانشآموز شده است.
سلطانی همچنین با بیان اینکه ظاهرا این دانشآموز به دلیل داشتن موبایل از مدرسه اخراج شده و دست به خودکشی زده، گفته است: نباید هیچ دانشآموزی به دلیل داشتن موبایل از مدرسه اخراج شود. اگر دانشآموز موبایل دارد باید به پدر و مادر او از سوی مدیر مدرسه تذکر داده شود و قانون اجازه اخراج دانشآموز را نمیدهد.
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس معتقد است وزارت آموزشوپرورش باید در جهت اصلاح آییننامهها برنامهریزی کند. او میگوید که هماکنون تمهیداتی برای تنبیه شدید دانشآموزان اندیشیده نشده است در حالی که متخلفان باید براساس قانون مجازات شوند.
به عقیده این عضو کمیسیون آموزش مجلس، آییننامه کنونی انضباطی دانشآموزان وزارت آموزشوپرورش بسیار قدیمی است و همین موضوع باعث میشود سلایق فردی معلمان و مسوولان بر قوانین و آییننامهها تاثیر شدیدی داشته باشد.
آموزشوپرورش: پیگیری و برخورد میکنیم
معاون آموزش متوسطه آموزشوپرورش هم درباره خودکشی این نوجوان به دلیل اخراج از مدرسه اظهار تاسف کرده و خبر داده که فورا دستور پیگیری این مساله را میدهند و با مدرسه و مدیر متخلف برخورد میشود.
وی با بیان اینکه اخراج تنبیه سختی است که طی فرآیند طولانی اجرا میشود، میگوید که هیچ مدرسهای حق اخراج را ندارد بلکه حق جابهجایی دانشآموز به مدرسه دیگر را دارد که آن هم طی فرآیندی با تصمیم شورای مدرسه و شورای منطقهای امکانپذیر است.
زرافشان اخراج دانشآموزان را همانند حکم اعدام دانسته که برای هر تخلفی حکم اعدام صادر نمیشود بلکه براساس ضرورت این حکم را میدهند.
نوشدارویی بعد از مرگ سهراب؟
نمایندگان مجلس و مسوولان وزارت آموزشوپرورش در شرایطی از رسیدگی به این مساله خبر میدهند که سالهاست درباره بعضی قوانین قدیمی یا با اجراهای سلیقهای در مدارس، تنبیههای فیزیکی، آزارهای روانی و برخوردهای ناشایست در بعضی از مدارس با دانشآموزان هشدار داده میشود و حتی کار به مرگ چند دانشآموز بر اثر تنبیه بدنی در مدارس هم کشیده شد اما این موارد جزو استثناها شمرده شده و برخورد قاطعانه و پیشگیرانهای صورت نگرفت.
حالا اینبار که این موضوع کمی بیشتر جدی گرفته شده و مجلسیها و مسوولان آموزشوپرورش وعده رسیدگی به خودکشی این دانشآموز را دادهاند، باید دید پیگیریها در چه سطحی انجام میشود، به مقصر شمردن یک یا چند نفر بسنده میشود یا اقدامی جدی برای پیشگیری از بروز چنین اتفاقاتی در آینده انجام میشود؟
این درست است که هر کاری هم که انجام بگیرد و هر حرفی هم که زده شود، دانشآموز شیرازی و دانشآموزان دیگری که به دلایل مختلف دست به خودکشی زدند، به این دنیا برنمیگردند و جایشان برای همیشه پشت نیمکتهای کلاس درسشان خالی است اما شاید بتوان امید داشت با شنیده شدن این هشدارها و زنگ خطرها، فکری برای بهبود سیستم آموزشی در مدارس کشورمان شود، نحوه برخورد با دانشآموزان به معلمان و مسوولان مدارس کشور آموزش داده شود و همچنین در کنار اطلاعات ریز و درشتی که در کتابهای درسی جا گرفتهاند، مهارتهای زندگی و نحوه مواجهه با مشکلات هم به دانشآموزان یاد داده شود تا دیگر نخوانیم و نشنویم که کودکی، نوجوانی، دانشآموزی، دست به کاری زده که دیگر همیشه
غایب باشد.
متن زیر چند نمونه از خودکشیهای دانشآموزی در ایران است که در رسانهها منتشر شده:
اردیبهشت 1385، تهران: یک دختر دانشآموز که در کلاس اول راهنمایی درس میخواند، به علت تنبیه بدنی توسط مدیر مدرسه در برابر چشمان همکلاسیهایش با خوردن مقدار زیادی قرص اقدام به خودکشی کرد که با رساندنش به بیمارستان مانع مرگ او شدند.
روابطعمومی سازمان آموزشوپرورش شهرستانهای استان تهران درخصوص اقدام به خودکشی دانشآموز تهرانی اعلام کرد: پیرو بررسیهای به عمل آمده از مسوولان حراست و اداره آموزشوپرورش شهرری و مدیران و معلمان مدرسه راهنمایی مربوطه، دانشآموز مورد نظر به هیچوجه تنبیه بدنی نشده است و این موضوع قویا تکذیب میشود.
فروردین 1387، اصفهان: ساناز دختر 19ساله تیزهوش اصفهانی پس از اینکه در کنکور آزمایشی یک موسسه آموزشی رتبه خوبی را کسب نکرد، ابتدا به گفتوگو با مشاور تحصیلی خود پرداخت و سپس به پشت بام یک ساختمان شش طبقه رفت و با پرت کردن خود از آنجا به زندگیاش پایان داد.
فروردین 1391، تهران: مرگ مشکوک پسر ۱۱سالهای به ماموران کلانتری شهرک ولیعصر گزارش شد. ماموران پس از حضور در محل با جسد پسربچهای روبهرو شدند که آثار کبودی روی گردنش مشاهده میشد. بعد از آن، یک نامه در کنار او پیدا شد که این دانشآموز در آن نوشته بود با توجه به سختی درسهایش و فشار خودکشی کرده است.
مهر 1391، شهر کبودرآهنگ استان همدان: دانشآموز 17سالهای به نام سالار و دوستش به علت آنچه شیطنت و آزار شاگردان مدرسه راهنمایی همجوار گفته شده، به اخراج تهدید شدند. سالار در مدرسه نبوده اما دوست سالار خبر را به گوش سالار میرسد و او به علت ترس از خانواده و اخراج خودکشی میکند.
ابراهیم سحرخیز، معاون آموزش متوسطه وزیر آموزشوپرورش با بیان اینکه این موضوع باید بررسی شود، گفت: مدیر مدرسه یک حرفی از دهنش پریده، همانند پدر و مادری که گاهی اوقات این اتفاق در مورد آنها هم میافتد اما بهطور حتم بدانید علتهای دیگری مانند مشکلات و گرفتاریهای خانوادگی در این زمینه نقش داشتهاند و این طور نبوده که دانشآموز صرفا تحتتاثیر یک جمله مدیر خود را حلقآویز کند زیرا این اصلا منطقی نیست. وی گفت که تنبیه در مدارس وجود ندارد و اینطور برخوردها منسوخ شده است.
در عین حال، نمایندگان مجلس در واکنش به این خبر خواستار تغییرات در آییننامه آموزش مدارس شدند. نماینده مردم رزن در مجلس شورای اسلامی گفت: این اتفاق زنگ خطری برای حوزه آموزش کشور به شمار میرود. از اینرو، وزارت آموزشوپرورش باید در جهت اصلاح این آییننامه برنامهریزی کند.
آذر 1392، شیراز : پسر ۱۴سالهای در شیراز پس از اخراج از مدرسه به علت همراه داشتن تلفن همراه، خود را حلقآویز کرد. گفته میشود او یک روز بعد از اخراج به همراه پدرش به مدرسه رفته اما مدیر مدرسه از پذیرش او امتناع کرده و روز دوم که خودش بهتنهایی به مدرسه رفته مسوولان مدرسه او را نپذیرفتند.
اعضای کمیسیون آموزش مجلس اعلام کردند این موضوع را بررسی میکنند.
سرقت پشت چراغهای قرمز در پوشش روزنامهفروش
رییس پلیس آگاهی استان کرمانشاه از دستگیری سارقی خبر داد که تحت عنوان «روزنامهفروش» در پشت چراغ قرمز دزدی میکرد.
سرهنگ مرزبانی در تشریح جزییات این خبر گفت: در پی وصول یک فقره پرونده از کلانتری 21 کشمیر مبنی بر دستگیری فردی به نام «مجید» که در چهارراه بسیج پشت چراغ قرمز راهنمایی و رانندگی تحت پوشش «روزنامهفروش» اقدام به سرقت گوشی تلفنهمراه شاکی پرونده کرده بود، رسیدگی به این پرونده در دستور کار ماموران قرار گرفت.
وی با بیان اینکه ماموران در راستای اجرای دستور دادیار شعبه دهم دادسرای عمومی و انقلاب کرمانشاه، دستگیری این فرد را در دستورکار قرار دادند، گفت: در تحقیقات مقدماتی انجامشده از سوی متهم دستگیر شده، وی منکر هر گونه سرقت شد. اما این متهم نهایتا در مواجهه با دلایل پلیسی، لب به اعتراف گشود و به 13 فقره سرقت دیگر تلفن همراه به این شیوه اعتراف کرد.
رییس پلیس آگاهی استان کرمانشاه با اشاره به شناسایی تمامی مالباختگان، گفت: ارزش اموال مسروقه 13 میلیون تومان تخمین زده شده است.
لودر پیرزنی را در خیابان شریعتی زیر گرفت!
رییس مرکز فرماندهی و کنترل ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ از مرگ پیرزن 82 ساله در پی تصادف با یک دستگاه لودر در خیابان شریعتی خبر داد.
سرگرد احمد شیرانی افزود: حوالی ساعت 15 روز سهشنبه یک دستگاه لودر متعلق به کارگاه مترو در محدوده خیابان شریعتی، خیابان معلم در حین دنده عقب رفتن با پیرزن 82 سالهای که در آن محل در حال تردد بود برخورد کرد که در پی آن این پیرزن مسن دردم کشته شد.
وی درخصوص علت این حادثه گفت: بررسیهای کارشناسان پلیس راهور نشان داد که راننده این لودر بدون رعایت موارد ایمنی اقدام به دنده عقب رفتن کرده است.
رییس مرکز فرماندهی و کنترل ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ با تاکید بر ضرورت رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی اظهار کرد: حضور یک نفر به عنوان راهنما هنگام حرکت با دنده عقب خودروهای سنگین و ماشینآلات ساختمانی ضروری است همچنین نباید از وسایلی که سبب برهم خوردن تمرکز راننده حین رانندگی میشود، استفاده کرد.
تمدید مهلت ثبتنام آرم طرح ترافیک
رییس مرکز صدور آرم طرح ترافیک معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان اینکه تاکنون ۴۵ هزار نفر برای دریافت آرم ثبتنام کردهاند، گفت: مهلت ثبتنام آرم طرح ترافیک تا ۳۰ آذر تمدید شد و نتایج بررسیها دیماه اعلام میشود.
وی با اشاره به اینکه نتیجه نهایی افراد واجد شرایط دریافت آرم طرح ترافیک دیماه اعلام میشود، گفت: نامه سهمیهبگیران آماده ارسال است و به زودی به نهادهای مربوط ارسال میشود.
ودیعه 3 میلیونی زندانیان برای دریافت دستبند الکترونیکی
رییس سازمان زندانهای کشور با اشاره به لایحه بودجه سال 93 اعلام کرد: براساس این لایحه زندانیانی که مشمول تحمل حبس در خارج از زندان یا اشتغال و مرخصی با دستبند الکترونیکی میشوند باید ودیعهای معادل دو برابر ارزش دستبند پرداخت و از آن استفاده کنند.
به گزارش مهر، در ماده «35» لایحه بودجه سال 93 کشور به سازمان زندانها اجازه داده شده تا زندانیانی که به مرخصی اعزام میشوند یا در زندانهای باز و موسسات صنعتی و کشاورزی و خدماتی اشتغال دارند و همچنین محکومان واجد شرایط تحت نظارت و مراقبت الکترونیکی قرار گیرند. براساس این گزارش، برخورداری زندانیان از امتیاز یادشده و صدور حکم نظارت و مراقبت الکترونیکی علاوه بر سپردن تامینهای مندرج در قانون آیین دادرسی کیفری منوط به تودیع ودیعه بابت تجهیزات مربوطه است. همچنین خسارات احتمالی وارده به تجهیزات یادشده از ناحیه استفادهکنندگان از محل ودیعههای ماخوذه تامین میشود. همچنین تعرفه استفاده از تجهیزات یادشده روزانه سه هزار تومان تعیین و به حساب خزانه دولت واریز میشود.
غلامحسین اسماعیلی در مورد هزینه سه هزار تومانی روزانه برای استفاده از دستبند الکترونیکی گفت: این هزینه به عنوان کرایه دریافت نمیشود چراکه دستبندها الکترونیکی است و هر ثانیه و دقیقه پیامک میان سرور و مخابرات رد و بدل میشود و این دستبند مخابراتی قطعا هزینه دارد و فردی که از دستبند استفاده میکند باید هزینه را به خرانه دولت واریز کند.
سن بحرانی اعتیاد زنان 15 تا 19 سالگی است
مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر در امور زنان و خانواده گفت: با توجه به اینکه سن بحرانی مصرف موادمخدر در زنان 15 تا 19 سالگی است، ضرورت دارد که مراکز آموزشی همچون دبیرستانها و دانشگاهها به بحث اطلاعرسانی و آگاهسازی نوجوانان و جوانان توجه جدی کنند.
زهرا بنیانیان در دومین جلسه کمیته زنان و خانوادههای ستاد مبارزه با موادمخدر که در محل این ستاد برگزار شد، موادمخدر را جنگ خاموش دشمن برای قتل انسانها خواند و گفت: آسیبهای اعتیاد، ابعاد وجودی شخص را دربرمیگیرد و موجب شکستن عزت نفس، بروز مشکلات جسمی، مغزی و روحی در وی میشود و از او موجودی میسازد که میتواند آسیبهای مختلفی را به اجتماع وارد کند و مرتکب انجام بسیاری از ناهنجاریها چه در خانواده و چه در جامعه شود.
عرضه چاقو و سوسیس کالباس در جشنواره «شب یلدا»
درحالی جشنوارهای با نام جشنواره سنتی «شب یلدا» امروز در مصلی تهران افتتاح شده است که تنها بخش کوچکی از آن، به عرضه محصولات آیین سنتی شب یلدا میپردازد و سایرغرفهها، محصولات متفرقهای مانند قابلمه، چاقو، لوح فشرده، سوسیس، انواع برنج و... به فروش میرسانند البته برخی از بازدیدکنندگان با وجود تخفیفهای در نظر گرفتهشده از قیمتهای خشکبار عرضهشده در جشنواره یلدا احساس رضایت نمیکنند.
به گزارش ایسنا، ساعت 10 صبح دیروز قرار بود که جشنواره یلدا در مصلای تهران افتتاح شود و برخی خبرنگاران گزینشی رسانههای مختلف برای پوشش این مراسم دعوت شده بودند اما خبرنگاران و بازدیدکنندگان در ساعت افتتاحیه با درهای بسته نمایشگاه مواجه شدند و در پاسخ به اعتراض آنها، گفته شد که ساعت 10:10 درهای نمایشگاه به روی آنان گشوده میشود. حدود یک ربع بعد، درهای نمایشگاه که در فضای باز مصلی برپاست، به روی بازدیدکنندگان باز شد. با این حال غرفهدارانی که قرار بود از هشت استان حضور داشته باشند تازه مشغول چیدن محصولات خود در غرفهها بودند و برای پذیرایی از بازدیدکنندگان آمادگی نداشتند.
برگزارکنندگان نمایشگاه معتقد بودند که این نمایشگاه با مشارکت ستاد توانمندسازی بانوان تحت پوشش شهرداری تهران و مجمع امور صنوف توزیعی و خدماتی تهران برگزار میشود اما هیچ یک از مسوولان این دو نهاد در نمایشگاه حضور نداشتهاند و در واقع افتتاحیهای در کار نبود.