Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1710

14

معاون محیط‌‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست: تا پایان دی 50 درصد سوخت تهران یورو 4 می شود

معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط‌زیست در خصوص استاندارد‌سازی سوخت گفت که سوخت مهم‌ترین و تاثیرگذارترین عامل روی آلودگی هواست که بر اساس قول وزارت نفت تا پایان دی‌ماه، 50 درصد سوخت تهران و کرج و 95 درصد سوخت اراک یورو 4 خواهد شد و در شش ماهه سال آتی تلاش خواهیم کرد که در کلانشهرها نیز این اتفاق بیفتد.
به گزارش خبرنگار ما، سعید متصدی با اعلام این مطلب در نشست خبری که به مناسبت هفته پاک برگزار شد، اظهار داشت: امسال شعار هفته هوای پاک، انرژی پاک، مسوولیت اجتماعی و آسمان آبی در نظر گرفته شده است که هدف استفاده از انرژی پاک برای کاهش میزان‌ آلودگی هوا و تلاش برای استفاده از انرژی‌های بدون آلودگی است در حقیقت استفاده از خودرو و اتوبوس خودرو نیز مد نظر قرار دارد که در سال آینده ساخت این وسایل را به کشور وارد خواهیم کرد تا به آسمان آبی برسیم.
وی در خصوص برنامه‌های هفته پاک گفت: مسوولان باید بگویند که چه اتفاقی برای آلودگی هوا می‌افتد.
متصدی از آموزش مقطعی به یک آموزش دایم در مدارس به عنوان راهکار آلودگی هوا یاد کرد و افزود: با تفاهمنامه‌ای که بین سازمان محیط‌زیست و وزارت آموزش‌و‌پرورش منعقد شده، قرار است یکی از مدارس تهران را به عنوان مدرسه محیط‌زیستی در روز شنبه هفته آینده افتتاح کرده تا آموزش کاهش آلودگی هوا به صورت مستمر ارایه شود.
وی با تاکید بر استفاده سیستم برقی در حمل‌و‌نقل بیان کرد: باید استفاده از سیستم برقی را شروع و تلاش کنیم که تسهیل مسایل مربوط به ساخت خودرو برقی نیز گسترش یابد.
با صرفه‌جویی در مصرف انرژی خانگی، کل گاز نیروگاه‌های کشور تامین می‌شود
معاون محیط‌زیست انسانی سازمان محیط‌زیست در ادامه افزود: 500 کیلووات در ساعت در کشور انرژی مصرف می‌کنیم که در دنیا این میزان 100 کیلووات در ساعت است. در واقع اگر 15 درصد در مصرف انرژی خانگی صرفه‌جویی کنیم، کل گاز نیروگاه‌های کشور تامین خواهد شد.
وی با تاکید بر این مطلب که هوشمند کردن موتورخانه‌ها‌ باعث کاهش 30 درصدی مصرف انرژی می‌شود، ادامه داد: هوشمند کردن موتورخانه‌ها نتیجه مناسبی برای افراد دارد همچنین 30 درصد از مصرف انرژی با این امر کاهش می‌یابد.
این مقام مسوول ادامه داد: هیچ‌کس نمی‌تواند ادعا کند به تنهایی قادر به حل معضل محیط‌زیست است. از سال 79 تا 84 قرار بود که استاندارد خودروها ارتقا‌ یابد و به یورو 2 برسیم که در سه ماهه گذشته چندین جلسه با خودروسازان داشتیم که خوشبختانه برای استاندارد یورو 4 به توافقاتی رسیده‌ایم تا در سال آتی صددرصد یورو 4 شوند، همچنین از پایان دی‌ماه برخی خودروها یورو 4 خواهند شد.
خودرو فرسوده 30 برابر خودرو سالم آلودگی ایجاد می‌کند
معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط‌زیست بیان کرد: قرار بود در سال 88 یورو 4 انجام شود ولی وقفه ایجاد شد و سازمان محیط‌زیست به خواب رفت؛ مسلم است که خودروساز به دنبال صرف هزینه نیست بنابراین یورو 4 متوقف شد.
یورو 2 استاندارد مناسبی برای کشور نیست
متصدی همچنین با اظهار تاسف نسبت به عقب ماندن هشت ساله در ارتقای سوخت خودروها گفت:  کاتالیست‌ها را با جدیت پیش می‌بریم. اگر پول بنزین خودرو می‌دهیم باید هزینه‌ای برای کاتالیست‌ها نیز مد نظر قرار دهیم چرا‌که این موضوع به زندگی انسان مربوط است و مشارکت عمومی را می‌طلبد.
الزام منع ارایه معاینه فنی با کاتالیست‌های معیوب
وی همچنین ادامه داد: تعیین تبیین خطوط مجاز معاینه فنی با توجه به شرایط باید انجام شود که در آینده نزدیک اگر کاتالیست دچار مشکل باشد نمی‌توانند معاینه فنی بگیرند.
متصدی با بیان اینکه معاینه فنی خودرو به دو سال رسیده، اظهار داشت: در مجلس تصویب شد که معاینه فنی خودرو از دو به پنج سال افزایش یابد ولی در قانون جدید این موضوع به دو سال برگشت که امیدواریم به تصویب برسد و ما پیگیری‌های خود را انجام می‌دهیم.
در ادامه رشیدی، رییس مرکز هوا و اقلیم با تمرکز سازمان حفاظت از محیط‌زیست در کاهش آلودگی هوا نیز بیان کرد: خودروهای فرسوده باید از رده خارج شوند؛ 19 هزار تاکسی کاربراتوری پیکان داریم که پنج برابر خودرو عمومی در شهر در حال حرکت هستند و ‌آلودگی ایجاد می‌کنند.
وی ادامه داد: خودروهای نو یورو 2 هستند در حالی که خودرو با پیمایش 60 تا 70 کیلومتر ظاهر نو دارند اما یک ساله فرسوده می‌شوند. خودرو ال 90 سطح آلودگی مناسبی دارد و پراید و پژوه‌های 405 سطح آلودگی بیشتری دارند.
تعرفه واردات خودروهای برقی را صفر تا چهار درصد کنیم
رشیدی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود طرح‌های‌ ارایه شده برای ایجاد خطوط اتوبوس برقی در تهران ولی شاهد حذف خطوط اتوبوس برقی هستیم گفت: سازمان حفاظت از محیط‌زیست قطعا همکاری‌های خوبی را با شهرداری در خصوص خودروهای برقی دارد و ما خواستار استفاده از سیستم پاک هستیم. بی‌آر‌تی در بسیاری از کشورها برقی است اما در کشور ما به این شکل نیست که باید این امر صورت گیرد.وی اظهار داشت: باید اتوبوسرانی سریع ایجاد شود همچنین موضوع استانداردسازی خودرو باید رعایت شود. برنامه‌های شهرداری در کمیته کاهش آلودگی هوا بسیار بوده که آن را ارایه دادند.
ساخت‌و‌سازهای شهرداری منجر به آلودگی هوا می‌شود
معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط‌زیست اظهار داشت:‌ مسایل مربوط به ساخت‌و‌ساز به صورت زیرساختی بر آلودگی هوا تاثیر می‌گذارد و نباید آلودگی هوا را تنها بر بحث خودروها بدانیم بلکه بحث ساخت‌و‌ساز نیز باعث آلودگی هوا می‌شود.
به گفته وی، در تهران مهم‌ترین آلاینده ذرات گرد و غبار زیر 5/2 میکرون است که می‌توانند نتیجه ساخت‌و‌ساز و استفاده از سیستم گازوییل باشد. همچنین کاهش مصرف انرژی در ساختمان‌ها نیز به شهرداری مربوط است و شهرداری باید به وظایف خود عمل کند.
از رده خارج شدن مینی‌بوس‌های فرسوده
متصدی با تاکید بر اینکه اتوبوس‌ها و مینی‌بوس‌ها باید استاندارد باشند، ادامه داد: سازمان محیط‌زیست نیز در تامین اعتبار کمک می‌کند به این شکل که 20 میلیون تومان برای هر مینی‌بوس هزینه می‌کنیم و به علاوه آورده شهرداری و مالک مینی‌بوس فرسوده را حذف خواهیم کرد.
وی بیان کرد: اصلاح قانون آلودگی هوا نیز از مواردی است که باید آن را نیز مطرح کنیم.گفتنی است، معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط‌زیست از برنامه‌های سازمان در هفته هوای پاک خبر داد و گفت: کارگاه آموزشی ویژه صنایع نیز در هفته هوای پاک برگزار خواهد شد و همچنین نمایشگاه کتابی در این راستا افتتاح می‌شود. همچنین مسابقه دو و میدانی چهارشنبه دوم بهمن‌ماه در شهرهای پیشوا و قرچک به مناسبت هفته هوای پاک برگزار خواهد شد. همچنین همایشی با همکاری شهرداری در سوم بهمن‌ماه برگزار خواهد شد؛ به عنوان افتتاحیه از پنجم تا نهم بهمن‌ماه با هدف تاثیرگذاری بر کودکان برنامه داریم که یکشنبه ششم بهمن‌ماه افتتاح آنلاین خروجی دودکش نیز صورت خواهد گرفت و بازدید از موتورخانه‌ها با حضور استاندار تهران انجام خواهد شد که در مجموع در آینده یک هزار موتورخانه را بازدید و کنترل خواهیم کرد.
نماینده مقیم سازمان ملل در ایران: برای حل مشکلات مردم تعهد دادم
همچنین در نشست خبری که دیروز در سازمان حفاظت محیط‌زیست تهران برگزار شد، نماینده مقیم سازمان ملل در ایران با ارایه گزارش مشاهدات خود از وضعیت تالاب‌های ایران گفت: هم‌اکنون در حوزه محیط‌زیست با مسایل مختلفی سر و کار داریم که اگر به صورت جدی با آنها برخورد نشود در آینده مشکلات جدی را به همراه خواهد داشت.
وی افزود: در طول ماه‌هایی که بنده در این پست حضور داشتم مسایل و مشکلات مختلفی را بررسی کردم و یکی از مکان‌هایی که برای بازدید به آنجا رفتم دریاچه ارومیه بود که شرایط فاجعه‌باری در آنجا در حال رخ دادن است و من پیشنهاداتی را برای تغییر این شرایط دادم.
نماینده مقیم سازمان ملل در ایران ادامه داد: سفری به مشهد داشتم و در آنجا مسایل و مشکلات مردم را از نزدیک شاهد بودم که در خصوص منابع آبی در آنجا مشکلاتی وجود دارد که باید مدیریت شود. همچنین هفته گذشته نیز به همراه معاون محیط طبیعی و تنوع‌زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست بازدیدی از دریاچه‌هامون در استان سیستان‌و‌بلوچستان داشتیم که شرایط سخت و اضطراری در آنجا وجود دارد.لوئیس اظهار داشت: با مردمی ملاقات کردیم که هیچ امکاناتی نداشتند و تنها از طریق حمایت‌های کمیته‌امداد امام خمینی(ره) زندگی خود را می‌گذراندند و از ما خواستند تا مسایل و مشکلات آنها را پیگیری کنیم.
وی با اشاره به محدودیت‌های منابع آبی ایران در شرق کشور ابراز داشت: بخشی از این مشکلات مربوط به آب بود چرا‌که بخشی از آب ایران در کشور افغانستان مورد استفاده کشاورزی قرار می‌گیرد و بخشی از آن وارد مخازن می‌شود و برای آب شرب از آن استفاده می‌شود به همین دلیل آب کمی وارد دریاچه‌هامون شده و این دریاچه با مشکلات جدی مواجه شده است.
وی در رد تاثیر تحریم‌ها در حل مشکلات محیط‌زیستی ایران خاطر نشان کرد: مشکل محیط‌زیست ایران مساله پول آوردن نیست بلکه اجرای درست راه‌حل‌های مطرح شده است. در طول این مدت ما به مردم منطقه تعهد دادیم که برای حل این مشکلات اقداماتی را انجام دهیم و در فضای جدید بین‌المللی امیدوارم کمک‌های بیشتری به ایران آورده و تجارب ایران را نیز به کشورهای دیگر ببریم.

 

آخرین وضعیت داروی ایرانی ایدز
رسول دیناروند در گفت‌وگو با ‌ایسنا در پاسخ به این پرسش که آیا «آیمود» داروی ایدز ایرانی سرانجام برای صادرات به کشورهای دیگر آماده شد یا خیر، اظهار کرد: به نظر بنده تبلیغ افراطی آیمود نادرست بود و با وجود اینکه واقعا داروی سیاسی نبود اما سیاسی شد.وی ادامه داد: در حال حاضر آیمود در داخل کشور تولید می‌شود و برای بیماران به مصرف می‌رسد. بیمارانHIV  مثبت ما تحت نظر هستند و داروها به طور رایگان در اختیارشان قرار می‌گیرد به همین خاطر نمی‌توانید آنها را در داروخانه‌ها بیابید.

پنجشنبه روز کاری معلمان ابتدایی نیست
ایسنا- دبیرکل شورای عالی آموزش‌و‌پرورش با تاکید بر اینکه مصوبه شورای عالی آموزش‌و‌پرورش در خصوص ساماندهی زمان آموزش همچنان به قوت خود باقی است، گفت: فعالیت معلمان ابتدایی در مدارس پنج روزه است و شش روزه نخواهد بود.مهدی نویدادهم، دبیرکل شورای عالی آموزش‌و‌پرورش گفت: روز ششم یا همان پنجشنبه به هیچ‌وجه در مصوبه به عنوان روز تعطیل قلمداد نشده و این موضوع را بارها آموزش‌و‌پرورش اعلام کرده است.

اعلام آمادگی داوطلبانه اعضای شورای شهر برای رسیدگی به دارایی‌هایشان  
یک عضو شورای شهر تهران در سی و هشتمین جلسه علنی شورای شهر در نطق پیش از دستور خود خطاب به اعضای شورای شهر تهران گفت: پیشنهاد می‌کنم اعضا به صورت داوطلبانه آمادگی خود را برای رسیدگی به اموال و دارایی‌های خود توسط قوه قضاییه اعلام کنند.
به گزارش ایسنا‌،‌ ولی‌الله شجاع پوریان گفت: احساس وظیفه‌ای در قبال تذکری که مقام معظم رهبری به عنوان یک هشدار بارها و از جمله در دیدار دو روز گذشته اعضای شورای شهر و شهرداران مطرح کردند می‌کنم و ایشان تاکید بسیاری بر پرهیز از فساد مالی و جلوگیری از تحقق آن در کلیه سطوح اجرایی و مدیریتی کشور و نظام داشتند.
وی افزود: به یقین از اساسی‌ترین شاخصه‌های پایداری و مشروعیت هر نظام سیاسی برخورداری از اعتماد عمومی است.عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: از آفاتی که به سرمایه اعتماد ملی لطمات فراوانی وارد کرده پدیده شوم و بنیان‌سوز مفاسد مالی و اقتصادی به ویژه در میان برخی صاحب‌منصبان و نزدیکان به آنان است که هر از چند گاهی فضای عمومی کشور و اذهان مردم فخیم و فهیم کشورمان را متاثر می‌سازد.شجاع ‌پوریان تاکید کرد: لازمه موفقیت در مبارزه با مفساد مالی و اقتصادی سلامت و صداقت داعیان و مسوولان این عرصه است از این رو با وجود آنکه برابر اصل «142» قانون اساسی، رسیدگی به دارایی هم‌اکنون مختص سران ارشد نظام است، پیشنهاد می‌کنم اعضای شوراهای اسلامی داوطلبانه آمادگی خود را برای رسیدگی به اموال و دارایی‌های خود توسط قوه‌قضاییه اعلام کنند تا اگر در پایان دوره و برخلاف حق و قانون افزایشی در دارایی‌ها صورت گرفته باشد اقدامات قانونی لازم در مورد آنان انجام پذیرد. در پایان جلسه تمامی اعضای شورای شهر به طور داوطلبانه اعلام کردند که حاضر به رسیدگی دارایی‌هایشان هستند.

 

 ایدز؛ سندروم اکتسابی نقصان ایمنی بدن
ادامه از شماره قبل
   ایدز را چگونه می‌توان تشخیص داد؟
مهم‌ترین راه تشخیص ایدز مشاهده پادتن‌های ضد‌آنتی‌ژن ویروس محسوب می‌شود. در سرم‌شناسی روشی وجود دارد که به «ELISA» موسوم است و به این طریق می‌توان پادتن‌های ضد‌آنتی‌ژن ویروس را به خوبی شناسایی کرد. این آزمون‌ یعنی ELISA‌ تقریبا 99 درصد دقیق است. توجه داشته باشید که برای تشخیص ایدز راه‌های فراوان دیگری وجود دارد که ذکر تمام آنها از حوصله بحث خارج است. در این میان باید به مشاهده مستقیم ویروس یا آنتی‌ژن‌های آن اشاره شود که به‌خصوص در مراحل بسیار ابتدایی بیماری‌ یعنی زمانی که هنوز پادتن‌ها در حد کافی ساخته نشده‌اند، کاربرد دارد.
کشف ویروس ایدز بسیار زمان‌گیر و گران تمام می‌شود به همین دلیل اساسا مورد توجه محققان قرار ندارد.
سیر بیماری ایدز در بدن چگونه است؟
کاری که «HIV» در بدن انسان انجام می‌دهد، فلج کامل «ایمنی سلولی» را در پی دارد و در نهایت به دلیل افت کامل قوای دفاعی و ایمنی، عفونت‌های بسیار خطرناکی ظاهر می‌شوند.
همان‌طور که قبلا گفته شد، آلودگی صرف به ویروس «HIV» به منزله ابتلا به بیماری نیست، یعنی تعداد زیادی از افراد در عین ناقل بودن، بی‌علامت هستند و زندگی عادی می‌کنند. در واقع اگر ایدز را بیماری نمی‌دانند و آن را به‌عنوان «سندروم» معرفی می‌کنند به این دلیل است که علایم آن ناشی از عوارضی است که افت قوای ایمنی و دفاعی بدن را به دنبال می‌آورد.
بسیاری از محققان بر این باورند که با توجه به کیفیت بطئی رشد ویروس ایدز، ناقلان بی‌علامت امروز مبتلایان چندین سال آینده خواهند بود‌ یعنی به ازای هر سال از ابتلا به این ویروس‌ قریب 4 تا 10درصد‌ از افراد بی‌علامت به علایم ناشی از ایدز مبتلا و سرانجام تلف می‌شوند.
در مطالعه‌ای که در سانفرانسیسکو به‌عنوان یکی از آلوده‌ترین مناطق دنیا انجام گرفته است، 42 درصد از مردان منحرف بی‌علامت در عرض 9 سال به ایدز مبتلا شده‌اند.برای محققان این امکان وجود دارد که بتوانند احتمال پیشرفت بیماری از شرایط بی‌علامت به ایدز را پیش‌بینی کنند. چند و چون این امکانات در حوصله این بحث نیست.
آیا برای ایدز طبقه‌بندی مخصوص وجود دارد؟
در آمریکا موسسه بسیار گسترده‌ای موسوم به «مرکز کنترل بیماری» یا «CDC» وجود دارد. براساس تحقیقات این موسسه بیماری ایدز را می‌توان در چهار مرحله طبقه‌بندی کرد:
مرحله یک- عفونت حاد
مرحله دو- افراد HIV مثبت بدون علامت
مرحله سه- تورم و بزرگی مقاوم، ماندگار و وسیع غدد لنفاوی
مرحله چهار- HIV مثبت علامت‌دار
مرحله یک
در سال 1985 در آمریکا در 11 نفر از 12 نفر مبتلا به HIV مثبت، علایم حاد بیماری ویروسی مخصوصی موسوم به «مونونوکلئوز عفونی» ظاهر شد. CDC در آمریکا این بیماری عفونی را به‌عنوان مرحله یک ایدز نام‌گذاری کرد.
اصلا مشخص نیست که چند درصد از بیماران مبتلا به ایدز از مرحله یک گذر می‌کنند‌ گو اینکه CDC شیوع آن را بین یک‌سوم تا دوسوم بیماران می‌داند.
این حالت عفونی معمولا در عرض یک تا شش هفته بعد از تماس با ویروس ایدز به صورت‌ 1- تب، 2- تعریق مفرط، 3- بی‌قراری، 4- درد عضلات، 5- بی‌اشتهایی، 6- علایم گوارشی و 7- گلودرد ظاهر می‌شود.
اگر بیمار مبتلا را در این دوره مورد معاینه قرار دهیم به راحتی می‌توانیم بزرگی غدد لنفاوی، طحال، کبد و جوش‌های احتمالی را مشاهده کنیم.
از نظر آزمایشگاهی نیز تغییراتی حادث می‌شوند که قابل بررسی هستند.
مرحله دو و سه
در حال حاضر اکثر مبتلایان به ویروس ایدز، بی‌علامت (مرحله دو) یا دچار بزرگی مقاوم، ماندگار و وسیع غدد لنفاوی (مرحله سه) هستند.
اهمیت وجود علامت بزرگی مقاوم غدد لنفاوی به قدری زیاد است که به محض مشاهده باید بی‌فوت وقت بیمار را از نظر احتمال وجود ایدز مورد بررسی قرار داد.
مرحله چهار
آنچه در اجتماع از «AIDS» می‌شناسند، مرحله پایانی یا چهارم بیماری است. همان‌طور که قبلا گفته شد در این مرحله قوای ایمنی و دفاعی بدن زائل و بیمار به عفونت‌های کشنده مبتلا می‌شود.
ما انسان‌ها در اقیانوسی از عوامل میکروبی و بیماری‌زا به سر می‌بریم. آنچه به ما امکان و مجال زندگی در میان این همه عامل کشنده را می‌دهد، سلامت قوای ایمنی و دفاعی بدن است.
زمانی که قوای دفاعی بدن زائل می‌شود، عواملی که به سادگی با آنها مقابله می‌شد، مجال عفونت‌زایی پیدا می‌کنند و به سهولت گسترش می‌یابند. نتیجه پایانی، مرگ تاسفبار بیمار است.
آیا ایدز بیماری جدیدی است؟
جواب این سوال منفی است. در واقع ایدز همواره وجود داشته و سبب مرگ‌های فراوانی می‌شده است. چیزی که در عصر ما ایدز را به‌عنوان یک «بلا» نمایان کرده است، دو جنبه دارد؛ نخست آنکه در دهه 80 میلادی انسان با گسترش ناگهانی ایدز مواجه شد و دوم اینکه امکانات تشخیص در حدی پیشرفت کرد که شناسایی این بیماری میسر شد.
ایدز چگونه انتقال می‌یابد؟
برای انتقال HIV سه طریق وجود دارد:
1- تماس مستقیم جنسی
2- انتقال از طریق خون
3- انتقال قبل از تولد از طریق مادر مبتلا
تماس مستقیم جنسی
انتقال HIV از طریق تماس جنسی چه به شکل طبیعی و چه به صورت انحرافی آن صورت می‌پذیرد.
میزان شیوع این بیماری در میان «منحرفین» به قدری زیاد است که در آغاز آن را «بیماری منحرفین» می‌نامیدند. اگر این تصور درست می‌بود و ایدز را تنها در گروه‌های بی‌بندوبار اجتماع می‌دیدیم، نگرانی و وحشت جهانی شدن آن تا این حد بالا نمی‌گرفت‌ ولی متاسفانه ایدز جرثومه‌ای است که افراد منزه اجتماع را نیز درگیر می‌کند‌ به همین دلیل ابعاد گسترده و وسیعی می‌یابد.در سانفرانسیسکو آلودگی در میان همجنس‌گرایان انبوه این شهر به قدری زیاد است که تنها به عدم گسترش بیماری به گروه‌های سالم اجتماع امید بسته شده است.
اول بار با مشاهده ابتلای زن‌ها به ایدز به احتمال انتقال این بیماری از طریق تماس‌های طبیعی جنسی توجه شد. بسیاری از این زنان به نوعی با مردان منحرف، معتادین تزریقی یا هموفیلی‌ها در تماس بودند.
با وجودی که در آمریکا در آغاز ایدز را مخاطره جامعه بی‌بندوبار می‌دانستند ولی در حال حاضر انتقال آن از طریق تماس‌های معمول جنسی به شدت رو به افزایش گذاشته است.
در آفریقا شایع‌ترین راه انتقال ایدز تماس‌های طبیعی جنسی است. خطر ابتلا به ایدز در یک تماس جنسی آلوده تقریبا 1/0 درصد است.
انتقال از طریق خون
در کشورهای غربی معتادین تزریقی دومین گروه شایع در میان مبتلایان به ایدز را تشکیل می‌دهند. در جامعه معتادین آمریکا جلساتی وجود دارد که طی آنها بعضا بیش از 50 نفر از یک سرنگ استفاده می‌کنند. «Shooting gallerises» نامی است که خود معتادین به این جلسات داده‌اند. به دنبال تصویب قانون فروش بدون نسخه سرنگ به افراد معتاد و نیز شرکت بسیاری از معتادین در روند ترک اعتیاد با استفاده از «متادون» در گردش این ویروس میان معتادین آمریکا کاهش بارزی مشاهده شده است.
در شهر نیویورک به تنهایی قریب نیم میلیون معتاد تزریقی وجود دارد. وخامت این واقعیت آن زمان که کل معتادین تزریقی در آمریکا را یک میلیون نفر بدانیم، مشخص می‌شود.
اهمیت بهداشتی معتادین، در انتقال ویروس به زنان و آلوده کردن خانواده‌هاست. اگر ایدز در کشور ما مخاطره‌ای بیافریند از این نقطه‌نظر و جنبه خواهد بود. جامعه منزه و پیراسته ما اگر به فوریت و آنی با مشکل معتادین آن‌طور که باید برخورد نکند، عن‌قریب ایدز را مشکل خانوادگی خواهیم یافت.
با عنایت به اینکه ایدز از مادر مبتلا به جنین انتقال می‌یابد، اهمیت تحت نظارت قرار دادن معتادین دوچندان می‌شود.
در آمریکا از سال 1985 به بعد نظارت دقیقی روی تهیه فرآورده‌های خونی اعمال می‌شود. این نظارت دقیق در بهترین و موفق‌ترین شکل آن تنها از ابتلای بیشتر افراد بی‌گناه جلوگیری می‌کند. در ایالات متحده تنها 12 هزار نفر در اثر تزریق خون آلوده به ویروس ایدز مبتلا شده‌اند.
اصطلاحی تحت عنوان «دوره پنجره‌ای» یا «window period» وجود دارد. منظور از آن زمانی است که خون آلوده به ویروس است ولی از پادتن‌هایی که می‌توانند سبب مثبت شدن آزمون HIV شوند، خبری نیست. بدیهی است تزریق چنین خونی نیز می‌تواند سبب انتقال ایدز شود.
در آمریکا هر سال تقریبا 70 تا 460 نفر در «دوره پنجره‌ای» خون دریافت می‌کنند و در نتیجه به ایدز مبتلا می‌شوند.
با توجه به اینکه تعداد زیادی از کسانی که خون دریافت می‌کنند به دلیل بیماری اصلی‌شان تلف می‌شوند، خطر ابتلا به ایدز در اثر تزریق یک واحد خون آلوده به یک در 100 هزار کاهش می‌یابد. این خطر در حدی قابل اغماض است که در فوریت‌ها تزریق خون را موجه سازد.
هموفیلی بیماری ژنی وخیمی است که به صورت فقدان عوامل انعقادی ظاهر می‌شود. نتیجه چنین نقصانی، «لخته‌ناپذیر شدن» خون مبتلایان است. پرپیداست که این گروه از بیماران برای ادامه حیات نیاز به تزریق مستمر فرآورده‌های انعقادی خون دارند.
یک فرد هموفیلی به طور متوسط در عرض یک‌سال 70 هزار واحد «محلول تغلیظ شده عامل انعقادی» دریافت می‌کند. میزان بالای دریافت فرآورده‌های خونی، این بیماران را جزو مخزن‌های اصلی ایدز قرار داده است.
از سال 1984 در تهیه «محلول تغلیظ شده عامل انعقادی 8» که مورد مصرف هموفیلی‌ها قرار می‌گیرد، از روش موسوم به «حرارتی» یا «heat treatment» استفاده می‌شود که در ریشه‌کنی ویروس موثر است.
توجه داشته باشید که افراد گروه پزشکی نیز به اقتضای حرفه‌ای که دارند در معرض ابتلا به ایدز قرار می‌گیرند.
خطر ابتلا به ویروس ایدز در اثر جراحت ناشی از سوزن آلوده کمتر از 5/0 درصد است که با هر جراحت اضافی یک درصد به این میزان افزوده می‌شود.
خوشبختانه خطر ابتلا به ویروس ایدز همان‌طور که در بالا ذکر شد حتی از احتمال گرفتاری به ویروس هپاتیت B که قریب 12 درصد به ازای هر جراحت سوزنی است بسیار کمتر به نظر می‌رسد.
در سال 1987 گزارش‌هایی مبنی بر احتمال انتقال ویروس ایدز از طریق تماس پوستی یا مخاطی با خون آلوده عرضه شد که خوشبختانه از ندرت چنین احتمالی حکایت داشتند.
انتقال قبل از تولد از طریق مادر مبتلا
با وجودی که کودکان ممکن است از همه طرق احتمالی انتقال ویروس آلوده شوند ولی عمده انتقال از طریق مادر مبتلا و در دوران حاملگی روی می‌دهد.
در آمریکا چنین انتقالی در 80 درصد موارد از طریق مادران معتاد تزریقی صورت می‌پذیرد. در نیویورک از هر 60 زایمان یکی به مادر مبتلا به HIV مربوط است. خطر ابتلای جنین از مادر مبتلا به ویروس 40 یا 60 درصد است. مشکل اصلی در تشخیص ایدز نوزادان، وجود همزمان پادتن‌های ضدویروس مادر در خون نوزاد است که ممکن است جواب را به صورت کاذب مثبت کند. بنابراین مثبت بودن HIV در نوزاد مادر مبتلا به معنی ابتلای فرزند به ایدز نیست. در این خصوص باید تا محو کامل پادتن‌های مادر تامل کرد و سپس آزمون HIV را انجام داد.
ادامه مطلب را در شماره بعدی بخوانید




Viewing all articles
Browse latest Browse all 1710

Trending Articles