از سیل در شمال تا رانش زمین در جنوب : بلایایی با ریشههای انسانی
| مریم بابایی| سالانه بیش از هفت درصد از تولید ناخالص داخلی معادل 15 هزار و 430 میلیارد ریال خسارت تخریب زمین در ایران است. ایران در خیلی چیزها جزو10 رتبه اول جهانی است که بعضا مایه افتخار و برخی مایه شرمندگی به حساب میآید. مثل 10 کشور اول جهان به لحاظ داشتن منابع نفت و گاز و جاذبههای گردشگری و البته حادثهخیزی به لحاظ بلایای طبیعی یا حتی آلودگی هوا. ظاهرا این افتخار را نیز باید اضافه کرد که کشورمان به لحاظ سرعت تخریب محیطزیست جزو 10 کشور اول جهان است.
در حالی که بسیاری از کارشناسان معتقدند ایران از جمله اولین ملتهایی بوده که به وضع قوانین زیستمحیطی توجه داشته است اما بررسی گزارشهای تکاندهنده در اینباره نشان از مشکلات و ضعفهای شدید این حوزه است که موجب شده به بحرانی جدی برسیم.
در حال حاضر 125 میلیون هکتار در معرض آبی و 34 میلیون هکتار از زمینهای کشور در معرض فرسایش بادی هستند چنان که کارشناسان این حوزه میگویند از هر هکتار 5/16 تن فرسایش آبی وجود دارد که رقم تکاندهندهای به حساب میآید.
بهرهبرداری نادرست از جنگلها
سیلهای ویرانگری که مکررا به ویژه در مناطق شمال کشور، استانهای گلستان و مازندران اتفاق میافتد به سبب بهرهبرداری نادرست از منابع جنگل و حتی بستر رودخانهها و ساختوساز غیرقانونی و غیرکارشناسانه در نواحی رودها و مسیلهاست که هر ساله خسارتهای مادی زیادی را دامنگیر کشاورزان و روستاییان حتی بعضا شهروندان این مناطق میکند اما دولت به جای حل مشکل، قانونهای بازدارنده وضع میکند مثلا بخشی از جنگلهای گلستان که کاملا تخریب شده و از بین رفتهاند به غیر واگذار میشوند و از محدوده حفاظتشده خارج میشوند!
رجایی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در اینباره به خبرنگار «جهان صنعت» گفت: طرحهای عمرانی و ساختوسازهای غیرقانونی و قاچاقچیان موجب نابودی جنگلها و مراتع شده است و سالانه خسارتی بیش از 9/7 میلیارد تومان ایجاد میکند.
به گفته وی، استمرار تخریب جنگلها موجب فرسایش شدید خاک شده است که باعث میشود حوضههای آبخیز سدهای کشور دارای 250 میلیون مترمکعب رسوبدهی داشته باشند.
رجایی در این باره افزود: هر سال بیش از دو میلیارد مترمکعب خاک حاصلخیز در اثر فرسایش خاک شسته شده و موجب از بین رفتن هزاران هکتار زمین و کاهش تولید محصول میشود.
به گفته وی به گزارش بانک جهانی خسارت سالانه تخریب زمین در ایران 15 هزار و 43 میلیارد ریال معادل 1/7 درصد تولید ناخالص داخلی است.
در حالی که در این بین کارشناسان و حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی مشکل محرز محیطزیست کشور را فقدان سیاستهای بازدارندگی قوانین و کارشکنی شرکتهایی میدانند که قبلا دولتی بوده و بعدا خصوصی شدهاند اما از رانتهای دولتی برخوردارند.
ولی سازمان محیطزیست مهمترین مشکل محیطزیست را فرهنگسازی میداند! شاعری، قائممقام سازمان حفاظت از محیطزیست کشور پیش از این گفته بود: اگر مردم دانش زیستمحیطی بالا و آگاهی کافی و رویکرد صحیح به محیطزیست داشته باشند نسبت به تخریب آن حساسیت نشان میدهند.
وی سپس میگوید: اگر دستگاههای اجرایی نیز به حفظ محیطزیست کمک کنند مشکل عمده دیگر محیطزیست کشور برطرف میشود.
بنابراین اگر همسایهها یاری کنند لابد این معاونت حیاتی دولت خواهد توانست نقش خود یعنی حفاظت از محیطزیست را ایفا کند.
ساخت و ساز بیرویه
یکی از علل سیلخیز شدن مناطق شمالی کشور ساختوساز در مناطق شمالی و روند ویلاسازی است که به طرز معناداری رو به افزایش است. وقتی کارفرماها با کمبود شن و ماسه روبهرو میشوند به بستر آبرفتی رودخانهها هجوم میبرند و این برداشت غیرقانونی از تنکابن تا نوشهر و نور و حتی ساری و گرگان به شدت موجب فرسایش کنار بستری شده است.
محمد درویش، مدرس دانشگاه و کارشناس محیطزیست افزود: از سوی دیگر سالانه حدود 40 تا 60 میلیون گردشگر وارد شمال میشود در حالی که باید با مدیریت سفر در کشور بار نیاز کاذب از سفر به شمال برداشته شود.
درویش، مسوول گروه اقتصادی و اجتماعی مرکز تحقیقات حفاظت محیطزیست گفت: رخداد سیل و آبخیزداری در نواحی شمالی و مرکزی و حتی جنوب کشور برمیگردد به نوع مدیریت در حوزههای بالا دست که اغلب اینها متناسب با توانمندیهای بوم شناختی نبوده است و بارگذاری اتفاق افتاده در حقیقت توان اکولوژیکی که مناطق بالا دست داشته را رعایت نکرده است و موجب تغییر وحشتناک کاربری اراضی شده است. به گفته وی، شاهدیم که جنگلهای ما تبدیل شدهاند به مرتع و مرتعها تبدیل به زمینهای کشاورزی و حتی زمینهای کشاورزی ما نیز تبدیل به ویلا در مناطق شمال کشور شدهاند.
درویش اظهار داشت: ما به دست خودمان ضریب هرز آب را افزایش دادیم و به این ترتیب امکان ایجاد سیلهای به مراتب خطرناکتر را فراهم کردیم اشتباه دیگر ما این است که به حریم رودخانهها بیتوجهی کردهایم و در بستر آبرفتی یا سیلابی رودخانهها اقدام به ساختوساز کرده و این حریم را کوچکتر کردیم؛ اتفاقی که در کارون و قمرود و دشت مرکزی شیراز و خرمآباد روی داده است و این رعایت نکردنها دست به دست هم دادهاند تا ما با سیلهایی مواجه شویم. بیش از آنکه این سیلها ریشه طبیعی داشته باشند، ریشه انسانی دارند.
وی گفت: برخی از سیلهای اخیر برمیگردد به حجم تقریبا باورنکردنی بارندگی که دور برگشت آن به 500 سال بالاتر میرسد. این حجم عظیم بارندگی که با شدت و در کوتاهمدت روی میدهد موجب میشود حتی اگر پوشش گیاهی مناسب وجود داشته باشد ما با مشکل و خسارت مواجه شویم مثل سیلهایی که در دانوب و تایلند اتفاق افتاد.
درویش افزود: این اتفاقات فرامنطقهای است، پدیده جهانی تغییر اقلیم و جهانگرمایی است مثل توفان سندی.
برخی از مشاهدات اقلیمی اخیر ایران براساس آنچه وزارت نیرو گزارش داده بود، نشان میدهد که ایران هم تحت تاثیر پدیده جهانی تغییر اقلیم قرار گرفته است مثلا میانگین دما در ارومیه دو درجه کاهش یافته در حالی که در جهان طی 100 سال اخیر 76/0 درجه افزایش یافته است یا موج آتشسوزی در جنگلهای ما که نشاندهنده تغییر اقلیم است. از سوی دیگر در مناطق خشک نیمکره شمالی ضریب آسیبپذیری به مراتب بیشتر است و ایران در چنین منطقهای قرار گرفته است.
وی درباره راهحلهای احتمالی برای مقابله، کاهش خسارتها یا پیشگیری از این حوادث اظهار داشت: ما باید دو کار کنیم؛ یک کار ملی و منطقهای این است که نوع چیدمان و بارگذاری را در بالا دست حوزههای آبخیزداری را براساس بوم شناختی سرزمین انجام دهیم و از تغییر کاربری و جنگلگرایی بپرهیزیم و اکوسیستم و رویشگاههای طبیعی خود را حفظ کنیم و کار دیگر همافزایی جهانی و پیدا کردن راهحلهای جهانی است.
سیلزدگان نوشهر و چالوس در انتظار کمک: دولت حتی وعده کمک هم نداده است
پیگیری خبر سیل
| جامعه| سیل دوشنبهشب نوشهر و چالوس بیش از 2500 خانوار را گرفتار و بیخانمان کرده است. احمدیلاشکی، نماینده مردم نوشهر و چالوس در گفتوگو با خبرنگار «جهان صنعت» با بیان این مطلب افزود: بیش از 10 دهنه پل و بخشی از راههای ارتباطی میان شهر و روستاهای آسیب دیده اطراف تخریب شدهاند. به گفته وی، مردم روستای خیرسر کاملا ارتباطشان با خارج از این منطقه قطع است. احمدی گفت: به دلیل تداوم بارندگی و همچنین پراکندگی نقاط سیلزده که در محدودهای 40 کیلومتری واقع شده است، امدادرسانی به کندی و با مشکل مواجه است.
به گفته نماینده نوشهر و چالوس، در حال حاضر گاز، برق و آب این مناطق کم و بیش وصل شده است و تعدادی از مدارس نیز بازگشایی شدهاند اما تعدادی از مدارس دچار خسارت شده و آماده پذیرش دانشآموزان نیستند.
احمدی گفت: برخی از سیلزدگان در حال حاضر در مکانهای عمومی شهرهای نوشهر و چالوس اسکان داده شدهاند.
به گفته وی، هنوز دولت نه تنها اظهارنظر و کمکی نکرده بلکه حتی وعدهای هم درباره کمک به سیلزدگان این منطقه نداده است.
جاده و خودرو مقصر دو تصادف
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی کشور گفت که جاده و خودرو دو عامل اصلی یک هزار و 500 تصادف در سالجاری بوده است.
سردار اسکندر مومنی در گفتوگو با مهر اظهار داشت: یکی از مولفههای مهم در ترافیک فرهنگسازی و نقش رسانههاست.
این فرمانده انتظامی اظهار داشت: در دنیا به ازای هر 10 هزار نفر 5/7 نفر فوت میشوند ولی این میزان در ایران 1/8 نفر است.سردار مومنی عنوان کرد: تعداد کشتههای رانندگی در کشور طی سال 1385، 28 هزار نفر بوده که در این سال بیش از هفت هزار خودرو در کشور وجود داشته است.
وی ادامه داد: در سال 91 با 15 میلیون خودرو تعداد تلفات رانندگی به 20 هزار نفر کاهش یافته است.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی کشور اظهار داشت: در حال حاضر فقط رانندگان مقصر تصادفات رانندگی نیستند بلکه جاده و خودرو نیز از عوامل مهم در تصادفات کشور محسوب میشود و برای مثال در سالجاری در یک هزار و 500 مورد تصادف، جاده و خودرو مقصر اصلی تصادف بوده است.وی افزود: در تصادفات خودروهای جمعی اگر راننده مقصر شناخته شود کارت رانندگی او باطل میشود و اگر تعاونی مسافربری باشد که رانندگان آن بیش از چهار فقره تصادف داشته باشند پروانه فعالیت آنها باطل میشود.
دفترچه درمانی تامین اجتماعی مشمول همسانسازی نمیشود
رییس سازمان تامین اجتماعی گفت که مرخصی زایمان و ساعت شیردهی مادران باردار برای فرزند چهارم و بعد از آن در بازنگری قانون تامین اجتماعی افزایش مییابد.
سعید مرتضوی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: ارایه تسهیلات به فرزند چهارم و فرزندان بعدی در دستور کار تامین اجتماعی قرار دارد و در حال حاضر در هیات مدیره تامین اجتماعی در حال بررسی است و به زودی نهایی میشود.
وی افزود: ارایه تسهیلات به فرزند چهارم به بعد و افزایش مرخصی زایمان و ساعت شیردهی زنان باردار در راستای سیاستهای تشویقی افزایش جمعیت است.
رییس سازمان تامین اجتماعی با تاکید بر اینکه دفترچههای بیمهشدگان تامین اجتماعی مشمول همسانسازی دفترچهها نمیشوند، تصریح کرد: سازمان تامین اجتماعی طبق قانون از ادغام در سازمان بیمه سلامت مستثناست اما این به این معنا نیست که همکاری با سازمان بیمه سلامت نداشته باشیم.
مرتضوی در خاتمه از انعقاد تفاهمنامههایی میان سازمان بیمه سلامت و سازمان تامین اجتماعی برای همکاری خبر داد و گفت: این تفاهمنامهها به زودی نهایی و اعلام میشود.
آلرژی میتواند کشنده باشد
محققان پیشنهاد کردهاند که افراد مبتلا به آلرژی که بیشتر در معرض خطر هستند به طور مرتب به متخصص آلرژی مراجعه کنند تا از واکنشهای آلرژیک شدید که منجر به بستری شدن و حتی مرگ میشود، جلوگیری شود.
به گزارش فارس به نقل از پایگاه خبری هلث دی نیوز آمریکا، تحقیقات جدید حاکی است در صورتی که افراد مبتلا به آلرژی از اقدامات پیشگیری مناسب استفاده کنند، تعداد مراجعه آنها به پزشک و بستری شدن به دلیل آنافیلاکسی که یک شوک ناشی از آلرژی است، کاهش مییابد.آنافیلاکسی یک پاسخ آلرژیک شدید به داروها و بسیاری از مواد آلرژیزای دیگر است که زندگی فرد را به خطر میاندازد و میتواند در نتیجه آلرژیهای غذایی و دارویی یا به دلیل گزیدگی یا نیش حشرات ایجاد شود.محققان برای تحقیقات خود اطلاعات تقریبا 12 هزار فرد را که بین سالهای 2002 تا 2008 به دلیل آنافیلاکسی به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کرده بودند یا حتی بستری شده بودند، بررسی کردند.
سقوط بالگرد امدادرسان 10 قربانی گرفت
رییس مرکز مدیریت و حوادث فوریتهای پزشکی مشهد از مرگ 10 سرنشین بالگرد امدادرسان هوانیروز که صبح روز گذشته در مشهد دچار حادثه شده بود، خبر داد.دکتر وفایینژاد در گفتوگو با ایسنا درباره سانحه سقوط یک فروند بالگرد امدادی تحت اجاره اورژانس 115 در مشهد گفت: این بالگرد برای امدادرسانی به حادثه تصادف یک مینیبوس در محدوده «ملکآباد» به محل حادثه اعزام شده بود.
وی با بیان اینکه این بالگرد حامل پنج مصدوم حادثه تصادف و چهار کادر پرواز و یک تکنسین اورژانس بود که در منطقه «خین عرب» در نزدیکی بیمارستان طالقانی مشهد، دچار سانحه شد و سقوط کرد، گفت: هشت سرنشین این بالگرد در دم جان خود را از دست داده و دو نفر از مصدومان نیز که حال عمومی آنان وخیم گزارش شده بود، با وجود تلاش کادر پزشکی در بیمارستان جان خود را از دست دادند.
دکتر آریا حجازی، مدیرکل پزشکی قانونی استان خراسان رضوی که در محل سانحه حضور پیدا کرده بود با تایید مرگ 10 سرنشین سانحه سقوط بالگرد امدادی اظهار داشت: مرگ هشت سرنشین بالگرد امدادی که در محل سانحه بودند تایید شده و همچنین دو سرنشین دیگر که به مراکز درمانی استان انتقال یافتهاند نیز فوت شدهاند اما هنوز مورد معاینه پزشکی قانونی استان قرار نگرفتهاند.
حسین درخشان، مدیر روابط عمومی سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر گفت: در ساعت هفت صبح روز گذشته سقوط یک فروند بالگرد به جمعیت هلالاحمر مشهد گزارش شد.وی با بیان اینکه در بررسیهای ابتدایی مشخص شد که این بالگرد 10 سرنشین داشته است، گفت: یک فروند بالگرد به همراه سه دستگاه آمبولانس بلافاصله به محل حادثه اعزام شدند.مدیر روابط عمومی سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر با بیان اینکه بررسیها نشان داد که این بالگرد در اختیار اورژانس بوده و برای امدادرسانی به یک تصادف مینیبوس در حال انجام ماموریت بوده، گفت: بررسیهای اولیه نشان میدهد که این بالگرد به علت مهآلود بودن هوا با کابل فشار قوی برخورد و سقوط کرده است.سعید چلندری، مدیرکل فرودگاههای خراسانرضوی نیز در این باره گفته بود که این بالگرد، یک بالگرد امدادرسان بوده که در منطقه «خینعرب» در اطراف مجتمع تجاری الماس شرق دچار حادثه شده است.روابط عمومی ارتش جمهوری اسلامی نیز در اطلاعیهای ضمن تایید این خبر اعلام کرد: گزارشهای اولیه از شهادت تمامی سرنشینان این بالگرد از جمله کادر پروازی آن حکایت دارد که علت و مراسم تشییع پیکر جان باختگان این سانحه متعاقبا در اخبار تکمیلی اعلام میشود.
کینه قدیمی رنگ خون به خود گرفت
| فارس| پسر جوانی که متهم است به خاطر کینه قبلی از دوستش وی را با ضربات قمه به قتل رسانده، محاکمه و به قصاص محکوم شد.
17 شهریورماه سال گذشته پلیس مستقر در بیمارستان شریعتی، ماموران کلانتری 29 مشکین دشت کرج را در جریان نزاع خونین منجر به مرگ جوانی 21 ساله به هویت یاسر گذاشت. ماموران بلافاصله راهی بیمارستان شدند و بعد از رویت جسد بازپرس ویژه قتل را باخبر کردند. بازپرس پس از حضور در بیمارستان و بازدید از جراحات بدن مقتول دستور داد جسد برای تعیین علت دقیق مرگ به پزشکی قانونی منتقل شود.
فردی که مقتول را به بیمارستان رسانده بود در تشریح ماجرا به بازپرس گفت: من در آژانس مشغول به کار بودم که یاسر با من تماس گرفت و گفت میخواهد به آرایشگاه برود بنابراین با خودروی پراید به دنبال او رفتم. زمانی که به آرایشگاه رسیدیم ناگهان سه جوان که بر موتورسیکلت سوار بودند راهمان را سد کردند و یکی از آنان که حیدر نام داشت با برداشتن قمه از زیر صندلی موتور به سمت ما حمله کرد و ضرباتی به ماشین زد.راننده آژانس ادامه داد: سپس حیدر به سمت یاسر که در صندلی جلو نشسته بود، رفت و با ضربات قمه او را مصدوم کرد.در حالی که خون زیادی از بدن یاسر جاری شده بود، وی از ماشین پیاده شد و به سمت حیدر رفت تا اینکه از شدت جراحت به زمین خورد و از حال رفت و ضارب و دوستانش نیز فرار کردند.متهم ادامه داد: من قصد کشتن او را نداشتم و فقط میخواستم او را بترسانم.
بعد از اعترافات متهم و تکمیل شدن تحقیقات قضایی پرونده با صدور کیفرخواست برای حیدر به اتهام مباشرت در قتل عمدی یاسر به شعبه اول دادگاه کیفری استان البرز فرستاده شد.قاضی رنجبر، رییس دادگاه کیفری بعد از شنیدن آخرین دفاع متهم و وکیل مدافع او با هیات قضایی وارد شور شد و حیدر را به قصاص محکوم کرد.