معاون وزیر آموزشوپرورش با اشاره به کمبود بودجه مدارس:: به کمک مردم نیاز داریم
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزشوپرورش با اعلام اینکه دریافت وجه از والدین به هنگام ثبتنام ممنوع است و تنها مدیران میتوانند هزینه کتاب و بیمه دانشآموزان را از والدین دریافت کنند، توضیح داد: باید حقایق را در نظر گرفت تا زمانی که بودجه دولت نتواند به صورت کامل هزینههای مدارس را تامین کند، مدیر مدرسه مجبور است از کمکهای مردمی بهره بگیرد.
علی زرافشان صبح روز گذشته طی نشستی خبری با بیان این مطلب افزود: ثبتنام دانشآموزان پایه اول ابتدایی شروع شده است و والدین میتوانند با مراجعه به پایگاههای سنجش سلامت مقدمات ثبتنام را انجام دهند همچنین ثبتنام سایر پایهها پس از پایان امتحانات در یک بازده زمانی 45 روزه تا هجدهم تیرماه باید به اتمام برسد.
علوم تجربی رشته پرطرفدار در میان دانشآموزان
زرافشان تصریح کرد: در حال حاضر 47 درصد دانشآموزان رشتههای نظری در رشته علوم تجربی مشغول به تحصیل هستند که این افزایش دانشآموز در یک رشته هم مشکلاتی را برای آموزشوپرورش و هم برای آموزش عالی ایجاد کرده که در نتیجه آن ما دوباره شاهد پشت کنکوریها خواهیم بود.
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزشوپرورش توضیحات خود را اینگونه تکمیل کرد: در قانون برنامه پنجم توسعه تاکید بر توسعه علوم انسانی و فنیوحرفهای شده و تا پایان برنامه باید به 46 درصد پوشش تحصیلی در این رشتهها برسیم.
وی درباره تعداد بازماندگان از تحصیل در مقطع متوسطه اول و دوم گفت: بر مبنای قانون برنامه تحصیلات تا پایان دوره راهنمایی اجباری است و در حال تلاش هستیم که پوشش واقعی آموزشی را به صددرصد برسانیم.
زرافشان ادامه داد: پوشش تحصیلی ما در دوره متوسطه بالای 80 درصد است که تا پایان برنامه آن را به 90 درصد خواهیم رساند.
دریافت پول هنگام ثبتنام ممنوع است
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه هر ساله آموزشوپرورش به عدم دریافت پول از سوی والدین به هنگام ثبتنام تاکید میکند اما مدیران مدارس به بهانههای مختلف از والدین پول دریافت میکنند، توضیح داد: مدیران مدارس مجاز به دریافت شهریه به غیر از هزینه کتابهای درسی و بیمه دانشآموزی نیستند و والدین میتوانند در صورت مشاهده هرگونه تخلف به ستادهای ثبتنام در هر منطقه مراجعه کنند.
زرافشان ادامه داد: البته براساس قانون شوراها (ماده«11») دریافت کمکهای مردمی برای انجام فعالیتهای فوق برنامه بلامانع است. این نوع فعالیتها براساس آییننامه فعالیتهای فوق برنامه با نظارت انجمن اولیا و مربیان انجام میشود اما ما اجبار در دریافت شهریه را قبول نداریم.
انجمن اولیا و مربیان جنبه تشریفاتی ندارد
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزشوپرورش با بیان اینکه آموزشوپرورش به نمایندگی از اولیا وظیفه دارد که آموزش کیفی را برای فرزندان تامین کند، تصریح کرد: انجمن اولیا و مربیان جنبه تشریفاتی ندارد و والدین با مشارکت و نظارت خود بر فرآیند آموزش فعالیتهای آموزشوپرورش را رصد میکنند.
وی ادامه داد: بودجه آموزشوپرورش برای امسال 21 هزار میلیارد تومان است که 18 هزار میلیارد تومان آن صرف حقوق شده و مابقی آن به فعالیتهای آموزشی اختصاص پیدا میکند. قطعا در چنین شرایطی باید از مشارکت مردم در اداره آموزشوپرورش استفاده کرد.
زرافشان همچنین تصریح کرد: براساس قانون شوراها، آموزشوپرورش میتواند از منابع مختلف شامل اولیا و مربیان، خیرین و دستگاههای دیگر برای اداره خود کمک بگیرد که در حال حاضر انجمن اولیا و مربیان نه به صورت اجباری بلکه اختیاری اقدام به این کار کرده است. سوال من این است هنگامی که مدیر در پایان شهریورماه سرانه خود را دریافت میکند، چگونه در طول 12 ماه گذشته باید هزینههای مدرسهاش را مدیریت کند.
دریافت کمکهای مردمی به دلیل کمبود بودجه آموزشوپرورش است
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزشوپرورش اضافه کرد: باید حقایق را در نظر گرفت تا زمانی که بودجه دولت نتواند به صورت کامل هزینههای مدارس را تامین کند، مدیر مدرسه مجبور است از کمکهای مردمی بهره ببرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا توسعه متوازن رشتهها به معنای اجبار دانشآموز در انتخاب برخی رشتهها مانند کار و دانش و فنیوحرفهای است، توضیح داد: ما از کلمه اجبار در انتخاب رشته استفاده نمیکنیم و در مجموع یکی از اهداف ما علاقه دانشآموز به رشته مورد نظر است اما در برخی از استانها شاهد هستیم که بالای 60 درصد دانشآموزان در رشته تجربی مشغول به تحصیل هستند که براساس تکالیف و قوانین باید در نحوه انتخاب رشته دانشآموزان تعادل ایجاد کرد. به عنوان مثال میتوان در این استانها برای انتخاب رشته تجربی، شرط معدل گذاشت.
وی درباره توسعه مدارس در مناطق محروم خاطرنشان کرد: با توجه به برنامههای آموزشوپرورش برای سوادآموزی تقاضای ثبتنام برای پایه راهنمایی و متوسطه به تدریج از سال 2000 به بعد افزایش پیدا کرد که باید به همان میزان مدارس متوسطه در مناطق روستایی افزایش مییافت.
زرافشان افزود: توسعه فعالیتهای مدارس شبانهروزی، روستامرکزی و خوابگاه مرکزی در دستور کار ما قرار گرفته و امسال نیز آییننامه مدارس نمونه دولتی که پیش از این اختصاص به مناطق محروم داشت، اصلاح و توسعه این مدارس برای همه مناطق مورد توجه قرار گرفت.
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزشوپرورش درباره فاصله مدارس دولتی و غیردولتی نیز گفت: طبقهبندی علمی مدرسه و دانشآموز تا جایی که دانشآموز آسیب نبیند، اشکالی ندارد اما وقتی که اقدام به توسعه مدارس تیزهوش به شکل بیرویه میکنیم در حقیقت دانشآموزان مستعد را از مدارس دولتی به سمت این نوع مدارس هدایت میکنیم. این در حالی است که نه امکانات و نه تجهیزات لازم را برای اینگونه مدارس در نظر گرفتهایم. ما به دنبال محدود کردن تنوع مدارس هستیم تا مدارس دولتی از دانشآموز مستعد خالی نباشد. یکی از سیاستهای وزیر آموزشوپرورش جذب مشارکتهای مردمی در اداره مدارس است تا بتوان کیفیت آموزشی را در مدارس دولتی حفظ کرد.
وی درباره علت کاهش نیروهای حقالتدریس نیز خاطرنشان کرد: این کاهش به دلیل ایجاد توازن در نیروی انسانی است؛ چراکه از یک طرف با نیروهایی مواجه هستیم که به کلاس درس نمیروند و مدیران مجبورند کلاسهای خود را با گرفتن نیروهای حقالتدریس پر کنند. برای جلوگیری از به وجود آمدن این مشکلات و ایجاد توازن در نیرویها، مجبور به کاهش نیروهای حقالتدریس هستیم.
تاثیر تعطیلی پنجشنبهها در فشرده شدن دورههای آموزشی در مقطع متوسطه
زرافشان درباره تاثیر تعطیلی پنجشنبهها بر کیفیت آموزشی مقطع متوسطه توضیح داد: به دلیل تعطیل شدن پنجشنبهها برنامههای آموزشی مقطع متوسطه به صورت فشرده برگزار شد در نتیجه زمان برای انجام فوق برنامه کم شده که امیدواریم با تدبیر وزیر آموزشوپرورش از ظرفیت پنجشنبهها برای انجام فعالیتهای آموزشی، تربیتی، ضمن خدمت معلمان، جبرانی و تشکیل جلسات اولیا و مربیان استفاده کرد.
وی درخصوص اینکه رشد جمعیت دانشآموزی در چه پایهای است، گفت: رشد جمعیت در پایه اول دبستان مشاهده میشود، در دوره راهنمایی و متوسطه نیز رشد جمعیت داشته که این به معنای افزایش پوشش تحصیلی روی دانشآموزان در این دو مقطع است.معاون آموزش متوسطه وزیر آموزشوپرورش در پایان عنوان کرد: امیدواریم دولت اعتبار 21 هزار میلیارد تومانی آموزشوپرورش را به صورت کامل تخصیص دهد تا در شروع سال تحصیلی سرانه مدارس در اختیار آنها قرار گیرد و مدیران بدون دغدغه سال تحصیلی را آغاز کنند.
معرفی شاخصهای رتبهبندی؛ 5 دانشگاه ایرانی در جدیدترین رتبهبندی جهان حضور یافتند
مهر- پنج دانشگاه ایرانی در یک نظام رتبهبندی جهانی که برای اولین بار نتایج آن اعلام میشود، حضور دارند این رتبهبندی شاخصهای آموزشی، پژوهشی، بینالمللی و تعاملات منطقهای را میسنجد.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: پروژه رتبهبندی U-Multirank، حاصل همکاری بین چندین سازمان از جمله موسسه علوم و فناوری دانشگاه لایدن (هلند) و مرکز توسعه آموزش عالی در آلمان و بخش کتابسنجی دانشگاه لایدن به منظور توسعه یک نظام رتبهبندی چند بعدی تهیه و ارایه شده است.وی افزود: برای اولین بار نتایج این رتبهبندی که بیش از 850 دانشگاه و موسسه آموزش عالی از 74 کشور در سطح جهان را دربرمیگیرد، منتشر شده است.وی در ارتباط با پوشش دانشگاهی خاطرنشان کرد: پوشش دانشگاهی این نظام رتبهبندی شامل دانشگاههای داخل اتحادیه اروپا و خارج از اتحادیه اروپا از جمله دانشگاههای آمریکا، آسیا، آفریقا و استرالیاست.مهراد اعلام کرد: شاخصهای این نظام رتبهبندی در قالب پنج بعد کلی شامل آموزش و یادگیری، پژوهش، انتقال دانش، تعامل منطقهای و گرایش بینالمللی میشود.وی ادامه داد: نکته حائز اهمیت حضور پنج دانشگاه کشورمان در اولین رتبهبندی U-Multirank سال 2014 است که این دانشگاهها عبارتند از: دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه علوم پزشکی تهران.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: در قسمت نظرسنجی دانشجویی 12 دانشگاه از آفریقا، 136 دانشگاه از آسیا، 488 دانشگاه از اروپا، 18 دانشگاه از آمریکای جنوبی، 148 دانشگاه از آمریکای شمالی و 27 دانشگاه از اقیانوسیه حضور داشتهاند. دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه تهران پنج دانشگاه ایرانی هستند که در این رتبهبندی حضور داشتهاند.
مهراد در پایان خاطرنشان کرد: در قسمت مقایسهای 12 دانشگاه از آفریقا، 140 دانشگاه از آسیا، 513 دانشگاه از اروپا، 20 دانشگاه از آمریکای جنوبی، 151 دانشگاه از آمریکای شمالی و 27 دانشگاه از اقیانوسیه حضور دارند. در این قسمت نیز چهار دانشگاه از ایران حضور داشتهاند که این دانشگاهها عبارتند از دانشگاه تهران، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه علوم پزشکی تهران.
ثبتنام کاردانی به کارشناسی از 11 خردادماه
مشاور عالی سازمان سنجش از آغاز ثبتنام دوره کاردانی به کارشناسی ناپیوسته سال 93 خبر داد و گفت: ثبتنام در این دوره از روز یکشنبه 11 خردادماه آغاز میشود و تا دوشنبه 19 خردادماه پایان میپذیرد.
دکتر حسین توکلی در گفتوگو با مهر افزود: تمامی داوطلبان شرکت در دوره کاردانی به کارشناسی ناپیوسته سال 93 منحصرا از طریق سایت سازمان سنجش صورت میگیرد.وی افزود: داوطلبان متقاضی که دارای شرایط عمومی و اختصاصی این آزمون هستند میتوانند در مدتزمان اعلام شده نسبت به ثبتنام اقدام کنند.توکلی خاطرنشان کرد: آزمون کاردانی به کارشناسی ناپیوسته در روز پنجشنبه 23 مردادماه 93 برگزار میشود. کارت ورود به جلسه آزمون نیز از روز دوشنبه 20 تا چهارشنبه 22 مردادماه روی سایت سازمان سنجش قرار میگیرد.مشاور عالی سازمان سنجش یادآور شد: براساس ضوابط اعلام شده از تعداد 74 کدرشته امتحانی کاردانی به کارشناسی که در دفترچه راهنما درج شده است پذیرش در 34 کدرشته امتحانی از طریق آزمون و پذیرش در 40 کد رشته امتحانی از طریق سوابق تحصیلی (بدون آزمون) انجام میگیرد. با این حال تمامی داوطلبان اعم از متقاضیان پذیرش با آزمون یا بدون آزمون لازم است که نسبت به ثبتنام اقدام کنند.
بانک اطلاعاتی خونهای نادر ایران جهانی شد
تسنیم- رییس آزمایشگاه ایمنوهماتولوژی سازمان انتقال خون ایران گفت: بانک اطلاعاتی خونهای نادر ایران که کمتر از پنج سال از فعالیتش میگذرد با بانک بینالمللی خونهای نادر دنیا به اشتراک گذاشته شد.
مصطفی مقدم، مدیر طرح ملی خونهای نادر و رییس آزمایشگاه ایمنوهماتولوژی سازمان انتقال خون ایران با اعلام این مطلب اظهار داشت: فقط وقتی یک کشور عضو انجمن بینالمللی خونهای نادر میتواند لینک اطلاعات خود را روی بانک اطلاعاتی موجود در بریستول انگلیس ذخیره کند که گروههای خونی شناسایی شده در آن کشور از تنوع و کمیابی بیشتری برخوردار باشند و در عین نادر بودن، دسترسی به منابع تامینکننده آن خون وجود داشته باشد.وی افزود: اخیرا بانک اطلاعاتی خونهای نادر کشورمان با کسب این ویژگیها موفق شد با بانک بینالمللی خونهای نادر مشترک شود و این به آن معناست که خدمات ما بینالمللی میشود و امکان دریافت و ارسال خون نادر مورد نیاز بیماران بین کشورهای عضو میسر خواهد بود.
به گزارش سازمان انتقال خون ایران، مقدم افزود: دریافت و ارسال خون نادر از این بانک 10تا 15 هزار دلار هزینه خواهد داشت که بیشتر صرف حملونقل هوایی و آمادهسازی و نگهداری خون یادشده میشود.
وی در مورد نقش بریستول انگلیس گفت: آزمایشگاه رفرانس ایمنوهماتولوژی سازمان بهداشت جهانی و انجمن بینالمللی خونهای نادر در این کشور است و اعضای این انجمن در صورتی که نتوانند نمونهای را در کشور خود شناسایی کنند، میتوانند نمونه را به این آزمایشگاه ارسال کنند و گروه خونی ناشناخته را تشخیص دهند.مقدم در مورد تنوع گروههای خونی نادر شناسایی شده در ایران خاطرنشان کرد: فراوانی این گروههای خونی از یک در هر یکصد هزار نفر تا یک در هر پنج میلیون نفر جمعیت است و تاکنون 13 نوع گروه خونی نادر در ایران شناسایی شده است.
کشف ۱۱۳ هزار لیتر پیشساز مواد مخدر
تسنیم- مرکز مبارزه با جرایم سازمانیافته گمرک در گزارش عملکرد یکساله خود از کشف ۱۱۳ هزار لیتر پیشساز مواد مخدر و نزدیک به دو تن انواع مواد مخدر خبر داد.
گمرک ایران در تشریح گزارش عملکرد یکساله خود در حوزه مواد مخدر سنتی و صنعتی اعلام کرد: با هوشیاری ماموران گمرک ایران در یکسال اخیر، یک میلیون و 294 هزار و 455 گرم تریاک، هفت هزار و 996 گرم شیشه، 210 هزار و 106 گرم هروئین، 1800 گرم کوکائین، 235 هزار و 61 گرم حشیش، 113 هزار لیتر پیشساز و 14 هزار و 233 گرم سایر مواد مخدر سنتی و صنعتی در گمرکات کشف شده است.مرکز مبارزه با جرایم سازمانیافته گمرک در این گزارش همچنین از 76 فقره عملیات منجر به کشف مواد مخدر در گمرکات سراسر کشور نیز خبر داده است.این مرکز تصریح کرده است کشف 61 تن اسید مشکوک در میان محمولههای ترانزیتی و 25 تن انیدرید استیک در گمرک میرجاوه و 10 تن اسید سولفوریک در گمرک بیلهسوار از مهمترین اقدامات گمرک جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با پیشسازهای مواد مخدر بوده است.
هشدارهای وزارت بهداشت درباره ویروس «کرونا»
زائران تا 14 روز بعد از بازگشت از حج چنانچه علایمی از یک سرماخوردگی یا بیماری اسهالی پیدا کردند، از خود درمانی اکیدا پرهیز کرده و به پزشک یا نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.
ایسنا، دکتر محمدمهدی گویا گفت: ویروس کرونا ویروسی است که جزو ویروسهای سرماخوردگی محسوب شده و بسیار شایع است اما ویروسی که امروز با عنوان «MERS-CoV» شناخته میشود، نوعی از ویروس کروناست که با انواع قبلی متفاوت بوده و ایجاد بیماریهای شدید تنفسی و گوارشی میکند.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه این ویروس عوارض بیشتری نیز ممکن است داشته باشد، توضیح داد: موارد ابتلا به این ویروس جدید از حدود یک سال و نیم پیش در منطقه خاورمیانه بهخصوص عربستان سعودی و به دنبال آن در کشورهای امارات، قطر، اردن، کویت و عمان مشاهده شد. البته تعداد موارد ابتلا به این عفونت در عربستان سعودی به مراتب بیشتر از سایر کشورها بود.
دکتر گویا با بیان اینکه مطالعات نشان میدهد ابتلا به موارد شدید این عفونت در یکسوم موارد منجر به مرگ میشود، خاطرنشان کرد: موارد شدید ابتلا و مرگ ناشی از این عفونت بیشتر در گروههای پرخطر دیده میشود که دارای یک بیماری زمینهای هستند؛ از قبیل افراد مبتلا به دیابت شدید کنترل نشده، فشار خون بالا، بیماریهای قلبی- ریوی شدید و مزمن، نارسایی کلیه، سرطان و سایر بیماریهای خونی شدید و همچنین بیماریها و درمانهایی که باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن میشوند.
وی همچنین توضیح داد: منبع این بیماری براساس آنچه تاکنون معلوم شده، شتر بوده است اما هنوز نقش سایر حیوانات معلوم نیست و راههای انتقال بیماری نیز به صورت قطعی مشخص نشده است. به هر حال نکته مسلم این است که تماس خیلی نزدیک با شتر، استفاده از لبنیات پاستوریزه نشده شتر بهخصوص شیر و خوردن گوشت خوب پخته نشده آن باعث ابتلا به این بیماری شده است.
وی تاکید کرد: این بیماری همچنین میتواند از طریق فرد مبتلا در بعضی موارد باعث انتقال به دیگران بهخصوص اطرافیان نزدیک و کادر درمانی که وظیفه مراقبت از بیماران را دارند، شود. این موارد بهخصوص هنگامی رخ میدهد که هنوز ابتلا به بیماری قطعی نشده و کادر درمانی رعایت نکات حفاظت از خود را نکرده باشند.
دکتر گویا گفت: موارد خفیف این بیماری بهتر است در منزل تحت مراقبت قرار گیرند. موارد شدید و توام با اختلال تنفسی باید حتما در بیمارستان و در شرایط ایزوله بستری شوند. ولی به هر حال تجربه نشان داده مراقبت در منزل در موارد خفیف به مراتب بهتر از بیمارستان بوده و احتمال انتقال بیماری را کمتر میکند. به شرط آنکه نکات ضروری رعایت شود در غیر این صورت بهتر است بیمار در بیمارستان بستری گردد.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: وظیفه مراقبت از بیمار در منزل تنها به یک نفر سپرده شود و بقیه اطرافیان در صورت امکان از رفت و آمد به اتاق بیمار حتیالامکان خودداری کرده و یا فاصله حداقل یک متر را هنگام تماس با بیمار رعایت کنند.
وی تاکید کرد: همچنین فردی که مراقبت از بیمار را به عهده دارد، نباید جزو گروه افراد پرخطری باشد که از آنها یاد شد. شستوشوی دستها بهخصوص قبل از تماس با بیمار و بعد از تماس با او اجباری بوده و اهمیت بسیاری در جلوگیری از انتقال بیماری به دیگران دارد.
دکتر گویا با اشاره به اینکه سطوح داخل اتاق بیمار لازم است روزانه ضدعفونی و تمیز شود، خاطرنشان کرد: مدفوع و ادرار بیمار میتواند برای دیگران آلودهکننده باشد. خود بیمار و فرد باید به دقت نکات بهداشتی را در این رابطه رعایت کرده و دستهای خود را مکررا شستوشو دهند.
وی توضیح داد: کسانی که از مسافرت حج یا یکی از کشورهای یادشده بازمیگردند، به خصوص زائران حج تا 14 روز بعد از بازگشت لازم است مراقب بوده و چنانچه علایمی از یک سرماخوردگی یا بیماری اسهالی پیدا کردند از خوددرمانی اکیدا پرهیز و به پزشک یا نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند. همچنین این افراد باید اعلام کنند که از سفر حج بازگشتهاند.دکتر گویا با بیان اینکه زائری که دچار چنین علایمی میشود، حتیالامکان از دیده بوسی و تماس نزدیک با دیگران پرهیز کند در پایان گفت: این بیماری در حال حاضر واکسن ندارد. دارویی نیز در دنیا برای درمان آن در دسترس نیست. علاوه بر این بهترین راه پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس، رعایت نکات بهداشتی یادشده است.