پیوند اعضا، اشتغال و حق تحصیل در ایران؛ حقوق اتباع خارجی زیر ذرهبین
بحث بر سر حق و حقوق اتباع خارجی در روزهای اخیر گرم بوده است. از ماجرای اشتغال 10درصدی اتباع افغان در ایران و حق اشتغال و تحصیل خارجیها تا مساله پیوند اعضای ایرانیان به خارجیها و مشکلات قانونی آن توجه حامیان حقوق این افراد را به خود جلب کرده است.
خبر پیوند اعضای بدن به چند خارجی که توسط انجمن حمایت از بیماران کلیوی منتشر شد، موضوعی بود که باب بحث و اظهارنظر درباره ممنوعیت پیوند اعضا به غیرایرانیان و قوانین این موضوع را باز کرد. وزارت بهداشت اعلام کرد با پیوندهای غیرقانونی به شدت برخورد خواهد کرد. هاشمی گفت: در مورد هرگونه تخلف در این زمینه مدعی اصلی وزارت بهداشت است و در این خصوص یکی از بخشهایی که مرتکب تخلف شده بود تعطیل کردیم و یک پزشک را از ادامه فعالیت حرفهای خود محروم و پروندهاش را به قوه قضاییه دادهایم.
در همین حال حمیدرضا عزیزی فارسانی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از پیوند کلیه ایرانیها به خارجیها توسط برخی پزشکان متخلف انتقاد کرد و گفت: این اقدامات ضربه مهلکی به حوزه سلامت وارد میکند و باید با شناسایی پزشکان متخلف شد، مجازات از جمله لغو پروانه فعالیت برای آنها صادر شود.
وی با بیان اینکه طبق قانون اهدای کلیه ایرانی به غیرایرانی ممنوعیت دارد، افزود: متاسفانه این بیقانونی چند سالی است در کشور انجام میشود و عدهای دلال و واسطهگر به منظور دریافت پولهای کلان دست به چنین تخلفاتی میزنند. نکوهیدهترین اقدام در حوزه سلامت ورود قاچاق و دلال به این بخش است که اغلب مورد سرزنش همه جوامع واقع میشود.
پیوند کلیه برای مسلمانان غیرایرانی اما استثنایی بود که برخی مسوولان برای این منع قانونی قائل شدند. مدیر کل دفتر مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت در این باره گفت: عدهای از متخصصان و صاحبنظران نظام سلامت کشور معتقد به حفظ جایگاه و مرجعیت منطقهای پیوند ایران هستند.
تارا در ادامه با اشاره به اینکه یکی از پیشنهادها انجام این پیوندها فقط برای کشورهای اسلامی است، توضیح داد: خوشبختانه با مراقبت دقیقی که وزارت بهداشت و همکاران پزشک و پرستار و سازمانهای حامی حقوق بیماران مثل انجمن حمایت از بیماران کلیوی اعمال کردهاند، تخلف شایعی در امر پیوند وجود ندارد.
مدیر کل دفتر مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت همچنین اظهار کرد: جزو اولین برنامههای شورایعالی پیوند بازنگری مجدد در مورد قوانین پیوند اتباع خارجی، نحوه صدور مجوز برای بخشهای متقاضی و سپس برخوردهای قانونی لازم با موارد تخلف است.
پیگیری برای رفع محدودیتهای تحصیلی کودکان مهاجر از دیگر موضوعاتی بود که روز گذشته در رابطه با اتباع خارجی مطرح شد. نماینده سازمانهای مردمنهاد در اتاق فکر شورای ساماندهی کودکان کار و خیابان ضمن تشریح فعالیتها و تعاملات این شورا با دیگر نهادها عنوان کرد که یکی از خواستههای این اتاق فکر از آموزشوپرورش اجرای کامل و صحیح قانون آموزش رایگان به کودکان و همچنین ایجاد شرایطی برای تحصیل کودکان بدون شناسنامه یا کودکان مهاجر بدون کارت اقامت است.
محمد لطفی، نماینده سازمانهای مردم نهاد در اتاق فکر شورای ساماندهی کودکان کار و خیابان در گفتوگو با ایلنا ضمن اشاره به اینکه فرآیند بازنگری آییننامه این شورا در مراحل پایانی خود قرار دارد، گفت: در آییننامه جدید وظایفی برای برخی دستگاهها که در گذشته در شورای ساماندهی کودکان کار و خیابان دخیل نبودهاند مانند وزارت کشور، وزارت ورزش وجوانان و کانون اصلاح و تربیت در نظر گرفته شده است همچنین نقش پررنگتری نیز برایNGOها در این شورا لحاظ شده است.
وی ادامه داد: پس از اتمام تدوین این آییننامه، پیشنویس آن به تمامی سازمانهای مربوطه ارسال خواهد شد. وی ادامه داد: مطلب دیگری که با این نهاد در میان گذاشته شد آموزش کودکان بدون شناسنامه و کودکان مهاجر بدون کارت اقامت بود. باید این مساله را در نظر گرفت که بحث کودکان جدای از برخی ملاحظات و محدودیتهاست و در واقع این اصل را همواره باید درنظر داشته باشیم که نداشتن کارت اقامت نباید هویت یک کودک را از او بگیرد.
اشتغال افغانها یکی دیگر از مسایل این حوزه بود که در روزهای گذشته مورد توجه قرار گرفت. چند روز پیش معاون اشتغال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پنجمین روز از هفته تامین اجتماعی گفت: براساس آمارهای رسمی هماکنون حدود دو میلیون نفر از اتباع کشور افغانستان بهطور قانونی ۱۰ درصد بازار کار ایران را در اختیار دارند.
حسن طایی گفت: آنچه امروز اشتغال کارگران خارجی را به معضلی در بازار کار ایران تبدیل کرده است، به مساله اشتغال اتباع خارجی فاقد پروانه کار مربوط است.
وی از مساله مهاجرت اتباع کشور افغانستان به ایران صحبت کرد و ساماندهی این مساله را ضروری دانست. به عقیده وی، ساماندهی بازار کار از اتباع خارجی فاقد پروانه اشتغال باید باهماهنگی مجموعهای از دستگاههای اجرایی همچون وزارتخانههای دادگستری، کار، کشور و نیروی انتظامی صورت بگیرد.
معاون وزیرکار گفت: مطابق مصوبه شورایعالی امنیت ملی اتباع بیگانه تنها در محدودههای جغرافیایی خاص میتوانند مشاغلی را که از قبل توسط وزارت کار نیازسنجی شدهاند را اختیار کنند. ساماندهی مساله اشتغال کارگران خارجی در ایران نیازمند برنامهریزیهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت است.
وی در تشریح برنامههای کوتاهمدت ساماندهی اشتغال اتباع خارجی گفت: در این مرحله با شناسایی کارگاههایی که در آنها کارگران خارجی فاقد پروانه اشتغال بهصورت غیرقانونی مشغول به کار هستند با خاطیان برخورد میشود.
طایی همچنین در خصوص راهکارهای میانمدت ساماندهی بازار کار اتباع بیگانه گفت: در این برنامه کارگران خارجی که برای مشاغل آنها به هر دلیلی کارگر ایرانی جایگزین وجود ندارد باید شناسایی و برای آنها پروانه اشتغال در همان شغل مورد نیاز صادر شود.
معاون وزیر کار با بیان اینکه در حال حاضر کارگران افغان علاوه بر حرفه ساختمانی در مشاغل دیگری همچون رانندگی و فروشندگی حضور دارند، گفت: ساماندهی این گروه از نیروی کار مقیم در بازار کار کشور ضروری است از اینرو باید علاوه بر هماهنگی میان دستگاههای دولتی اجرایی و نظارتی با کارفرمایان متقاضی این کارگران نیز مذاکراتی را در جهت مشخص کردن راههای تامین نیروی انسانی مورد نیاز آنها انجام دهیم.
دولت سیاستهای کلی جمعیت را ابلاغ کرد
معاون اول رییسجمهور در نامههایی جداگانه، سیاستهای کلی جمعیت ابلاغی مقام معظم رهبری را به هفت دستگاه اجرایی مرتبط ابلاغ کرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، اسحاق جهانگیری در این نامهها که به پنج وزارتخانه و دو معاونت رییسجمهور ابلاغ شده، ضمن اشاره به سیاستهای مرتبط با هر دستگاه از آنان خواست در صورت نیاز ضمن جلب همکاری و مشارکت دستگاههای دیگر، برنامهها، اقدامات و پیشنهادات خود را به صورت دقیق، شفاف، با زمانبندی و شاخصهای ارزیابی برای اجرایی نمودن سیاستها تهیه و احصا نمایند. در نامههای معاون اول رییسجمهور به وزرای کشور، آموزشوپرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور و معاون اجرایی رییسجمهور بر لزوم ارسال برنامه تدوین شده به معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور جهت تلفیق و نیز بهرهبرداری در تدوین برنامه ششم توسعه ظرف مدت حداکثر دو ماه تاکید شده است.
جهانگیری همچنین در این ابلاغیهها از این هفت دستگاه اجرایی خواست چنانچه در تهیه برنامهها یا انجام اقدامات هر دستگاه نیاز به وضع بخشنامه، مقررات و یا قوانین داشته باشد، پیشنهاد لازم تهیه و ارایه شود.
12 میلیون مرد کار نمیکنند
مهر- 12 میلیون مرد در بهار امسال هیچگونه نقشی در اقتصاد کشور نداشتند و در آمارها نه شاغل و نه بیکار محسوب میشوند و در گروه مصرفکنندگان جامعه قرار دارند.
در همین حال از سال گذشته تا پایان بهار امسال بر جمعیت غیرفعال کشور 500 هزار نفر افزوده شده است.
بررسی جدیدترین آمار و اطلاعات ارایه شده از سوی مرکز آمار ایران درباره وضعیت بازار کار کشور نشان میدهد در بهار سالجاری 63 میلیون و 712 هزار و 423 نفر از کل جمعیت کشور در سن کار قرار داشتهاند.
از مجموع کل جمعیت 10 ساله و بیشتر در سن کار کشور نیز 23 میلیون و 637 هزار و 309 نفر در گروه شاغلان قرار دارند که دارای فعالیت اقتصادی هستند و 40 میلیون و 75 هزار و 114 نفر نیز غیرفعال بودهاند.
همچنین در بهار امسال 31 میلیون و 817 هزار و 811 نفر مرد در سن کار قرار داشتند که از این تعداد 19 میلیون و 727 هزار و 43 نفر شاغل بوده و 12 میلیون و 90 هزار و 768 نفر نیز غیرفعال بودهاند، یعنی در گروه بیکاران یا شاغلان قرار نداشتند.
نکته حائز اهمیت این است که در بهار امسال 12 میلیون مرد در سن کار کشور نه شاغل بودهاند و نه بیکار!
از سویی نگاهی به وضعیت فعالیت اقتصادی زنان در ایران نیز حکایت از آن دارد که در فصل بهار امسال 32 میلیون و 51 هزار و 360 زن در سن کار قرار داشتهاند که 233 هزار و 549 نفر از تعداد مردان در سن فعالیت اقتصادی بیشتر هستند.
از جمعیت 32 میلیون نفری زنان در بهار امسال سه میلیون و 901 هزار و 266 نفر شاغل بودهاند و 28 میلیون و 141 هزار و 94 نفر نیز در گروه غیرفعالها قرار داشتند.
البته باید توجه داشت که بخش قابل توجهی از جمعیت 28 میلیونی زنان غیرفعال با میل و اراده خود قصد انجام فعالیت کاری را ندارند و ترجیح میدهند به امر خانواده بپردازند.
آمار بالای جمعیت غیرفعال کشور از جمعیت 63 میلیون و 712 هزار نفری در سن کار، نشانههای خوبی از پویایی اقتصادی، حرکت رو به جلوی کشور، توسعه سریع و استفاده از ظرفیتهای انسانی و نیروی کار نیست و بیشتر بیانگر هرز رفتن پتانسیل عظیم انسانی کشور، تلف شدن سرمایههای فکری و ظرفیتهای بالقوه جامعه است.
دقیقا مشخص نیست جمعیت غیرفعال کشور که 12 میلیون نفر از آنها مرد هستند، چه نوع فعالیتی را در کشور انجام میدهند اما کارشناسان معتقدند بخشی از این افراد در مشاغل غیررسمی، دلالی و سوداگری وارد شدهاند.
در بهار امسال کمترین نرخ مشارکت اقتصادی کشور مربوط به استانهای تهران، سیستانوبلوچستان، قم، کرمان، کهگیلویهوبویراحمد و لرستان بوده است.
کشف 4 تن مواد مخدر طی هفت روز گذشته
ایسنا- قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به کشفیات مواد مخدر طی هفت روز گذشته گفت: در این مدت چهار تن و 114 کیلو انواع مواد مخدر کشف شده که از این مقدار دو تن و 420 کیلوگرم آن از نوع تریاک بوده است. دکتر علیرضا جزینی افزود: طی این مدت 18 نفر قاچاقچی دستگیر شده و هفت نفر قاچاقچی در درگیری به هلاکت رسیدهاند، همچنین دو نفر از جان برکفان نیروی انتظامی در مقابله با آنان مجروح شدهاند. قائم مقام دبیرکل ستاد تصریح کرد: کشفیات مزبور طی عملیاتها و درگیریهای مسلحانه، کنترل محورهای روستایی و مواصلاتی، بازرسی توسط سگهای موادیاب و پایگاههای دریابانی انجام شده است.
عربدهکشی مستانه اراذل و اوباش در شرق تهران
مهر- اراذل و اوباش مست بامداد دیروز با عربدهکشی و ایجاد مزاحمت برای اهالی خیابان استقلال در شرق تهران اقدام به تخریب چندین دستگاه خودرو کردند. ساعت دو بامداد چهارشنبه یکم مرداد ساکنان چهارراه استقلال خیابان آمرهای با شنیدن صدای داد و فریاد و عربدهکشی تعدادی از اراذل و اوباش به خیابان آمدند. آنها حدود پنج نفر از اراذل و اوباش محل را دیدند که با عربدهکشی اقدام به تخریب خودروهای پارک شده در حاشیه خیابان میکردند. تعدادی از اهالی با مشاهده این صحنه بلافاصله موضوع را به پلیس اطلاع دادند که حدود 10 دقیقه بعد ماموران کلانتری فرجام در محل حاضر شده و موفق به دستگیری یکی از متهمان شدند اما چهار متهم دیگر از محل گریختند.
شمارهگذاری اسکانیا پس از رفع نواقص آغاز خواهد شد
فارس- رییس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا گفت که با رفع کامل معایب اتوبوسهای تولید داخل اسکانیا، شمارهگذاری این خودرو از سرگرفته خواهد شد.
سردار اسکندر مومنی، رییس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا در مورد شمارهگذاری اسکانیا اظهار داشت: شرکت عقاب افشان متعهد به فراخوان اتوبوسهای موجود در چرخه حملونقل شد.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا خاطرنشان کرد: چند ایراد باقی مانده که باید برطرف شود. با رفع این معایب، شمارهگذاری این خودرو از سر گرفته خواهد شد.
اصلاح ضوابط بلند مرتبه سازی در پایتخت
مهر- عضو کمیسیون عمران شورای شهر تهران با بیان اینکه ضوابط بلندمرتبهسازی در حال اصلاح است، گفت: ساختوسازهای بیرویه خیانت به نسل آینده است. اسماعیل دوستی با اشاره به اینکه هر ساختوسازی خارج از طرح تفضیلی بار سنگینی بر نسلهای آینده خواهد داشت، گفت: مطمئنا ساخت چند برج در یک خیابان باریک مشکلات بسیاری برای نسل بعدی ایجاد خواهد کرد. دوستی با تاکید بر اینکه ضوابط بلندمرتبهسازی در پایتخت باید تدوین شود، گفت: این ضوابط اکنون در حال اصلاح و ارایه به کمیسیون ماده «5» است.
جمعیت ایران به ۷۷ میلیون و ۷۶۹ هزار نفر رسید
مهر- مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور با بیان اینکه جمعیت کشور تا پایان خردادماه سالجاری ۷۷ میلیون و ۷۶۹ هزار و ۵۹۱ نفر بوده است، اخباری غیر از این آمار را که از قول وی نقل شده است رد کرد. علیاکبر محزون با بیان اینکه جمعیت کشور تا پایان خرداد سال جاری 77 میلیون و 769 هزار و 591 نفر است، گفت: در سه ماهه نخست سال 1393 تعداد 358 هزار و 325 واقعه ولادت به ثبت رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل پنج درصد افزایش داشته است. وی افزود: تعداد ولادت ثبت شده شهری برابر با 291 هزار و 462 رویداد و تعداد ولادت روستایی آن برابر با 66 هزار و 863 رویداد است یعنی بهطور متوسط در مقابل هر ولادت روستایی، 35/3 ولادت شهری به ثبت رسیده است.
عفونت بیمارستانی ایران بیشتر از متوسط جهانی
خانه ملت- نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از اینکه امروزه آمار عفونتهای بیمارستانی در کشور تا حدودی افزایش یافته است، گفت: این آمار متوسط جهانی نیز را پشت سرگذاشته که میتواند زنگ خطری در حوزه سلامت به شمار رود. عبدالرحمان رستمیان با بیان اینکه کنترل بیماریهای ناشی از عفونتهای بیمارستانی میتواند به کاهش هزینههای درمان بینجامد، افزود: متاسفانه آمار عفونتهای بیمارستانی در کشور تا حدودی افزایش یافته است در حالی که به آسانی میتوان آن را کنترل کرد.