معاون سابق وزارت علوم خبر داد؛ بورس برای معدل پایینها به دستور وزیر
مساله بورسیههای غیرقانونی وزارت علوم در دولت سابق سر دراز دارد. فضای مجازی در روزهای اخیر پر از اسناد و مدارکی است که سایتهای مختلف در افشای دستورات مقامات مختلف برای بورسیه شدن دانشجویان موردنظر خودشان منتشر کردهاند. نامههایی که بعضیهایشان به مکالمات شفاهی پیش از آن اشاره دارند و به مکتوب کردن کلیات بسنده کردهاند. از سوی دیگر فهرست 3702 نفره بورسیهها نیز در برخی از رسانهها منتشر شده است که نشان میدهد نامهای آشنای بسیاری از فرزندان و وابستگان برخی از نمایندگان مجلس گرفته تا مسوولان وزارت علوم سابق در میان آنها حضور دارند.
اظهارات مسوولان دولت سابق نیز نتوانسته است فضای تخلفات صورت گرفته را از ابهام و غبارآلودگی پاک کند. معاون سابق بورس و دانشجویان خارج وزارت علوم روز گذشته با اعلام اینکه در دولت گذشته افرادی با معدل پایین بورسیه دریافت کردهاند، گفت: تمام این افراد با حکم وزیران دولت نهم و دهم بورسیه شدند. وزیری که آییننامه را امضا میکند، ممکن است با توجه به شرایط خاصی که خود صلاح میداند دستور دهد و برخی افراد هم که معدل پایین دارند، بورسیه دریافت کنند.
دکتر حسن مسلمینایینی در گفتوگو با ایسنا درباره تصاویر احکام بورسیه برخی از فرزندان وزرای علوم دولت احمدینژاد که در فضای مجازی منتشر شده است، گفت: تا آنجا که من اطلاع دارم دختر آقای دانشجو خودشان وارد مقطع دکترا شدند و از دانشجویان برتر دانشگاه تربیت مدرس نیز هستند. بهتر است در این موارد پرونده این افراد و معدلهایشان به دقت بررسی شود. تنها مسالهای که در این میان وجود داشت، روزی که آقای دانشجو به من گفتند دخترشان بناست بورسیه شوند، من اظهار کردم که ایشان همچون سایر افراد باید جایابی شوند تا بتوانیم حکم ورودشان را صادر کنیم. پس از آن دیگر هیچ مسالهای با بنده مطرح نشد.
وی با بیان اینکه همین برخورد را نیز با پسر دکتر صدیقی انجام دادهایم. تنها مسالهای که ممکن است در این میان مطرح شود این است که به علت شناختی که نسبت به سوابق پدرهای این افراد وجود داشت، روند تحقیق و بررسی پرونده آنها به سرعت انجام گرفته شده باشد. معاون سابق بورس و دانشجویان خارج وزارت علوم درباره بورسیههای فرزندان رییس سابق دانشگاه علامه طباطبایی نیز اظهار کرد: دخترشان در دوره قبل از من بورسیه دریافت کردند اما ادامه تحصیلشان در این دوره بود. البته لازم به ذکر است که مدرک لیسانس و فوقلیسانس ایشان از دانشگاه شهیدبهشتی و تربیت مدرس بوده و معدلشان بالای 16 بوده است. این افراد اگر کنکور هم میدادند بدون مشکل در آزمون قبول میشدند.
مسلمی درباره برخی نامههایی که از سوی مساجد و تشکلهای دانشجویی مبنی بر اعطای بورسیه وجود داشت و خبر آنها در سایتها و رسانهها منتشر شده، گفت: ما از تشکلهای دانشجویی درخواست میکردیم که افراد باصلاحیت را معرفی کنند زیرا اعضای هیات علمی باید افراد متعهد و متخصص باشند. همانطور که امام راحل فرمودند، تعهد از تخصص نیز مهمتر است. البته نباید تخصص را تحتالشعاع خود قرار دهند.
معاون سابق بورس و دانشجویان خارج وزارت علوم افزود: به طور مثال جانباز 70 درصدی را داشتیم که رساله دکترای خود را از دانشگاه تهران گرفته است. همچنین آزادهای وجود داشت که به سرعت دکترای خود را گرفت و امروز یکی از مدیرکلهای وزارتخانه این دولت است. این افراد، افرادی متعهد و متخصص هستند و ما به خط و ربط آنها هیچ توجهی نداشتیم.
مسلمی در مورد بورسیه فرزند دکتر زاهدی نیز اظهار کرد: فرزند دکتر زاهدی بورسیه خود را قبل از سال 84 تبدیل به داخل کرد و در دانشگاه مشهد با معدل بالای 17 ادامه تحصیل داد. مطابق آییننامه استعدادهای درخشان افرادی که معدل بالای 17 و دو مقاله داشته باشند، میتوانند بورسیه دریافت کنند و ادامه تحصیل دهند. فرزند دکتر زاهدی نیز ظاهرا از سوی سازمان سنجش معرفی شده بوده و بهتر است در این مورد از آنها سوال کنید.
معاون سابق بورس و دانشجویان خارج از کشور با تایید اینکه افرادی با معدلهای پایین و بدون شرایط قانون بورسیه دریافت کردهاند، گفت: گاهی اوقات دستور از مقامات بالاتر صادر میشود. همان وزیری که آییننامهای را تصویب میکند ممکن است برخی افراد را که معدل پایین داشتهاند با توجه به شرایط خاصی که خود صلاح میداند، شامل بورسیهها کند. افرادی وجود داشتهاند که با معدل پایین بورسیه گرفتهاند اما همگی با دستور وزیر بوده است.
وی درباره اینکه این دستور از سوی کدام وزرا صادر شده است، گفت: این دستورها از سوی وزرای وقت دولت نهم و دهم صادر شده است و تمام مدارک آن را در جلسه تحقیق و تفحص مجلس ارایه دادهام.
چهرههای دیگری نیز در اینباره اظهارنظر کردهاند.
قائممقام رییس بنیاد ملی نخبگان گفت: استیضاح وزیر علوم منصفانه نیست و ایرادات وارده به فرجیدانا اشتباه است.سعید سهرابپور در گفتوگو با ایلنا گفت: یکی از دلایل استیضاح کاهش مقالات علمی است در حالی که این روند از سه سال پیش آغاز شده و نشانگر سیاستگذاریهای دوره قبل است. من بهعنوان یک شخصیت دانشگاهی و غیرجناحی که سابقه زیادی در آموزش عالی دارم و برای مقام معظم رهبری و تمامی افراد قوا و خانواده آموزش عالی نیز فردی شناخته شدهام و همچنین طی ۱۳ سال ریاست در دانشگاه صنعتی شریف با پنج وزیر مختلف کار کردهام، این استیضاح را منصفانه نمیدانم.وی ادامه داد: جالب است همین کسانی که کاهش تعداد مقالات ISI را برای استیضاح وزیر علوم ملاک قرار میدهند در موقعیتهای مختلف علیه اینگونه مقالات صحبت کردهاند درحالی که اینگونه مقالات برای جامعه علمی کشور ضروری است.
سهرابپور گفت: به غیر از روسای دانشگاهها، ایراداتی که از دیگر انتصابات در وزارت علوم گرفته میشود نیز غیرقابل توجیه است زیرا صلاحیت این افراد را باید بالاترین مراجع امنیتی تایید کنند و آنها بیشترین اشراف را بر اینگونه مسایل دارند و این مراجع نیز ایرادی نگرفتند.برخی دیگر از چهرهها نیز درباره استیضاح فرجیدانا اظهارنظر کردهاند. محمود صارمی، عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسان دانشگاهها از او خواسته است واقعیتها را بگوید. به عقیده وی، مجلس نیز باید نشان دهد تحت تاثیر اقلیت غوغاسالار پایداری قرار نمیگیرد. این عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسان دانشگاهها گفت: بررسی مطالبات و خواستههای نمایندگان دلواپس در یک ماه اخیر بیانگر آن است که این استیضاح بیش از آنکه راجع به برنامهها و عملکرد وزارتخانه باشد، سیاسی است و با هدف ممانعت از برملا شدن تخلفات و قانونشکنیهای متعدد حاکمان بر وزارت علوم در هشت سال فعالیت در فضای امنیتی دارد.وی ادامه داد: با کمال تعجب ملاحظه شد که مثلا به جای حمایت از ورود این وزارتخانه به بحث بورسیههای غیرقانونی دکترا در دولتهای نهم و دهم، شمشیر مبارزه با وزیر را از نیام بیرون کشیده و بیمحابا وی را آماج حملات خود قرار دادهاند. افکار عمومی جامعه و به خصوص دانشگاهیان این استیضاح را مرتبط با وظایف وزیر علوم برداشت نکرده و جرم فرجیدانا را صرفا به دلیل اصرار بر افشای تخلفات و فسادهای فرهنگی تحلیل میکنند.
وی عنوان کرد: اگر وی فرآیند شایستهسالاری را با قاطعیت ادامه داده و از غوغاسالاریها هراسی به دل راه ندهند، دانشگاه با شتاب بیشتری در جهت توسعه علمی پایدار حرکت خواهد کرد. تلاش برای رفع ممنوعیت تحصیل دانشجویان ستارهدار یکی از اقدامات خداپسندانه و قانونی فرجیدانا بوده است. سوال من از این افراد این است که در کجای دنیا سابقه دارد که دانشجویان را به دلیل نقد به خطمشی دولت از تحصیل محروم کنند.
از سوی دیگر دانشجویان نیز به معترضان اقلیت تندرو در مجلس که حامی اقدامات وزارت علوم دوره گذشته هستند، پیوستهاند. انصافنیوز گزارش کرد جمعی از دانشجویان دکترای دانشگاه اصفهان نسبت به جذب دانشجویان بورسیه در مقطع دکترای دانشگاه اصفهان در سالهای اخیر اعتراض کردند.
این جمع در نامهای با ارایه آمار 380 نفره این بورسیهها به تفکیک دانشکدهها، خواستار پیگیری آنچه بیعدالتی و اجحاف در حق دانشجویان خواندهاند، شدهاند در این نامه آمده است: این عدالت نیست که ما با زحمات شبانهروزی در راه کسب علم و دانش عمر و جوانی خود را صرف کردهایم و اکنون عدهای تافته جدا بافته به ناحق و معلوم نیست از چه کانالی وارد مقطع دکترا شده و بورس گرفتهاند. در دانشگاه اصفهان بیشتر این دانشجویان بدون آزمون کتبی و فقط صرفا با یک مصاحبه فرمالیته وارد مقطع دکترا شدهاند.
هر 3 ساعت یک معتاد میمیرد
ایسنا- رییس جمعیت تولد دوباره با اشاره به مرگ هشت معتاد در شبانهروز در کشور گفت که پیشگیری از مرگومیر باید در برنامههای کاهش آسیب ستاد مبارزه با مواد مخدر قرار گیرد. عباس دیلمیزاده با بیان اینکه معتاد هم یک انسان است و مرگ روزانه هشت معتاد و هر سه ساعت یک معتاد، مساله بسیار بااهمیتی است، گفت: عموم گزارشهایی که از مرگومیر معتادان اعلام میشود ناشی از اوردز است به این نحو که معتادان پس از سمزدایی و پاک شدن تصور میکنند به همان مقدار مصرف قبل ترک میتوانند مواد استفاده کنند به همین دلیل با نخستین مصرف اوردز کرده و فوت میکنند.
تغییر منشور حقوق شهروندی در بخش زنان
ایلنا- معاون حقوقی رییسجمهور از تغییر کامل بخش منشور حقوق شهروندی در قسمت مربوط به زنان خبر داد و گفت: برخلاف پیشنویس اولیه برای بخش مربوط به حقوق زنان، سرفصلی جداگانه در نظر گرفته شده است. پس از گذشت حدود چهار ماه از استقرار دولت یازدهم، متن پیشنویس منشور حقوق شهروندی از سوی معاونت حقوق ریاستجمهوری تدوین و منتشر شد. در این پیشنویس، حقوق زنان نیز در بخشی مشترک در کنار خانواده، کودکان و کهنسالان در نظر گرفته شده بود که با انتقاد گسترده فعالان حقوق زنان رو به رو شد. در این منشور نهتنها بخش جداگانهای برای زنان در گرفته نشده بود بلکه به گفته برخی حقوقدانان و فعالان حوزه زنان، مسایل مهمی همچون نقش زنان در سیاستگذاریها و برنامهریزیهای کشور هم در نظر گرفته نشده بود. امینزاده در مورد چگونگی تصویب این منشور تصریح کرد: سعی ما این است که پس از دستور رییسجمهور، این منشور را به شکل مصوبه هیات وزیران درآورده و برای اجرا ابلاغ کنیم.
جذب دختران فراری برای «زورگیری»
ایسنا- سرکلانتر هشتم پلیس پایتخت از انهدام باندی خبر داد که با جذب دختران فراری از مردم زورگیری میکردند. سرهنگ مهرزاد بیژننیا در تشریح جزییات این خبر گفت: پیرو وقوع سرقتهای متعدد به عنف و کیفقاپی، پیگیری این سرقتها و شناسایی سارقان با تشکیل اکیپهای ویژه در دستور کار قرار گرفت. وی با بیان اینکه در بررسیها مشخص شد دو نفر از افراد جوان به نام «فرامرز» 23ساله و «جبار» 25ساله با اغفال دختران نوجوان و سابقهدار اقدام به تشکیل باندی و اخاذی و زورگیری از مردم میکردند، گفت: بررسیها نشان داد که این افراد انواع سرقت از جمله سرقت به عنف، زورگیری و سرقت خودرو را در کارنامه خود دارند.بیژننیا گفت: فرامرز و جبار با موتورسیکلت آپاچی با هم در حرکت بودند و یک دختر نوجوان هم ترک موتورشان سوار بود که سریعا اقدام به دستگیری این افراد کردند. سرکلانتر هشتم پلیس پایتخت گفت: در بررسیهای تکمیلی از این دختر جوان که خود را نازنین 18 ساله معرفی کرده بود، مشخص شد وی از خانه متواری شده و توسط این افراد مورد اغفال قرار گرفته و از این دختر در کار سرقت به عنف و زورگیری سوءاستفاده میشود.