هشدار ابتکار به بحران آب در منطقه آسیا و اقیانوسیه؛ تغییرات آب و هوایی معضل جدی جهان است
هفدهمین اجلاس مجمع نمایندگان مجالس آسیا و اقیانوسیه با موضوع اصلی محیطزیست و توسعه پایدار از روز گذشته با حضور جمع کثیری از اعضای مجالس آسیا و اقیانوسیه در تهران آغاز به کار کرد. اعضای کلی این مجمع 46 کشور به طور عمده از آسیا و اقیانوسیه و چند کشور خارج از این دو قاره هستند و دبیرخانه دایم این مجمع در شهر سئول کرهجنوبی واقع شده است. معصومه ابتکار، معاون رییسجمهور و رییس سازمان محیطزیست یکی از سخنرانان این اجلاس بود. وی سخنانش را با اشاره به اهمیت موضوع محیطزیست بعد از بحث صلح و برقراری امنیت در منطقه آغاز کرد.
به گزارش مهر، معصومه ابتکار در هفدهمین مجمع عمومی کنفرانس نمایندگان مجالس کشورهای حوزه آسیا- اقیانوسیه پیرامون محیطزیست و توسعه با اشاره به اینکه آسیا منطقه بسیار رنگارنگی است و رنگینکمان رنگهای مختلفی را امروز از اقوام، ادیان و ملیتهای مختلف میبینید، افزود: همین تنوع را در طبیعت آسیا هم میشود دید، تنوعزیستی آسیا و اقیانوسیه فوقالعاده است و این تنوع فرصتهای بسیار زیادی را برای منطقه به وجود آورده و از طرفی هم تهدیدات فراوانی را به واسطه نوع عملکرد و رویکرد ما ایجاد کرده است.
وی با طرح این سوال که چرا امروز تخریب محیطزیست، گرم شدن زمین از دست رفتن تنوع زیستی، آلودگی هوا و آب در شهرهای بزرگ، آلودگیهای ناشی از فعالیتهای صنعتی به معضلات اصلی جهان تبدیل شده است، ادامه داد: فکر میکنم این سوال بسیار مهمی است که نشست منطقهای ما به خوبی این جهتگیری را دنبال میکند که موضوع منطقهای برای حل یک معضل جهانی در زمینه محیطزیست تبدیل به معضلات مهم جهانی شده است البته جنگ و ناامنی ناشی از مخاصمات منطقهای و جهانی کماکان در سطح معضلات جهانی است.
معاون رییسجمهور گفت: بعد از بحث صلح و برقراری امنیت موضوع محیطزیست کماکان از مسایل کلیدی و حیاتی به شمار میرود و هر دو ریشه در یک موضوع دارد که آن زیادهخواهی انسانهاست، جنگ انسانها با هم ریشه در زیاده خواهی آنها دارد.
رییس سازمان محیطزیست افزود: جنگ انسان با طبیعت هم ریشه در سلطهطلبی و زیادهخواهی انسان دارد، اینها دو جنگی هستند که حیات مردم و آینده بشر را به طور جدی مورد تهدید قرار داده است و همه دوستداران انسانیت امروز دغدغه این دو موضوع اصلی را دارند.
ابتکار با اشاره به مساله آب بهعنوان یکی از مهمترین معضلات منطقه ما گفت: در بخشهایی از آسیا خبر بارندگیهای بسیار شدید را داریم. در ژاپن حتی باعث رانش و کشتار شده اما از طرفی در نقاط دیگری از آسیا خشکسالیهایی را شاهد هستیم.
ابتکار گفت: این شرایط ناپایداری است که پیشبینی کسانی که تغییرات آب و هوایی را یک معضل جدی برای آینده بشری میدانند بهعنوان یک مشکل قید کردند که ما امروز در آسیا با آن مواجه هستیم.
وی توجه به منابع آبی، توجه به مسایل مربوط به تالابها، کاهش آلودگی هوا، توسعه پایدار صنعتی در بخشهایی همچون صنعت نفت و... را بهعنوان برنامههای در دستور کار دولت نام برد که مجلس شورای اسلامی در این برنامهها حامی و پشتیبان دولت است، ما خوشحالیم که نمونه خوبی از همکاری و مشارکت بین پارلمانها و دولتها برای بهبود شرایط کشور هستیم و امیدواریم کشورهای دیگر هم از این تجربیات موفق داشته و آن را ارایه دهند.
علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی نیز در این اجلاس با بیان اینکه سالهاست مساله محیطزیست بهعنوان مساله حیاتی بشر مطرح است و در کنفرانسها و رسانهها به آن پرداخته شده و مقالات و کتابهای متعددی در اینباره نوشته شده است، گفت: با این وجود، تاکنون درمان جدی برای این موضوع نشده بلکه در برخی وجوه، وضع طبیعت به قهقرا رفته به طوری که امروز حیات کل زمین در تهدید بوده و انسان متجلل با بحران بیسابقهای مواجه شده است.
به گزارش تسنیم، وی با طرح این سوال که چرا امروز در حوزه محیطزیست بحران بیسابقهای ایجاد شده است، افزود: سوال بنده این است که چرا عقل توسعهگرای علمی بشر در عصر حاضر که افقهای زیادی را درنوردیده نتوانسته بر این خطر روشن کل بشریت فائق آید؟
رییس مجلس ادامه داد: بنده معتقدم که شاید ریشه این مشکل به این امر مربوط شود که علم جدید بر محور سلطه قهریه بر طبیعت استوار شده و از دوره رنسانس، مبنا را بر تقدسزدایی از طبیعت گذاردند و خردگرایی و انسانگرایی رنسانس که زمینه ایجاد انقلاب علمی را به وجود آورد، علمی را خلق کرد که به تعبیر فرانسیس بیکن نقش آن این بود که بر طبیعت سلطه پیدا کند و ارزش اصلی به انسان مرتبط شد. باید پذیرفت و مشکل بحران زیستمحیطی گرچه ظاهرش مادی است اما علت آن معنوی است بنابراین تلقی ابزاری به طبیعت و تقدسزدایی از آن شرایط امروز را پیشروی ما قرار داده است.
لاریجانی با تاکید بر اینکه نگاه اسلام به موضوع محیطزیست بر این امر مستقر است که انسان باید نفس خویش را بهعنوان خلیفه خداوند بر زمین، حافظ و نگهبان نظم طبیعی قرار دهد، گفت: بنده معتقدم که همه طبیعت از خداوند سخن میگوید و این نظر اسلام به موضوع محیطزیست است.
وی تاکید کرد: بر همین اساس، تخریب محیط طبیعی به معنای شکست در ایفای نقش انسانیت است و این کار به معنای انجام جنایتی واقعی علیه جهان خلقت است زیرا خداوند فرموده است، «آسمانها و زمین و همه آنچه در آنهاست تسبیح خداوند میگوید و هیچ چیز در عالم نیست جز اینکه به تسبیح خدای متعالی مشغول است.»
لاریجانی در بخش دیگری از سخنانش به اهمیت اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که در سال 1972 تصویب شده، اشاره کرد و افزود: حفاظت محیطزیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی روبه رشدی داشته باشد، وظیفه عمومی تلقی میشود. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن بلکه با آلودگی محیطزیست یا تخریب غیرقابل جبرانها ملازمه پیدا کند، ممنوع است.
رییس مجلس افزود: 13 سال بعد یعنی در سال 1992، همین معنا که در اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی آمده است بهعنوان تعریف جهانی توسعه پایدار مطرح شد.
وی تصریح کرد: پایان فقر و گرسنگی، دستیابی به امنیت غذایی و تغذیه کافی، دستیابی به زندگی سالم، تامین آموزش با کیفیت عادلانه و فراگیر و فرصتهای یادگیری مادامالعمر، برابری جنسیتی، توانمندسازی زنان و دختران در همه جا، امنیت آب و بهداشت، دسترسی به خدمات مدرن مقرون به صرفه، پایدار و قابل اعتماد انرژی، ارتقای رشد اقتصادی قوی، فراگیر و پایدار و کار مناسب، ارتقای صنعتی شدن پایدار، کاهش نابرابری در درون و میان کشورها، ساخت شهرهای فراگیر، ایمن و پایدار و مناسب اسکان بشر، ارتقای الگوی تولید و مصرف پایدار، ارتقای اقدامات در مواجه با تغییرات آب و هوا، استفاده پایدار از منابع دریایی، دریاها و اقیانوسها و دستیابی به جوامع صلحآمیز و جامع، حاکمیت قانون، موسسات توانا و موثر و در نهایت تقویت و افزایش سازوکار اجرایی و مشارکت جهانی برای توسعه پایدار، 17 هدفی است که در ماههای اخیر به توافق و اجماع جهانی بهعنوان اهداف توسعه پایدار نزدیک شده و کشورها را در رسیدن به توسعه مطلوب خود کمک خواهد کرد.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار تهران: گشت موتوری نیاز به مجوز دارد
ایسنا- معاون سیاسی اجتماعی استاندار تهران با تاکید بر اینکه تذکر لسانی وظیفه همگانی است اما در حوزه عمل وظیفه برعهده دولت است، به اظهارات برخی گروهها در مورد اجرای طرح گشت موتوری اشاره کرد و گفت: همه کسانی که در لوای جمهوری اسلامی زندگی میکنند باید به قانون التزام داشته باشند.
سیدشهابالدین چاوشی، معاون سیاسی اجتماعی استانداری تهران به تشریح عملکرد دولت تدبیر و امید در استان تهران پرداخت. وی در پاسخ به پرسشی در مورد آمار درخواستهای برگزاری تجمعهای مختلف در استان تهران با بیان اینکه طی یکسال اخیر 67 درخواست تجمع به استانداری ارجاع داده شده است، اظهار کرد: از این تعداد تنها با دو مورد برگزاری تجمع آن هم به دلیل نداشتن توجیه کارشناسی مخالفت شد. در این موارد مسوولیت برگزاری تجمع مشخص نبود برعهده چه کسی است.
چاوشی با اشاره به برگزاری تجمعی در حمایت از حجاب و عفاف در محدود میدان فاطمی با تاکید بر اینکه مسایل عمومی از جمله بدحجابی دغدغه تنها 500 یا 700 نفر از مردم نیست، افزود: در مورد برگزاری تجمعی در دفاع از مساله حجاب ما تاکید کردیم که باید یک گردهمایی از طریق شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی صورت بگیرد ولی عدهای با کجسلیقگی این موضوع را نپذیرفتند.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار تهران با بیان اینکه باورهای فرهنگی و فکری جامعه نباید صرف هزینههای سیاسی گروههایی خاص شود، خاطرنشان کرد: برگزاری تجمعات قانونی یکسری الزامات قانونی دارد که باید از طرف برگزارکنندگان آن رعایت شود.
وی خاطرنشان کرد: استانداری و وزارت کشور در مورد مجوز برگزاری تجمعات قانونی نگاهی به مواضع سیاسی ندارد. چاوشی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا برای اجرای طرح گشت ارشاد موتوری که از سوی برخی جریانات تندرو مطرح میشود مجوزهای لازم صادر شده است، با تاکید بر اینکه اتکا به قانون تعیینکننده بسیاری از موضوعات است، گفت: دولت تاکنون توانسته است طی یک سال اخیر بسیاری از گروههای خودسر را مهار کند. امروز نیز موارد اندکی از رفتارهای خودسرانه مشاهده میکنیم که این گروهها هیچگاه نخواهند توانست قانون را دور بزنند.
به خاطر تاخیر 10 دقیقهای رخ داد؛ خیابانخوابی دختر دانشجوی خوابگاهی
ایسنا- «وقتی مطمئن شدم دری برایم من باز نخواهد شد به فکر دوستان و آشنایان افتادم، هیچ آشنایی در شهر نبود، تنها من ماندم و خیابانهای تهران و صدای بوق و ترمز ماشینها. ساعت دو نیمه شب شده بود و هیچ جایی نداشتم و باید به دنبال سرپناهی امن برای این شب میگشتم. مهمانسراها راهم نمیدادند و به سالن ترمینال پناه بردم و تا خود صبح روی صندلی با چشمانی خیره به کفشهای مسافران شب را صبح کردم.»
این جملات بخشی از سخنان
ش- الف دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی و ساکن خوابگاه خودگردان فاطمه الزهرا (س) است که به علت دیررسیدن به خوابگاه، مسوول خوابگاه به وی اجازه ورود نداده بود.
شوکتی، رییس اتحادیه خوابگاههای خودگردان کشور با تایید چنین اتفاقی گفت: با توجه به آییننامه داخلی خوابگاههای خودگردان، در خوابگاه در ساعت مقرر بسته خواهد شد و هیچ فردی حق ورود به خوابگاه را ندارد، این خانم هم با 10 دقیقه تاخیر به خوابگاه رسیده است و از لحاظ قانونی نباید در باز میشده اما از لحاظ اخلاقی و عرف جامعه با توجه به شرایط جامعه باید اجازه ورود به این خانم داده میشد.
وی با تاکید بر اینکه این مساله به هیچوجه از نظر اتحادیه قابل قبول نیست و هیچ کجای دین و اخلاقیات اجازه چنین رفتاری نمیدهد، میافزاید: اتحادیه از حق این دانشجو دفاع خواهد کرد و به هیچوجه نباید به خاطر تاخیر خانمی را تا صبح در خیابان بگذاریم.
مدیر خوابگاه فاطمه الزهرا و عضو هیاتمدیره اتحادیه خوابگاههای خودگردان هم با تایید وقوع چنین اتفاقی گفت: ظرف یکماه گذشته این خانم چندین بار با تاخیر به خوابگاه مراجعه کرده این اتفاق مسالهای است که قانون برای ما تعیین کرده است. مطابق قانون راس ساعت 10:30 باید در خوابگاه بسته شود و از ورود افراد ممانعت به عمل آید. سوال اصلی اینجاست که ما باید به قانون عمل کنیم یا به اخلاق؟ من به مسوول خوابگاه نیز گفتم که عملش خلاف اخلاق بوده و این برخورد را قبول ندارم. بر همین اساس امروز بناست در اتحادیه جلسهای در همین موضوع برگزار شود تا به این مساله رسیدگی گردد.
آزمون دکترای پولی متمرکز شد
ایسنا- معاون آموزشی دانشگاه تهران گفت که آزمون دکترای پردیسهای خودگردان دانشگاهها امسال به صورت متمرکز 15 شهریورماه توسط سازمان سنجش آموزش کشور برگزار میشود.
دکتر سیدمهدی قمصری گفت: امسال مقرر شده سازمان سنجش آموزش کشور، آزمون دکترای پردیسهای خودگردان تمام دانشگاهها را به صورت متمرکز 15 شهریورماه برگزار کند. وی ادامه داد: بعد از آزمون افرادی که در مرحله اول پذیرش شدند برای مصاحبه به دانشگاهها معرفی میشوند.
ضربالاجل جدید برای جمعآوری قلیانها
ایسنا- مدیر اجرایی جمعیت مبارزه با دخانیات از تصمیمهای اولیه اتخاذ شده جهت ممنوعیت عرضه قلیان در قهوهخانهها و قلیانسراهای بدون مجوز خبر داد.
علی طاهری گفت که طی جلسات برگزار شده، وزارت صنعت، معدن و تجارت جهت اعلام فهرست قهوهخانهها و قلیانسراهای فاقد مجوز اعلام آمادگی کرده و این جمعبندی صورتگرفته که قهوهخانههای فاقد مجوز تا 31 شهریور ماه اعلام شوند تا اقدامات قانونی لازم در مورد آنها اعمال شود.
البته این امر باید در ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات به تصویب برسد. وی گفت: در این زمینه پیگیریهای جمعیت مبارزه با دخانیات آغاز شده و اقدامات انجام شده در برخی استانها نظیر کرمانشاه، همدان و به ویژه استان قزوین نیز پیشرفت خوبی داشته است.
نرخ اعتیاد میان کارگران صنعتی بالاست
فارس- مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با موادمخدر از اتمام شیوعشناسی اعتیاد میان کارگران صنعتی 27 استان خبر داد و گفت که شیوعشناسی سایر استانها نیز در آستانه اتمام است.
حمید صرامی از انجام شیوعشناسی اعتیاد میان کارگران صنعتی خبر داد و گفت: این شیوعشناسی ابتدا در استان اصفهان انجام شد و متاسفانه نرخ اعتیاد میان کارگران صنعتی بالا بود و حدود 25 درصد کارگران صنعتی در استان اصفهان به نوعی سابقه مصرف یکی از انواع موادمخدر هستند.
موضع سازمان محیطزیست در برپایی سیرکها
مهر- معاون رییسجمهور و رییس سازمان حفاظت محیطزیست با بیان اینکه اجازه نمیدهیم در سیرکها از حیات وحش سوءاستفاده شود، گفت که اما امکان تعطیلی یکشبه تمام سیرکهای کشور وجود ندارد.
دکتر معصومه ابتکار افزود: سیرکها از سالها قبل در ایران و در تمام دنیا وجود داشتهاند و فعالان و دوستداران حیات وحش نیز همیشه با آنها مخالفت داشتهاند. به گفته وی، اما اینکه برخی از طرفداران حیات وحش تصور میکنند که ظرف یکی دو ماه میتوانیم اعلام کنیم که فعالیتها تمام سیرکها تعطیل است اشتباه است چراکه چنین چیزی امکان ندارد و تعطیلی سیرکها زمان میبرد.
اجاره خوابگاههای خودگردان گران شد
مهر- رییس هیات مدیره شرکت تعاونی خوابگاهداران غیردولتی کشور از افزایش 20 درصدی اجارهبهای خوابگاههای خودگردان کشور خبر داد و گفت که این افزایش از مهرماه سال تحصیلی جدید اجرایی میشود. علیرضا شوکتی گفت: اجارهبهای خوابگاههای غیردولتی به صورت ماهانه بین 150 تا 250 هزار تومان است. شوکتی یادآور شد: در حال حاضر 418 خوابگاه غیردولتی در سراسر کشور ثبت شده و درحال فعالیت است.
آتشسوزی در انباری در خیابان فردوسی
فارس- سخنگوی سازمان آتشنشانی شهر تهران از آتشسوزی گستردهای به انبار بزرگی واقع در خیابان فردوسی خبر داد و گفت که با توجه به اینکه در ساعت تعطیلی انبار بود، هیچکس مصدوم نشد. ملکی بیان داشت: انبار بزرگی به وسعت یکهزار متر و در دو طبقه که مملو از لوازم و کالاهای برقی و مقدار لوازم بهداشتی بود، دچار آتشسوزی شده بود. سخنگوی سازمان آتشنشانی شهر تهران یادآور شد: آتشنشانان توانستند از سرایت آتش به سایر ساختمانها جلوگیری کنند ولی خسارت مالی زیادی برجای گذاشته شد و خوشبختانه با توجه به اینکه در ساعت تعطیلی انبار بود، هیچکس مصدوم نشود.