وظایف جدید هیات های امنا اعلام شد: تغییر روسای دانشگاهها با نظر هیات امنا
هر دولتی که از گرد راه میرسد با انبوهی از خواستهها برای تغییر و تحول روبهرو میشود. دانشگاهها از این قاعده مستثنی نیستند و تغییر ریاست دانشگاه یکی از معمولترین اتفاقات بعد از تغییر در قوه مجریه است. اما این رویه مورد انتقاد بسیاری از دانشگاهیان بوده و همیشه به عنوان یکی از نمودهای برخورد سیاسی با دانشگاه نگریسته میشود اما اخبار تازه حاکی از تحولاتی در وضعیت هیات امنای دانشگاهها و اختیارات آنهاست اخباری که میتواند مژده افزایش استقلال دانشگاهها و واگذاری کار علم به اهلش را بدهد. قائممقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور از تصویب سیاستهای 15گانه وظایف، اختیارات و مسوولیتهای هیات امنای دانشگاههای کشور خبر داد و به جزییات این مصوبات اشاره کرد.
منصور کبگانیان در گفتوگو با مهر، جزییات بیشتری از مصوبه سیاستهای اجرایی افزایش اختیارات و مسوولیتهای هیاتهای امنای دانشگاههای کشور را تشریح کرد و گفت: این سیاستهای اجرایی مربوط به اقدام ملی 2 از راهبرد کلان شش نقشه جامع بوده و نگاه ستاد برای تصویب این سیاستهای اجرایی آن است که دانشگاهها متعلق به کل نظام هستند و برای سه قوه نیرو تربیت میکنند و ادارات ذیل یک وزارتخانه نیستند.
وی با یادآوری اینکه براساس نقش و جایگاه دانشگاههای کشور باید هیات امنای دانشگاهها با این نگاه جدید که برآمده از نقشه جامع علمی کشور است بازنگری شوند، ادامه داد: نکته مهم دیگر در مصوبه سیاستهای اجرایی ساماندهی هیات امنا، این است که جلسات و اختیارات هیاتهای امنا صوری نباشد. در وضعیت فعلی جلسات هیات امنا به علت مشغله مسوولان معمولا با تاخیر زیاد (شاید حتی تا یکسال) برگزار میشد درحالی که برای موفق و موثر بودن هیات امنا لازم است حداقل فصلی یکبار جلسه برگزار شود.
دبیر ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با اشاره به یک اقدام مهم دیگر در ساماندهی هیاتهای امنای دانشگاهها اظهار داشت: در مصوبه جدید، هیاتهای امنا نظارت راهبردی و نقش سیاستگذاری را برای دانشگاهها دارند و حتی بر نحوه مدیریت روسا نظارت دارند.
تاثیرگذاری هیاتهای امنا در تصمیمگیریها
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره میزان اهمیت تاثیرگذاری هیاتهای امنا در تصمیمگیریها تاکید کرد: نقشه جامع علمی کشور، سند بالادستی نظام در حوزه علم بهشمار میآید. بر این اساس و با استناد به مصوبه مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی، موضوع هیات امنای دانشگاهها طبق این سیاستها بازنگری خواهد شد.
کبگانیان در ادامه به تشریح جزییات سیاستهای 15گانه افزایش اختیارات و مسوولیتهای هیات امنای دانشگاهها پرداخت و گفت: عضویت اعضای هیات امنای موسسات و دانشگاهها باید بلندمدت باشد چون برنامههای راهبردی و بلند را باید هیات امنا تصویب کنند. در سیاست اول تکیه بر این است که ثبات در جهتگیریهای کلی دانشگاه وجود داشته باشد، با توجه به اینکه هر دانشگاه برنامههای خود را دارد اینطور نباشد که با تغییر روسا، این برنامهها با تغییرات سلیقهای مواجه شود. اگر بعد از چند سال بنا شد تغییراتی در اعضای هیات امنا اعمال شود یک دفعه تمام اعضای هیات امنا تغییر نکنند؛ این موضوع برای آن پیشبینی شده که برنامههای راهبردی پیگیری و محقق شود.
انتخاب اعضای توانمند
وی درباره سیاست اجرایی شماره دو، خاطرنشان کرد: در سیاست اجرایی شماره دو هم بر انتخاب اعضای باانگیزه و توانمند تاکید شده است در وضع فعلی معمولا اعضایی که دولتی هستند و چندین شغل دارند در هیات امنای دانشگاهها عضویت دارند که کارایی لازم را نداشتند، هچنین با تاخیر، بدون مطالعه و فکر در جلسات حاضر میشدند. در بند دوم تاکید شده اعضای برجسته و شاخص هیات علمی برای عضویت در هیات امنا انتخاب شوند، همچنین خیرینی که با دانشگاه خاصی مرتبط هستند و کمکهای مفصلی کردهاند در هیاتهای امنا عضو خواهند شد. علاوه بر این تاکیدشده کارآفرینان و فعالان بخشهای مختلف فرهنگی و اقتصادی، ملی و محلی عضویت داشته باشند.
انتخاب اعضا با مشارکت اساتید
قائممقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با اشاره به بند سوم این سیاستها خاطرنشان کرد: استادان عضو در هیات امنای دانشگاهها به نحوی با مشارکت اعضای هیات علمی دانشگاه خودشان برای این سمت انتخاب شوند. در ماههای گذشته شاهد این سیاستزدگی یا جو سیاسی غیرسازنده بودیم که جنبه تبلیغاتی داشت و عدهای موافق برگزاری انتخابات رییس دانشگاه در سطح استادان بودند در صورتی که جوانب اجرایی این موضوع دیده نشده بود. در بخش دیگری از این مصوبه آمده براساس ضوابطی که باید توسط وزارتخانههای علوم و بهداشت تصویب شود استادان عضو در هیات امنا باید مشارکت فعال در دانشگاه داشته باشند.
انتخاب اعضا با سوابق علمی
وی از حُسن اشتهار به عنوان سیاست شماره چهار یاد کرد و گفت: افراد برجسته و شناخته شده که دارای سوابق علمی و مدیریتی قوی هستند باید در هیاتهای امنا عضویت داشته و برخی از اعضا با مسایل مالی آشنا باشند در برخی موارد ممکن است به علت آشنا نبودن افراد با مسایل مالی، دانشگاهها در پایان سال با مشکلات مالی مواجه شوند.
کبگانیان ادامه داد: بودجه تفصیلی دانشگاهها در حالی تصویب میشود که بخش زیادی از آن هزینه شده و هیات امنا هم برای غیرقانونی نبودن، موارد را تصویب میکند.
نحوه تایید صلاحیت و وحدت رویه
به گفته کبگانیان در سیاست شماره پنج، پیشبینی شده که صلاحیت اعضای هیات امنا طبق ضوابطی که به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی میرسد، احراز شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره سیاست شماره شش، گفت: در این سیاست، وزارتخانههای علوم و بهداشت باید در نحوه انتخاب اعضای هیات امنا وحدت رویه داشته باشند که هماکنون این وحدت رویه وجود ندارد. برخی از احکام اعضای هیات امنا توسط رییسجمهور امضا میشود در حالی که جایگاه اعضای هیات امنا بالاست ولی در وزارتخانهای دیگر این صدور حکم توسط وزیر مربوطه صورت میگیرد.
وی در انتهای بخش نخست این سیاستها به یک تبصره هم اشاره کرد و افزود: این سیاستها اجازه تجمیع هیاتهای امنای چند موسسه و دانشگاه را به وزارتخانهها میدهد.
افزایش اختیارات
قائممقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور درباره بخش دوم این سیاستهای اجرایی که به وظایف، اختیارات و مسوولیتها اختصاص دارد، اظهار داشت: در این سیاستها اختیارات هیات امنا افزایش پیدا کرده و البته باید در مقابل مسوولیتها پاسخگو هم باشند. در سیاست شماره هفت تاکید شده که وظیفه اصلی هیاتهای امنا تصویب برنامههای راهبردی دانشگاه و نظارت بر تحقق این اهداف است.
وی درباره سیاست شماره هشت گفت: هیاتهای امنا باید به نحوی مدیریت و سایر ارکان دانشگاه را حمایت و پشتیبانی کنند تا به اهداف کلی دانشگاه دست یافت.
به گفته این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، تصویب آییننامههای مالی، اداری، معاملاتی، استخدامی و تشکیلاتی موسسه جزء وظایف و اختیارات هیاتهای امنا به شمار میآید.
انتخاب نایبرییس هیات امنا
دکتر کبگانیان در ادامه با اشاره به بند شماره 10 گفت: این بند در واقع نقطه عطف به شمار میآید. بند 10 به عملکرد هیات امنای دانشگاهها اشاره دارد. همانطور که میدانیم روسای هیات امنای دانشگاهها وزرای بهداشت و علوم هستند. از طرف دیگر تواناییها، چالشها و قدرتهای هر دانشگاه متفاوت است. در این بند پیشبینی شده در جلسه هیات امنا یک نماینده از میان اعضای هیات علمی تعیین و با حکم وزیر به عنوان نایبرییس هیات امنا منصوب شود و در مواردی که به خاطر مشغله زیاد وزیر نمیتواند در جلسه حاضر باشد جلسه را تشکیل و ریاست جلسه را برعهده داشته باشد و ابلاغ تمام مصوبات هیات امنا توسط رییس این هیات انجام میشود.
به گفته کبگانیان، براساس بند شماره 11، تمام مصوبات هیات امنا توسط رییس هیات ابلاغ میشود.
تغییر رییس دانشگاه
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با بیان اینکه بند شماره 12 که بسیار مهم است، گفت: در فرآیند انتخاب و تغییر رییس دانشگاه، اعضای هیات امنا باید نظرات مشورتی بدهند چون این فرآیند تعامل میان وزیر و دانشگاه جدیتر میکند و از تصمیمات سیاسی و غیرواقعی جلوگیری به عمل میآید.
وی با اشاره به بند شماره 13 گفت: یکی از موارد جدی که از هیاتهای امنا خواسته شده این است که گزارش عملکرد و ارزیابی سالانه خودشان را از عملکرد مدیریت دانشگاه به وزیر و شورای عالی انقلاب فرهنگی ارایه دهند.
به گفته کبگانیان در سیاست شماره 14، استقلال نسبی تشکیلات هیات امنا از ریاست دانشگاه در نظر گرفته شده است.
وی درباره بند آخر این سیاستها اظهار داشت: این اختیارات در قبال داشتن مسوولیت جدی در مقابل مراجع قانونی ذیربط است. اعضای هیات امنا با این اختیارات در قبال تصمیمگیریها و مصوبات خودشان باید به مراجع قانونی پاسخگو باشند و اینطور نباشد که شخص وزیر مربوطه پاسخگوی تمام مصوبات باشد. برای این موضوع باید آییننامهای در نظر گرفته شود.
کبگانیان با بیان اینکه این سیاستها در جلسه ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور به تصویب رسید، اظهار داشت: فرآیند بررسی حقوقی و آخرین اصلاحات این مصوبه کامل شده و این مصوبه بهزودی در فرآیند ابلاغ قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: بعد از ابلاغ این سیاستها، قوانین و مقررات مربوط به تشکیل، فعالیت و اختیارات هیاتهای امنا براساس این مصوبه بازنگری خواهد شد.
واکنش یاسر هاشمی به یک گزارش
ایسنا- رییس دفتر هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی در واکنش به انتشار گزارش تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد اسلامی در برخی رسانهها گفت: هدف از انتشار غیرقانونی و زودهنگام گزارش تحقیق از دانشگاه آزاد اسلامی انحراف افکارعمومی و نوعی واکنش به گزارش وزارت علوم درباره بورسیههای غیرقانونی دولت سابق است. یاسر هاشمی اظهار کرد: انتشار گزارش تحقیق و تفحص از ارگانها و سازمانها پیش از تصویب نهایی در مجلس خلاف قانون بوده و این موضوع را در ذهن متبادر میکند که انتشار زودهنگام متن تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد اسلامی واکنشی به گزارش وزارت علوم درباره تخلف دولت سابق در موضوع بورسیههای غیرقانونی است و برخیها با انتشار این گزارش قصد دارند تا افکارعمومی را از موضوع بورسیههای غیرقانونی دولت سابق منحرف و به سمت دانشگاه آزاد سوق دهند. رییس دفتر هیات امنای دانشگاه آزاد گفت: بیشتر بندهای گزارش تحقیق و تفحص دارای پاسخهای مستند و مستدلی است و هر شخص بیطرفی با مقایسه عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی و متن گزارش تحقیق و تفحص به این نتیجه میرسد که متاسفانه سایه سیاست در این گزارش تحقیق و تفحص بر انگیزه اصلاح و اعتلای دانشگاه آزاد غالب است.
رد رشوه از سوی 4 هزار مامور پلیس
ایسنا- مشاور رییس بازرسی کل نیروی انتظامی و دبیر همایش ملی پلیس و ارتقای سلامت اداری از رد رشوه از سوی 4 هزار مامور پلیس در نیمه نخست امسال خبر داد.
بختیاری از رد رشوه 4 هزار مامور پلیس در شش ماهه امسال خبر داد و گفت: حتی رد رشوه 500 میلیون تومانی نیز از سوی ماموران ما انجام شده است. وی با بیان اینکه نیروی انتظامی منهای بخشهای خدماتی بهطور عمده با محیطهای آلوده در تماس است، خاطرنشان کرد: در جاهایی که محیط آلوده است، خیلیها تلاش میکنند مامور را متقاعد کنند که از زیر بار مجازات فرار کنند.
نامه وزیر بهداشت به رییس جدید صداوسیما
مهر- وزیر بهداشت، طی نامهای به رییس جدید رسانه ملی عنوان داشت که موفقیت طرحهای کلان تحول بهداشت و درمان کشور نیاز به همراهی جدی و مستمر سازمان صداوسیما دارد. دکتر سیدحسن هاشمی در این نامه ضمن اعلام آمادگی حوزه بهداشت و درمان برای همکاری با سازمان صداوسیما خاطرنشان کرده است: تبیین سیاستهای کلی نظام سلامت، ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و طرحهای کلان تحول بهداشت و درمان که با حمایت رییسجمهور و نمایندگان مجلس به اجرا درآمدهاند به همراهی مستمر و جدی همکاران سازمان صداوسیما نیازمند است. در بخشی از نامه وزیر به دکتر محمد سرافراز، رییس رسانه ملی آمده است: در حوزه بهداشت و درمان ما آماده همکاری با صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران هستیم تا در سایه این تعامل بتوانیم وظیفه خود را در قبال ملت شریف ایران به انجام برسانیم. تبیین سیاستهای کلی نظام سلامت، ابلاغی مقام معظم رهبری و طرحهای کلان تحول بهداشت و درمان که با حمایت رییسجمهور محترم و نمایندگان محترم مجلس به مرحله اجرا درآمدهاند نیز از جمله اقداماتی است که به همراهی جدی و مستمر جنابعالی و همکارانتان نیازمند است.