سیاستهای توسعه کشور برخلاف ملاحظات زیستمحیطی: بهرهبرداری از منابع طبیعی؛ 5/3 برابر ظرفیت
جامعه- معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیطزیست با بیان اینکه آماری از تعداد سلاحهای شکاری در کشور ندارم، گفت که آمارهایی مبنی بر تعداد هفت هزار تا دو میلیونی سلاح مجاز و غیرمجاز در کشور اعلام میشود که این تعداد در نوسان بوده و نمیتوانم به آمار موجود استناد کنم.
احمدعلی کیخا در نشست خبری روز گذشته خود با اشاره به حمایتهایی که در حیاتوحش بهخصوص جمعیت پلنگ و یوز ایرانی صورت میگیرد، افزود: اتفاقات اخیر که برای پلنگ تنکابن یا لرستان افتاده نگرانکننده است اما نباید به این موضوع مقطعی نگاه کرد چراکه در طول بلندمدت اتفاقاتی در ایجاد توسعه زیرساختهای کشاورزی، اقتصادی و اجتماعی رخ داده که منجر به تصادف پلنگ با خودروهای عبوری میشود یا اینکه حیوان را در استرس قرار میدهد و با مانع مواجه میکند.وی همچنین افزود: به عنوان مثال جاده مواصلاتی بافق به گزویه در استان یزد یکی از موانعی است که در صورت بهرهبرداری تلفات بیشتری را در جمعیت یوز ایرانی خواهد داشت.
از ابتدای سال به کسی مجوز خرید و فروش حیوان ندادهایم
کیخا با اشاره به رد اعطای مجوز به سایتهای خرید و فروش حیوانات گفت: اگر در گذشته مجوزی ارایه شده و در سایه این سایت فعالیتهای غیرقانونی انجام میشود باید بررسی شود. البته در این راستا با دادستانی، ناجا و وزارت فرهنگ و ارشاد مکاتباتی داشتیم تا از فعالیت غیرمجاز سایتها جلوگیری شود.وی با بیان اینکه در صورت هر نوع فعالیت غیرقانونی، قطعا مجوز حمل سلاح را لغو میکنیم، تصریح کرد: ما هم مخالف خرید و فروش هستیم و هم از ابتدای امسال مجوز ندادهایم.
قاچاق بذر بلوط در ایلام، کردستان و لرستان
معاون محیطزیست طبیعی و تنوعزیستی سازمان محیطزیست در پاسخ به این سوال که آیا در استانهای زاگرس مرکزی قاچاق بذر بلوط رخ میدهد، اظهار داشت: در لرستان، ایلام و کردستان قاچاق بذر بلوط انجام میشود.
به گفته وی، بذر بلوط بیشتر جنبه استفاده دارویی داشته و متاسفانه در ایران به دلیل خشکسالی بذر بلوط دانهزا نداریم و بیشتر بذر بلوط شاخهزا هستند که سابقه صادرات 50 ساله دارد.
محیطزیست طبیعی کشور شرایط مطلوبی ندارد
کیخا با بیان اینکه محیطزیست کشور به ویژه محیطزیست طبیعی شرایط مطلوبی ندارد، افزود: بهرهبرداری از منابع طبیعی 5/3 برابر ظرفیت آن است.
تنش آبی در برخی مناطق کشور
معاون محیطزیست طبیعی سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به شرایط نگرانکننده منابع آبی کشور گفت: در حال حاضر بسیاری از شهرها با تنش آبی مواجهند و در صورت صرفهجویی 40 سال طول میکشد به وضعیت 30 سال پیش در ذخایر آبی برسیم.
برخورد با رستورانهایی که گوشت پرندگان و حیوات شکاری را طبخ میکنند
این مقام مسوول در پاسخ به سوالی مبنی بر خرید و فروش پرندگان در فریدونکنار و طبخ آن در رستورانها اظهار داشت: دستورالعملهای لازم به یگان حفاظت محیطزیست و سایر قسمتهای ذیربط برای برخورد با تخلفات ابلاغ شده است و نیازمند همکاری وزارت راه و نیروی انتظامی هستیم.
انتقال پایتخت، پاک کردن صورتمساله
کیخا با بیان اینکه معتقد به انتقال پایتخت برای حل مساله نیستم در ادامه به مرگ سه پلنگ و قطع نخاع پلنگ تنکابن اشاره کرد و افزود: باید بپذیریم زمانی که میخواهیم محیطزیست را حفظ کنیم باید هزینههای اضافی آن را متحمل شویم نه اینکه جاده را از وسط زیستگاه حیوانات عبور داده و توقع داشته باشیم شاهد مرگ حیوانات در جادهها نباشیم.
عدم امکان سازمان در جذب کمکهای مالی مردمی و بینالمللی
کیخا درخصوص استفاده از کمکهای بینالمللی برای حفاظت از محیطزیست گفت: از مجلس خواستیم که در بودجه سال آینده این امکان را فراهم کند تا برای ورود تجهیزات و ماشینآلات اهدایی سازمانهای بینالمللی سازمان را معاف از مالیات و گمرک کند.
توقف خط تولید سلاح شکاری
کیخا از توافق رییس سازمان حفاظت محیطزیست با وزیر دفاع درخصوص خط تولید سلاح شکاری در کشور خبر و ادامه داد: متاسفانه سلاح شکاری قاچاق میشود و ما کنترل و آماری از تعداد آن نداریم.
جریمه 5 میلیونی شکار پلنگ بازدارندگی ندارد
معاون محیطزیست طبیعی سازمان حفاظت محیطزیست در ادامه با اشاره به جریمههای صید و شکار غیرمجاز در ایران بیان داشت: این مبلغ بازدارندگی ندارد و نمیتوان همه این مبلغ را پایین و بالا کرد و در اصل باید رویکرد شکار بازنگری شود.
عدم صدور مجوز شکار برای
افراد دولتی
کیخا با تاکید بر عدم سیاست صدور مجوز برای افراد دولتی تصریح کرد: افرادی که قانون را دور میزنند باید خیلی ذینفوذ باشند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه سیاستهای توسعه کشور برخلاف ملاحظات زیستمحیطی است، افزود: ادامه این روند به هیچوجه به نفع کشور نیست و شرایط را بسیار بدتر خواهد کرد.
وزیر نیرو در شورای شهر پایتخت:
خشکسالی تهران را با کمبود آب مواجه میکند
جامعه- وزیر نیرو در جلسه روز گذشته شورای شهر تهران حضور یافت و با لحنی حاکی از به دست داشتن کنترل اوضاع آبی و فاضلابی و برقی تهران به افزایش روبه رشد جمعیت این کلانشهر اشاره کرد و اعلام کرد که جهت تامین زیرساختها از همفکری شورا استقبال میکند.
چیتچیان ضمن ارایه گزارشی در سه حوزه آب و برق و فاضلاب تاکید کرد: اقداماتی که در شهر تهران انجام میشود، تاثیرگذاری در سطح ملی دارد و بارها این تجربه را در سطوح مختلف داشتهایم. الگوهایی که در تهران پایهگذاری شده بلافاصله در کل کشور تکرار شده است.وی گفت: اگر خشکسالی اتفاق بیفتد نزدیک به نیم میلیون مترمکعب با کمبود آب مواجه خواهیم شد، یعنی در تهران حتی در صورت مدیریت منابع آب باز هم با کمبود آب مواجه خواهیم شد.چیتچیان اظهار داشت: با توجه به پیشبینی جمعیت، میزان آب شرب در صورت ادامه همین شرایط در سال 1405 به یک میلیارد و 700 میلیون مترمکعب افزایش مییابد. در حال حاضر این میزان یک میلیارد و یکصد میلیون مترمکعب است. یعنی با توجه به این شرایط 161 میلیون مترمکعب رشد در میزان مصرف خواهیم داشت.
وزیر نیرو پروژه آبرسانی از سد کرج به تهران، پروژه خط انتقال آب طالقان، پروژه انتقال آب از البرز شمالی به استان تهران و اصلاح الگوی مصرف را از راهحلهای رفع کمبود آب در استان تهران اعلام کرد.وی با اشاره به افزایش جمعیت شهر تهران به 10 میلیون نفر تا سال 1405 گفت: آب جمعیت شهر تهران از دو گروه منابع آبهای سطح ارضی و آبهای زیرزمینی توسط چاههایی که احداث میکنیم، تامین میشود.وی تاکید کرد: در حال حاضر 300 مترمکعب در سال از آبهای زیرزمینی استفاده میشود که با توجه به جمعآوری فاضلاب، میزان آبدهی چاههای احداث شده کاهش مییابد که پیشبینی میشود در افق بلندمدت میزان مصرف آبهای زیرزمینی به 220 مترمکعب کاهش یابد.
وزیر نیرو با اشاره به تامین آب مورد نیاز شهر تهران از پنج سد امیرکبیر، لتیان، طالقان، ماملو و لار گفت: 857 میلیون مترمکعب با این پنج سد امکان تامین آب فعلی تهران وجود ندارد که در شرایط خشکسالی به 611 میلیون مترمکعب کاهش پیدا میکند.وی تاکید کرد: البته در سالهای اخیر روند افزایش مصرف آب در تهران به یک خط ثابت رسیده است. از کل اشتراکهای آب سراسر ایران که حدود 20 میلیون مشترک است، یکچهارم این تعداد در استان تهران قرار گرفته است. یعنی در تهران یک میلیون و 740 مشترک آب وجود دارد و 418 مشترک شبکه فاضلاب در تهران داریم که تقریبا در حال حاضر 20 درصد مردم تهران تحت پوشش شبکه فاضلاب هستند.وی در خصوص تعداد نیروگاههای تامینکننده برق گفت: در حال حاضر 9 نیروگاه حرارتی و شش نیروگاه برقابی وجود دارد.
جزییات دستگیری عاملان حمله به
رییس دانشکده عمران دانشگاه تهران
رییس پلیس پایتخت ضمن تشریح جزییات دستگیری عاملان زورگیری از رییس دانشکده عمران دانشگاه تهران اعلام کرد که میزان وقوع سرقت در پایتخت هفت درصد کاهش یافته است.
به گزارش ایسنا، سردار حسین ساجدینیا در نشست خبری با اعلام دستگیری عاملان زورگیری یکی از اساتید دانشگاه تهران گفت: چندی پیش ماموران پلیس پایتخت از طریق دریافت پیام از مرکز فوریتهای پلیسی 110 در جریان سرقت به عنف یکی از اساتید دانشگاه قرار گرفتند.وی با بیان اینکه ماموران در تحقیقات اولیه دریافتند که راکبان یک دستگاه موتورسیکلت در محدوده خیابان انقلاب با استفاده از سلاح برنده (قمه) اقدام به مضروب کردن یکی از اساتید دانشگاه کرده و متواری شدند، گفت: بلافاصله بنده با حضور در محل بیمارستان این استاد دانشگاه از نزدیک در جریان وضعیت این فرد قرار گرفتم.رییس پلیس پایتخت با اشاره به تشکیل تیم ویژه برای پیگیری این پرونده گفت: سرانجام هویت راکب و ضارب مورد شناسایی قرار گرفت و در نهایت در ساعت سه بامداد دیروز این افراد توسط ماموران پلیس آگاهی دستگیر شدند.ساجدینیا با بیان اینکه از میان این چهار زورگیر دستگیر شده، دو نفر دارای سابقه قبلی بودهاند، گفت: این افراد پس از تکمیل پرونده در اختیار مقام قضایی قرار میگیرند.وی با اعلام خبر کاهش هفت درصدی وقوع سرقت در پایتخت نسبت به سه ماهه اخیر گفت: در پی اجرای طرحهای برخورد با سارقان خرد و... شاهد آن بودهایم که در ماه جاری میزان وقوع سرقت نسبت به مدت سه ماه قبل کاهش چشمگیری داشته است.رییس پلیس پایتخت همچنین با تکذیب خبری مبنی بر حمله 15 نفر از اراذل و اوباش با قمه در یکی از خیابانهای شمالی پایتخت گفت: شب گذشته خبری مبنی بر حمله 15 نفر از اراذل و اوباش پشت یکی از چراغهای قرمز خیابانهای پایتخت منتشر شد که بلافاصله با توجه به حساسیت موضوع، تیمهای پلیس در محل حاضر شدند و نسبت به بازبینی دوربینهای مداربسته شرکتها و موسسات و همچنین ثبت اظهارات کسبه و افراد حاضر در محل اقدام کردند که ماموران سرانجام حتی پس از بررسی تماسهای ثبت شده با مرکز فوریتهای پلیسی 110 متوجه شدند که این خبر کذب است.ساجدینیا افزود: از آنجایی که این خبر علاوه بر تشویش اذهان عمومی، تاثیر منفی در احساس امنیت مردم پایتخت گذاشت، رسیدگی به وضعیت عاملان انتشار این اخبار را به مرجع قضایی واگذار کردیم تا در این زمینه برخوردهای لازم با آنها صورت بگیرد.وی همچنین در مورد پرونده تیراندازی یکی از مداحان معروف گفت: جزییات این پرونده توسط مسوولان عالیرتبه ناجا اعلام شده است، اما آن چیزی که مشخص است آن است که شاکی در کلانتری شکایت کرده و مراجع قضایی باید در مورد روند آن پاسخگو باشند.رییس پلیس پایتخت همچنین با بیان اینکه صبح دیروز طرح برخورد با مالخران در مورد 800 واحد صنفی در تهران اجرایی شد، گفت: همچنین در چند روز اخیر طرح برخورد با خفتگیران نیز در چند نقطه از تهران اجرایی شده است تا با تنگ کردن عرصه بر زورگیران و خلافکاران، امنیت در تهران برقرار شود.
ایدز؛ سندروم اکتسابی نقصان ایمنی بدن
سندروم اکتسابی نقصان ایمنی یا «ایدز» برای اولین بار در سال 1981 معرفی شد. عامل ایجاد آن دوگونه ویروس هستند که با عنوان «HIV-I و HIV-II» شناخته میشوند.
ابتلا به این سندروم ناشی از تماس جنسی، سرنگهای تزریق آلوده و استفاده از محصولات خونی است بنابراین تعداد زیادی از قربانیان این سندروم همجنسگراها، معتادین و مبتلا به هموفیلی هستند.
در سالهایی که نظارت لازم در تهیه محصولات خونی وجود نداشت، تعداد زیادی از مردم معصومانه در اثر دریافت فرآوردههای آلوده به ویروس ایدز به این بیماری مبتلا شدند.
امروزه ایدز را در تمام گروههای اجتماعی میتوان مشاهده کرد. این زنگ خطر مهمی است که اگر لحظهای به آن توجه نشود، عواقب دهشتناکی در برخواهد داشت.به دنبال اجرای برنامه نظارت بر محصولات خونی، خطر ابتلا به ایدز از طریق انتقال خون یا محصولات آن به «یک درصد هزار» (که بسیار ناچیز است) کاهش پیدا کرده است.
عنایت به اهمیت بهداشتی آگاهی مردم در شناسایی هرچه بهتر این بیماری مهلک، بر آنم داشت تا همگان را در حدی که «باید» از این سندروم آگاهی دهم.
ایدز چیست؟
ایدز (AIDS) کلمهای است که از به هم چسباندن اولین حروف عبارت انگلیسی
«Aquired Immune Deficiency Syndrome» حاصل میآید. اول بار در سال 1981 این سندروم وحشتناک به جهان معرفی شد. با وجودی که عمده تلاشهای لازم رای شناسایی آن توسط فرانسویها انجام پذیرفته بود، ولی آمریکاییها کشف آن را در نهایت به نام خود ثبت کردند.
در اوایل دهه 90 تعداد مبتلایان به ایدز تنها در ایالات متحده به 110 هزار نفر بالغ میشد. تصور میشود که این تعداد در قرن جدید سه برابر شده باشد.
کم نیستند افرادی که ایدز را نتیجه بیبند و باریهای اخلاقی در مغربزمین میدانند. از این واقعیت غیرقابل انکار که بگذریم باید توجه داشت که دیگر ایدز اساسا گروه منحرف یا صرفا بیبند و بار اجتماع را در معرض خطر قرار نمیدهد. در حضور روبه رشد این بیماری، بشریت به خطر افتاده و انسانیت منزه نیز آلوده شده است.
علت ایدز چیست؟
عامل ایدز ویروسی است که دو نوع دارد (II,I). این ویروس را «ویروس ایمنی انسان» یا
HumanImmune Virus نام نهادهاند. در میان گروههای گوناگون ویروسی، HIV جزو «رترو ویروس»هاست. به رترو ویروس «لنتی ویروس» نیز میگویند. در لاتین لنتی به معنی آرام و بطئی است که اشاره به نحوی رشد و تکثیر ویروس دارد یعنی از زمان ابتلا به ویروس تا ظاهر شدن علایم، ماهها و سالها طول میکشد.
این ویروس قوای ایمنی بیمار را مورد تهاجم قرار میدهد و وی را در برابر عوامل عفونی آسیبپذیر میکند.همانطور که گفته شد، HIV دو نوع دارد؛ نوعI آن همان است که اولین بار در سال 1981 گزارش شد. نوع II سالها بعد از مبتلایان در نواحی غرب آفریقا استخراج شد. این دو ویروس از جهت بیماریزایی و نیز بسیاری جنبههای دیگر با یکدیگر تفاوت دارند.
آنچه رترو ویروسها را وحشتناک میکند، خصیصهای است که ویروسشناسان به آن «reversetranscription» میگویند. انتقال این خصیصه از ویروس به سلولهای شخص مبتلا، وی را از پا درمیآورد.
نکته مهم دیگر اینکه عفونت ناشی از این ویروس، سلولهای بیمار را از بین نمیبرد به همین دلیل عفونتزایی آن میتواند «همیشگی» باشد.
نحوه شناسایی ویروس ایدز چگونه بوده است؟
در آغاز شواهد بسیاری از عفونی بودن بیماری ایدز حکایت داشتند. ارتباط آن با تماسهای جنسی، تجمع جغرافیایی بیماران در مناطق خاصی از دنیا و بالاخره نقش محصولات خونی همه از عاملی عفونی در بیماریزایی ایذر حکایت داشتند.
با عنایت به زمان درازی که از ورود عوامل خفونی تا تظاهر بیماری وجود داشت و به خصوص نقصان شدیدی که در قوای ایمنی بدن ایجاد میشد به رترو ویروسها توجه خاص شد. این توجه خاص بالاخره به شناسایی کامل ویروس منتهی گردید.
اول بار فرانسویها به غیرباکتری بودن عامل بیماری اشاره مستقیم کردند. عبور عامل مولد ایدز از صافیهای خونی در حین انتقال آن، از بسیار کوچک بودن آن حکایت داشت.
در سال 1983 دکتر سینوسی و همکارانش رترو ویروسی را یافتند که بالاخره به عنوان عامل ایدز معرفی شد. همانطور که قبلا گفته شد، این ویروس نوع I ویروس ایمنی انسانی است. نوعII آن بعدها در غرب آفریقا کشف شد.
چه کسانی ایدز میگیرند؟
زمانی که هنوز از کم و کیف ویروس عامل ایدز اطلاعی در دست نبود، آن را بیماری «منحرفین» میدانستند.
با عنایت به ابتلای فراوان معتادین تزریقی به این ویروس و نیز قربانیان بیگناهی که در اثر دریافت خون آلوده مبتلا شده بودند، ایدز از قالب بیماری اختصاصی همجنسگرایان بیرون آمد و طیف وسیعتری را شامل شد. همانطور که قبلا نیز اشاره شد، ایدز دیگر بیماری اجتماعات منحرف و بیبند و بار نیست. عواقب مرگبار این بیماری جامعه منزه انسانی را نیز دامنگیر کرده و به خصوص به این دلیل اقدامات بهداشتی و درمانی عاجل و آنی را میطلبد.
آیا تماس با ویروس ایدز به معنی ابتلا به آن است؟
خوشبختانه ویروس ایدز با وجودی که بسیار کشنده و مرگبار است ولی به سختی انتقال مییابد.
تنها 15 درصد از کسانی که در معرض تماس با ویروس قرار میگیرند به آن مبتلا میشوند. میزان عفونتزایی این ویروس در هر تماس تنها 1/0 درصد است با این وجود در آمریکا بیش از یک میلیون نفر به این ویروس آلوده هستند و تا سال 1994 قریب 120 هزار مورد ایدز گزارش شده است.توجه داشته باشید که از نقطه نظر بهداشتی، افراد ناقلی که آلوده به ویروس هستند ولی بدون علامت در اجتماع زندگی میکنند، بزرگترین خطر محسوب میشوند.
عوامل مخاطرهآمیز در ایدز کدامند؟
تحت شرایط زیر احتمال به ایدز افزایش مییابد:
1- تماس با جوامع وگروههای بیبند و بار
2- مقاربت با افراد متعدد
3- تماسهای غیرمعمول و غیرطبیعی جنسی
4- مقاربت در هنگام قاعدگی
5- تعداد مقاربت با فرد یا افراد مشکوک
6- وجود ضایعات، زخمها یا زگیلهای ریز در ناحیه شرمگاهی
7- وجود دیگر بیماریهای مقاربتی
8- دریافت خون در مناطقی که نظارت اصولی در تهیه فرآوردههای خوبی وجود ندارد.
9- تماس با معتادین تزریقی
10- استفاده مشترک از سرنگهای تزریقی.
بعد از ورود ویروس ایدز چه اتفاقی میافتد؟
ویروس ایدز بعد از ورود به بدن قربانی جدید خود، توسط زایدههای مخصوصی که روی پوشش خارجی خود دارد، به پروتئین خاصی در سطح «لنفوسیتهای امدادگر T» میچسبد. ویروس بعد از این چسبندگی، محتویات ژنی خود را به داخل سیتوپلاسم لنفوسیتها وارد میسازد. در این مرحله از طریق فرآیند
« reverse transcription» ویروس DNA خود را میسازد و آن را وارد هسته سلول میزبان میکند.
امتزاج DNA ویروس با محتویات ژنی درون هسته سلول میزبان سبب عفونت دایم بیماری میشود. معنای این حرف آن است که برای درمان چنین بیماری باید تمام سلولهای عفونی شده را از بین برد.
DNA ویروس درون هسته سلول میزبان زمام امور را به دست میگیرد و با ساخت ملکول مخصوص موسوم به RNA روند پروتئینسازی سلول قربانی را تحت سیطره خود درمیآورد.
نکتهای که در ابتلای لنفوسیتها به ویروس ایدز قابل توجه است اینکه سلولهای آلوده در اثر مجاورت میتوانند بیآنکه تماس به دستگاه ایمنی بدن داشته باشند، سلولهای همسایه را گرفتار سازند.
ایمنی بدن ما انسانها در اثر فعالیت بجا و متناسب «لنفوسیتهای امدادگر T» یعنی سلولهایی که به اختصار به صورت « SD4» نشان داده میشوند، تامین میشود. انهدام این سلولها ناشی از ابتلا به ویروس ایدز، سبب بروز نقصان مرگبار در قوای دفاعی بدن میشود و مرگ وحشتناک بیمار را به دنبال میآورد.
چرا عوامل دفاعی بدن ویروس ایدز را نمیکشند؟!
مثل هر فرآیند عفونی دیگر، در اثر ابتلا به ویروس ایدز، پادتنهایی علیه عامل بیماری در بدن به وجود میآید به علاوه گروه سلولهای خاصی موسوم به «cytotoxic T-cells» که از قویترین عوامل دفاعی بدن به شمار میروند نیز ساخته میشوند. با این وجود بنا به دلایلی که همه آنها روشن نیستند، ویروس به راحتی از پس آنها برمیآید و به رشد و اداره مرگبار سلولی خود ادامه میدهد. گروهی از دانشمندان این مقاومت عجیب و غریب ویروس را به ساختار پیچیده پوشش خارجی آن ربط میدهند یعنی احتمالا در این پوشش قابلیت تغییر شکلی وجود دارد که سبب گمراهی و سردرگمی عوامل دفاعی میشود. به علاوه رشد مخفی درونهستهای ویروس و نیز ابتلای غیرمستقیم سلولهای مجاور نیز از عوامل دیگر معضلآفرینی این ویروس محسوب میشوند.
بهترین راه درمان ایدز کدام است؟
در حال حاضر بهترین راه درمان ایدز «عدم ابتلا به آن» است. برای عدم ابتلا به ویروس، آگاه شدن و آموزش مردم نسبت به شرایطی که ابتلای آنان را تسهیل میکنند، بسیار حیاتی است. به علاوه جمعآوری افراد معتاد و جداسازی آنها از افراد اجتماع، مبارزه بیامان با فحشا و بیبندوباری و نظارت و کنترل دقیق در روند تهیه فرآوردههای خونی نیز الزامی است.
در کشورهایی که از برنامه سازمان بهداشت جهانی پیروی میکنند، خطر ابتلا از طریق تزریق فرآوردههای آلوده خونی بسیار کاهش پیدا کرده است. خطر اصلی همچنان شیوه و سیاق زندگی آلوده به خصوص در مغربزمین و بیبندوباریهای کریه اجتماعی است.
در کشور ما خطر اصلی ناشی از معتادین است. در واقع در ایران معتادین به مواد مخدر تزریقی عمدهترین مخزن ویروس ایدز محسوب میشوند.
آیا برای ایدز واکسن وجود دارد؟
آرمانیترین شیوه مبارزه با ایدز، گذشته از مواردی که در بالا آمد، تهیه واکسنی است که افراد اجتماع را در برابر این بیماری مهلک مصون سازد اما این مساله با مشکلات متعدد و بسیار پیچیدهای روبهرو است. همانطور که گفته شد، ویروس ایدز دارای پوششی است که ساختار بسیار متغیری دارد. بیثباتی این پوشش خارجی سبب گیجی و گنگی قوای دفاعی بدن در مبارزه با آن میشود.
میدانید که برای کاربرد مطمئن یک واکسن در انسان باید آزمونهای مقدماتی پیچیدهای روی حیوانات آزمایشگاهی انجام گیرد. متاسفانه از دیگر معضلات تهیه واکسن مناسب برای ایدز، عدم وجود حیوان آزمایشگاهی مناسب است. این طور به نظر میرسد که شامپانزه قابل قبولترین حیوان آزمایشگاهی باشد، زیرا تنها گونهای است که به «ویروس ایمنی انسانی» (HIV) مبتلا میشود. پرپیداست که مطالعه روی این حیوانات گران و بعضا کمیاب، بسیار سخت و دشوار خواهد بود.همانطور که قبلا گفته شده درجریان سیر طبیعی ایدز در بدن پادتنها و عوامل دفاعی فراوانی ساخته میشوند، ولی متاسفانه در مقابله با این ویروس همچنان ناکام میمانند بنابراین هیچ تضمینی وجود ندارد که یک واکسن خاص نیز با وجود تحریک مناسب قوای دفاعی بدن، در مقابله و ریشهکنی بیماری مفید واقع شود.هماکنون امید دانشمندان معطوف به تهیه واکسنهای قوی است که با تولید مقادیر زیاد پادتن در بدن انسان سالم، ویروس را در مراحل ابتدایی ریشهکن کنند.
آیا دارویی علیه ویروس ایدز وجود دارد؟
تنها دارویی که براساس بعضی مطالعات روی کارایی آن در محدود و کند کردن سیر ایدز میتوان حساب کرد، «AZT» است.
اصولا یکی از خصایص هر ویروسی به خصوص ویروس ایدز، امتزاج آن با روندهای طبیعی سلولی است به همین دلیل نمیتوان دارویی را یافت که تنها ویروس را از میان بردارد و سلولهای سالم را نابود نسازد!
در واقع باید از اتصال ویروس به سلول جلوگیری کرد بنابراین دارویی میتواند مفید باشد که از اتصال ویروس به سلول جلوگیری کند یا حداقل آن را محدود و کند سازد.
توجه داشته باشید که تمام داروهای موجود و به نوعی مطرح در درمان ایدز تنها در ابتداییترین مراحل بیماری میتوانند به صورت کاملا محدودی یاریرسان باشند. در واقع این داروها نمیتوانند ویروسهایی را که به سلول چسبیدهاند جدا کنند به همین دلیل روند ابتلای سلول به سلول ایدز همچنان ادامه مییابد که سرانجام منتهی به تلف شدن بیمار میشود.
داروی «AZT» به طور اختصاصی از روند «reverse transcription» ویروس جلوگیری میکند و همانطور که گفته شد موثرترین داروی ضدایدز محسوب میشود.
در سالهای اخیر محققان بیشتر روی کاربرد ترکیبی از مواد کار کردهاند که هر یک در مرحلهای از روند رشد ویروس خلل ایجاد میکنند و به نتایجی هم دست یافتهاند.به روشنی نمایان است که درمان ایدز باید با برانگیختن موثر و کارای قوای دفاعی بدن علیه ویروس تحقق یابد.
ادامه مطلب را در شماره بعدی بخوانید