سپاه و ارتش هم در میدان: برف و سرما کشور را فلج کرد
جامعه- از آغاز هفته با ورود سامانه بارشی از غرب کشور شاهد کاهش دما و بارش برف و باران در مناطق مختلف کشور بودهایم اما بارشی که در آغاز هفته با شکرگزاری مردم به خاطر رهایی از آلودگی هوا و از سوی کشاورزان به سبب زمان مناسب صورت میگرفت کمکم چهره سرد و مشقت بار خود را نشان داد و شاهد بودیم که طی تنها دو روز اخیر چه مشکلاتی از جمله افت فشار گاز در بسیاری مناطق از جمله شهرستانهای شمالی کشور رخ داده همچنین قطع آب و برق در نواحی دیگر از این مناطق و در راه ماندن بیش از 10 هزار مسافر جادهها که البته بنابر گزارشهای منتشر شده در پایگاههای اطلاعرسانی پلیس و هلالاحمر بسیاری از این مشکلات مرتفع شده است اما با این همه سامانه بارشی دیگری از راه رسیده که موجب بارش برف در تهران شده است که براساس گزارش هواشناسی تا آخر هفته نیز موجب بارش برف و باران خواهد شد البته به گفته محمد اصغری، کارشناس هواشناسی از شدت بارشها در این کلانشهر کاسته میشود و با آغاز هفته آینده شاهد افزایش ملموس دمای هوا در سراسر کشور خواهیم بود.
وی ادامه داد: طی روز جاری در سواحل دریای خزر، استانهای واقع در نیمه غربی کشور از جمله تهران، بخشهای جنوبی و شرقی از جمله هرمزگان، سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی و کرمان بارندگی خواهیم داشت.
ورود سپاه و شهرداری تهران
رییس سازمان مدیریت بحران کشور از هماهنگی با سپاه برای در اختیار قرار دادن تجهیزاتش برای برفروبی و ارایه خدمات در مناطق برفزده به ویژه گیلان و مازندران خبر داد. حسن قدمی با بیان اینکه بارش برف و بسیاری از حوادث اینچنینی اجتنابناپذیر است به ایسنا گفته است: مهم این است که بتوانیم پس از بارش برف یا وقوع حوادث در مدت زمان کمتری اقدام به ارایه خدمات کرده و وضعیت را به شرایط عادی بازگردانیم وگرنه مواردی نظیر قطعی برق در پی بارش برف و... در همه جای دنیا رخ میدهد. وی با اشاره به وضعیت امدادرسانی به برفزدگان دو استان گیلان و مازندران خاطرنشان کرد: وضعیت در شهرستان چالوس بهتر شده اما در برخی شهرها نظیر تنکابن مشکلاتی وجود دارد که در هماهنگیهایی که با مدیریت بحران استانهای تهران، البرز، سمنان، گلستان و قزوین انجام دادیم بنا شد تا این استانها دستگاههای برفروب خود را به مدت یک هفته به استانهای گیلان و مازندران منتقل کنند. رییس سازمان مدیریت بحران کشور از هماهنگی مدیریت بحران با سپاه پاسداران برای در اختیار قرار گرفتن تجهیزات و دستگاههای این نهاد برای امدادرسانی به برفروبی در استانهای برفگیر و برفزده به ویژه مازندران و گیلان خبر داد و افزود: با شهرداری تهران نیز برای ارسال دستگاههای برفروب به ویژه بابکت که قابل برفروبی در معابر فرعی را دارد، صحبت کردهایم و بنا شده امکانات این نهاد نیز در اختیار قرار بگیرد. قدمی با اشاره به سکونت حدود چهار تا پنج هزار خانوار در مناطق برفزده مازندران و گیلان تصریح کرد: بنابر آخرین گزارشاتی که تا دوشنبه شب واصل شده، مورد کشته و مصدومی در پی بارش شدید برف در این دو استانها نداشتیم. وی باز کردن معابر و جادههای اصلی را امری راحتتر از باز کردن معابر و راههای فرعی برشمرد و افزود: مشکلی که داریم، عمدتا در بازگشایی معابر فرعی است چراکه نمیتوان یک لودر را به کوچه و خیابان انداخت و برفها را کنار زد.
رییس سازمان مدیریت بحران کشور همچنین از پخت نان در مراکز استانها و انتقال و توزیع نان و آب معدنی در میان ساکنان مناطق برفزده خبر داد و افزود: تعدادی ژنراتور نیز به استانها فرستاده شده تا نانواییهایشان فعالیت خود را از سر بگیرند.
بازدید سرزده فرمانده انتظامی تهران بزرگ از طرح بزرگراهها
فرمانده انتظامی تهران بزرگ از آغاز فعالیت گشتهای ویژه انتظامی در بزرگراههای پایتخت خبر داد. سردار حسین ساجدینیا بامداد سهشنبه در حاشیه بازدید سرزده از اجرای طرح ویژه «انتظامی- ترافیکی» در بزرگراههای پایتخت با اشاره به اینکه فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در راستای کاهش تخلفات و تصادفات از حدود 10 روز پیش طرح ویژه برخورد با تخلفات شبانه را در بخش راهنمایی و رانندگی در بزرگراههای تهران آغاز کرده است، گفت: بر این اساس هر شب با حدود 700 دستگاه خودرو متخلف که دارای دو تخلف حادثهساز همزمان هستند، توقیف میشوند.
وی افزود: از زمان اجرای این طرح تاکنون تصادفات فوتی و جرحی بجز یک مورد تصادف جرحی به صفر رسیده و تصادفات خسارتی نیز به شدت کاهش داشته است.
تعطیلی مدارس
بارش برف همچنین موجب تعطیلی مدارس در بسیاری از استانهای کشور شد. براساس این گزارش، مدارس در استانهای مازندران، لرستان، مرکزی، شهرستانهایی از استان سیستانوبلوچستان، کرمان، کردستان، اردبیل، آذربایجان شرقی، اصفهان و حتی تهران مدارس تعطیل اعلام شد. در استان تهران به علت بارش برف و لغزندگی معابر، نوبت صبح اکثر مدارس ابتدایی دیروز تعطیل بود.
خداحافظی سلطانیفر از شورای شهر تهران : گزارش آتشنشانی درباره حادثه جمهوری
در چهلوسومین جلسه علنی شورای شهر تهران استعفای مسعود سلطانیفر مورد بررسی قرار گرفت و با اکثریت آرا مورد توافق اعضای شورای شهر تهران قرار گرفت
به گزارش ایسنا، در این جلسه اعضای شورای شهر تهران در مرحله اول رایگیری برای استعفای مسعود سلطانیفر به این استعفا رای ندادند و پس از صحبتهای موافقان و مخالفان رفتن مسعود سلطانیفر به سازمان میراث فرهنگی بار دیگر رایگیری انجام شد که اینبار مورد توافق اکثریت اعضای شورای شهر تهران قرار گرفت. به این ترتیب علی صابری، سومین عضو علیالبدل که به عنوان رییس سازمان میراث فرهنگی انتخاب شده است به شورای شهر تهران میآید.
رییس جدید سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور همچنین با اشاره به طرح ضربتی اشتغال در گردشگری کشور گفت: هماکنون در بخش گردشگری تمایل برای آمدن به ایران از طرف گردشگران خارجی بسیار زیاد است و ما فکر میکنیم یکی از عرصههایی که میشود گردشگری را فعالتر کرد، حضور گردشگران خارجی در کشور است.
موفقیت 95 درصدی آتشنشانی در حادثه خیابان جمهوری
مدیرعامل سازمان آتشنشانی نیز در جلسه اخیر شورا حضور داشت. وی با ارایه گزارشی از حادثه آتشسوزی خیابان جمهوری عملکرد سازمان آتشنشانی در این حادثه را موفقیتآمیز توصیف کرد و گفت: علت اصلی حریق بیتوجهی به تذکرات ایمنی و بیمبالاتی مالک است.
وی با بیان اینکه این حادثه ضایعه بزرگی به اعتماد شهروندان و روحیه آتشنشانان وارد کرده، گفت: فوت این دو شهروند عزیز به دلیل نقص فنی نردبان یا خطای انسانی بوده اما علت اصلی حادثه یعنی حریق عوامل دیگری است که عمده آنها بیتوجهی به تذکرات ایمنی و بیمبالاتی مالک است.
خوشزاد اذعان داشت: با در نظر گرفتن کل افراد نجات یافته در این حادثه درصد موفقیت آتشنشانی 83/95 درصد بوده است. همچنین اگر تنها اتاق محبوسین را در نظر بگیریم 83 درصد در عملیات امداد و نجات موفق بودهایم. علاوه بر این باید توجه داشته باشیم که سهم حریق در فوتیهای سال 92 با 12 فوتی 41/3 درصد است این درحالی است که روند حریق در تهران و پنج سال گذشته رو به افزایش بوده است. با این حال ما از لحاظ شاخص تعداد فوتی حریق به صد هزار نفر در بین 33 کلانشهر دنیا رتبه سیام را داریم.
مبتلایان به آنفلوآنزا سریعا به پزشک مراجعه کنند
رییس انجمن پزشکان متخصص داخلی با تاکید بر اینکه عدم درمان بهنگام آنفلوآنزا خطر مرگ بیمار را به همراه دارد، گفت: برای مبتلایان به این ویروس طی مدت 24 تا 48 ساعت اولیه ابتلا میتوان اقدامات درمانی مثبتی انجام داد.
به گزارش ایسنا، دکتر ایرج خسرونیا با بیان اینکه اخیرا چند نفر از افراد و حتی پزشکان در اثر ابتلا به آنفلوآنزا جان خود را از دست دادهاند، گفت: پزشکان به محض تغییرات صدا در سمع، قلب یا ریه بیمار را در بیمارستان بستری کنند.
وی با تاکید بر اینکه استفاده از درمانهای سرپایی موجب مزمن شدن بیماری میشود، یادآور شد: عدم درمان به موقع آنفلوآنزا علاوه بر خطر بروز نارسایی تنفسی ممکن است به مرگ بیمار منجر شود. این متخصص داخلی درخصوص نشانههای ابتلا به آنفلوآنزا گفت: سرفههای مکرر و سخت، بیحالی، بدندرد شدید و تب بالای 39 تا 40 درجه از نشانههای اصلی ابتلا به آنفلوآنزا است بهطوری که سرفهها تا حدی شدید است که با درد عضلات شکم همراه است.
پذیرش 5500 میلیارد تومان از کسری اعتبارات وزارت بهداشت از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور
هاشمی، وزیر بهداشت با اشاره به کسری اعتبارات وزارت بهداشت گفت که وزارت بهداشت اکنون وزارتخانهای است با هفت تا هشت هزار میلیارد تومان کسری اعتبار. سازمان مدیریت و برنامهریزی حدود 5500 میلیارد تومان آن را پذیرفته و تاکنون 700 میلیارد تومان آن را پرداخت کرده است. همواره در دو ماه پایانی امسال این مشکل اعتباری بیشتر خود را نشان میدهد دلیل عمده آن نیز آن است که هیچگاه سلامت جزو پنج اولویت اصلی کشور نبوده است.
وی به برخی انتقادات مطرح مبنی بر وجود مدیریت نادرست در نظام سلامت اشاره کرد و گفت: مدیریت اشکال دارد اما اگر سیاستگذاران از جمله رییسجمهور، رییس مجلس، رییس قوهقضاییه، نمایندگان و... به سلامت به معنای واقعی کلمه اهمیت دهند، بسیاری از مشکلات برطرف میشود. در حال حاضر 70 درصد بار بیماریها به بیماریهای غیرواگیر مربوط میشود که از عدم همکاریهای بینبخشی ناشی میشود.
نیم میلیون ایرانی با سرطان زندگی میکنند
معاون توسعه منابع و مدیریت وزارت بهداشت گفت: هر سال 90 هزار نفر در کشور به سرطان مبتلا میشوند و نیم میلیون نفر با سرطان زندگی میکنند و تعداد این بیماران تا 15 یا 20 سال آینده دو برابر میشود.
ایرج حریرچی در کنگره ملی برنامه جامع کنترل سرطان که در سالن همایش صداوسیما برگزار شد، گفت: سرطان سومین عامل مرگومیر در کشور است این درحالی است که دومین عامل تصادفات است اما چون به صورت غیرعادی بالاست، سرطان پس از بیماریهای قلبی و عروقی دومین عامل مرگومیر باید باشد.
وی ادامه داد: هر سال 90 هزار نفر در کشور به سرطان مبتلا میشوند و نیم میلیون نفر با سرطان زندگی میکنند و تعداد این بیماران تا 15 یا 20 سال آینده دوبرابر میشود. حریرچی گفت: اینکه سرطان در جامعه نمود پیدا کرده به دلیل تشخیص بهتر و افزایش میزان بقا در جامعه است اما ابراز تاسف میکنم که در مورد برنامه جامع کنترل سرطان دستاندرکاران لازم از معاونت نظارت راهبردی، بیمهها، وزارت رفاه و دستاندرکاران درمان در این جلسه حضور کمرنگی دارند.
آنچه یک مرد باید بداند
در آغاز...
شخصا معتقدم زمانی که یک مرد از ایفای نقش عامل خویش در رابطه زناشویی بازمیماند دچار سردرگمی، اضطراب و استیصالی خواهد شد که از وی در عمق «انفعالی محض» فردی نهچندان کارآمد و تعیینکننده در درون خانواده و اجتماع خواهد ساخت.
خداوند در انسان در رعایت قانونمندی همیشگی و محتوم «دوآلیسم» جذبههای متناسب و بدیعی را به ودیعه گذاشته است که حضور آنها از رویدادی صرفا حیوانی و غریزی پیوندی شکیل را پرداخت مینماید.
اگر خوب دقیق شویم در این رفتار غریزی رد پای مفاهیم و مضامین وزین مذهبی، عرفانی، قومی، تاریخی، جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی را به سادگی خواهیم یافت. اگر عشق را از ادبیات بشر بیرون کشیم قالب پوک و از درون تهیشدهای بر جای میماند که به تلنگری فرو خواهد ریخت.
در میان بیماران ناتوانی که در قریب 25 سال گذشته زندگی حرفهایام افتخار ارایه خدمت به آنها را داشتهام کمتر مردی را سراغ دارم که از سر «بلهوسی» یا زیادهخواهی به من مراجعه کرده باشد. آنچه یک بیمار ناتوان در یک روند قالب و دیدی کلی برای آن دست و پا میزند «بازگشت حس باور به خویش» است و بس.
همه ما در پیرامون خود دایرهای از فردیت، شخصیت و مختصات ویژهای را داریم که «مای ما» را تعریف میکند. مصیبتها، بلایا، شکستها و سقوطها همگی در عین زیانبار و آسیبرسان بودن قابل تحملند و منبعث از ریشه «نسیانی انسانیت» مای فراموش شدنی. آنچه چون «سوهانی بر روح»، «نمکی بر زخم» یا «استخوانی در حلقوم» حضور همیشگی و دردآور خود را لحظه به لحظ یادآور میشود، گم کردن «هویت جنسی» است.
آغازینترین مرحله شناخت ما از خویش پس از درک «حس بودن»، فهم «هویت جنسی» است. زمانی که این هویت زیر سوال برود متشنج و پردغدغه خواهیم شد و این درست نقطه عطف آسیبرسانی ناتوانی جنسی به شمار میآید.
آنچه به اجمال در ادامه خواهد آمد، تنویر تیرگیهایی است که در اجتماع در زمینه «ناتوانی» وجود دارد. امید که در این رفتار «روشنگرانه» و منطبق بر «عفت عمومی» پایههای زندگی زوجین از پیش مستحکمتر شده و در پایداری این مهمترین رکن اجتماع تلاشی هرچند کوچک از من سر زده باشد.
قسمت دوم
روانپزشکان و روانشناسان
اگر برای ناتوانی علل جسمی شناسایی نشود یا دلایلی دال بر اختلالات روحی- روانی موجود باشد، میتوان به روانپزشکان و بعضا روانشناسان مراجعه کرد.
تاکید مجدد میشود که با وجودی که 95 درصد از ناتوانیها در اثر عیوب جسمی به وجود میآیند در عین حال مرد ناتوانی را نمیتوان یافت که از فشارهای روحی رنج نبرد بنابراین استفاده از رهنمودهای یک روانپزشک مجرب و ورزیده در زمینه ناتوانی (در صورت وجود) به نفع بیمار خواهد بود.
اصولا مراجعه ابتدایی بیمار ناتوان به روانپزشک یا روانشناس عقلانی نیست زیرا در این حالت ممکن است بسیاری از علل جسمی از نظر دور بمانند و درمان به بیراهه رود.
سخن پنجم: در مطب اورلژیست
در مطب یک اورلژیست درگیر در درمان ناتوانی باید به دو سوال پاسخ داده شود:
1- به چه دلیل ناتوانی وجود دارد؟
2- برای درمان آن چه باید کرد؟
در پاسخ سوال اول، پزشک به شرح حال بیمار توجه خواهد کرد و معاینه دقیقی انجام خواهد داد. عمده معاینه معطوف به کشف علل قلبی- عروقی، غددی یا عصبی است. نحوه شروع بیماری و اینکه ناگهانی بوده یا تدریجی عارض شده است، میتواند شاهدی بر روحی- روانی یا جسمی بودن ناتوانی باشد. یکی از سوالات مهمی که خواهد شد، بود یا نبود نعوظهای صبحگاهی است. توجه به این نشانه برای تمایز علل روحی- روانی از جسمی بسیار مفید واقع میشود، اگر موارد متعددی از سفتی صبحگاهی وجود داشته باشد، احتمال اینکه مشکل ریشه جسمانی داشته باشد، ضعیف میشود. در بیماری که این سفتی در هنگام خواب یا صبحگاهان ظاهر نشود، احتمال عیب جسمی قوت میگیرد. به هر حال برای نتیجهگیری نهایی حتما باید تحت نظر یک پزشک مجرب قرار گرفت و تشخیص نهایی را برعهده وی گذاشت.
طبیعتا زمانی که علت زمینهای خاص مثل مرضقند، مصرف زیاد الکل یا سابقه جراحی سنگین لگن وجود داشته باشد، در روند تشخیص میتوان «میانبر» زد و از تحمیل هزینه بیمورد به بیمار پرهیز کرد البته قضاوت نهایی با پزشک مسوول است و این قاعده تابع شرایط خاص بعضا دستخوش تغییر شود.
با توجه به پیشرفت خارج از وصفی که دمبهدم در زمینه فهم بهتر رفتار جنسی حاصل میشود و نیز به دلیل کاملا فوقتخصصی بودن این وادی از اورلژی، همه اطبا از چند و چون و ظرایف کار باخبر نیستند. اگر فرد بیمار ابتدا به پزشک عمومی یا متخصص داخلی خود مراجعه میکند، میتواند این کتاب را نیز همراه داشته باشد و راجع به مطالب درج شده بیشتر پرسوجو کند. توجه داشته باشید که در آمریکا نیز تنها کمتر از یکپنجم اورلژیستها قادر به بررسی و درمان ناتوانی هستند. آنچه در ایران مشهود است حاکی از محدودیت بیشتر این ناتوانی است.
در حین معاینه به وجود یا نبود کجی در آلت توجه میشود. در صورت وجود کجی غیرمعمول احتمال «بیماری پیرونی» زیاد میشود به علاوه در صورت وجود امکانات مناسب باید ارزیابی عروقی را نیز انجام داد.
برای این منظور وسایلی موجود هستند که به مدد آنها میتوان در مورد کیفیت شریانی آلت اطلاعات قابل اعتمادی کسب کرد.
معاینه مقعدی پروستات نیز باید انجام شود
در جلسه اول، آزمایشهای خاصی برای بیمار درخواست خواهد شد. آزمایش قند، خون، هماتوکریت، کراتینین و آزمونهای کبدی همیشه انجام میشوند. انجام آزمایشهای دیگر از جمله آزمون تحمل گلوکز، هورمونهای تیروئید، تستوسترون و پرولاکتین تابع شرایط است و همیشه مورد ندارد.
بعضا برای کسب اطمینان از بروز «سفتی شبانه» (NPT) از آزمایشهای قابل اجرایی مثل «آزمون تمبرپستی» استفاده میشود. وسیله دقیقتری موسوم به «sanp gauge» نیز برای این منظور موجود است که کارایی بهتری دارد. در سالهای اخیر از دستگاهی رایانهای موسوم به «rigiscan» استفاده میشود.
یک اورلژیست ورزیده و مجرب برای فهم دلایل ناتوانی بیمار از امکانات زیر بهره میبرد:
1- ثبت نعوظهای شبانه آلت NPT: اگر این نعوظها به خوبی ظاهر شوند و دوام یابند، حاکی از احتمال قوی سلامت جسمی بیمارند. به عکس اگر نعوظهای شبانه بیمار خوب نباشند، اختلالات جسمی مطرح میشوند به هر حال در تفسیر NPT ظرایف فراوانی وجود دارد که از حوصله بحث خارج است.
2- «بیوتزیومتری»: برای بررسی قدرت دریافت حسی آلت از دستگاهی موسوم به «بیوتزیومتر» استفاده میشود. این دستگاه ارتعاشات خاصی را تولید میکند که باید در حد قابل قبولی روی آلت و نوک انگشتان حس شوند.
3- بررسی «سرعت انتقال عصبی» در مواردی که آزمون بیوتزیومتری بیمار حاکی از وجود عیبی باشد، برای کسب اطلاعات بیشتر میتوان از آزمون بررسی سرعت انتقال عصبی استفاده کرد بدینوسیله میتوان به اختلالات عصبی آلت پی برد.
برای بررسی عروق آلت نیز امکانات زیادی به ترتیب زیر وجود دارد:
1- اندازهگیری «نسبت فشار آلت- بازو»: این آزمون در عین سادگی به راحتی میتواند حاکی از کم و کیف شرائن آلت باشد.
2- «ثبت منحنی نبض»: این آزمون نیز نظیر اندازهگیری «نسبت آلتی- بازویی» در بررسی کم و کیف شرائن آلت بسیار مفید است. میزان دقت این آزمون بیشتر از اندازهگیری نسبت آلتی- بازویی است.
3- «تزریق مواد محرک به داخل جسم غاری» (CIS): این آزمون قابل اعتمادترین وسیله دمدست برای بررسی عروق آلت بهشمار میرود. برای انجام آن ترکیبی از مواد محرک آلت را به داخل آن تزریق و تغییرات را ارزیابی میکنند. پرستاگلاندین E1 با عنایت به جمیع شرایط صرفنظر از بهای گرانی که دارد بهترین ماده محرک عروقی است که در آزمون CIS مورد استفاده قرار میگیرد. شخصا نیز بعد از بهکارگیری داروهای متنوع معتقدم که پرستاگلاندین E1 در ارزیابی بیخطر و مفید بیمار ناتوان بهتر از هر داروی عروقی دیگر عمل میکند.
4- «سونوگرافی دوپلکس»: در این روش به کمک امواج ماورای صوت، تصاویر گویایی از کموکیف شرائن آلت و سرعت عبور خون درون آنها به دست میآید. همراه کردن این آزمون با تزریق مواد محرک، نتایج قابل قبولتری به دست میدهد.
5- «DICC»: در این آزمون بعد از تزریق مواد محرک، به خصوص کیفیت وریدها مورد بررسی قرار میگیرد. در مرحله پایانی آزمون از آنچه اتفاق میافتد عکسهای رادیوگرافیک گرفته میشود به این تصویربرداری «کاورنوزوگرافی» میگویند.
6- «آرتریوگرافی»: بیاغراق دقیقترین راه تشخیص مشکلات شریانی آلت است که به هر حال بسیار مشکل، گران و بعضا خطرناک است بنابراین تنها در بیماران جوانی که قرار است تحت عمل «بازسازی عروق آلت» قرار گیرند انجام میشود.
سخن ششم: درمانهای ناتوانی جنسی
در جدول زیر درمانهای موجود در ناتوانی جنسی و میزان کاربرد آنها نشان داده شده است:
7 درصد- خوراکی
4 درصد- هورمونی
25 درصد- وسایل مکنده
30 درصد- تزریق مواد محرک
20 درصد- پروتز آلت
5 درصد- بازسازی عروق آلت
9 درصد- مشاورههای روانی
یک بیمار ناتوان قبل از اتخاذ شیوه خاصی از درمان باید از تمام امکانات موجود آگاهی داشته باشد و با بصیرت به مطلوبترین آنها تن دهد. آشنایی بیمار با این امکانات که بعضا متنوع هم هستند، از وظایف بیچون و چرای پزشک مسوول است.
درمانهای خوراکی
یوهیمین ترکیبی است که از درختی به همین نام گرفته میشود. یوهیمین سالها قبل از اینکه به بازار عرضه شود، به صورت سنتی و در قبایل بدوی آفریقا و آمریکای لاتین مورد استفاده قرار میگرفته است. تجویز آن تنها محدود به بیمار ناتوانی است که علت جسمی نداشته باشد، معمولا باید حداقل برای مدت 10 هفته سه قرص در روز مصرف شود که به خصوص در ایران بسیار گران تمام میشود.
معمولا در موارد محدودی که به درمان جواب داده میشود، بعد از قطع دارو ناتوانی برگشت میکند.
میزان موفقیت درمان با یوهیمین تنها 35 درصد است. به علاوه عوارضی نیز دربردارد که سردرد، عرق کف دست، سرگیجه و تهوع از آن جمله هستند.
با عنایت به گرانی این دارو و بیعارضه نبودنش، باید در مصرف آن محتاط بود و بیمورد بدان تن نداد. شخصا بیماران زیادی را سراغ دارم که بیدلیل گرانی دارو را متحمل شده و نصیبی هم نبردهاند. بیمارانی که ناراحتی کلیه دارند، باید از مصرف این دارو پرهیز کنند.
با توجه به علاقه بیماران به درمانهای خوراکی ناتوانی، در سالهای اخیر تلاش زیادی برای کشف یا ساخت دارویی از این دست شده است. چند سالی است که دارویی موسوم به «سیلدنافیل» به بازار عرضه شده است. این دارو که نام تجارتی آن «ویاگرا» است، در درمان بسیاری از موارد ناتوانی کارا و با کفایت عمل کرده است. متاسفانه در مصرف بجا و بیخطر این دارو نکاتی وجود دارد که به دلیل دسترسی آسان عموم مردم بعضا رعایت نمیشوند.
به این نکته توجه داشته باشید که مصرف بیمنطق، نابجا و به خصوص توام ویاگرا با داروهای خاص میتواند بسیار خطرناک و کشنده باشد، از مصرف بیمجوز معتبر این دارو که تنها میتواند توسط یک اورلژیست ورزیده صادر شود، جدا پرهیز کنید.
در زمان نگارش، درمانگران درگیر در امر ناتوانی جنسی مشتاقانه منتظر در دسترس قرارگیری دارویی موسوم به آپریما هستند. با توجه به بداعت این دارو شخصا تجربه زیادی در مصرف فراگیر آن ندارم. آنچه در تجربه بالینی من قابل ذکر است تنها به تعدادی بیمار که از راههای گوناگون به این دارو دسترسی پیدا کردهاند، محدود میشود گو اینکه همین تعداد نیز از مصرف دارو بسیار راضی به نظر میرسند. آنچه مسلم است این دارو چندان جدید هم نیست و در گذشته به عنوان دارویی تهوعآور بهخصوص در مراکز درمانی سوانح مورد استفاده قرار میگرفته است. ارجحیت این دارو در قیاس با ویاگرا به شرح زیر است:
1- مصرف غیرخوراکی (به صورت قرصهای کوچک زیرزبانی)
2- اعمال اثر بسیار سریعتر (آثار دارو قریب هشت دقیقه بعد از مصرف آن ظاهر میشود)
درمان هورمونی
کمبود شدید تستوسترون سبب ناتوانی میشود برای جبران این کمبود میتوان از تستوسترون به صورت خوراکی (کمتر) یا تزریقی (بیشتر) استفاده کرد.
همانطور که اشاره شد، تجویز تستوسترون تنها زمانی که میزان آن شدیدا کم باشد، مورد دارد و مصرف بیمورد آن میتواند بسیار پرعارضه و مخاطرهآمیز باشد.
صرفنظر از ضایعات کبدی، قلبی و کلیوی، در افراد مستعد این احتمال وجود دارد که سرطان پروستات تشدید یا زنده شود.
در تعداد کمی از بیماران ناتوان در اثر افزایش ترشیح پرولاکتین از غده هیپوفیز، تستوسترون کاهش پیدا میکند و سبب ناتوانی میشود. با تجویز بعضی از داروها که تحت عنوان «همگنهای دوپامین» شناخته میشوند، میتوان این بیماری را مداوا کرد.
ادامه مطلب را در شماره بعد بخوانید