نمایش دردناک یک توسعه افسارگسیخته: هورالعظیم؛ زخمی متههای حفاری
ادامه از صفحه یک
تن این تالاب 500 هزار هکتاری به خاطر حفاریهای متعدد و استخراج نفت زخمی شده، بدتر آنکه راههای احداثی متعدد آن را به پنج حوضچه تقسیم کرده است اما بزرگترین زخم را مسیر طولانی جاده شرق به غرب این حوضچه وارد کرده است؛ شطعلی که دوبانده، طویل و بدون زیرگذرهای کافی برای حفظ جریان آب این تالاب باشکوه است. جادهای که اکوسیستم منطقه را به هم زده، سمت شمالی را پرآب و گیاه و سمت جنوبی این جاده را خشک کرده است. گفته میشود این اقدام به نوعی تحت فشار بسیاری عوامل اینبار بهطور آگاهانه و تعمدی و با برنامهریزی صورت گرفته است.
ایران از برداشت از ذخایر نفتی از این تالاب مشترک با عراق عقب مانده است و در تحریمها کشور ما توانست با چینیها برای اکتشاف نفت و حفاریها قرارداد ببندد اما شرط چینیها برای حفاری، زمینهای خشک بوده است و زمینهای تالاب نیز قربانی شدهاند.
مدیر طرح ملی احیای تالابهای ایران گفت: سرنوشت تالاب هورالعظیم در دست وزارت نیرو و نفت است.
محسن سلیمانیروزبهانی در حاشیه بازدید از این تالاب در جمع خبرنگاران گفت: در گذشته قرارداد نفتی با شرکتهای چینی بسته شد تا در این منطقه نفت استخراج کنند و چون قرارداد آنها در زمین خشک است، وزارت نفت اقدام به خشک کردن بخش جنوبی این تالاب کرده است، یعنی ابتدا جاده ساخته اما زیرگذرهایی که جریان شمال به جنوب آب را حفظ کند، نساخته یا پس از ساخت کمکم آنها را با سیمان پر کرده و چنین شده است که تنها بخش اندکی از آب- آنقدر که در سطح قابلتوجهی از بخش جنوبی تالاب به چشم نیاید- منتقل میشود.
از سوی دیگر به نظر میرسد پای وزارت نیرو هم در این جریان گیر است. ناظر فنی ساخت این جادهها زیر نظر این وزارتخانه است آنطور که مولا، معاون اداره کل محیطزیست استان خوزستان میگفت قبل از آنکه وزارت نفت اقدام به ساخت جاده کند، محیطزیست تعداد زیرگذرها و حتی جانمایی آنها را مشخص کرده و به وزارت نیرو اعلام میکند و طی مراحل ساخت که کاملا توسط وزارت نفت صورت گرفته نظارت میکند زیرا سازمان حفاظت از محیطزیست دفتر فنی و امکانات نظارتی ندارد!
مولا همچنین اظهار داشت: در راستای توسعه باید ملاحظات زیستمحیطی مدنظر قرار گیرد که در این راستا وزارت نیرو و نفت باید با هم هماهنگی داشته باشند. او تاکید میکند که باید راه باز شود تا آب قسمت شمالی که عمدتا از رود جراحی تغذیه میشود به بخش جنوبی تالاب نیز راه یابد.
به گفته وی، در حال حاضر عراق جلوتر از ایران از منابع نفتی این تالاب برداشت کرده و میکند اما آنها در این تالاب آلودگی ایجاد نمیکنند زیرا اقدامات آنها کاملا براساس معیارهای زیستمحیطی است.
گفته میشود کندههای حفاری به علت آغشته بودن به روغن باعث آلودگی زیستمحیطی شدهاند.
گفتنی است قبل از جنگ مردم با مشاغلی همچون گاومیشداری، صید ماهی، صید طیور، حصیربافی، نیبری و کشاورزی زندگی بیدردسری داشتند اما با آغاز جنگ و تبدیل هور به کانون عملیات دو طرف جنگ، مردم منطقه مهاجرت کردند؛ مهاجرتی که در حد قابلتوجهی بیبازگشت بوده است. به هر حال برای اندک مردمانی که مانده بودند یا بازگشتند، خشکی رو به تزاید این تالاب، مهاجرت پرندگان و به هم خوردن اکوسیستم معیشت را سخت کرده است. بدیهی است که این خشکی به وجود و شدت ریزگردها در منطقه دامن خواهد زد.
واکنش ابتکار به طرح ادغام دو سازمان محیطزیست و منابع طبیعی
رییس سازمان حفاظت محیطزیست درباره طرح ادغام سازمان منابع طبیعی و محیطزیست گفت که این طرح در ذات خود به دنبال تضعیف جایگاه سازمان حفاظت محیطزیست است و بدون شک اکثریت نمایندگان مجلس با این موضوع مخالفت خواهند داشت ولی در هر صورت ما مطیع تصمیم مجلس هستیم.
به گزارش ایسنا، معصومه ابتکار در جمع خبرنگاران درباره نجات دریاچه ارومیه اظهار کرد: اراده دولت احیای دریاچه ارومیه است و در این خصوص سیاستهای منسجمی را دنبال میکنیم.
وی ادامه داد: دولت از توان علمی دانشمندان دیگر کشورهای دنیا از جمله آلمان، انگلیس و ژاپن استفاده کرده است و از پتانسلهای تمام صاحبنظران این عرصه به عنوان مشاور استفاده خواهد شد.
ابتکار گفت: در داخل کشور تمامی دستگاههای اجرایی باید با رویه مشخص و برنامهریزی شدهای در جهت این اقدام مهم در کنار یکدیگر باشند.
ابتکار خواستار ایجاد اتاق فکرهای مردمنهاد در خصوص موضوع احیای دریاچه ارومیه شد و گفت: حضور و مشارکت مردم در بحثهای زیستمحیطی میتواند راهگشای بسیاری از موضوعات زیستمحیطی بهخصوص ارتقای فرهنگسازی باشد.
معاون رییسجمهوری در پاسخ به انتقال آب از دیگر حوزهها از جمله ارس به دریاچه ارومیه گفت: این سازمان بدون ارزیابیهای تخصصی زیستمحیطی انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه را تایید نخواهد کرد و تا به امروز تحقیق قابل قبولی در این خصوص عرضه نشده است. وی احداث میانگذر دریاچه ارومیه را یکی از متهمان اصلی وضعیت فعلی این دریاچه دانست و تصریح کرد: ملاحظات اولیه در خصوص این میانگذر هرچه سریعتر باید انجام شود.
ابتکار ادامه داد: وضعیت دریاچه ارومیه بسیار پیچیده است و نباید معادلات زیستی را با معادلات ریاضی یکسان بدانیم چراکه وضعیت برخی از ابعاد دریاچه ناشناخته است.
معاون رییسجمهور با اشاره آلودگی هوا در کلانشهرهای کشور از جمله تبریز گفت: سیاستهای غلط دولت گذشته در کیفیت سوخت عرضه شده بخشی از این مشکلات را دامن زده است، من نیز با مذاکرات و جلسات بسیاری که با بخشهای مختلف وزارت نفت داشتیم قرار شد استانداردها در این فرآیند ارتقا پیدا کند و اجرای دقیق کیفیت سوخت براساس استاندارد یورو 4 اجرایی شود.
بررسی وضعیت آب و هوا در کشور : هنوز روزهای پرباران از راه نرسیدهاند
بسیاری براین گمانند که با وجود همه سختیها و مشکلاتی که برف اخیر برای هموطنان ما در سراسر کشور به ایجاد کرده بارشهای اخیر کام تهرانیها را شیرین کرده است زیرا هم از آلودگی هوا رستهاند هم مشکل کمآبی که نگرانیهای جدی برای مسوولان ایجاد کرده است را مرتفع ساخته، اما واقعیت چیز دیگری است زیرا هنوز تهران 20درصد زیر میانگین 50 ساله بارندگی داشته است. هرچند مشاور رییس سازمان هواشناسی کشور به نوعی مژده داده است که اسفند امسال روزهای پربارانی در پیش رو خواهیم داشت.
پرویز رضازاده به ایسنا گفته: همچنین در ماههای فروردین و اردیبهشت نیز بارشها افزایش طبیعی خواهند داشت.
وی با اشاره به بارشها طی دو سال گذشته نسبت به میانگین 50 ساله، اظهار کرد: امسال نیز بارشها در سطح کشور در حد نُرم است و نمیتوان گفت که بارشهایی بیش از حد طبیعی داریم یا اینکه شرایط ما را غافلگیر کرده است.
مشاور رییس سازمان هواشناسی کشور با بیان اینکه خشکسالیهای کشور دورههای دو، سه یا پنج ساله هستند، افزود: بهطور کلی میتوانیم بگوییم به دلیل شرایط زندگی شهری و افزایش صنایع و جمعیتها، دمای شبانه کشور حدود 5/1 تا دو درجه افزایش یافته است اما به دلیل اینکه دمای روز، تابش خورشید است تغییر خاصی را مشاهده نمیکنیم و افزایش دما بیش از دو تا 3/0 نیست.
رضازاده با بیان اینکه در یک ماه گذشته بارشها در نیمه جنوبی کشور بیش از نرم طبیعی بوده است، گفت: در الگوهای هواشناسی این میزان بارش مشاهده میشد اما بارندگیها بسیار فراتر از انتظار بود.
وی تاکید کرد: از آنجا که در دیماه بارش چندانی نداشتیم و فقط در بهمنماه شاهد بارش بودیم، نمیتوان گفت که امسال نسبت به سالهای گذشته تفاوت چندانی داشتهایم یا وضعیت بارشها بهتر شده است.
میزان بارشها در تهران هنوز 20 درصد زیر میانگین
مشاور رییس سازمان هواشناسی کشور گفت: تهرانیها به برفی که در روزهای اخیر باریده دلخوش نباشند چراکه هنوز هم میانگین بارشها در این استان 20 درصد کمتر از میانگین 50ساله است.
پرویز رضازاده افزود: بارش برف این باور را ایجاد میکند که نزولات بسیاری داشتهایم اما مردم باید در نظر بگیرند که میزان بارشهای هر منطقه در یک سال آبی محاسبه میشود و ما در ماههای دیگر بارشهای بسیار کمی داشته یا حتی در برخی مواقع مانند دیماه اصلا هیچ بارشی نداشتهایم.
مردم از سفرهای غیرضرور پرهیز کنند
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا گفت: مردم تا حد امکان از سفرهای غیرضروری با توجه به برودت و سردی هوا تا چند روز آینده پرهیز کنند.
صبح جمعه سردار اسکندر مومنی، رییس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا جهت بازدید و بررسی آخرین وضعیت ترافیکی محورهای استانی وارد استان گیلان شد.
وی با اشاره به اینکه راه اصلی ورودی به گیلان از سمت اردبیل و مازنداران و تهران باز است، افزود: با توجه به شدت برف، جادهها لغزنده است و حرکت در مناطقی که ریزش برف زیاد بوده به کندی صورت میگیرد.
سردار مومنی با بیان اینکه مردم تا حد امکان از سفرهای غیرضروری با توجه به برودت و سردی هوا تا چند روز آینده پرهیز کنند، اعلام کرد: توصیه همیشگی پلیس به رانندگان در صورت مسافرت در چنین شرایطی، داشتن تجهیزات ایمنی رعایت فاصله طولی و سرعت مطمئنه است.
خطر شیوع عفونتهای ویروسی در استانهای برفزده
معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نسبت به افزایش بروز موارد سرماخوردگی و عفونتهای ویروسی تنفسی در استانهای برفزده هشدار داد.
دکتر محمود نبوی افزود: با توجه به سرمای هوا، احتمال آلودگی آب نسبت به فصل تابستان کمتر است. در مجموع بیشترین مشکل بهداشتی در این استانها اکنون میتواند عفونتهای حاد تنفسی باشد.
نبوی از ساکنان استانهای برفزده خواست که تا حد امکان از سفرها و رفتوآمدهای غیرضروری خودداری کنند و افزود: بیماران تنفسی باید بهداشت فردی را بیشتر رعایت کنند چراکه ویروس سرماخوردگی در سطوح سرد تا هشت ساعت باقی میماند.
خطر وقوع سیل در شمال
به دنبال اعلام برخی خبرها مبنی بر احتمال وقوع سیل در استانهای برفزده شمالی، رییس سازمان مدیریت بحران کشور از آمادهباش برای مقابله با سیل در این استانها خبر داد. مهندس حسن قدمی درباره احتمال وقوع سیل در مناطق برفزده افزود: احتمال وقوع سیل در این مناطق را پیشبینی کردهایم و این امر نیز متصور است که در همین راستا نیروهای مدیریت بحران در این مناطق در آمادهباش قرار دارند و اقداماتی نیز انجام شده است.
وی با بیان اینکه در صورت ذوب شدن سریع برفها و افزایش ناگهانی دما، احتمال جاری شدن سیل و سیلاب در برخی از مناطق وجود دارد، افزود: در این راستا نیروهای مربوطه را موظف کردهایم تا اقدام به لایهروبی از رودها و بازگشایی مسیر مسیلها کنند تا هنگام ذوب شدن برفها و جاری شدن حجم زیادی از آب با مشکل روبهرو نشویم.
دستگیری سرایدار شیطان صفت
ماموران کلانتری 123 نیاوران سرایدار شیطانصفتی را که قصد آزار و اذیت یکی از زنان آپارتمان تحت مراقبتش را داشت، دستگیر کردند.
در ساعت 23:30 روز پنجم بهمنماه سالجاری ماموران کلانتری 123 نیاوران از طریق دریافت پیامی از مرکز فوریتهای پلیسی 110 در جریان وقوع درگیری در محدوده خیابان دیباجی قرار گرفتند.
با حضور ماموران پلیس در محل، فردی به نام «سیامک» به آنها مراجعه و عنوان کرد که در ساعت 19:20 منزل را به همراه خانواده به منظور شرکت در مهمانی یکی از اقوام ترک کردند، اما خواهر کوچکترش به نام «مژگان» را که به دلیل سرماخوردگی و کسالت در منزل حضور داشت با خود همراه نکردند اما ساعتی بعد خواهرش با تلفن وی تماس گرفت و عنوان داشت که شخصی به نام «ارسلان» که سرایدار ساختمان است به زور وارد منزل شده و ضمن ضرب و شتم، قصد آزار و اذیت وی را داشته است.
بررسی ماموران نشان داد که «ارسلان» موفق به اجرایی کردن نقشه شوم خود نشد و از منزل متواری شده است که نهایتا ماموران پس از تعیین صحت و سقم گزارش دریافتی، این سرایدار شیطانصفت را در یک عملیات دستگیر کردند و به همراه پرونده تشکیل شده در اختیار مقام قضایی قرار دادند.
نگرانیهای وزیر بهداشت؛ ارقام و اعداد بودجه 93 خوشحالکننده نیست
وزیر بهداشت در رابطه با بودجه سال آینده حوزه سلامت و حذف تبصره 21 بودجه گفت: مجلس هنوز کارش تمام نشده است و شورای نگهبان نیز باید بودجه را بررسی کند و اتفاق چشمگیری هنوز در مجلس نیفتاده است، اما ناامید نیستیم.
دکتر سیدحسن هاشمی در حاشیه کنگره سرطان با بیان اینکه امیدواریم در روزهای باقیمانده بررسی بودجه، شاهد تصویب مصوباتی باشیم که هزینه مشکلات را کاهش دهد، گفت: بودجه نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است و درصد قطعی سهم سلامت از بودجه را بعد از ابلاغ رییس مجلس و تایید شورای نگهبان خواهیم گفت زیرا اعلام اعداد خوشحالکننده نیست و در مردم توقع ایجاد میکند و شاید مردم فکر کنند ما کوتاهی کردهایم.
وی با بیان اینکه اعداد و ارقام بودجه در حد گمانهزنی است، به حذف تبصره 21 بودجه که اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها را تا خرداد 93 به تعویق میاندازد اشاره کرد و گفت: تصور میکردیم از ابتدای سال آینده هدفمندی یارانهها انجام شود و اعتباراتی به حوزه سلامت تخصیص داده شود اما نمایندگان تشخیص دادند که این اتفاق با تاخیر بیفتد.
وزیر بهداشت افزود: امیدواریم که تا آن زمان یعنی اول تیر ماه 93 نظرات عوض شود و فضای توجه به سلامت باقی بماند و در آن دوره مردم در حوزه سلامت از اعتباراتی که ممکن بود از این طریق برای کاهش مشکلات در نظر گرفته شود، محروم نشوند.
هاشمی در پاسخ به سوالی در رابطه با منابع دیگر پیشبینی شده برای حوزه سلامت گفت: رقم بودجه امسال بیش از آنچه که دولت پیشبینی کرده بود، تعیین خواهد شد. در سالجاری هم این مشکلات را داشتیم که از 210 هزار میلیارد تومان بودجه، کمتر از 130 هزار میلیارد تومان آن محقق شد.
راهاندازی سراسری کلینیکهای کنترل خشم در سال آینده
مدیرکل سلامت شهرداری تهران گفت که امیدواریم در سال 93 شاهد اجرایی شدن ایده کلینیکهای کنترل خشم و ایجاد این کلینیکها در سراسر تهران باشیم.
محمدمهدی گلمکانی در جلسه بررسی راهکارهای عملیاتی کردن کلینیکهای کنترل خشم افزود: براساس مذاکرات صورت گرفته با نمایندگان وزارت ورزش و جوانان، این طرح به صورت پایلوت در منطقه 7 تهران و محله خواجه نظامالملک شرقی اجرا میشود. امیدواریم در اسفندماه کلینیکهای کنترل خشم در منطقه 7 راهاندازی شود تا بتوانیم در سال 93 این ایده را در سراسر تهران اجرایی کنیم. وی با تاکید بر همکاری وزارت ورزش و جوانان در این زمینه اظهار داشت: با تعیین شاخصهای مدرسان کلینیکهای کنترل خشم از سوی وزارت ورزش و جوانان، آموزش مشاوران و روانشناسان نیز آغاز میشود.
گلمکانی تصریح کرد: به منظور پیشگیری و آموزش کنترل خشم دانشآموزان دبیرستانی محله خواجهنظامالملک شرقی که محله پایلوت طرح است، این دانشآموزان آموزشهای لازم را فرا خواهند گرفت. همچنین این کلینیکها به صورت داوطلبانه پذیرای شهروندان منطقه هستند.
مدیرکل سلامت شهرداری تهران با اشاره به نقش وزارت ورزش وجوانان در آموزش کنترل خشم به مشاوران و روانشناسان گفت: بهزودی با تعیین شاخصهای مدرسان کلینیکهای کنترل خشم از سوی وزارت ورزش و جوانان، آموزش مشاوران و روانشناسان نیز آغاز میشود.
مازندران مجرم سرسبز...!
رضا بازیبرون- مازندران مجرم است به سرسبزی، تابستانش به برکت حضور هموطنان، زباله جمعکن است و خشنود از شادی ایشان در ساحل دریا و ویلاهای ییلاقی و زمستان اگر از برکت برفی برخوردار شود، محکوم به قطعی برق و آب و کمبود فشار گاز. مازندرانیجماعت تابستان جور گرانی قیمت اجناس را به واسطه حضور بابرکت مهمان تحمل میکند و زمستان گرانی یک شیشه آب آشامیدنی یا لقمهای نان را به جرم قطعی برق و آب!!!
مسوولان گرانقدری که جلسات و همایشهای ملی و اداری را در بهار و تابستان در مراکز تفریحی- آموزشی ساحلی وزارتخانهها برگزار میکنند آیا شود که در سرمای زمستان و یخبندان جادهها هم گوشهچشمی به ما کنند.
دیگر سوال: چرا زیرساختهای یکی از آبادترین استانهای کشور که سهم عمدهای در تولید محصولات دامی و زراعی دارد با کوچکترین اتفاق طبیعی برکتزا چون برف و باران میلرزد و در این میان نمایندگان محترم چقدر توانستهاند چهره واقعی مازندران را به دولتمردان نشان دهند یا حداقل یادآور این گفته باشند که فقر مازندران پشت سبزههایش پنهان است.