آیتالله هاشمیرفسنجانی: سنتهای ازدواج را با زمانه تطبیق دهیم
گروه جامعه- هفته ازدواج بهانهای شده برای گفتن از وضعیت تجرد و تاهل جوانان؛ موضوعی که با سیاستهای جمعیتی تازه و عزم جزم مسوولان برای تشویق فرزندآوری داغ است. هر کدام از مسوولان به بعدی از ماجرا توجه میکنند. یکی از وام ازدواج میگوید، یکی از کارت جهیزیه و صدور کارت اعتباری و بیمه ازدواج برای زنان. دانشگاهی خبر از تسهیلات وام مسکن برای دانشجویانش میدهد و دیگری از ضرورت تشویق فرزندآوری ارادی حرف میزند. همه چیز در راستای ازدواج و افزایش جمعیت ردیف میشود و سیاستها جهت گیری شان را با یک چرخش از «فرزند کمتر زندگی بهتر» به «نه به تک فرزندی» تغییر دادهاند.
اما برخی هم به نیازهای روز و ضرورت تغییر در نگرشها اعتقاد دارند. از جمله رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام روز گذشته در دیدار جمعی از مسوولان معاونت ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان به مناسبت هفته ازدواج گفت: بازنگری منشور جوانان با توجه به مقتضیات زمان از ضرورتهاست. به گزارش مهر، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اهمیت نقش و جایگاه جوانان در جوامع گفت: جوانان شاداب، خانوادهها و جامعه را با نشاط و برای آیندهنگری امیدوار میکنند.آیتالله هاشمیرفسنجانی، استحکام خانواده را مسالهای جدی برای هر جامعه خواند و افزود: باید نمونههای موفق دنیا را بررسی و از نکات مثبت آنها استفاده کرد تا عواقب منفی دوران گذار از سنت به مدرنیته خانوادهها را کمتر تحت تاثیر قرار دهد.
وی آزادی و محدودیت را دو اصطلاح مهم و ضروری برای مطالعه مسایل جوانان توصیف کرد و گفت: افراط و تفریط در هر دو موضوع، مطالعات را از مسیر درست منحرف میکنند و به تبع آن جوانان به جای میدانداری منطقی، منزوی میشوند.رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان مصادیقی از تلاشهای بزرگان ادیان دنیا در جهت حفظ بنیان خانوادهها خاطرنشان کرد: حفظ و تقویت بنیان خانواده مشکل مشترک همه جوامع در دنیای معاصر است و بزرگان ادیان با وجود تفاوت در فرهنگها در این زمینه دغدغههای مشترک دارند.
عضو مجلس خبرگان رهبری نگاه اسلام و قرآن به خانوادهها را بسیار جامع و راهگشا توصیف کرد و گفت: آیات و روایات اسلامی بر تقویت بنیان خانواده تاکید میکنند.
آیتالله هاشمیرفسنجانی با تاکید بر اهمیت برنامهریزی برای امور جوانان در ایران اظهار داشت: در عصر انفجار اطلاعات، ابزار اطلاعرسانی به شکل گسترده در دسترس همگان است و هیچکس نمیتواند جلوی رشد علم و تکنولوژی را بگیرد.
وی افزود: نکات مثبت ابزار اطلاعرسانی باعث رشد و توسعه دانشها میشود که در هر حالتی بر جهل مقدم است.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تصویب منشور جوانان در سالهای پس از جنگ تصریح کرد: بازنگری آن با توجه به مقتضیات زمان از ضرورتهاست که امیدواریم کارشناسان، چراغی مناسب برای تصمیمگیری و ارایه راهکارها تدوین کنند.آیتالله هاشمیرفسنجانی توجه به امور روانشناسی در مطالعات مربوط به جوانان را ضروری دانست و گفت: باید با ادبیات جوانان با آن صحبت کرد، چون جوانان سرشار از عقل و احساس هستند.
وی استفاده از تجربیات موفق دیگر کشورها در هر موضوعی را متناسب با شیوه درست مدیریت خواند و گفت: عواطف و احساسات در وجود انسانهاست که باید در مسیر خوبیهای فردی و اجتماعی جهت داده شود.آیتالله هاشمیرفسنجانی، تسهیل ازدواج را ضروری خواند و گفت: باید سنتهای ازدواج را با مقتضیات زمانه تطبیق دهیم تا هم انتظارات خانوادهها تامین شود و هم جوانان فکر نکنند ازدواج بر آنها تحمیل میشود.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام دوری از ازدواج به خاطر مسایل مادی را برای جوانان مسلمان ناپسند و توجیهناپذیر خواند.وی استفاده از همه امکانات و راهکارهای جامعه اسلامی برای گسترش ازدواج را سازنده خواند و گفت: خیران در کارهای خیر به میزان ثواب میاندیشند و اگر فرهنگسازی شود که تسهیل ازدواج ثواب دنیا و آخرت دارد، خیران در ایران ثابت کردهاند که در کار خیر از دیگران
سبقت میگیرند.
آیتالله هاشمیرفسنجانی تدوین سیاستهای کلی برای حفظ و تقویت بنیان خانواده را از اقدامات مجمع تشخیص مصلحت نظام دانست و گفت: باید همه مسوولان و مردم به وظایف خویش عمل کنند تا مشکل جوانان، مخصوصا در ازدواج، مسکن و اشتغال حل شود.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام توجه به بحران اخلاقی را ضروری خواند و گفت: باید آسیبشناسی علمی کرد و دامنه مصادیق اخلاقی را گسترش داد تا جامعه به جای توجه به موضوعات عمیق، گرفتار ظاهرسازیها نشود.
وی پرهیز از نزاع را از روشنترین اخلاقیات اسلامی خواند و گفت: سست شدن پایههای جامعه اسلامی در نزاعهای مذهبی و تضعیف پایههای کشور در نزاعهای سیاسی یکی از مصادیق ضداخلاقیهاست که متاسفانه هر دو مورد را در روزگار خود میبینیم.
وی افزود: پیروان دینی که 60 کشور دنیا را با یک میلیارد و 700 میلیون جمعیت جهان دارد به خاطر اختلافات مذهبی در حال کشتن یکدیگرند و منابع مسلمانان را هدر میدهند و این بهترین معنی برای «فشل» بودن است.
آخرین وضعیت سن ازدواج زنان و مردان
مهر- مدیرکل دفتر اطلاعات آمار، جمعیت و مهاجرت سازمان ثبتاحوال از افزایش سن ازدواج زنان و مردان طی 10 سال گذشته خبر داد و گفت که بالا رفتن میانگین سن ازدواج زنان در استانهای تهران، البرز و سمنان و همچنین افزایش سن ازدواج مردان نیز در استانهای تهران، البرز و ایلام در مقایسه با استانهای دیگر بیشتر است.
علیاکبر محزون با بیان این مطلب افزود: میانگین سن ازدواج در حال حاضر در کشور برای مردان 8/27 و برای زنان 1/23 است.
وی با اشاره به اینکه میانگین سن ازدواج برای زنان در استانهای تهران، البرز و سمنان بیش از استانهای دیگر در کشور است، گفت: سن ازدواج برای زنان در این استانها 1/25، 6/24 و 5/24 به ثبت رسیده است.
به گفته وی، همچنین سن ازدواج مردان نیز در استان تهران 2/29 و بیشتر از استانهای دیگر است و بعد از تهران استانهای البرز با 8/28 و ایلام با 4/28 در رتبههای دیگر قرار دارند.مدیرکل دفتر اطلاعات آمار و مهاجرت سازمان ثبتاحوال با اشاره به اینکه افزایش سن ازدواج نسبت به سالهای قبل دو برابر شده است، تاکید کرد: در حال حاضر افزایش میانگین سن ازدواج برای مردان به بالای 35 سال و برای زنان به بیش از 30 سال رسیده است.
محزون اظهار داشت: افزایش سن ازدواج در مردان از 7/6 درصد در سال 84 به 8/8 درصد در سال 93 رسیده است و همچنین این افزایش برای زنان از 3/6 در سال 84 به 2/11 درصد در سالجاری افزایش پیدا کرده است.
وی تاکید کرد: سن متعارف ازدواج مردان در کشور 20 تا 34 سال است بهطوری که در حال حاضر 86 درصد ازدواج مردان در این گروه سنی انجام میشود و همچنین سن متعارف ازدواج زنان نیز 15 تا 29 سالگی بوده و 85 درصد ازدواجها در این سن به ثبت رسیده است.
مدیرکل دفتر اطلاعات و آمار جمعیت و مهاجرت سازمان ثبتاحوال در مورد سن ازدواج در شهرها و روستاها گفت: میانگین سن ازدواج مردان در شهرها 9/27 و در روستاها 2/26 است و همچنین میانگین سن ازدواج زنان در مناطق شهری 5/23 و در مناطق روستایی 4/21 است و این نشاندهنده این است که همچنان سن ازدواج در روستاها کمتر از شهرهاست.
مخالفت اعضای شورای شهر با انتخاباتی شدن شهردار
محترمانه بگویید شورا منحل شود!
ماجرای انتخاب شهردار توسط مردم سر دراز پیدا کرده است. این بار غلامرضا انصاری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران از این طرح انتقاد کرده و آن را به ضرر اختیارات شورای شهر دانسته است. به عقیده وی، این کار یک شیر بییال و دم تحویل مردم میدهد که مشخص نیست چطور قرار است عمل کند.
انصاری صبح دیروز در یکصدمین جلسه علنی چهارمین دوره شورای شهر در انتقاد به این لایحه که در مجلس مورد بررسی قرار گرفته است، گفت: این طرح مجلس موجب انحلال شوراها خواهد شد و به جای این طرحها محترمانه بگویند که منحل شوید. وی معتقد است این طرح تبعات مثبتی نخواهد داشت و تاکنون هم شاهد تبعات ناگوار آن بودهایم.
همچنین دبیر، رییس کمیسیون برنامه و بودجه نیز در مورد طرح انتخاب شهردار توسط مردم گفت: در صورتی که شهر تهران به صورت مدیریت واحد شهری همچون توکیو و لندن اداره شود میتوانیم انتخاب شهردار را به مردم بسپاریم.
وی با بیان اینکه قانون مجلس سابق در مورد انجمنهای شهری به مراتب قویتر از قانون فعلی شوراهاست، گفت: متاسفانه هر مقدار که از عمر شورای شهر میگذرد اختیارات کمتر میشود.
همچنین محمد حقانی، رییس کمیسیون محیطزیست با بیان اینکه با تصویب این لایحه یک شیر بییال و دم تحویل جامعه میدهیم که هیچ سودی ندارد، گفت: این اقدام برخلاف نص صریح قرآن و خلاف قانون اساسی و مردمسالاری است.
وی با بیان اینکه شوراها فرزندان مجلس هستند، گفت: کدام یک از والدین در راستای تضعیف فرزند خود اقدام میکنند. حقانی با بیان اینکه با تصویب این لایحه در مجلس باید فاتحه شورای شهر خوانده شود، گفت: ما به دنبال مدیریت واحد و زنده کردن 23 اختیار شوراها بودهایم اما حالا این قضایا را پیش کشیدهاند.
همچنین رییس شورای اسلامی شهر تهران گفت: معتقدیم انتخاب شهردار یک کار تخصصی است و اگر انتخاب شهردار از شورا گرفته شود، شورا یک امر تشریفاتی و ظاهری خواهد بود.
مهدی چمران در جلسه روز گذشته شورای شهر گفت: لایحه مدیریت شهری از سوی وزارت کشور به دولت ارایه شده است.
وی ادامه داد: قرار است در این لایحه انتخاب شهردار توسط مردم در شهرهای بیش از 200 هزار نفر انجام گیرد اما معتقدیم که انتخاب شهردار یک کار تخصصی است و اگر انتخاب شهردار از شورا گرفته شود، شورا یک امر تشریفاتی و ظاهری خواهد بود.
رییس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه اگر شهرداری دولتی شود قطعا یک بازگشت به عقب خواهیم داشت، تاکید کرد: با این حال همزمان در مجلس طرحی ارایه شده است که 123 نماینده نیز آن را امضا کردهاند که در این طرح مقرر شده است تعداد اعضای شورای شهر به 15 نفر برسد و همچنین هیات حل اختلاف استان سه نفر را به عنوان شهردار به شورای شهر معرفی کند و شورا موظف است یکی از این سه نفر را انتخاب کند.
به گفته چمران، در صورت تصویب این طرح شورا موظف به انتخاب شهردار موردنظر هیات حل اختلاف استان است.وی یادآور شد:عمده نمایندگان تنها به کاهش تعداد اعضای شورای شهر رای دادند و با رایزنیهای صورت گرفته امضای خود را پس بگیرند.
معاون دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر خبر داد؛
افزایش میزان آلودگی معتادان به ایدز
ایسنا- معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد گفت که میزان آلودگی معتادان به بیماری ایدز در کشور در حال افزایش بوده به طوری که 68 درصد فوتها به علت تزریق و ابتلا به ایدز رخ داده است.
بابک دینپرست در جلسه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان، بیشترین مواد مخدر مصرفی در کشور را شیشه، تریاک، کراک و هروئین دانست و افزود: 345 هزار نفر معادل 26 درصد جمعیت معتادان کشور، مصرفکننده شیشه هستند.
وی با بیان اینکه به معتادان بیبضاعت بیمه تخصیص مییابد، ادامه داد: عمده دلایل گرایش افراد به مواد مخدر کسب لذت، کنجکاوی و تفریح بوده که امروزه با افزایش تفریحات ناسالم، مسوولان کمتر به فکر نشاط و تفریحات سالم برای قشر جوان هستند.
دینپرست اظهار کرد: طبق طرح شیوعسنجی یک میلیون و 325 هزار نفر در رده سنی 15 تا 64 سال معادل 65/2 درصد جمعیت کل کشور معتاد بوده به طوری که 7/90 درصد افراد آلوده مذکر، 53 درصد شاغل و 63 درصد متاهل هستند.
دسترسی آسان به مواد مخدر در معابر عمومی از معضلات جدی گرایش افراد به مصرف مواد
دینپرست در ادامه از معضلات جدی در گرایش افراد به مواد مخدر را دسترسی آسان در معابر عمومی دانست و گفت: در راستای پاک شدن شهرها 236 هزار نفر در مراکز ماده 16 پذیرش شدهاند و برای هر فرد یک میلیون و 200 هزار تومان هزینه میشود که باید در غربالگری افراد بیشتر توجه شود.
وی اظهار کرد: سال گذشته 764 هزار معتاد در 341 مرکز ترک اعتیاد تحتپوشش قرار گرفتند به طوری که در حال حاضر یکششم معتادان در جهان تحت پوشش قرار دارند.
معاون دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر خاطرنشان کرد: در پنج ماهه اول سالجاری 55 نفر از معتادان فوت کردهاند که این آمار در استان همدان با هشت درصد کاهش و در کشور با 2/6 درصد افزایش مواجه بوده است. دینپرست از ساخت روزانه یک نوع ماده روانگردان در اروپا خبر داد و افزود: طبق آمار جهانی در سال 2012 میلادی حدود 243 هزار نفر برابر با پنج درصد از جمعیت در سنین 15 تا 64 سال یکبار، 5/27 میلیون نفر به صورت دایمی و 5/16 میلیون نفر نیز تریاک و مشتقات مواد مخدر را مصرف کرده و حدود 07/12 میلیون نفر انواع روانگردان تزریق میکنند.
معاون دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در بخش دیگر از تحت پوشش قرار دادن 32 هزار معتاد استان همدان در مراکز ترک اعتیاد خبر داد و گفت: در شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان 42 هزار معتاد شناسایی شدند.
وی با بیان اینکه از سال 91 هیچگونه مجوزی برای راهاندازی مراکز ماده 16 صادر نشده است، افزود: در حال حاضر 17 استان دارای مجوز هستند و در استان همدان نیز 661 نفر در این مراکز پذیرش شدهاند.
دینپرست اظهار کرد: استان همدان با نرخ شیوع اعتیاد 41/2 درصد و با مصرف 126 تن در سنین 15 تا 64 سال، در رتبه 15 کشور قرار دارد که 45 درصد زندانیان استان به صورت مستقیم و 25 درصد به صورت غیرمستقیم با این ماده درگیر هستند.
دینپرست به جرایم مرتبط با مواد مخدر در استان همدان اشاره و تصریح کرد: 65 درصد همسرآزاری، 55 درصد طلاق، 30 درصد کودکآزاری، 25 درصد قتل، 23 درصد نزاع و خشونتها و 10 درصد جرایم مالی مرتبط با مواد مخدر است.
امروز تکلیف ریحانه جباری مشخص میشود
مهر- امروز فرصت 10 روزه به ریحانه جباری به پایان میرسد؛ فرصتی که دوشنبه هفته گذشته به او داده شد و اگر نتواند رضایت اولیای دم را کسب کند باید پای چوبه برود. هفت سال از این جنایت میگذرد و در این مدت واکنشهای بسیاری نسبت به ادعاهای قاتل در دفاع از خودش مطرح شده است.
16 تیرماه سال 86 دختر 19 سالهای به نام «ریحانه» دست به قتل یک مرد آشنا زد و از آن روز به بعد گرفتار تحقیقات قضایی شد و در خط پایان در برابر حکم قصاص نفس- اعدام- قرار گرفت. این دختر جوان از سوی پنج قاضی شعبه 74 دادگاه کیفری استان تهران به قصاص نفس محکوم شد و قضات دیوانعالی کشور این حکم را تایید کردند. این پرونده در پیچوخمهای قضایی بسیاری افتاد، ریحانه چندبار محکوم شد اما همچنان خانواده وی چشم انتظار رضایت گرفتن از خانواده قربانی جنایت بودند و آنها هنوز رضایتشان را اعلام نکردهاند.
لایحه دولت برای نجات تالابها و دریاچهها
مهر- براساس نامه ابتکار به نمایندگان مجلس، مجلس طرح نجات و احیای تالابها و دریاچههای کشور را به منظور ارایه لایحهای از سوی دولت به کمیسیون کشاورزی ارجاع داد. نمایندگان مجلس در دستور کار دیروز خود بررسی طرح نجات و احیای تالابها و دریاچههای کشور را داشتند که باهنر، رییس جلسه اعلام کرد: طبق نامهای که رییس سازمان محیطزیست خانم ابتکار فرستادند دولت در حال آماده کردن لایحه جامع در این مورد است که از مجلس خواسته حداکثر فرصت یک ماهه بدهند تا همه مشکلات از جمله مشکلات اصل «75» که بار مالی به دولت تحمیل میکند برطرف خواهد شد و هم اینکه یک نظر تفاهمی بین مجلس و دولت به وجود میآید.باهنر پس از این سخنان ارجاع مجدد طرح نجات و احیای تالابها را به رای نمایندگان گذاشت که با 119 رای موافق و 52 رای مخالف به تصویب رسید.
شورایعالی مهارت تشکیل میشود
ایسنا- معاون آموزشی وزارت علوم با اعلام اینکه شورای عالی مهارت با ریاست وزیر علوم به زودی تشکیل خواهد شد، گفت که انسجامبخشی میان مجموعه علمی- کاربردی و فنی و حرفهای در جهت همافزایی و پیشرفت این مجموعهها در دستور کار وزارت علوم قرار دارد. جعفر میلیمنفرد در پاسخ به این سوال که رویکرد وزارت علوم درباره ادغام دانشگاه علمی- کاربردی و فنی و حرفهای چیست، گفت: یکی از سیاستهای وزارت علوم توسعه کمی و کیفی در دورههای مهارتی است تا جوانان با فراگیری آن صلاحیت لازم برای برعهده گرفتن شغلهای مختلف را داشته باشند تا کیفیت خدمات ارایه شده در کشور افزایش پیدا کند. میلیمنفرد با تاکید بر اینکه اولویت وزارت علوم در تقویت دورههای مهارتی چه در زمینه کمی و چه در زمینه کیفی است، اظهار کرد: انسجامبخشی میان دو مجموعه تا به این لحظه در دستور کار وزارت علوم بوده تا همافزایی بیشتری ایجاد شود.
شانزدهمین بازار قلکشکان محک
مهر- شانزدهمین بازار قلکشکان در جهت حمایت از کودکان مبتلا به سرطان، روزهای پنجشنبه و جمعه (17 و 18 مهرماه) در محل بیمارستان محک برگزار میشود. رونمایی از قلک جدید محک روز جمعه 18 مهرماه جاری ساعت 11 صبح با حضور هنرمندان و ورزشکاران در بازار محک برگزار میشود. موسسه و بیمارستان محک به نشانی انتهای بزرگراه امام علی(ع)- ابتدای بلوار ارتش غرب- بلوار شهید مجدی- بلوار جنت- بلوار محک قرار دارد.
راهاندازی گروه امداد و نجات حیات وحش
ایلنا- معاون رییسجمهور و رییس سازمان حفاظت محیطزیست از راهاندازی گروه امداد و نجات حیات وحش خبر داد و گفت که امیدواریم دامپروران به این حرکت داوطلبانه بپیوندند و از گونههای رو به انقراض حمایت و از تخریب زیستگاهها جلوگیری کنند. معصومه ابتکار در مراسم گرامیداشت روز دامپزشکی افزود: حیات کره زمین چرخهای کاملا به هم پیوسته دارد و ریشه تنوع ژنتیکی آن وابسته به دام است. معاون رییسجمهور به تفاهمنامههای همکاری سازمان حفاظت محیطزیست با سازمان دامپزشکی اشاره کرد و گفت: این تفاهمنامهها باید تکمیل و تجدید شود و برای تحقق اهداف مشترک همافزایی بیشتر میان سازمانها و دستگاههای مرتبط به وجود آید.
تحصیل رایگان دختران شینآبادی در مدارس سماء
مهر- رییس دانشگاه آزاد در نامهای به وکیل دختران شینآبادی از امکان تحصیل رایگان این دانشآموزان در مدارس سماء این دانشگاه خبر داد. حمید میرزاده دستور امکان تحصیل رایگان دانشآموزان شینآبادی را در مدارس سماء دانشگاه آزاد صادر کرد. وی این موضوع را در نامهای به وکیل این دانشآموزان اعلام کرد. میرزاده همچنین در نامهای به حجتالاسلام قلیزاده، رییس سازمان سماء از وی خواست تا اقدامات لازم را در اینباره انجام دهد. قلیزاده نیز در پاسخ به این نامه به معاونان خود گفت: طی نامهای به هر یک از این 12 دختر دانشآموز اعلام شود که تحصیل برای آنان در مدارس سماء بهطور رایگان خواهد بود.
مهریه 10 میلیونی پیرمرد را راهی زندان کرد
مهر- پیرمرد 78 ساله که با زن جوانی ازدواج کرده بود به دلیل ناتوانی در پرداخت مهریه 10 میلیون تومانی همسرش یکسال است در زندان به سر میبرد. «ب.ذ» پیرمرد 78 سالهای است که چندی پیش اقدام به ازدواج دوباره کرد اما به علت عدم تفاهم و اختلاف سنی با همسرش از وی جدا شده و همسرش نیز برای نفقه از مددجو شکایت کرد و مهریه خود را به اجرا گذاشت. پیرمرد 78 ساله به خاطر شکایت همسرش و در حالی که هیچگونه اموال و دارایی منقول و غیرمنقولی ندارد راهی زندان شده و تا به امروز با وجود مشکلات جسمی در حبس به سر میبرد. مهریه این زن جوان 250 قطعه سکه تمام بهار آزادی است که با رضایت او، بدهی پیرمرد به 10 میلیون تومان کاهش یافته ولی باز مددجوی زندانی با وجود اینکه از موقعیت اجتماعی و خانوادگی خوبی در محل برخوردار بوده ولی از لحاظ اقتصادی وضعیت خوبی ندارد. پیرمرد زندانی که به دلیل عدم استطاعت مالی از 11 مهر سال گذشته روانه زندان شده هماکنون بدون هیچ پشتوانه مالی به جز محکومیت در مهریه بابت هزینه دادرسی و نفقه پرداخت نشده نیز بدهکار است.