اعتیاد ایرانیان به روایت رسانههای خارجی: مرز افغانستان، بیکاری و تحریم از عوامل گرایش به مواد مخدر
مصطفی کرمی- افزایش اعتیاد به مواد مخدر، تنوع و استعمال آسان بعضی از مواد، علل شیوع غیرطبیعی و پیامدهای بیشمار اعتیاد، آن را به یک بحران اجتماعی بزرگ در کشورمان تبدیل کرده است به ویژه اینکه این روند در چند سال اخیر و با توجه به بحرانهای اقتصادی در کشور تشدید شده است. با وجود اینکه آمارهای دقیقی در زمینه اعتیاد در ایران وجود ندارد در دو گزارش رویترز و اکونومیست سعی شده با استفاده از آمارهای رسمی میزان اعتیاد در ایران و دلایل ابتلا به جوانان ایرانی به آن توضیح داده شود.
رویترز در گزارشی با عنوان «ایران هر سال 130 هزار معتاد جدید دارد» به نقل از اسماعیل احمدیمقدم بیان کرده سالانه 130 هزار نفر به آمار معتادان در ایران اضافه میشود. در گزارش رویترز آمده بود که 930 هزار نفر از جمعیت 70 میلیونی ایران به هروئین و تریاک معتاد هستند و جمعیت کثیری نیز به سایر اقلام اعتیادآور و داروهای غیرمجاز. البته در یک دوره شش ساله از سال 2009 ایران موفق به استفاده از روشهای پیشرو در ترک اعتیاد شد به طوریکه بیش از 500 هزار نفر در این پروسه، از دام اعتیاد رهایی یافتند.
در ادامه این گزارش آمده: ایران شاهراه ارتباطی افغانستان برای انتقال مواد مخدر به غرب است و افغانستان به تنهایی 90 درصد تریاک جان را تولید میکند. براساس گزارش سازمان ملل متحد افغانستان با گردش مالی 65 میلیارد دلاری در فروش تریاک بیش از 15 میلیون معتاد را در ایران، روسیه و اروپای غربی تغذیه میکند که نیمی از مواد مخدر تولید شده در هر سال در کل جهان به آنها اختصاص مییابد. ایران یکی از اصلیترین کشورهایی است که تریاک در آن به هروئین تبدیل میشود. البته براساس این گزارش ایران یکی از پیشروترین کشورها در برخورد سختافزاری با قاچاقچیان بوده به طوری که بیش از 3700 نفر از نیروهای پلیس ایران در بحث مبارزه با مواد مخدر به وسیله قاچاقچیان کشته شدهاند و دستگاههای ذیربط تلاشهای بینظیری برای برخورد با قاچاقچیان مواد انجام دادهاند.
مجله اکونومیست در تحلیلی دیگر با عنوان «مذهبی دیگر» سعی کرده نشان دهد چرا جوانان ایرانی در چند سال اخیر با سرعت بیشتری به دام مواد مخدر افتادهاند. داشتن مرزهای طولانی با کشور افغانستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده تریاک جهان یکی از اصلیترین علل شیوع اعتیاد در ایران در چند سال اخیر است. براساس این گزارش نرخ رسمی بیکاری 28 درصد و تورم 42 درصدی به همراه تشدید تحریمهای اقتصادی از سوی اروپا و آمریکا و ممنوعیت قانونی استفاده از الکل در ایران سایر علل شیوع اعتیاد در ایران هستند. در ادامه این گزارش آمده است براساس آمارهای رسمی ارایه شده توسط ایران، دو میلیون نفر از جمعیت 75 میلیون نفری ایرانی معتاد هستند که این میزان معتاد ایران را در ردهبندی جهانی در رتبه اول قرار داده است. (البته به نظر میرسد این ردهبندی با در نظر گرفتن تناسب معتادات به جمعیت کشور بیان شده باشد) همچنین اضافه شده است که آمارهای غیررسمی گواه وجود بیش از دو میلیون معتاد در ایران هستند.
در این گزارش آمده است: «کراک ارزان، به شدت اعتیادآور و از مشتقات هروئین و منحصر در ایران است که در سکونتگاههای فقیرنشین و شهرهای بزرگ به شدت متداول است». یکی دیگر از مواد مخدر پرمصرف در ایران که در چند سال اخیر شیوع بیسابقهای داشته است شیشه است. در ادامه این گزارش تاکید میشود که بسیاری از مردان فقیر و مایوس شده و بسیاری از زنان طبقه متوسط اصلیترین مصرفکنندگان شیشه در ایران هستند. در ادامه این گزارش در مورد شیشه اضافه شده است: «براساس یک گزارش دورههایی برای تدریس مردم برای تولید کریستال در خانه (فرمول ساخت) ارزشی معادل ۷۰ تا ۱۰۰ میلیون دلار دارد.»
در ادامه این گزارش نویسنده که گویا دروازه غار را از نزدیک دیده به توصیف مشاهدات میدانی خود میپردازد: «دروازه غار به عنوان بخش جنوبی بازار وسیع تهران، یکی از محرومترین مناطق تهران است. دروازهغار به عنوان یک قلب و یک مخزن (برای مواد مخدر) در محاصره پارکهای کهنه است؛ جایی از ازدحام زنان و مردانی که در گروههای مجزا در حال کشیدن شیشه در پایپهای شیشهای یا استعمال آشکار هروئین و کراک هستند. مقامات بهداشت و درمان و مددکاران اجتماعی در منطقه شکایت دارند که در چند سال اخیر بودجه برای برنامههای بازسازی و توسعه، به لطف تحریمهای منجمد شده است.»
در ادامه این گزارش آمده است: «با این وجود ایران برخی از سیاستهای پیش رو در عرصه جهانی را نظیر استفاده از کلینیکهای تخصصی برای ترک مواد مخدر، سازمانهای خیریه برای مقابله با اعتیاد به مواد مخدر و برنامههایی مبادلات آمپول برای پرداختن به این مشکل به کار گرفته است البته به صورت موازی با جدیت با فروشندگان موارد مخدر در ایران برخورد میشود چنانکه در سه دهه گذشته صدها نفر از قاچاقچیان مواد مخدر در ایران به اشد مجازات رسیدهاند و هزاران نفر از افسران پلیس در عملیاتهای مختلف مبارزه با مواد مخدر کشته شدهاند.»
در ادامه گزارش تحلیلگر اکونومیست معتقد است تحریمهای علیه ایران هم نقش تعیینکنندهای در بحران اقتصادی در ایران داشته و به طور غیرمستقیم از عوامل دخیل در اعتیاد به مواد مخدر در ایران محسوب میشود. وی در ادامه امیدوار است که حسن روحانی بتواند نسل جدید ایرانی را از دام اعتیاد برهاند: «اگر رییسجمهور جدید ایران، حسن روحانی بتواند وعدهاش را به کاهش بیکاری جوانان و درمان ضعف اقتصادی ایران محقق نماید، شاید او بتواند از فرو افتادن نسل جوان ایرانی به دام اعتیاد جلوگیری کند.»
6 میلیون ایرانی تحت پوشش بیمه همگانی قرار گرفتند
فارس- مدیرعامل شرکت بیمه سلامت کشور گفت که با مکلف شدن به تحت پوشش بیمهای قرار دادن هر بیمه نشدهای در کشور، تاکنون حدود شش میلیون و 200 هزار نفر از 10 میلیون نفر فاقد پوشش بیمهای، زیر پوشش بیمه همگانی قرار گرفتند.
انوشیروان محسنیبندپی ادامه داد: در جمهوری اسلامی شرایطی فراهم شد که با رای همه مردم و با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، نگاه به سلامت رونق یابد. پرداخت هزینههای بالا در بخش سلامت از مهمترین مشکلاتی بوده است که مردم در سفرهای رییسجمهور به استانها مطرح کرده بودند بنابراین رییسجمهور تکلیف کرد که هر بیمهنشدهای در کشور زیر پوشش بیمه درآید.
وی یادآور شد: در این راستا سکونتگاههایی غیررسمی مورد پژوهش قرار گرفت که مشخص شد در کشور حدود 7 تا 10 میلیون نفر فاقد پوشش بیمهای هستند که تاکنون حدود شش میلیون و 200 هزار نفر از این افراد تحت پوشش بیمه همگانی قرار گرفتند.
محسنیبندپی تصریح کرد: در دومین اقدام طرح تحول سلامت کشور که از تاریخ 15 اردیبهشتماه آغاز شد، بیمه در وهله نخست، در یک هماهنگی و تعامل خوب با علوم پزشکی در خصوص افزایش 45 درصدی تعرفهها به توافق رسید.
این مقام مسوول افزود: دیگر اینکه مقرر شد پزشک در یک بیمارستان دولتی کار کند و شاهد از بین رفتن پدیده شوم اضافه دریافتی شدیم.وی گفت: بیمه به مرور با افزایش بستههای خدماتی دیگر مانند فراهمآوری شرایط برای ماندگاری پزشکان در مناطق محروم و رایگان کردن زایمان طبیعی، توانست شرایطی را فراهم آورد که پرداخت از جیب مردم به زیر 10 درصد برسد.مدیرعامل شرکت بیمه سلامت کشور با اشاره به اینکه در دولت تدبیر و امید منابع مالی به بخش سلامت و بیمه اولویت داده شده است، خاطرنشان کرد: استان خوزستان به دلیل وجود شرایط خاص به عنوان استان پایلوت برای ارایه خدمات نوین سلامت در نظر گرفته شده است.
یک عضو شورای شهر:
نحوه انتخاب اعضای کمیسیون شورا غیرقانونی بود
فارس- عضو شورای شهر تهران با اشاره به اینکه نحوه انتخاب و ابقای اعضای شورای شهر تهران برای سال دوم غیرقانونی بوده است، گفت: تعداد زیادی از اعضا درخواست جابهجایی دارند که بنده نیز بنا دارم با توجه به تجربیاتی که دارم به کمیسیون برنامه و بودجه بروم.
احمد حکیمیپور در ادامه یکصد و دومین جلسه شورای شهر تهران با انتقاد مجدد از نحوه رایگیری اعضای کمیسیونها در یکصد و یکمین جلسه شورای شهر تهران اظهارداشت: به استناد ماده «2» شوراها و وظایف کمیسیونها مصوبه دهم اسفند 85 تعدادی از اعضای کمیسیونها درخواست تغییر و جابهجایی را داشتند که متاسفانه این موضوع رعایت نشده است.
وی ادامه داد: بنده با توجه به تجربیات یکسال گذشته و داشتن تخصص علاقه دارم در کمیسیون برنامه و بودجه شورا فعالیت کنم که در واقع این حق هریک از اعضای شورا محسوب میشود.
حکیمیپور ادامه داد: بالغ بر 90 درصد کار شورا دخل و خرج شهرداری است که بنده نیز با توجه به تجربیاتی که دارم مایل هستم در این بخش به شهروندان خدمت کنم.
عضو شورای شهر تهران گفت: بنده و به همراه پنج نفر از اعضای شورا درخواست تغییر کمیسیونها را دادیم که امیدواریم این موضوع مورد توجه
قرار گیرد.
مشاهده یوزپلنگ ایرانی پس از 40 سال در پارک ملی گلستان
ایلنا- مدیر دیدهبان محیطزیست و حیات وحش ایران از مشاهده یک یوزپلنگ ایرانی پس از حدود 40 سال در پارک ملی گلستان خبر داد.
کیوان هوشمند با اعلام این خبر گفت: مشاهده یوزپلنگ در ساعات ابتدایی شب گذشته توسط موسی ولیزاده، رییس اداره محیطزیست شهرستان مانه و سملقان در محدوده دشت میرزابایلو در داخل پارک ملی گلستان رخ داده است.
وی افزود: قرار است گروهی از کارشناسان عازم پارک شده و به بررسی موضوع بپردازند.
رییس اداره محیطزیست شهرستان مانه و سملقان در تشریح این رخداد گفت: ساعت 18:45 دیشب زمانی که با خودرو مشغول گشتزنی و عبور از جاده خاکی واقع در مرز پارک ملی گلستان و منطقه حفاظت شده قرخود بودم با دستهای آهو مواجه شدم که رم کرده و در حال فرار از درون پارک و عبور از جاده خاکی بودند.
موسی ولیزاده افزود: زمانی که مسیر فرار آهوها را نگاه کردم متوجه حضور جانوری در درون دشت میرزابایلو شدم و با خودرو به سمت آن حرکت کردم.
وی گفت: پس از حرکت به سمت جانور، در نور چراغ خودرو متوجه یک یوزپلنگ در داخل دشت شدم که در جای خود ایستاده بود و فرار نمیکرد.
ولیزاده اظهار داشت: با خودرو به فاصله بسیار نزدیک و حدود 20 متری یوزپلنگ رسیدم که ناگهان یوز به سمت عمق دشت میرزابایلو در درون پارک فرار کرد.
دشت میرزابایلو که تنها زیستگاه آهو در پارک ملی گلستان و هممرز با منطقه حفاظت شده قرخود در استان خراسانشمالی است، زمانی زیستگاه یوزپلنگ آسیایی به شمار میرفته است.
اطلاعات دقیقی از آخرین مشاهده مستند یوزپلنگ در پارک ملی گلستان در دست نیست اما براساس گفتههای محیطبانان قدیمی پارک حدود ۴۰ سال از آخرین مشاهده یوز در این منطقه میگذرد و از بیش از حدود ۴۰ سال قبل تاکنون هیچ موردی از مشاهده یوزپلنگ در داخل پارک ملی گلستان گزارش نشده است.
منطقه شکار ممنوع بهکده رضوی در استان خراسان شمالی در مجاورت منطقه حفاظتشده قرخود و پارک ملی گلستان یکی از مناطقی است که آثار و نمایههای حضور یوزپلنگ در آن طی سالهای اخیر مشاهده شده اما حضور یوز در بهکده رضوی مستند نشده است.
احتمال ورود این یوزپلنگ از منطقه بهکده رضوی به درون دشت میرزابایلو در داخل پارک ملی گلستان نیز وجود دارد.
کاهش 33 درصدی بارندگی تهران نسبت به میانگین بلندمدت
2 سال خشکسالی پیاپی در 19 استان
مهر- رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی از کاهش 33 درصدی بارندگی پایتخت در سال زراعی جاری نسبت به میانگین بلندمدت خبر داد و گفت: در سال زراعی گذشته استانهای یزد با 5/43 درصد کاهش نسبت به سال گذشته، سمنان با 9/32 درصد کاهش و البرز با 2/29 درصد کاهش نسبت به سال زراعی گذشته کمبارشترین استانها بودهاند.
شاهرخ فاتح با بیان این مطلب افزود: در سال زراعی 92 یعنی از ابتدای مهرماه 92 تا ابتدای مهرماه 93 میزان بارندگی در کشور معادل 2/209 میلیمتر بوده که این میزان در مقایسه با بارندگی سال گذشته که برابر 6/225 میلیمتر بوده 3/7 درصد کاهش را نشان میدهد.
به گفته وی، میزان بارندگی در سال زراعی 92 در کل کشور نسبت به میانگین بلندمدت که معادل 8/234 میلیمتر بوده 9/10 درصد کاهش داشته است.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی اظهار داشت: میزان بارندگی در تهران در سال زراعی 92 معادل 224 میلیمتر بوده که این میزان نسبت به سال گذشته که برابر 2/275 میلیمتر بوده 6/18 درصد کاهش و نسبت به میانگین بلندمدت که معادل 4/332 میلیمتر بوده 6/32 درصد کاهش را نشان میدهد.
فاتح تصریح کرد: در سال زراعی گذشته استانهای یزد با 5/43 درصد کاهش نسبت به سال گذشته، سمنان با 9/32 درصد کاهش و البرز با 2/29 درصد کاهش نسبت به سال زراعی گذشته کمبارشترین استانها بودهاند.
وی افزود: در این مدت استان بوشهر با 9/51 درصد، هرمزگان 8/36 درصد و همدان با 1/26 درصد افزایش بارندگی نسبت به سال زراعی گذشته پربارشترین استانها بودهاند.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی یادآور شد: در سال زراعی گذشته استانهای البرز با 4/42 درصد، سمنان با 1/42 درصد و خراسان شمالی با 9/35 درصد کاهش نسبت به میانگین بلندمدت بارندگی کمبارشترین استانها بودهاند.
فاتح گفت: در سال زراعی گذشته استانهای بوشهر با 5/27 درصد، هرمزگان با 3/24 درصد و ایلام با 1/15 درصد افزایش نسبت به میانگین بلندمدت بارندگی پربارشترین استانها بودهاند.
وی افزود: استانهایی که دو سال زراعی پیاپی را شرایط منفی داشتهاند یعنی میزان بارندگی در آنها کاهش داشته شامل استانهای آذربایجانشرقی، اردبیل، گیلان، زنجان، کردستان، کرمانشاه، همدان، لرستان، مرکزی، قم، تهران، البرز، مازندران، سمنان، خراسانشمالی، خراسانجنوبی، خراسانرضوی، فارس و قزوین بودهاند.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی تاکید کرد: کاهش میزان بارندگی برای دو سال پیاپی در این استانها زنگ خطر خشکسالی شدید است که مسوولان باید آن را جدی بگیرند.
فاتح یادآور شد: در سال زراعی 92 یکسوم شمالی کشور بجز مناطقی در خراسان رضوی و خراسان شمالی دمای هوا نیم تا 5/1 درجه در مقایسه با میانگین بلندمدت گرمتر بوده است.
به گفته وی، در این مدت بقیه مناطق از نظر دمایی نرمال بوده و بخشهایی از جنوب سیستان حدود نیم تا 5/1 درجه نسبت به میانگین بلندمدت خنکتر بودهاند.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی اظهار داشت: در سال زراعی 92 استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، زنجان، همدان، مرکزی، بخشهای عمدهای از یزد و اصفهان و بخشهایی از کرمان و سیستان و بلوچستان نسبت به سال گذشته نیم تا 5/1 درجه خنکتر بودند و بقیه مناطق کشور نسبت به سال گذشته شرایط دمایی نرمال داشتهاند.
300 خدمت جدید تحت پوشش
بیمه تامین اجتماعی
مهر- معاون درمان سازمان تامین اجتماعی از تحت پوشش قرار گرفتن 300 خدمت جدید درمانی و خدمات درمانی سلامتنگر توسط این سازمان خبر داد.
دکتر محمدعلی همتی با بیان این خبر گفت: با بازنگری کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت علاوه بر خدمات درمانی، خدمات با دیدگاه سلامت نگر مانند خدمات پزشکی اجتماعی، تغذیه، روان درمانی و ... تحت پوشش بیمه درآمده است. وی گفت: تحت پوشش قرار دادن خدمات جدید و تغییر نگرش سازمانهای بیمهگر از نتایج اصلاح کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت است و سازمان تامین اجتماعی نیز به سمت پیشگیری از بیماری و تسری سلامت در جامعه پیش میرود.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی افزود: یک هزارو 700 خدمت درمانی که فاقد تعرفه بود با اصلاح کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت تعرفهگذاری شده است.
پیشبینی 63 هزار کشته با وقوع زلزله
6 ریشتری در تهران
مهر- رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گفت که نرمافزارهای ژاپنی براساس اطلاعات داده شده میگویند با زلزله شش ریشتری در تهران 63 هزار کشته خواهیم داشت در حالی که این آمار در سال 75 بیش از 360 هزار کشته بود.
احمد صادقی با بیان اینکه متاسفانه ما بحران را تنها در زلزله گره زدهایم، گفت: ما 38 حادثه دیگر در تهران داریم اما زلزله یک تابوی نامشخص است که اگر اتفاق بیفتد به یک موضوع ملی تبدیل میشود. من به جرات میتوانم بگویم که برای زلزله تهران اصلا آمادگی نداریم. وی افزود: در مورد حادثههای دیگر بسیار خوب عمل شده است، به عنوان مثال 40 روز درگیر کشف زاغه مهمات بعد از 80 سال در تهران بودیم که مشکل حل شد.
معاون شهردار تهران با بیان اینکه اقدامات سازمان مدیریت بحران تهران در هیچ کجای کشور مثالزدنی نیست، گفت: ما توانستهایم نقشه یک به ده هزارم را به یک به دو هزارم ترسیم کنیم که این یک اقدام بسیار مهم است همچنین ضابطه ساخت و ساز روی گسلها را هم نهایی کردیم و در حال اجرای قوانین در ساخت و ساز در حریم رودخانهها و قناتها هستیم.
نزاع 8 جوان در جاده مخصوص کرج
فارس- نزاع دستهجمعی هشت جوان در جاده مخصوص کرج سبب آسیب دیدن دو جوان 24 ساله شد. ساعت 11:50 دقیقه دیروز بر اثر یک نزاع دستهجمعی میان هشت جوان در جاده مخصوص نرسیده به سه راه اندیشه دو نفر به شدت مجروح شدند. بنا بر گزارش اورژانس تهران، به دنبال این نزاع دستهجمعی دو جوان 24 ساله با ضربات متعدد چاقو مجروح شده و به مراکز درمانی منتقل شدند. حسن عباسی، مدیر روابط عمومی اورژانس تهران در این زمینه گفت: یکی از این جوانها به دلیل اصابت ضربات چاقو به ریه وضعیت مناسبی ندارد. براساس گزارشهای رسیده از شاهدان در صحنه، نزاعکنندهها خصومت قبلی را انگیزه نزاع اعلام کردند.